fbpx

Apa yang perlu anda ketahui sebelum berkhatan

Senarai Kandungan

Apa yang perlu anda ketahui sebelum berkhatan

Terdapat beberapa perkara yang perlu anda ambil perhatian sebelum pembedahan berkhatan dilakukan. Dalam artikel ini kita akan meliputi sebanyak mungkin supaya anda tahu bagaimana untuk menyediakan sebelum berkhatan. Berkhatan adalah pembedahan yang melibatkan penyingkiran foreskin zakar yang meliputi hujung. Walaupun terdapat banyak kaedah berkhatan,berkhatan adalah amalan biasa di seluruh dunia tetapi cenderung kurang biasa di Eropah dan Amerika Selatan. 

Prosedur ini biasanya berlaku apabila pesakit adalah bayi yang baru lahir dan hampir selalu dilakukan atas sebab-sebab peribadi atau agama. Berkhatan pada kanak-kanak dan orang dewasa yang lebih tua adalah kurang biasa, tetapi persediaan yang sama dan pertimbangan jagaan lanjutan masih terpakai. Kanak-kanak atau orang dewasa yang lebih tua mungkin perlu mempertimbangkan berkhatan kemudian dalam kehidupan untuk merawat beberapa keadaan.

Pesakit berkhatan mungkin menjalani pembedahan kerana mereka tidak boleh menggulung balik foreskin anda, juga dipanggil phimosis; mereka mungkin memerlukan pembedahan kerana foreskin kekal tersekat di belakang kepala zakar, juga dipanggil paraphimosis. Balanitis, bengkak foreskin, dan balanoposthitis, yang merupakan keradangan hujung dan foreskin zakar, adalah dua lagi komplikasi yang boleh memerlukan prosedur berkhatan. Selepas pembedahan, masalah-masalah ini akan hilang.

Dalam bayi lelaki yang baru lahir yang sihat, tidak ada keperluan perubatan segera untuk berkhatan. Walau bagaimanapun, keluarga akan memilih berkhatan untuk anak-anak mereka kerana beberapa sebab untuk perkembangan mereka dan kesihatan seksual masa depan. Sesetengah undang-undang rohani, seperti dalam agama Yahudi dan Islam, memerlukan kanak-kanak lelaki yang baru lahir berkhatan. Tetapi keluarga boleh memilih untuk mempunyai anak mereka berkhatan atas sebab-sebab lain, seperti keutamaan estetik, keinginan untuk anak-anak untuk "kelihatan seperti" bapa mereka, dan mengurangkan risiko beberapa keadaan kesihatan lebih jauh ke bawah garis.

Dalam agama Yahudi, berkhatan dipanggil milah brit dan dilakukan apabila bayi itu baru lahir, hanya kira-kira lapan hari, sebagai sebahagian daripada upacara keagamaan. Seorang mohel akan beroperasi, yang telah menerima latihan kerohanian dan pembedahan untuk melakukan berkhatan ritual.

Dalam budaya Islam, berkhatan dipanggil khitan dan boleh berlaku sebagai sebahagian daripada upacara keagamaan. Di bahagian lain di dunia, berkhatan berlaku dalam suasana hospital. Di kebanyakan negara Islam, keluarga memilih khitan semasa awal anak mereka, tetapi keluarga mungkin menunggu sehingga budak itu memasuki akil baligh.

Keluarga apa yang perlu tahu sebelum pergi untuk berkhatan

Walaupun khabar angin bertentangan, berkhatan tidak menjejaskan kesuburan lelaki yang sihat. Terdapat laporan bercampur-campur hasil daripada beberapa kajian tentang bagaimana berkhatan menjejaskan keseronokan seksual.

Kebaikan berkhatan:

 • Mengurangkan risiko jangkitan saluran kencing bayi
 • Mengurangkan risiko penyakit kelajangan seksual, termasuk penghantaran wanita ke lelaki HIV
 • Mengurangkan risiko kanser serviks dan beberapa keadaan dalam rakan wanita
 • Boleh membantu mencegah balanitis, balanoposthitis, paraphimosis, dan phimosis
 • Meningkatkan potensi kebersihan kemaluan yang baik
 

Keburukan berkhatan:

 • Boleh dilihat sebagai tidak diingini oleh rakan romantis
 • Walaupun ubat-ubatan pengurusan kesakitan konvensional atau ejen kebas topikal (tanya doktor anda untuk cadangan) berkesan merawat kesakitan yang minimum ini, ia boleh menyebabkan kesakitan.
 • Boleh menyebabkan komplikasi yang jarang berlaku, termasuk memotong terlalu banyak atau terlalu sedikit foreskin, ditambah risiko jangkitan atau pendarahan yang berlebihan.
 
Anda boleh membaca lebih lanjut mengenai kebaikan berkhatan dan keburukan dengan artikel mendalam kami dengan pautan.

Prosedur berkhatan

Semasa berkhatan, doktor membuang kulit yang menutupi kepala zakar atau "foreskin." Mereka akan melakukan ini dengan menolak kulit jauh dari kepala zakar, memotong kulit, dan kemudian menjahit ke bawah tepi. Doktor anda boleh menggunakan salah satu daripada beberapa cara untuk melakukan ini. Anda akan mempunyai beberapa jahitan kecil yang akan membubarkan sendiri. Kebanyakan lelaki dewasa pulang ke rumah pada hari yang sama dengan pembedahan, walaupun mereka mesti berehat dari aktiviti fizikal, termasuk seks.

Berkhatan perlu dilakukan dengan selamat dan dalam persekitaran yang steril oleh doktor. Jenis doktor boleh berbeza-beza kerana pakar pediatrik, pakar obstetrik, doktor perubatan keluarga, pakar bedah, dan ahli urologi semuanya diketahui melakukan berkhatan. Berkhatan atas sebab-sebab agama selalunya akan berlaku di tangan profesional rohani yang ditetapkan untuk melaksanakan prosedur.

Apabila berkhatan melibatkan bayi, pesakit akan meletakkan di belakangnya dengan tangan dan kakinya terjamin. Anestetik bayi yang lembut diberikan melalui suntikan atau mungkin menggunakan krim kebas yang kurang invasif.

Terdapat beberapa teknik untuk melakukan berkhatan. Pemilihan kaedah bergantung kepada keutamaan dan pengalaman doktor.

Tiga kaedah berkhatan utama adalah pengapit Gomco, peranti Plastibell, dan pengapit Mogen. Setiap alat berfungsi kira-kira sama, dengan memotong peredaran kepada foreskin untuk mengelakkan pendarahan sambil memotong foreskin. Prosedur berkhatan mengambil masa kira-kira 15 hingga 30 minit apabila menggunakan salah satu peranti atau kaedah ini. Setiap kaedah mempunyai 'sebelumberkhatan' berhati-hati untuk mengambil perhatian, sila berjumpa dengan doktor untuk maklumat lanjut.

Sesetengah keluarga akan menjalani pembedahan ini ke atas anak-anak muda mereka atas sebab-sebab agama atau sosial. Apabila dilakukan ke atas kanak-kanak yang sangat muda, kesakitan dan pemulihan agak minimum dan boleh diselia oleh mereka. Dalam pesakit berkhatan dewasa, individu itu sering boleh kembali bekerja dan rutin dalam tempoh satu minggu, bergantung kepada pekerjaan mereka dan betapa berat tugas mereka.

Pembedahan boleh menjadi tekanan, tetapi maklumatnya akan membantu anda memahami apa yang anda boleh harapkan dan bersedia dengan selamat untuk pembedahan. Jika anda tidak mengikuti arahan ini, pembedahan anda mungkin berisiko dibatalkan kerana potensi untuk hasil pesakit yang kurang ideal.

 • Ikut arahan doktor dengan tegas, termasuk menahan diri daripada makanan dan minuman pada waktu sebelum operasi. Berus gigi dan ambil ubat anda, tetapi berbuat demikian dengan hanya menghirup air dan bukan cawan.
 • Mandi sebelum anda datang untuk pembedahan anda; Walau bagaimanapun, jangan gunakan losyen, colognes, atau deodoran.
 • Keluarkan semua barang kemas dan menindik, dan biarkan mereka di rumah.
 • Elakkan meletakkan kanta lekap anda jika anda memakainya, dan pilih hanya untuk cermin mata.

Apakah berkhatan pesakit perlu sedar sebelum berkhatan

Berikut adalah apa yang pesakit berkhatan dewasa harus sedar, sebelum berkhatan di hospital atau pusat pembedahan.

 • Ingat untuk membawa ID gambar yang dikeluarkan oleh kerajaan.
 • Berkhatan mengambil masa kira-kira satu jam dan dianggap tidak invasif, pembedahan pesakit luar.
 • Kawasan ini akan disediakan untuk pembedahan, termasuk mencukur dan menandakan lokasi untuk ketepatan.
 • Anestesia akan disediakan, dan pakar bius boleh membuat anda tidur, atau mereka boleh kebas kawasan dengan ejen kebas tempatan.
 • Ubat bius dan sakit akan menjadikannya tidak selamat untuk pesakit mengendalikan kenderaan.
 • Anda akan menerima arahan yang lebih khusus mengenai pemulihan daripada doktor anda, termasuk diet, penjagaan luka selepas pembedahan, dan apabila ia sesuai untuk kembali kepada aktiviti seksual.

Sebelum berkhatan dan jagaan kecil.

Berkhatan paling tipikal untuk dilakukan ketika bayi yang baru lahir masih berada di hospital. Pengamal yang berbeza akan melakukan berkhatan pada bayi yang baru lahir, termasuk doktor dan pemimpin rohani yang ditetapkan dalam beberapa kes. Jika anda seorang ibu bapa yang memilih untuk mempunyai prosedur ini dilakukan pada bayi baru lahir anda, anda mesti menandatangani borang persetujuan sebelum pembedahan berkhatan.

Bagi kanak-kanak dan orang dewasa yang lebih tua, prosedur berlaku di hospital atau pusat pembedahan, dan pesakit boleh pulang ke rumah pada hari itu dan kembali bekerja sejurus selepas itu.

Untuk pesakit berkhatan dan ibu bapa mereka, pembedahan mudah ini boleh menjadi sedikit tekanan. Berikut adalah apa yang anda perlu tahu terlebih dahulu untuk bersedia untuk pembedahan, ditambah dengan apa yang diharapkan semasa proses jagaan semula.

 • Jadualkan perjalanan pulang kerana anestesia dan ubat tahan sakit akan menjadikannya tidak selamat untuk anda memandu atau pulang secara bebas.
 • Fahami apa modaliti pembedahan yang dirancang, bersama-sama dengan risiko dan faedah uniknya—tiada prosedur dijamin 100% selamat.
 • Laporkan semua ubat-ubatan dan keadaan kesihatan sebelum pembedahan, walaupun anda tidak fikir ia adalah penting untuk operasi ini. Sesetengah ubat meningkatkan risiko pendarahan, dan yang lain tidak berpasangan dengan baik dengan anestetik.
 • Laporkan produk kesihatan semulajadi yang diambil, kerana walaupun ini boleh meningkatkan risiko semasa pembedahan. Jika anda perlu berhenti mengambil beberapa ubat-ubatan ini, doktor akan memberitahu anda sejauh mana anda mesti mengecualikan diri sebelum pembedahan.

Seperti banyak pembedahan dan prosedur perubatan, penjagaan susulan adalah bahagian penting dalam rawatan dan keselamatan anda.

Jangan panik jika zakar kelihatan sedikit merah atau lebam selama beberapa hari selepas berkhatan; ini adalah perkara biasa.

 • Basuh zakar dan tukar persalinan pada selang masa yang sesuai—biasanya sekali sehari.
 • Kembali bekerja dan aktiviti harian selagi mereka tidak berat fizikal.
 • Jangan terlalu melakukannya dengan ubat-ubatan kesakitan; mengambil hanya jika perlu dan disyorkan oleh doktor.
 • Elakkan berjoging atau mengangkat berat, tetapi lakukan senaman.
 • Gunakan berjalan sebagai cara yang lembut untuk terlibat dalam senaman semasa pemulihan anda. Mulakan dengan panjang yang lebih pendek dan tingkatkan jarak anda setiap hari.
 • Bagi orang dewasa, elakkan aktiviti seksual sehingga empat minggu.
 • Ibu bapa yang cenderung kepada pesakit berkhatan yang baru lahir menyimpan kawasan itu bersih dan tidak terbatas oleh lampin ketat semasa pemulihan.
 • Menghadiri semua janji temu, dan hubungi talian panggilan doktor atau jururawat anda jika anda mempunyai masalah. Adalah penting untuk menghubungi doktor anda dengan segera jika anda sakit atau dijangkiti selepas pembedahan. Jika terdapat pendarahan yang berlebihan, merobek kulit atau jahitan, atau jika kesakitan berpanjangan atau tidak tertanggung.
Borang anda tidak dapat disimpan. Sila segarkan semula halaman dan cuba lagi.
Borang anda telah berjaya diserahkan.

Langgan surat berita kami dan kekal dikemaskini.

Acara Berkhatan ZSR Dr Darsono dari Rumah Sunat Arrahman, Indonesia

Cara terbaik untuk mengalami berkhatan yang tidak menyakitkan dengan pemulihan cepat

Terdapat produk baru yang tersedia untuk pesakit berkhatan Malaysia yang mencari prosedur yang selamat dan tidak menyakitkan dengan pemulihan yang cepat.

Kaedah Berkhatan Malaysia Terkini, "Pakai buang ZSR Stapler Circumcision Anastomat," menyediakan kaedah berkhatan yang tidak menyakitkan dan estetik untuk lelaki / lelaki, termasuk faedah berkhatan, bagaimana ZSR Stapler Berkhatan adalah lebih baik daripada kaedah lain kerana:

 • Kemudahan Penggunaan: ZSR Stapler Circumcision direka dengan pemegang yang dibuat secara profesional ke peranti, membantu mengurangkan keletihan sambil memaksimumkan ketepatan.
 
 • Keselamatan Terbukti: Pelbagai ujian klinikal telah membuktikan bahawa Berkhatan Stapler ZSR generasi ketiga kami beroperasi dengan selamat dan boleh dipercayai.
 
 • Kecekapan: Produk mekanikal yang direka dalam alat Berkhatan Stapler ZSR dengan cekap melakukan luka dan jahitan dalam tindakan tunggal.
 
 • Serba Boleh: Stapler ZSR kami sesuai untuk mana-mana umur. Terdapat juga sembilan jenis model yang berbeza untuk menampung lelaki.
 

Lilitan Staplision ZSR pakai buang Anastomat meliputi seluruh Negara Malaysia (termasuk Kuala Lumpur, Johor, Kedah, Kelantan, Pahang, Perak, Selangor, dan Terengganu, Melaka, Pulau Pinang, Sarawak, dan Sabah) untuk semua lelaki dan kanak-kanak lelaki.

Ketahui lebih lanjut tentang kaedah berkhatan yang terbaik dan tidak menyakitkan di Malaysia.

 

Kongsi di facebook
Facebook
Kongsi di twitter
Twitter
Kongsi pada linkedin
Linkedin

1 berfikir tentang "Apa yang perlu anda ketahui sebelum berkhatan"

Komen ditutup.

Piawaian Penyemakan Fakta Nano Medic Care (NMC)

Pasukan Nano Medic Care (NMC) komited untuk menyediakan kandungan yang memenuhi piawaian editorial tertinggi untuk ketepatan, sumber, dan analisis yang tidak berat sebelah. Setiap artikel disemak fakta sepenuhnya oleh ahli rangkaian profesional kami dari industri penjagaan kesihatan. Di samping itu, kami tidak bertolak ansur dengan sebarang tahap plagiarisme, niat tidak beretika atau berniat jahat daripada pengarang, penyunting dan penyumbang kami.

 1. Semua artikel diperlukan untuk memasukkan maklumat latar belakang yang relevan dan konteks dengan syarat atau topik tertentu.
 2. Semua subjek, sebut harga, dan statistik data yang digunakan di dalam artikel mesti menyediakan rujukan atau pautan ke sumber asal. Kami memastikan kandungan menunjukkan mengapa sebarang statistik yang dibentangkan adalah relevan.
 3. Semua kandungan yang berkaitan dengan preskripsi baru, amalan, prosedur, etcetera mesti menerangkan dengan kejelasan penuh ketersediaan, sasaran rawatan, harga, kesan sampingan yang tidak diingini, interaksi yang diketahui, dan penggunaan luar label, jika sesuai.
 4. Semua kajian dan dokumen penyelidikan yang dirujuk hendaklah daripada jurnal, profesional atau persatuan akademik yang bereputasi baik dan relevan.
 5. Sebarang potensi konflik yang menarik yang berkaitan dengan beberapa kajian atau sumber harus ditunjukkan dengan jelas kepada pembaca.
 6. Semua artikel mesti mengandungi ulasan yang sahih daripada lebih daripada dua pakar yang berkelayakan dengan kelayakan dan pautan yang sesuai kepada persatuan yang berkaitan atau karya yang diterbitkan. Penjagaan Ubat Nano