fbpx
WhatsApp

Cara Membersihkan Aurat Selepas Kencing

Fakta diperiksa by Dr Mohd Shafiz Mohd Zaini

Kebersihan alat kelamin adalah subjek yang diam-diam, dengan kebanyakan norma masyarakat menganggapnya sebagai pantang larang; sesetengah budaya malah menganggap alat kelamin wanita tidak bersih. Akibatnya, ramai wanita dan kanak-kanak perempuan mengekalkan kebersihan kewanitaan yang lemah kerana kejahilan dan kemudiannya berhadapan dengan masalah kesihatan faraj seperti jangkitan yis dan jangkitan saluran kencing (UTI). Malangnya, hal-hal kebersihan alat kelamin masih tidak dibincangkan di kalangan jantina lelaki juga. 

Isu kesihatan alat kelamin lebih menonjol dalam kalangan wanita kerana ultrasensitiviti alat sulit mereka terhadap perubahan persekitaran. Walau bagaimanapun, ramai lelaki juga mengalami jangkitan seperti sariawan, "gatal jock," dan juga jangkitan yis zakar yang timbul daripada kebersihan alat kelamin yang tidak baik. Oleh itu, catatan ini mengupas tentang kebersihan alat kelamin yang sihat, termasuk cara membersihkan alat sulit selepas buang air kecil.

Apakah Faedah Membersihkan Aurat Selepas Kencing?

Menurut satu mengkaji Pada beban UTI, UTI mempunyai insiden seumur hidup 50%-60%, bermakna sehingga 60% wanita berkemungkinan mendapat jangkitan saluran kencing sepanjang hayat mereka. Lebih-lebih lagi, satu kajian mengkaji dijalankan di kalangan 250 wanita mewujudkan hubungan antara UTI dan kebersihan wanita yang lemah. 

Amalan kebersihan alat sulit yang lazim termasuk gagal membersihkan kawasan intim anda selepas membuang air kecil; kedua-dua jantina adalah pelakunya. Pada asasnya, bulu kemaluan di bahagian sulit anda memerangkap titisan air kencing semasa membuang air kecil, dan titisan tersebut akan meresap ke seluar dalam anda jika anda gagal mengelap diri anda selepas itu. 

Titisan air kencing menyebabkan bau yang tidak menyenangkan dan kelembapan pada pakaian dalam anda, mewujudkan persekitaran yang kondusif untuk yis berkembang. Menurut seorang kajian literatur, yis seperti Candida albicans dan bakteria baik yang tinggal di kawasan intim anda tidak berbahaya sehingga keadaan ambien berubah, menyebabkan letupan populasi. 

Wanita yang mengelap bahagian intim mereka dengan cara yang salah selepas membuang air kecil berkemungkinan mendapat jangkitan kuman daripada najis yang dipindahkan secara tidak sengaja ke vulva mereka (bahagian luar kawasan sulit anda) dan ke dalam faraj. Najis mengandungi bakteria berbahaya seperti E.coli yang menghalang kesihatan faraj.

Walaupun wanita lebih mudah terdedah kepada jangkitan daripada kebersihan kawasan persendirian yang lemah, lelaki tidak kebal. Lelaki juga boleh mendapat jangkitan yis, sariawan, dan gatal-gatal, dan satu kajian mengkaji menunjukkan bahawa lelaki yang tidak berkhatan mempunyai risiko yang lebih besar untuk dijangkiti jangkitan yis zakar.

Di bawah adalah beberapa petunjuk untuk membimbing anda tentang cara yang betul untuk membersihkan kawasan kemaluan anda selepas membuang air kecil, membantu anda mengelakkan jangkitan.

Imej Source: https://unsplash.com/photos/KTEP8WKabgU

Petua Menjaga Kesihatan dan Kebersihan Faraj Selepas Kencing

Lap Dari Depan Ke Belakang

Mengelap faraj anda dengan kertas tandas selepas buang air kecil tidak mencukupi untuk kebersihan faraj anda; anda mesti mengelapnya dengan betul. Melakukannya ke arah yang salah adalah punca utama kesihatan faraj yang lemah. Cara yang betul untuk mengelap kawasan sulit anda adalah dari depan ke belakang, menghalang pemindahan bakteria dari dubur ke vulva.

Seperti faraj anda, rektum dan dubur anda mempunyai bakteria sihat yang menggalakkan pergerakan usus yang sihat. Walau bagaimanapun, walaupun bakteria tersebut sihat di kawasan dubur, ia mempunyai kesan patogen apabila mereka mendapat akses kepada organ badan yang lain. 

Menyapu faraj anda kembali ke hadapan selepas membuang air kecil memberi bakteria yang tinggal di rektum dan dubur anda masuk ke dalam bibir faraj, membolehkan mereka masuk ke saluran kencing, di mana ia menyebabkan jangkitan. Walau bagaimanapun, mengelap kawasan peribadi anda dari depan ke belakang menjauhkan bakteria yang tidak diingini, menggalakkan kebersihan wanita dan mencegah jangkitan. 

Pakai Seluar Dalam Berkualiti Tinggi dan Selesa

Menurut satu mengkaji pada kesan pakaian dalam bertali pada kulit vulva, gaya seluar bertali seperti tali dan G-string tidak menjejaskan kesihatan faraj. Walau bagaimanapun, fabrik yang digunakan untuk membuat pakaian dalam, atau sekurang-kurangnya lapisan vulva, memberi kesan kepada kesihatan faraj.

Pakar mengesyorkan wanita memakai seluar dalam yang dibuat menggunakan fabrik bernafas dan menyerap untuk mengelakkan jangkitan faraj. Kapas adalah fabrik terbaik untuk pakaian dalam wanita kerana sifat penyerapnya membolehkan ia menyerap lembapan daripada keputihan biasa dan menghilangkan peluh dari vulva anda. Kebolehnafasan memudahkan aliran udara, memastikan kawasan faraj anda kering.

Sebaliknya, fabrik sintetik tidak mempunyai sifat menyerap lembapan dan menggalakkan pertumbuhan berlebihan bakteria. Oleh itu, sentiasa pakai seluar dalam kapas yang sesuai (tidak terlalu ketat) yang memastikan vulva anda kering. Juga, tukar pakaian dalam anda sekurang-kurangnya sekali sehari dan pakai seluar dalam yang bersih untuk memastikan faraj sihat.

Lelaki juga perlu memakai seluar dalam kapas yang selesa dengan sifat sumbatan yang baik untuk mengelakkan balanitis, jangkitan yang dicirikan oleh gatal-gatal dan keradangan pada kepala zakar. Selain itu, lelaki yang tidak berkhatan lebih berkemungkinan mendapat balanitis kerana kulup yang tidak dipotong memerangkap kelembapan.

Borang anda tidak dapat disimpan. Sila muat semula halaman dan cuba lagi.
Borang anda telah berjaya diserahkan.

Langgan surat berita kami dan kekal dikemas kini.

Sumber Imej: https://pixabay.com/photos/hip-body-cute-pink-sensual-model-2366746/

Tukar Produk Kebersihan Haid Anda Mengikut Kesesuaian

Kelembapan dari haid anda boleh memupuk kultur bakteria tidak sihat yang menyebabkan jangkitan faraj. Oleh itu, tukar pad lembap, tampon atau produk kebersihan wanita yang lain kepada yang segar untuk mengelakkan jangkitan.

Walaupun cadangan standard ialah menukar tuala wanita atau tampon setiap empat-enam jam, aliran haid berbeza-beza. Lebih-lebih lagi, walaupun aliran cahaya boleh menyebabkan pengumpulan lembapan jika anda pergi untuk tempoh yang lama tanpa menukar pad/tampon. Walau bagaimanapun, lap faraj anda dengan kertas tisu yang mencukupi sebelum menukar mana-mana produk kebersihan feminin yang anda gunakan.

Bersihkan Faraj Anda Selepas Hubungan Seksual

Membersihkan kawasan sulit anda selepas hubungan seks juga membantu melindungi anda daripada dijangkiti jangkitan faraj. Walaupun jarang berlaku, lelaki, terutamanya lelaki yang tidak berkhatan juga boleh dijangkiti jangkitan yis faraj daripada pasangan wanita yang dijangkiti.

Penembusan seksual ke dalam faraj memperkenalkan bakteria tidak sihat ke dalam faraj, meningkatkan risiko jangkitan. Selain itu, air mani dan cecair daripada kondom dan pelincir peribadi juga boleh mengubah pH faraj anda, mewujudkan ketidakseimbangan bakteria.

Walau bagaimanapun, mengelap kertas tisu mudah tidak akan berkesan; anda perlu teliti tetapi lembut. Oleh itu, cuci bibir faraj anda dengan air suam dan lap perlahan-lahan. Anda juga boleh menggunakan sabun lembut kerana kawasan vulva mempunyai kulit yang sensitif, jadi elakkan produk wangi dengan bahan kimia keras yang boleh menyebabkan kekeringan faraj.

Apa yang perlu dielakkan semasa membersihkan faraj?

Jangan Douche

Tidak seperti vulva, faraj mempunyai sifat pembersihan diri semula jadi dan tidak memerlukan produk luaran untuk menjaga kebersihan alat kelamin anda. Oleh itu, produk pembersihan faraj seperti douches tidak diperlukan untuk kebersihan faraj. Lebih-lebih lagi, mereka lebih cenderung untuk mencetuskan dan memburukkan lagi jangkitan. Dos faraj mengubah pH faraj anda, mengganggu keseimbangan bakteria yang sihat.

Elakkan Produk Kebersihan Faraj Yang Keras

 Jangan basuh kawasan peribadi anda dengan sabun yang keras, kain lap wangi, sabun wangi atau pencuci intim lain yang boleh menyebabkan anda mengalami kekeringan faraj, antara komplikasi lain. Selain itu, elakkan menggunakan produk kebersihan kewanitaan yang wangi dan gunakan sabun lembut dan produk yang tidak berbau untuk mengelakkan sensitiviti kulit.

Elakkan Ubat Sendiri

Lawatan ginekologi tidak menyeronokkan kerana sifat invasif mereka, tetapi ia adalah perlu. Kedua, seperti yang dinyatakan di atas, UTI menjejaskan sehingga 60% wanita di seluruh dunia dan tidak sepatutnya menjadi punca memalukan. 

Sesetengah wanita memilih untuk mendiagnosis sendiri jangkitan faraj dan menggunakan ubat tanpa preskripsi. Malangnya, ubat-ubatan sendiri boleh memburukkan lagi keadaan dan membawa kesan buruk kepada kesihatan anda secara keseluruhan dalam jangka masa panjang.

 

Imej Source: https://pixabay.com/photos/faucet-shower-filter-shower-hand-5972471/

Mengelap vs membasuh

Kebuntuan antara kertas tisu dan sistem bidet adalah yang lama, memandangkan kedua-duanya adalah alat standard untuk memastikan faraj anda bersih. Walau bagaimanapun, setiap satu mempunyai kebaikan dan keburukan.

Sebagai contoh, sistem bidet memberikan cucian menyeluruh menggunakan pancutan air dan mempunyai jangkauan yang lebih baik. Walau bagaimanapun, sistem bidet meninggalkan faraj lembap dan boleh mencetuskan pertumbuhan berlebihan bakteria.

Sebaliknya, kertas tisu menyerap semua lembapan dari kawasan peribadi anda selepas buang air kecil, tetapi teksturnya yang kasar semakin berkurangan. Oleh itu, pilihan yang lebih baik ialah menggabungkan kekuatan kedua-dua alatan untuk cucian kering yang lebih teliti lagi selamat dan 100%.

Lelaki yang tidak berkhatan haruslah begitu ketat semasa membersihkan dan mengeringkan alat kelamin mereka kerana kulup yang tidak dipotong menyebabkan mereka lebih mudah terdedah kepada jangkitan berbanding lelaki berkhatan. Walau bagaimanapun, memotong kulup sama sekali akan mengelakkan perjalanan yang tidak selesa kepada pakar urologi.

Pertimbangan bagi orang yang mengikut amalan Islam

Islam menawarkan dua kaedah yang halal untuk menyucikan diri selepas kencing atau buang air besar, istinja, dan istijmar. Istinja menetapkan hanya menggunakan air untuk menyucikan diri, membasuh kawasan sulit anda sehingga tiada titisan air kencing atau najis kekal, dan merupakan kaedah pembersihan pilihan.

Walau bagaimanapun, semasa keadaan kekurangan air dan kesulitan lain boleh menyebabkan amalan istinja menjadi mustahil, istijmar, atau menggunakan bahan kering, seperti kerikil lembut, terpakai. Lebih-lebih lagi, penggunaan kertas tandas adalah halal di bawah penyucian istijmar, selagi anda menggunakan tangan kiri anda dan menggunakan bilangan kain lap yang ganjil. Oleh itu, sebagai seorang Muslim, anda boleh menggabungkan istijmar dan istinja mengikut nasihat daripada pihak berkuasa agama.

Adakah terdapat sebarang risiko yang terlibat dalam penjagaan alat sulit?

Penjagaan bahagian sulit adalah proses yang mudah, dan satu-satunya risiko yang mungkin terletak pada sama ada gagal mengamalkan kebersihan faraj atau terlalu bersemangat dengan rutin kebersihan anda.

Imej Source: https://unsplash.com/photos/6jpjF_eDvZU

Bilakah saya perlu berjumpa pakar sakit puan saya?

Selain penjagaan alat sulit, pemeriksaan ginekologi tahunan adalah penting. Walau bagaimanapun, anda juga boleh melawat pakar sakit puan di luar temu janji rutin anda apabila anda mengalami perkara berikut:

 • Keputihan yang tidak normal

 • Bau faraj yang busuk, terutamanya bau keputihan

 • Pendarahan pelvis atau pendarahan semasa buang air kecil atau hubungan seksual

 • Sakit senggugut yang tidak normal

 • Alat sulit gatal

 • Kerengsaan kulit atau kegatalan pada vulva menyebabkan luka, lepuh atau ruam

Pakar sakit puan anda harus menawarkan diagnosis dan menetapkan rawatan.

Kesimpulan:

Membersihkan bahagian sulit anda seperti yang diarahkan di atas adalah penting untuk kesihatan wanita. Oleh itu, ikuti petua di atas untuk mengekalkan kesihatan faraj, dan jangan teragak-agak untuk melawat pakar sakit puan apabila anda mengalami sebarang kelainan pada faraj anda.

Sumber:

https://www.healthline.com/health/how-to-clean-private-parts-after-urination

https://www.healthshots.com/intimate-health/feminine-hygiene/feminine-hygiene-tips-how-you-should-clean-your-vagina-after-peeing/amp

https://www.wockhardthospitals.com/tips-to-maintain-vaginal-hygiene-post-peeing/

https://www.pristyncare.com/blog/how-to-clean-the-vagina-pc0441/

https://m.timesofindia.com/life-style/health-fitness/health-news/top-12-vaginal-hygiene-tips-every-woman-should-know/amp_articleshow/71257865.cms

https://www.herzindagi.com/amp/advice/intimate-hygiene-ti

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6502976/

https://applications.emro.who.int/emhj/1501/15_1_2009_0104_0110.pdf

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4930275/

https://journals.lww.com/greenjournal/Abstract/2018/05001/Brief_vs_Thong_Hygiene_in_Obstetrics_and.375.aspx

https://news.umiamihealth.org/en/men-get-yeast-infections-too/?print=print

Facebook
Twitter
LinkedIn

Nano Medic Piawaian Penyemakan Fakta Penjagaan (NMC).

. Nano Medic Pasukan Care (NMC) komited untuk menyediakan kandungan yang memenuhi piawaian editorial tertinggi untuk ketepatan, sumber dan analisis yang tidak berat sebelah. Setiap artikel disemak fakta sepenuhnya oleh ahli rangkaian profesional kami dari industri penjagaan kesihatan. Selain itu, kami tidak bertolak ansur dengan sebarang tahap plagiarisme, niat tidak beretika atau jahat daripada pengarang, editor dan penyumbang kami.

 1. Semua artikel dikehendaki memasukkan maklumat latar belakang dan konteks yang berkaitan dengan keadaan atau topik tertentu.
 2. Semua subjek, petikan dan statistik data yang digunakan dalam artikel mesti memberikan rujukan atau pautan kepada sumber asal. Kami memastikan kandungan menunjukkan sebab mana-mana statistik yang dibentangkan adalah berkaitan.
 3. Semua kandungan yang dikaitkan dengan preskripsi baharu, amalan, prosedur dan sebagainya mesti menerangkan dengan jelas sepenuhnya ketersediaan, sasaran rawatan, harga, kesan sampingan yang tidak diingini, interaksi yang diketahui dan penggunaan luar label, jika sesuai.
 4. Semua kajian dan dokumen penyelidikan yang dirujuk atau laporan hendaklah daripada jurnal, profesional, atau persatuan akademik yang bereputasi dan relevan.
 5. Sebarang potensi konflik yang menarik berkaitan dengan beberapa kajian atau sumber hendaklah ditunjukkan dengan jelas kepada pembaca.
 6. Semua artikel mesti menyertakan ulasan sahih daripada lebih daripada dua pakar yang berkelayakan dengan kelayakan yang sesuai dan pautan kepada persatuan atau karya yang diterbitkan yang berkaitan.Nano Medic Penjagaan