fbpx

Berkhatan Fakta Lelaki

Senarai Kandungan

Apakah Fakta Lelaki Berkhatan?

 1. Apakah beberapa fakta mengenai lelaki yang tidak berkhatan?

beberapa fakta

Berkhatan membawa kepada kebersihan yang lebih baik.

Zakar berkhatan lebih mudah dibersihkan yang boleh mengurangkan kemungkinan menguncup jangkitan saluran kencing (UTI). Di samping itu, lelaki yang tidak berkhatan lebih cenderung untuk membangunkan jangkitan smegma - yang merupakan pembentukan bakteria, sel-sel kulit mati, dan minyak di bawah foreskin. Penis yang tidak berkhatan memerlukan perhatian tambahan kepada kebersihan.

Berkhatan boleh mengurangkan peluang kontrak STD.

Berkhatan pada lelaki mengurangkan risiko jangkitan HIV pada lelaki heteroseksual. Ia juga melindungi daripada sifilis, herpes, dan HPV.

Berkhatan awal pada bayi adalah bermanfaat.

Faedah berkhatan pada kanak-kanak lelaki termasuk mencegah UTI dan phimosis - keadaan di mana foreskin tidak dapat ditarik balik dari kepala zakar.

 1. Adakah terdapat apa-apa faedah sebenar untuk berkhatan, atau adakah mereka mitos?

Akademi Pediatrik Amerika (AAP) menyatakan bahawa "kerana berkhatan tidak penting untuk kesihatan kanak-kanak, ibu bapa harus memilih apa yang terbaik untuk anak mereka dengan melihat manfaat dan risiko." Penyata Dasar Berkhatan AAP 2012 berterusan, "penilaian bukti semasa menunjukkan bahawa manfaat kesihatan lelaki yang baru lahir berkhatan melebihi risiko."

Apakah faedahnya? Mengurangkan risiko kanser zakar. Berkhatan boleh mengurangkan risiko ini walau bagaimanapun, membangunkan kanser zakar sangat jarang berlaku. Mengurangkan peluang phimosis (ketegasan foreskin yang menghalangnya daripada menarik semula) atau paraphimosis (foreskin terperangkap dan membentuk tisu konstriksi band yang ketat) juga mendapat manfaat.

 1. Apakah tujuan berkhatan jika semua lelaki dilahirkan tidak berkhatan?

  manfaat sebenar untuk berkhatan

Tujuan berkhatan pada lelaki yang dilahirkan dengan foreskin adalah kesihatan yang lebih baik dan pengurangan penyakit. Terdapat peratusan kecil lelaki yang dilahirkan tanpa foreskin. Dan, dalam kes itu, tidak perlu menjalani berkhatan.

 1. Adakah ia menjejaskan saiz zakar?

Saiz zakar adalah berdasarkan terutamanya pada gen anda. Ini menentukan fenomena, atau ekspresi fizikal, zakar anda. Saiz zakar juga berdasarkan aliran darah ke tisu. Mengeluarkan lapisan tisu kulit – foreskin – tidak mempunyai kesan ke atas tisu atau penampilan saiz zakar. Walau bagaimanapun, ia mungkin sedikit kurang pukal apabila lembik (zakar pada waktu rehat).

 1. Adakah ia menjejaskan penampilan keseluruhan?

penampilan keseluruhan

Foreskin melimpah ke atas theglans zakar apabila seorang lelaki tidak mendirikan, dalam zakar yang tidak berkhatan. Apabila mendirikan, foreskin menarik semula dan mendedahkan kegemilangan. Dalam zakar berkhatan, foreskin tidak hadir. Glans terdedah pada setiap masa, sama ada mendirikan atau tidak. Kulit lebih dekat dengan badan mungkin berasa lebih sukar dan tebal. Kulit lebih dekat dengan kegemilangan mungkin lebih nipis dan lebih sensitif.

 1. Adakah ia menjejaskan sensitiviti seksual?

Kajian mendedahkan bahawa sama ada berkhatan atau tidak, menjejaskan sensitiviti seksualpengalaman keseronokan semasa seks adalah sama. Tiada kaitan langsung antara berkhatan dan kepuasan seksual.

 1. Adakah berkhatan menjejaskan pelincilan?

Foreskin menyediakan pelincilan semula jadi kepada zakar. Bahawa dikatakan, tidak ada data konklusif yang mempamerkan bahawa dipotong memerlukan pelincilan tambahan semasa persetukaran.berkhatan-menjejaskan pelincilan Pelincilan pelincilan tambahan boleh digunakan sama ada berkhatan atau tidak. Tidak ada bukti yang menunjukkan perbezaan kepuasan seksual tanpa pelincilan semula jadi yang disediakan oleh foreskin.

 1. Adakah ia menjejaskan pengeluaran sperma atau kesuburan keseluruhan?

Pengeluaran sperma berdasarkan zakar, bukan zakar. pengeluaran spermaDiet lelaki, gaya hidup, dan kesihatan secara keseluruhan mempunyai kesan terbesar terhadap kesuburan. Tiada bukti semasa yang menunjukkan berkhatan menjejaskan kesuburan.

 1. Adakah ia mengurangkan risiko jangkitan anda?

Risiko UTI, smegma, phimosis, balanitis dan paraphimosis berkurangan daripada (DENGAN) berkhatan. Mengamalkan kebersihan yang baik juga boleh meningkatkan peluang untuk mengelakkan jangkitan ini. risiko jangkitanDi samping itu, penyakit kelamin seperti herpes kemaluan berada di mengurangkan risiko apabila berkhatan.

 1. Adakah berkhatan lelaki mengurangkan rangsangan seksual?

Foreskin hanya mewakili sebahagian kecil daripada zakar dan tidak bertanggungjawab untuk jumlah rangsangan seksual pada lelaki.berkhatan-penurunan rangsangan seksual

Penyelidik di Australia dan Universiti Washington mengkaji kajian berkhatan mengenai kesihatan seksual dan menyimpulkan bahawa ia tidak mengurangkan sensitiviti atau menjejaskan fungsi seksual atau kepuasan lelaki. Dalam setiap kaji selidik peserta, kedua-dua kumpulan tidak menunjukkan perbezaan yang ketara dalam fungsi seksual, keseronokan, atau kepuasan.

 1. Apakah faedah berkhatan kepada seorang wanita?

Keutamaan wanita umumnya memihak kepada zakar potong untuk kebersihan, risiko jangkitan dan aktiviti seksual yang lebih rendah. faedah-berkhatan kepada wanitaPertunjukan kajian mengurangkan risiko papillomavirus, ulser kemaluan, herpes simplex virus jenis 2, sifilis, vaginosis bakteria, dan vaginalis T pada wanita yang rakan kongsinya berkhatan. Penghantaran jangkitan kurang berkemungkinan kepada wanita itu apabila pasangan lelaki itu berkhatan.

Pilihan akhirnya anda sebagai lelaki dewasa atau ibu bapa kanak-kanak lelaki. Saya telah menggariskan fakta lelaki berkhatan. Tetapi, garis bawah memilih apa yang akan memberi manfaat kepada anak anda, jika anda seorang ibu bapa yang baru. Kajian tidak menunjukkan kesan yang cukup kuat terhadap risiko bagi kebanyakan kita doktor untuk mengesyorkan prosedur ini secara universal. Dan, ia tidak menjejaskan kesihatan seksual anda secara keseluruhan.

Perbezaan utama dengan lelaki yang tidak berkhatan adalah keperluan untuk membersihkan dengan teliti dan kerap di bawah foreskin untuk mengurangkan risiko jangkitan mereka. Dan, untuk mengelakkan penyebaran jangkitan kepada rakan kongsi seseorang.

Borang anda tidak dapat disimpan. Sila segarkan semula halaman dan cuba lagi.
Borang anda telah berjaya diserahkan.

Langgan surat berita kami dan kekal dikemaskini.

Kongsi di facebook
Facebook
Kongsi di twitter
Twitter
Kongsi pada linkedin
Linkedin

Piawaian Penyemakan Fakta Nano Medic Care (NMC)

Pasukan Nano Medic Care (NMC) komited untuk menyediakan kandungan yang memenuhi piawaian editorial tertinggi untuk ketepatan, sumber, dan analisis yang tidak berat sebelah. Setiap artikel disemak fakta sepenuhnya oleh ahli rangkaian profesional kami dari industri penjagaan kesihatan. Di samping itu, kami tidak bertolak ansur dengan sebarang tahap plagiarisme, niat tidak beretika atau berniat jahat daripada pengarang, penyunting dan penyumbang kami.

 1. Semua artikel diperlukan untuk memasukkan maklumat latar belakang yang relevan dan konteks dengan syarat atau topik tertentu.
 2. Semua subjek, sebut harga, dan statistik data yang digunakan di dalam artikel mesti menyediakan rujukan atau pautan ke sumber asal. Kami memastikan kandungan menunjukkan mengapa sebarang statistik yang dibentangkan adalah relevan.
 3. Semua kandungan yang berkaitan dengan preskripsi baru, amalan, prosedur, etcetera mesti menerangkan dengan kejelasan penuh ketersediaan, sasaran rawatan, harga, kesan sampingan yang tidak diingini, interaksi yang diketahui, dan penggunaan luar label, jika sesuai.
 4. Semua kajian dan dokumen penyelidikan yang dirujuk hendaklah daripada jurnal, profesional atau persatuan akademik yang bereputasi baik dan relevan.
 5. Sebarang potensi konflik yang menarik yang berkaitan dengan beberapa kajian atau sumber harus ditunjukkan dengan jelas kepada pembaca.
 6. Semua artikel mesti mengandungi ulasan yang sahih daripada lebih daripada dua pakar yang berkelayakan dengan kelayakan dan pautan yang sesuai kepada persatuan yang berkaitan atau karya yang diterbitkan. Penjagaan Ubat Nano