fbpx
WhatsApp

Berkhatan Mengubah Mikrobiom Zakar

Fakta diperiksa by Dr Mohd Shafiz Mohd Zaini

Berkhatan adalah prosedur perubatan yang dilakukan oleh doktor ke atas manusia lelaki. Ia melibatkan pembedahan membuang kulup bahagian kemaluan lelaki. Zakar yang berkhatan mempunyai glans yang terdedah secara kekal. Sebaik sahaja berkhatan, kelenjar cenderung mengalami keratinisasi. Berkhatan boleh dilakukan secara perubatan atau secara tradisional. Berkhatan tradisional kebanyakannya diamalkan di sub-Sahara Afrika sebagai upacara permulaan laluan dari zaman kanak-kanak ke dewasa untuk remaja dan lelaki muda.

Selain daripada perubahan dalam ciri fizikal alat kelamin lelaki, berkhatan mengubah mikrobiom zakar. Tertanya-tanya bagaimana ia berlaku? Mari kita masuk ke dalamnya.

Adakah Zakar Mempunyai Mikrobiom?

Berkhatan Kedua-Melibatkan

Ya, zakar mempunyai mikrobiom. Ia terdiri daripada himpunan luas mikro-organisma yang mendiaminya. Zakar lelaki menyediakan permukaan dengan keadaan persekitaran yang ideal seperti oksigen, kelembapan, suhu, dan nutrien, memupuk pertumbuhan, kemandirian, dan simbiosis mikrob dan patogen penyebab penyakit seperti bakteria, kulat dan virus.

Walau bagaimanapun, bakteria paling banyak berkembang. Persekitaran di sekeliling zakar menyediakan tapak kediaman yang ideal untuk bakteria fakultatif, aerobik dan anaerobik. Beberapa spesies bakteria biasa pada zakar lelaki termasuk Lactobacillus spp, Staphylococcus spp, Streptococcus spp, dan Corynebacterium spp.

Berkhatan dan Mikrobiom Zakar

Berkhatan lelaki mengubah mikrobiom zakar. Pembuangan kulup mendedahkan glans, yang seterusnya mengubah sepenuhnya kandungan lembapan zakar, tahap oksigen dari kandang ke persekitaran yang lebih terbuka, dan suhu. Ia juga mengurangkan permukaan untuk melekat dan pengumpulan mikrob. Itu, seterusnya, menjejaskan kelimpahan mikro-organisma dan kepelbagaian dalam mikrobiom zakar. Akan ada pengurangan bakteria anaerobik pada permukaan penal yang dilindungi oleh kulup, manakala bakteria aerobik yang kewujudannya digemari oleh kelimpahan oksigen boleh meningkat secara drastik (4). Kajian berbeza tentang perbezaan kepelbagaian dan kelimpahan bakteria pada zakar lelaki berkhatan dan tidak berkhatan menunjukkan pengurangan bakteria sebanyak 33.3% pada zakar peserta berkhatan berbanding dengan mereka yang tidak berkhatan. Itu kebanyakannya dikaitkan dengan penurunan kolonisasi bakteria anaerobik sebanyak 12 spesies.

Kajian juga menunjukkan penurunan kadar jangkitan HIV antara lelaki berkhatan dan pasangan seksual wanita(8). Lelaki berkhatan umumnya mempunyai risiko HIV yang lebih rendah daripada lelaki yang tidak berkhatan (6). Persekitaran anoksik ruang subpreputial mungkin menyokong anaerob pro-radang. Itu boleh mengaktifkan sel Langerhan untuk menyampaikan HIV kepada sel CD4 dalam mengalirkan nodus limfa pada permukaan kulit zakar. Itu mungkin memainkan peranan penting dalam melindungi individu berkhatan daripada HIV dan penyakit kelamin lain. Risiko HIV yang berkurangan juga boleh dikaitkan dengan pengurangan keradangan imun tempatan dalam tisu zakar, yang secara amnya menghalang kehilangan integriti penghalang epitelium dan memudahkan pengurangan ketumpatan sel zakar yang terdedah kepada HIV.

Bagaimana Lelaki Mendapat Bakteria pada Zakarnya?

Terdapat pelbagai cara lelaki boleh mendapat bakteria pada zakar mereka. Ia boleh melalui aktiviti seksual oral, dubur atau faraj dengan pasangan seksual lelaki atau perempuan yang lain.

Bakteria juga boleh sampai ke zakar melalui sentuhan fizikal semasa membuang air kecil. Cara lain termasuk sentuhan bukan sukarela dengan permukaan kain atau air semasa mandi.

Adakah Lelaki Berkhatan Lebih Higienis?

Berkhatan Kedua-MelibatkanSecara teknikal, lelaki berkhatan lebih bersih daripada lelaki yang tidak berkhatan. Zakar dengan kulup menyediakan persekitaran yang ideal untuk mengumpul smegma (campuran sel kulit mati dan minyak badan), yang boleh menampung bakteria dan patogen. Jika tidak dibersihkan dengan kerap, zakar boleh menunjukkan bau yang mengerikan.

Zakar yang berkhatan adalah lebih bersih kerana ia mudah dibersihkan dan kekal kering serta bebas daripada pengumpulan smegma (7). Lelaki yang tidak berkhatan kebanyakannya cenderung mempunyai bakteria patogen dalam zakar. Satu kajian yang dijalankan untuk menilai kehadiran bakteria patogen dalam lelaki berkhatan dan tidak berkhatan memerhatikan patogen oportunistik seperti Staphylococcus aureus, Enterococcus sp, Escherichia coli, Pseudomonas aeruginosa, dan Klebsiella spp lebih banyak terdapat pada lelaki yang belum menjalani luka (5).

Apakah Kesan Positif Berkhatan?

Terdapat pelbagai faedah yang boleh diperolehi daripada berkhatan (1). Ini termasuk;

 • Mengurangkan risiko dijangkiti jangkitan saluran kencing
 • Mengurangkan risiko dijangkiti dan penularan Human papillomavirus dan penyakit kelamin
 • Kebersihan yang lebih baik
 • Pencegahan phimosis (ketidakupayaan untuk menarik balik kulup)
 • Pencegahan paraphimosis (ketidakupayaan untuk mengembalikan kulup ke kedudukan asalnya)
 • Perlindungan terhadap kanser zakar dan mengurangkan risiko kanser serviks dalam kalangan pasangan seksual wanita
 • Pencegahan balanitis dan balanoposthitis (keradangan kelenjar dan keradangan kelenjar dan kulup, masing-masing)
 • Pencegahan kecederaan fizikal seperti melekat pada kulup dalam zip
 • Kemudahan dalam memakai kondom pada zakar berkhatan

Apakah Kesan Negatif Berkhatan Lelaki?

Berkhatan mempunyai kesan negatif yang minimum terhadap kesihatan umum dan anatomi. Sekiranya doktor melakukannya dengan betul, prosedur itu tidak berbahaya. Walau bagaimanapun, pesakit mungkin mengalami kesakitan dan ketidakselesaan selepas prosedur dan penyembuhan.

Kajian yang dijalankan di Kenya mendapati bahawa berkhatan tidak mempunyai kesan yang signifikan terhadap fungsi seksual atau kepuasan seksual (3). Secara keseluruhannya, berkhatan mempunyai kesan positif yang lebih diketahui daripada kesan negatif.

Bolehkah Lelaki Berkulup Mendapat BV?

Tidak, lelaki tidak boleh mendapat bacterial vaginosis (BV) kerana ketiadaan keseimbangan bakteria yang halus dalam zakar, seperti yang berlaku pada wanita dengan mikrobiota faraj mereka. Selain itu, vaginosis bakteria tidak berjangkit seperti penyakit menular seksual yang lain. Walau bagaimanapun, pasangan seksual wanita lelaki yang belum berkhatan mempunyai kebarangkalian yang lebih tinggi untuk mendapat vaginosis bakteria. Ini kerana zakar yang tidak disunat boleh menampung dan membentuk habitat yang sesuai untuk bakteria, yang boleh mengubah lactobacilli dan keseimbangan mikrobiota faraj lain yang mengakibatkan vaginosis bakteria. Ketidakseimbangan cenderung mengakibatkan pembiakan bakteria berbahaya, yang menyebabkan jangkitan (2).

Kesimpulan

Umumnya, berkhatan adalah amalan perubatan dan budaya penting yang mempunyai pelbagai manfaat kesihatan kepada individu lelaki dan pasangan seksual wanita mereka jika dipeluk. Jika dilakukan lebih awal, ketika kanak-kanak lelaki masih muda ke arah remaja, keratinisasi glans adalah lebih berkesan. Selain itu, penyembuhan boleh menjadi lebih cepat dan kurang menyakitkan.

Rujukan

Borang anda tidak dapat disimpan. Sila muat semula halaman dan cuba lagi.
Borang anda telah berjaya diserahkan.

Langgan surat berita kami dan kekal dikemas kini.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Nano Medic Piawaian Penyemakan Fakta Penjagaan (NMC).

. Nano Medic Pasukan Care (NMC) komited untuk menyediakan kandungan yang memenuhi piawaian editorial tertinggi untuk ketepatan, sumber dan analisis yang tidak berat sebelah. Setiap artikel disemak fakta sepenuhnya oleh ahli rangkaian profesional kami dari industri penjagaan kesihatan. Selain itu, kami tidak bertolak ansur dengan sebarang tahap plagiarisme, niat tidak beretika atau jahat daripada pengarang, editor dan penyumbang kami.

 1. Semua artikel dikehendaki memasukkan maklumat latar belakang dan konteks yang berkaitan dengan keadaan atau topik tertentu.
 2. Semua subjek, petikan dan statistik data yang digunakan dalam artikel mesti memberikan rujukan atau pautan kepada sumber asal. Kami memastikan kandungan menunjukkan sebab mana-mana statistik yang dibentangkan adalah berkaitan.
 3. Semua kandungan yang dikaitkan dengan preskripsi baharu, amalan, prosedur dan sebagainya mesti menerangkan dengan jelas sepenuhnya ketersediaan, sasaran rawatan, harga, kesan sampingan yang tidak diingini, interaksi yang diketahui dan penggunaan luar label, jika sesuai.
 4. Semua kajian dan dokumen penyelidikan yang dirujuk atau laporan hendaklah daripada jurnal, profesional, atau persatuan akademik yang bereputasi dan relevan.
 5. Sebarang potensi konflik yang menarik berkaitan dengan beberapa kajian atau sumber hendaklah ditunjukkan dengan jelas kepada pembaca.
 6. Semua artikel mesti menyertakan ulasan sahih daripada lebih daripada dua pakar yang berkelayakan dengan kelayakan yang sesuai dan pautan kepada persatuan atau karya yang diterbitkan yang berkaitan.Nano Medic Penjagaan