fbpx
WhatsApp

Pemantauan Glukosa Berterusan Vs. Ujian Glukosa Darah Tradisional

Fakta diperiksa by Dr Mohd Shafiz Mohd Zaini

Paras gula darah yang tidak konsisten boleh menyebabkan pelbagai masalah kesihatan. Satu kajian mendapati bahawa kira-kira 18% daripada warganegara Malaysia menghidap diabetes mellitus, sesetengahnya memerlukan dos insulin tetap untuk mengawal paras gula mereka.

Penyakit ini boleh menyebabkan keadaan yang mengancam nyawa seperti penyakit pencernaan dan buah pinggang, hemoglobin terglikasi, dan banyak masalah lain. Oleh itu, orang yang mempunyai masalah sedemikian mesti memantau paras gula mereka secara berkala untuk kekal di hadapan dan mengelakkan masalah besar sebelum ia timbul.

Orang pada masa kini menggunakan pelbagai alat untuk pemantauan glukosa darah, tetapi tidak semuanya sesuai untuk setiap pesakit. Hari ini, kami akan membincangkan dua meter glukosa darah yang berbeza secara ketara yang boleh membantu anda mempunyai kawalan glisemik dan melindungi anda daripada penyakit berkaitan diabetes yang boleh menjejaskan kualiti hidup anda.

Kedua-dua ini termasuk dalam kategori sistem pemantauan kendiri, sesuai untuk kegunaan di rumah. Dalam siaran ini, kami akan membincangkan apa itu, cara ia digunakan, dan beberapa perbezaan utamanya di bawah.

Apakah pemantauan glukosa berterusan?

Sistem Pemantauan Glukosa CGM atau Berterusan menggunakan penderia kecil dalam kulit untuk mengumpul cecair interstisial dan mengukur kebolehubahan glisemik, memaklumkan anda apabila anda memerlukan pam insulin dan mempunyai gula darah rendah.

Bahagian yang terbaik ialah anda boleh menyambungkan penderia boleh implan ini ke peranti pintar anda, seperti telefon bimbit, yang meletakkan anda mengawal penyakit anda. Dengan cara itu, anda akan sentiasa mengetahui tahap glukosa anda dan boleh memberikan penjagaan diabetes mengikut keputusan anda.

Bacaan glukosa darah daripada pemantauan glukosa berterusan sistem adalah tepat kerana teknologi canggihnya, membantu anda mengelakkan kesan sampingan seperti kehilangan ingatan akibat kerosakan saraf. Adalah lebih baik untuk menukar meter glukosa anda sekali setiap beberapa hari atau setiap minggu untuk hasil yang paling tepat.

Apakah ujian glukosa darah tradisional?

Ujian glukosa tradisional melibatkan peranti kecil yang mengandungi meter dan jalur ujian. Orang yang menggunakan kaedah konvensional mesti mengambil sampel darah kapilari (biasanya dari jari), meletakkannya pada jalur ujian, dan memasukkannya ke dalam peranti. Peranti akan mengukur dan memaparkan secara ringkas paras gula darah pada skrin.

Ramai orang menggunakan kaedah tradisional pengurusan diabetes ini dan mengambil ujian beberapa kali sehari. Kaedah ini mudah kerana pesakit diabetes boleh menjejaki tahap mereka bila-bila masa mereka mendapati ia sesuai dan membawa peranti ke mana sahaja mereka pergi. Walau bagaimanapun, terdapat beberapa kelemahan untuk menggunakan ujian tradisional.

Untuk satu, orang hanya boleh menguji apabila mereka merasakan penurunan atau peningkatan gula darah mereka. Selain itu, tidak semua pesakit boleh menggunakan kaedah ini - jika anda mempunyai hemophobia (takut darah) atau mempunyai masalah darah lain, seperti anemia atau tekanan darah tinggi, anda mungkin tidak mahu menggunakan kaedah ujian tradisional.

Perbezaan

Selain daripada kaedah, kedua-dua sistem pemantauan glukosa ini berbeza dalam banyak aspek lain. Di bawah, anda akan melihat beberapa perbezaan utama antara pemantauan glukosa berterusan dan ujian glukosa darah tradisional.

Kekerapan Ujian

Kaedah tradisional memerlukan anda untuk menguji tahap gula darah anda sepanjang hari secara manual. Anda mesti mempertimbangkan masa untuk mengambil ujian berdasarkan masa makan anda, tahap aktiviti fizikal, dan berapa kerap anda ingin memantau kepekatan glukosa anda.

Sebaliknya, pemantauan glukosa subkutaneus berterusan memberikan anda penyelesaian ujian 24/7. Anda akan sentiasa tahu sama ada anda mempunyai glukosa darah rendah atau memerlukan pam insulin, jadi ia lebih mudah.

Analisis

Menggunakan peranti CGM, anda boleh menjejaki glukosa anda sepanjang hari dan melakukan analisis meta untuk melihat apabila tahap anda menurun atau meningkat. Selain itu, anda boleh menyimpan data anda ke peranti pintar dan mempunyai semua ujian anda di satu tempat. Peranti ini juga akan memberi anda analisis mendalam tentang glukosa darah anda dan memberikan anda gambaran tentang arah aliran anda.

Walaupun anda masih boleh menjejaki tahap anda dan membandingkan keputusan anda dengan yang sebelumnya, jalur ujian tradisional mungkin tidak begitu mudah. Anda mesti memasukkan keputusan ujian anda secara manual dan menganalisis glukosa darah anda; tiada perisian akan berfungsi selain anda.

Selain itu, analisis anda mungkin tidak tepat disebabkan oleh ketidakkerapan ujian.

Ketepatan

Peranti CGM memberikan hasil yang sangat tepat dengan paras glukosa darah yang tepat pada bila-bila masa.

Malah, ramai pakar mengesyorkan penyelesaian ini kepada pesakit diabetes kerana ketepatannya.

Ujian tradisional mungkin tidak tepat, bergantung pada teknik pengambilan darah pesakit. Ia memerlukan latihan dan latihan untuk mengukur glukosa darah menggunakan ujian ini dengan tepat dan menerima keputusan yang tepat.

kencing manis, darah, jari

Pengalaman

Pemantauan glukosa darah menggunakan CGM mungkin lebih mesra pengguna. Tidak seperti kaedah tradisional, anda tidak perlu mengeluarkan darah yang boleh menjadi pengalaman yang tidak selesa. Walau bagaimanapun, ia mungkin mengambil sedikit masa untuk membiasakan diri membawa peranti CGM pada badan anda pada setiap masa, tetapi dengan penggunaan biasa, perasaan ini akan pudar.

Walaupun sesetengah pesakit membiasakan diri untuk mengeluarkan setitik darah setiap kali mereka ingin mengukur paras gula darah mereka, kebanyakannya mendapati jalur ujian itu mengalami kesulitan dan tidak selesa. Secara keseluruhan, CGM menawarkan pengalaman pengguna yang lebih positif.

Dari Masa ke Semasa

Anda boleh menemui kaedah tradisional di mana-mana - dari institut kebangsaan ke institusi penjagaan perubatan, dan ramai pakar menggunakan kaedah ini untuk mengesan tahap glukosa dalam pesakit. Oleh kerana penggunaannya yang meluas, tradisional kaedah pemantauan glukosa selalunya mempunyai perlindungan insurans. Anda mungkin boleh mendapatkan peranti menggunakan insurans kesihatan anda dan membayar lebih sedikit untuk penjagaan diabetes.

Sebaliknya, anda biasanya tidak boleh mendapatkan peranti CGM menggunakan insurans anda. Dalam sesetengah kes, anda boleh cuba membeli peranti, tetapi masih jauh lagi untuk memastikan pembelian peranti ini boleh diakses melalui pelan insurans.

kos

Apabila membeli peralatan awal untuk pemantauan glukosa berterusan, anda mungkin perlu mengetepikan sedikit wang untuk membeli peranti sedemikian. Selepas peralatan awal, anda perlu membeli semula peranti setiap minggu, menjadikan pilihan ini pada bahagian spektrum yang lebih mahal mengenai kawalan diabetes.

Sebaliknya, membeli peranti pemantauan tradisional mungkin mahal, tetapi membeli semula jalur ujian tidak begitu mahal. Anda hanya perlu membeli semula jalur untuk mengukur tahap anda secara aktif. Oleh itu, adalah lebih berpatutan untuk menggunakan meter glukosa tradisional daripada CGM.

Kebaikan dan keburukan

Seperti yang anda sudah lihat, kedua-dua peranti ini mempunyai banyak perbezaan. Selain itu, kedua-dua kaedah mempunyai kelebihan dan kekurangan mereka mengenai penjagaan diabetes, seperti yang anda boleh lihat di bawah.

Sistem Pemantauan Glukosa Berterusan

Kelebihan:

 • Pengesanan awal

 • Kekerapan

 • Mengawal

 • Pengambilan insulin

 • Alerts

 • Ketepatan

Cons:

 • kos

 • penyelenggaraan

 • Memasukkan

Ujian Glukosa Darah Tradisional

Kelebihan:

 • Perlindungan insurans

 • kos

 • Capaian

 • Fleksibiliti

 • Kecekapan masa

 • Kemudahalihan

Cons:

 • Kesusahan

 • Ketidakselesaan

 • Data terhad

Kaedah mana yang lebih baik?

Walaupun kaedah ini mempunyai kekuatan dan kelemahan mereka, satu nampaknya lebih mudah daripada yang lain. Peranti CGM akan mengukur tahap anda pada setiap masa, memberikan anda cadangan insulin untuk mencegah komplikasi yang disebabkan oleh diabetes.

Walaupun agak mahal, pemantauan berterusan mungkin lebih selesa dan lebih baik untuk kesihatan anda secara keseluruhan, kaedah ini telah mengalami peningkatan yang ketara dalam teknologi, menjadikannya salah satu meter glukosa yang paling boleh dipercayai dalam perubatan moden.

Sebaliknya, kaedah tradisional mungkin sesuai untuk sesetengah orang yang tidak suka mempunyai peranti melekat pada kulit mereka sepanjang hari. Kedua-dua ini boleh memberikan hasil yang tepat, tetapi hanya CGM yang menjejaki kesihatan anda pada setiap masa dan memberikan makluman.

Secara keseluruhannya, CGM adalah masa depan teknologi diabetes, kerana tiada risiko pengguna terlupa untuk memeriksa gula darah mereka atau melupakan pen mereka di rumah.

Kesimpulan

Diabetes adalah salah satu musuh kita yang paling teruk kerana akibat yang ditanggungnya. Walau bagaimanapun, anda boleh menggunakan meter glukosa darah untuk mengawal tahap anda dan mengetahui masa untuk bertindak balas. Bertindak balas pada masa adalah penting dalam senario sedemikian, kerana keadaan boleh menjadi rumit jika anda tidak bertindak balas tepat pada masanya.

Kami telah membentangkan dua kaedah yang boleh anda gunakan untuk menjejaki keadaan anda, perbezaannya, kebaikan dan keburukannya, dan pilihan yang lebih baik antara keduanya. CGM nampaknya pilihan yang lebih baik kerana pelbagai faedah yang digariskan di atas - kemudahan dan makluman masa nyata menjadi dua yang terbesar.

Apabila ia berkaitan dengan sebarang isu kesihatan, adalah demi kepentingan anda untuk berunding dengan doktor yang pakar dalam bidang perubatan tertentu di mana anda menghadapi masalah. Dalam kes khusus ini, berunding dengan pakar endokrin atau pakar Diabetologi adalah satu kemestian. Mereka akan dapat memberikan anda maklumat terkini dan penjelasan yang menyeluruh. Ini akan membantu anda mengikut pelan rawatan yang betul untuk menguruskan keadaan anda.

Sumber:

https://www.cdc.gov/diabetes/library/spotlights/diabetes-facts-stats.html

Facebook
Twitter
LinkedIn

Nano Medic Piawaian Penyemakan Fakta Penjagaan (NMC).

. Nano Medic Pasukan Care (NMC) komited untuk menyediakan kandungan yang memenuhi piawaian editorial tertinggi untuk ketepatan, sumber dan analisis yang tidak berat sebelah. Setiap artikel disemak fakta sepenuhnya oleh ahli rangkaian profesional kami dari industri penjagaan kesihatan. Selain itu, kami tidak bertolak ansur dengan sebarang tahap plagiarisme, niat tidak beretika atau jahat daripada pengarang, editor dan penyumbang kami.

 1. Semua artikel dikehendaki memasukkan maklumat latar belakang dan konteks yang berkaitan dengan keadaan atau topik tertentu.
 2. Semua subjek, petikan dan statistik data yang digunakan dalam artikel mesti memberikan rujukan atau pautan kepada sumber asal. Kami memastikan kandungan menunjukkan sebab mana-mana statistik yang dibentangkan adalah berkaitan.
 3. Semua kandungan yang dikaitkan dengan preskripsi baharu, amalan, prosedur dan sebagainya mesti menerangkan dengan jelas sepenuhnya ketersediaan, sasaran rawatan, harga, kesan sampingan yang tidak diingini, interaksi yang diketahui dan penggunaan luar label, jika sesuai.
 4. Semua kajian dan dokumen penyelidikan yang dirujuk atau laporan hendaklah daripada jurnal, profesional, atau persatuan akademik yang bereputasi dan relevan.
 5. Sebarang potensi konflik yang menarik berkaitan dengan beberapa kajian atau sumber hendaklah ditunjukkan dengan jelas kepada pembaca.
 6. Semua artikel mesti menyertakan ulasan sahih daripada lebih daripada dua pakar yang berkelayakan dengan kelayakan yang sesuai dan pautan kepada persatuan atau karya yang diterbitkan yang berkaitan.Nano Medic Penjagaan