fbpx
WhatsApp

Apa itu Kulup Berlebihan?

Fakta diperiksa by Dr Abdol Rashid Bin Masrom

Jadual Kandungan

Apa itu Kulup Berlebihan?

gambar penerangan kulup berlebihan

berkhatan ZSR boleh membantu mengurangkan kulup masalah>

. Kulup Berlebihan adalah jumlah lebihan kulup yang menutupi kepala zakar lelaki sepenuhnya sebelum didirikan. Kulit ini sering membawa kepada pelbagai masalah kesihatan, terutamanya jika lelaki tidak dapat mengeluarkan sepenuhnya kulup dari kepala zakar. Orang sedemikian akan memerlukan melawat pakar urologi untuk pemeriksaan dan rawatan yang dipertingkatkan bagi mengelakkan masalah kesihatan yang ketara.

Apabila kulup tumbuh secara berlebihan, ia dipanggil kulup berlebihan atau prepuce berlebihan. Oleh itu, ia memerlukan prosedur perubatan atau pembedahan untuk membetulkan masalah dan mencegah perkembangan selanjutnya masalah kesihatan akibat kulup.

Oleh itu, seseorang yang mempunyai kulup berlebihan akan memerlukan prosedur pembedahan (berkhatan) untuk membuang kulit yang berlebihan dan mendapatkan semula keyakinan diri. Kurang daripada 10% kanak-kanak lelaki berkhatan di Australia. Ia kebanyakannya dilakukan berdasarkan keluarga memerlukan agama atau sebab budaya. Walau bagaimanapun, ia sangat disyorkan, terutamanya untuk kanak-kanak lelaki yang lebih tua atau lelaki yang kerap mengalami jangkitan atau masalah kulup lain yang tidak bertindak balas terhadap rawatan.

Langgan surat berita kami dan kekal kemas kini.
Pemasaran oleh

Apa itu Kulup?

Kulit yang menutupi kepala zakar dipanggil kulup. Ia memerlukan pembersihan tetap untuk mengelakkan pembentukan bahan kuning keputihan, yang juga dikenali sebagai smegma yang berlaku di bawah kulit. Pembentukan berlebihan bahan ini boleh menyebabkan jangkitan. 

Semasa lahir, kulup melekat pada zakar sepenuhnya, dan ia mula terpisah atau ditarik balik pada usia dua tahun, walaupun ia boleh bermula kemudian. Walau bagaimanapun, terdapat keadaan apabila ia tidak berpisah secara sekata, tetapi ini adalah masalah yang diselesaikan dengan akil baligh.

berlebihan untuk imej berkaitan implikasi kulit

Punca Kulup Berlebihan

Kulup berlebihan adalah keadaan biasa yang berlaku apabila terdapat terlalu banyak kulit yang ditinggalkan semasa berkhatan. Kulit tambahan menyebabkan lekatan, atau ia menutup kepala zakar sepenuhnya supaya seseorang tidak kelihatan berkhatan. 

Oleh itu, masalah yang sebelum ini akan berkembang akibat tidak berkhatan akan mula berkembang secara beransur-ansur, meningkatkan kemungkinan jangkitan atau masalah kesihatan lain yang berkaitan. Jadi, ketika pergi berkhatan, anda memastikan bahawa pakar urologi anda disahkan dan mempunyai kemahiran yang diperlukan untuk melakukan berkhatan untuk mengelakkan masalah tersebut.

Gejala dan Diagnosis untuk Kulup Berlebihan

Untuk anda tahu jika anda ada kulup berlebihan, mereka kebanyakannya muncul berhampiran kulup dan kepala zakar, dan mereka sering berkisar dari ringan hingga teruk. Ia juga menyebabkan anda berasa tidak selesa semasa membuang air kecil atau melakukan hubungan seksual. Walau bagaimanapun, gejala lain yang berkaitan dengan masalah ini termasuk:

- Kulit kering
– Kulit berubah warna atau berkilat
- Sakit, kerengsaan, dan kelembutan
– Pelepasan luar biasa
– Rasa terbakar atau gatal-gatal
– Bau busuk
– Kulit tebal dan berkulit
– Kulit kulup yang ketat
– Hakisan atau lesi kulit

Gejala berbeza antara satu orang dengan yang lain dan bergantung kepada punca masalah. Selain itu, simptom akan bergabung secara berbeza, menjadikannya sukar untuk mengetahui sama ada seseorang mempunyai masalah kulup berlebihan. Walau bagaimanapun, kombinasi biasa termasuk rasa terbakar, gatal-gatal, dan perubahan warna putih di sekitar kulup dan kepala zakar.

Diagnosis keadaan ini memerlukan pakar urologi. Anda juga mungkin terpaksa berjumpa pakar dermatologi kerana masalahnya mungkin muncul sebagai keadaan kulit. Doktor kemudiannya perlu melakukan beberapa ujian, termasuk ujian darah, untuk memastikan mereka menolak keadaan teruk lain yang boleh berkembang secara menyamar pada kulup yang berlebihan. 

Oleh itu, doktor anda akan memerlukan mengambil sampel kulit dan memeriksanya di bawah mikroskop. Dalam sesetengah kes, bergantung pada jenis keputusan yang doktor anda dapati, biopsi juga mungkin diperlukan dalam proses mendiagnosis. Walau bagaimanapun, keadaan ini tidak menjadi masalah dengan sendirinya. Oleh itu, dalam diagnosis, pakar urologi akan memberi lebih tumpuan kepada mengenal pasti dan merawat punca gejala yang anda tunjukkan. Sebagai contoh, jika anda mengalami kerengsaan, doktor akan menentukan punca kerengsaan dan mengesyorkan rawatan.

Siapa yang Berkemungkinan Mengalami Kulup Berlebihan?

Kulup berlebihan adalah keadaan biasa yang memberi kesan kepada kanak-kanak lelaki dan lelaki dalam pelbagai peringkat kehidupan. Walau bagaimanapun, seseorang yang telah berkhatan, dan ia tidak berjalan sebagaimana mestinya berkemungkinan besar mengalami masalah tersebut. Apabila kulup tidak ditarik ke belakang dan ke belakang, ia menjadikan pembersihan zakar anda agak mencabar. Oleh itu, ini membawa kepada perkembangan smegma atau bahan kuning keputihan di sekeliling kepala zakar.

Apa yang Tidak Boleh Dilakukan Jika Anda Mempunyai Kulit Kulup Berlebihan?

Jika anda mempunyai masalah ini, anda perlu melawat pakar urologi sebaik sahaja anda menjaga kebersihan anda. Pakar urologi anda akan memeriksa dan mengesyorkan langkah rawatan yang mungkin dan memulihkan keadaan kejantanan anda.

Jenis Rawatan

Terdapat pelbagai pilihan rawatan bergantung kepada punca dan keamatan masalah. Lazimnya, merawat simptom asas boleh membantu menyelesaikan masalah dan mempercepatkan proses pemulihan. Namun, ada kalanya pesakit memerlukan antibiotik dan preskripsi antikulat sebagai satu bentuk rawatan.

Jika punca masalah adalah peningkatan kulup, maka berkhatan kedua boleh menjadi pilihan rawatan terbaik.

Pilihan yang lebih baik ialah Prosedur berkhatan ZSR. Ia tidak menyakitkan dan hanya mengambil masa kurang daripada 10 minit untuk disiapkan. Prosedur ini mempunyai tempoh pemulihan yang paling singkat, tidak seperti cara berkhatan lain, dan diketahui paling berkesan untuk kulup berlebihan. Ia melibatkan penggunaan alat berkhatan ZSR untuk menanggalkan kulup dan meletakkan klip logam kecil yang akan jatuh secara automatik selepas beberapa hari.

Pemikiran Akhir

Menjaga kesihatan anda sebagai seorang lelaki tidak seharusnya menjadi pilihan pada bila-bila masa; apabila anda mengalami apa-apa yang luar biasa di sekitar zakar atau kulup, adalah penting untuk berkomunikasi dengan pakar urologi anda untuk mendapatkan bantuan profesional.

Lagipun, ini adalah bahagian yang sangat penting dalam badan anda yang memastikan anda mempunyai generasi yang berterusan.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Nano Medic Piawaian Penyemakan Fakta Penjagaan (NMC).

. Nano Medic Pasukan Care (NMC) komited untuk menyediakan kandungan yang memenuhi piawaian editorial tertinggi untuk ketepatan, sumber dan analisis yang tidak berat sebelah. Setiap artikel disemak fakta sepenuhnya oleh ahli rangkaian profesional kami dari industri penjagaan kesihatan. Selain itu, kami tidak bertolak ansur dengan sebarang tahap plagiarisme, niat tidak beretika atau jahat daripada pengarang, editor dan penyumbang kami.

  1. Semua artikel dikehendaki memasukkan maklumat latar belakang dan konteks yang berkaitan dengan keadaan atau topik tertentu.
  2. Semua subjek, petikan dan statistik data yang digunakan dalam artikel mesti memberikan rujukan atau pautan kepada sumber asal. Kami memastikan kandungan menunjukkan sebab mana-mana statistik yang dibentangkan adalah berkaitan.
  3. Semua kandungan yang dikaitkan dengan preskripsi baharu, amalan, prosedur dan sebagainya mesti menerangkan dengan jelas sepenuhnya ketersediaan, sasaran rawatan, harga, kesan sampingan yang tidak diingini, interaksi yang diketahui dan penggunaan luar label, jika sesuai.
  4. Semua kajian dan dokumen penyelidikan yang dirujuk atau laporan hendaklah daripada jurnal, profesional, atau persatuan akademik yang bereputasi dan relevan.
  5. Sebarang potensi konflik yang menarik berkaitan dengan beberapa kajian atau sumber hendaklah ditunjukkan dengan jelas kepada pembaca.
  6. Semua artikel mesti menyertakan ulasan sahih daripada lebih daripada dua pakar yang berkelayakan dengan kelayakan yang sesuai dan pautan kepada persatuan atau karya yang diterbitkan yang berkaitan.Nano Medic Penjagaan