fbpx

Realiti Penjagaan Kesihatan Baru: Sistem Maklumat Klinikal

Senarai Kandungan

Menyediakan penjagaan pesakit di pelbagai lokasi dan tetapan menjadi lumrah dalam industri penjagaan kesihatan. Doktor, profesional penjagaan kesihatan dan penjaga dengan itu mempunyai keperluan yang semakin meningkat untuk berkongsi data pesakit untuk memberikan penjagaan yang terbaik.

Sistem Maklumat Klinikal menyelesaikan dilema ini. Mereka telah menjadi kritikal dalam menyampaikan penjagaan pesakit dan keselamatan pesakit yang didorong oleh data, dan meningkatkan aliran kerja doktor. Mereka menunjukkan potensi besar dalam mengurangkan kesilapan perubatan, mengurangkan kos, dan meningkatkan kualiti penjagaan. Tetapi banyak cabaran kekal, terutamanya di sekitar maklumat pesakit termasuk pengumpulan data, pengekstrakan data dan analisis meta.

Kami akan mengkaji apa yang Sistem Maklumat Klinikal (CIS), ciri-ciri dan faedahnya, dan apa yang boleh diharapkan oleh doktor dan profesional penjagaan kesihatan dari sistem penjagaan kesihatan pada masa akan datang kerana teknologi baru menggantikan sistem legasi.

Sistem Maklumat Hospital: Gambaran Keseluruhan Pantas

Sistem Maklumat Hospital (HIS), adalah sistem komputer yang digunakan oleh hospital dan profesional kesihatan untuk menyimpan semua data pentadbiran dan klinikal yang berkaitan dengan penjagaan pesakit.

Sistem Maklumat Klinikal (CIS) menyimpan dan memanipulasi data pesakit yang berkaitan dengan proses membuat keputusan klinikal.

CIS menyelaras perancangan dan pelaksanaan penjagaan pesakit, pengumpulan dan pengedaran data pesakit dan kawalan kualiti. Sebagai contoh, CIS boleh diintegrasikan dengan sistem seperti tanda-tanda penting memantau dan ventilator dan memaparkannya dalam format tertentu.CIS memberi tumpuan kepada sistem penyampaian klinikal berbeza dengan HIS yang juga merangkumi sistem maklumat perniagaan.

Sistem Maklumat Hospital merangkumi:

Sistem Perniagaan & Pentadbiran, termasuk Lejar Am, Bil Pesakit dan Gaji

 • Sistem Maklumat Klinikal Pesakit Luar, termasuk Rekod Perubatan Elektronik Ambulatori/OPD (EMR)
 • Sistem Maklumat Klinikal Pesakit Dalam, termasuk Rekod Perubatan Elektronik Pesakit Dalam (EMR) dan Sistem Kemasukan Pesanan Pembekal Berkomputer (CPOE)
 • Sistem Maklumat Operasi, termasuk Sistem Maklumat Makmal, Sistem Maklumat Jabatan Kecemasan, Sistem Maklumat Radiologi dan Sistem Maklumat Rawatan Rapi

Sistem Maklumat Klinikal adalah alat sokongan keputusan yang memudahkan proses penjagaan.

Seterusnya, kami akan mengkaji bagaimana Sistem Maklumat Penjagaan Kesihatan menjana Rekod Perubatan Elektronik, yang merupakan rekod kekal semua aktiviti dan rawatan yang mendiang proses penjagaan pesakit.

Rekod Perubatan Elektronik: Gambaran Keseluruhan Pantas

Adalah penting untuk memahami perbezaan antara Sistem Maklumat Hospital (termasuk Sistem Maklumat Klinikal) dan Rekod Perubatan Elektronik (EMR).

Rekod Perubatan Elektronik adalah versi elektronik carta kertas yang terdapat di pejabat dan hospital doktor. EMRS adalah rekod maklumat pesakit yang boleh diakses oleh doktor dan profesional kesihatan di hospital atau lokasi di mana data pesakit dikumpulkan. Mereka adalah peningkatan ke atas rekod pesakit kertas kerana mereka membantu penyedia penjagaan menjejaki data pesakit dari masa ke masa, mencadangkan pilihan rawatan dan meningkatkan kualiti penjagaan.

HIS boleh mengumpul data yang tidak dikumpulkan sebelum ini oleh sistem penjagaan kesihatan berasaskan kertas. Ia boleh membentangkan bahawa data kepada doktor sebagai pandangan atau paparan yang berkaitan dengan aspek penjagaan tertentu yang diberikan.

Sistem Maklumat Hospital juga boleh mencipta Rekod Perubatan Elektronik dengan mengekstrak data dari Pangkalan Data Maklumat Pesakit. Ini bermakna imej boleh dimasukkan ke dalam Rekod Perubatan Elektronik. HIS juga memastikan data pesakit diproses mengikut piawaian pengawalseliaan.

EMR adalah satu cara merekodkan data pesakit. HIS memudahkan pengekstrakan data dan perlombongan data dalam proses sokongan keputusan klinikal supaya doktor dapat membuat keputusan yang lebih cepat dan mempercepatkan proses penjagaan.

Rekod Kesihatan Elektronik (EHR), berbeza dengan Rekod Perubatan Elektronik (EMR), termasuk data pesakit tambahan. EMR hanya boleh diakses di lokasi data yang dikumpulkan. Walau bagaimanapun, EHR termasuk data seperti keputusan ujian yang boleh dikongsi dengan organisasi penjagaan kesihatan lain dan profesional kesihatan untuk meningkatkan proses penjagaan.

Ciri-ciri Penting Sistem Maklumat Klinikal

Standard Tahap Kesihatan Tujuh (HL7)

Kami baru sahaja melihat bagaimana Rekod Kesihatan Elektronik memudahkan pemindahan maklumat pesakit antara penyedia penjagaan kesihatan dan doktor. Memandangkan sifat sensitif data pesakit, adalah penting bahawa data ini dipindahkan dengan cara yang selamat dan patuh.

Health Level Seven International (HL7) ditubuhkan sebagai organisasi bukan untuk keuntungan, ansi-akreditasi pada tahun 1987 dengan misi untuk "menyediakan piawaian yang memperkasakan kebolehpercayaan data kesihatan global." Berpangkalan di Amerika Syarikat, ia mempunyai 26 sekutu antarabangsa yang membantu dalam pembangunan standard yang berterusan.

HL7 adalah format pemesejan yang diiktiraf secara meluas untuk berkongsi dan mendapatkan maklumat penjagaan kesihatan elektronik. Ia menetapkan struktur dan jenis data yang diperlukan untuk integrasi lancar antara sistem penjagaan kesihatan.

HL7 menetapkan peristiwa pencetus untuk tugas dan transaksi, seperti pendaftaran pesakit, pesanan, dan keputusan. Sebaik sahaja sistem maklumat melengkapkan tugas, ia menghantar mesej HL7 kepada sistem maklumat lain. HL7 mentakrifkan hampir 90 jenis mesej.

Kebanyakan pengeluar sistem maklumat klinikal telah melaksanakan standard dalam produk mereka.

Pematuhan Dicom

DICOM (Komunikasi Pengimejan Digital dalam Perubatan) mengawal selia penghantaran dan penyimpanan imej perubatan. Standard ini dicipta pada tahun 1993 oleh American College of Radiology (ACR) dan Persatuan Pengeluar Elektrik Kebangsaan (NEMA). Pengilang dan pembekal Sistem Maklumat Klinikal dikehendaki oleh undang-undang untuk melaksanakan DICOM untuk pengimejan perubatan.

Perlindungan Data

Keselamatan data adalah kebimbangan utama dalam Sistem Maklumat Klinikal. Sifat sensitif data klinikal menjadikan CIS terutamanya terdedah kepada serangan siber. Pesuruhjaya Perlindungan Data Peribadi ("PDPC") mentadbir dan menguatkuasakan Akta Perlindungan Data Peribadi Malaysia ("PDPA").

Untuk memastikan maklumat pesakit selamat pembekal penjagaan kesihatan harus:

 • Sulitkan data klinikal
 • Data klinikal sandaran
 • Memantau penggunaan data klinikal
 • Guna pengesahan multifactor (MFA)
 • Kakitangan kereta api
 • Menilai kelemahan vendor

Ledger Technologies yang diedarkan seperti Blockchain juga membuka kemungkinan baru untuk industri penjagaan kesihatan dan penyedia penjagaan. Ini termasuk menyimpan data klinikal di satu lokasi, mengesan data pesakit dalam masa nyata, dan menetapkan keizinan akses pada tahap yang granular.

Faedah Sistem Maklumat Klinikal

Faedah Sistem Maklumat KlinikalBeberapa akan menafikan banyak faedah pendigitalan kepada industri penjagaan kesihatan.

Ini termasuk:

Akses mudah ke data klinikal: Sistem Maklumat Klinikal menyediakan akses mudah kepada rekod pesakit di semua titik penjagaan. Dan kerana Sistem Maklumat Klinikal berasaskan awan, rekod pesakit boleh diakses di mana-mana sahaja. Ini meningkatkan sokongan keputusan klinikal.

Maklumat dianjurkan dengan betul: Kami telah melihat bagaimana penghantaran maklumat pesakit antara sistem penjagaan kesihatan diseragamkan. Tetapi Sistem Maklumat Klinikal juga menyimpan maklumat pesakit dengan cara yang teratur, yang menjadikannya lebih mudah untuk mencari dan membaca. Ini mengurangkan risiko kesilapan klinikal. Manfaat tambahan adalah penyelidikan klinikal yang lebih baik.

Interaksi ubat yang lebih baik dan keselamatan pesakit: Sistem Maklumat Klinikal meningkatkan interaksi ubat dan mengurangkan risiko kesilapan ubat-ubatan. Ini meningkatkan pilihan rawatan untuk pesakit.

Trend masa depan dalam industri penjagaan kesihatan

Kemajuan teknologi seperti Kecerdasan Buatan, Realiti Ditambah dan Aknoteknologi membentuk masa depan industri penjagaan kesihatan.

Doktor, profesional kesihatan dan penyedia penjagaan, tentu saja, terus memainkan peranan utama dalam sistem penyampaian penjagaan kesihatan. Tahap input mereka bergantung kepada keupayaan mereka untuk menangani dua sumber variasi yang ketara dalam hasil klinikal:

 • Kemahiran dan pertimbangan
 • Kadar campur tangan

Pada masa akan datang, kebanyakan hospital akan menggunakan sistem maklumat klinikal berkomputer (CIS). Ini akan menghapuskan keperluan untuk kemasukan data manual dan meningkatkan amalan terbaik klinikal.

Pemb bawa pulang kunci

Industri penjagaan kesihatan dipegang kembali oleh sistem legasi dan sistem penjagaan kesihatan yang terdiri daripada silos data yang berbeza. Hospital mencari cara baru untuk menyimpan, mengekstrak dan berkongsi data klinikal dalam diri mereka dan dengan penyedia penjagaan kesihatan yang lain. Sistem Maklumat Klinikal berasaskan awan menunjukkan banyak janji dalam menangani isu-isu ini.

Borang anda tidak dapat disimpan. Sila segarkan semula halaman dan cuba lagi.
Borang anda telah berjaya diserahkan.

Langgan surat berita kami dan kekal dikemaskini.

Kongsi di facebook
Facebook
Kongsi di twitter
Twitter
Kongsi pada linkedin
Linkedin

Piawaian Penyemakan Fakta Nano Medic Care (NMC)

Pasukan Nano Medic Care (NMC) komited untuk menyediakan kandungan yang memenuhi piawaian editorial tertinggi untuk ketepatan, sumber, dan analisis yang tidak berat sebelah. Setiap artikel disemak fakta sepenuhnya oleh ahli rangkaian profesional kami dari industri penjagaan kesihatan. Di samping itu, kami tidak bertolak ansur dengan sebarang tahap plagiarisme, niat tidak beretika atau berniat jahat daripada pengarang, penyunting dan penyumbang kami.

 1. Semua artikel diperlukan untuk memasukkan maklumat latar belakang yang relevan dan konteks dengan syarat atau topik tertentu.
 2. Semua subjek, sebut harga, dan statistik data yang digunakan di dalam artikel mesti menyediakan rujukan atau pautan ke sumber asal. Kami memastikan kandungan menunjukkan mengapa sebarang statistik yang dibentangkan adalah relevan.
 3. Semua kandungan yang berkaitan dengan preskripsi baru, amalan, prosedur, etcetera mesti menerangkan dengan kejelasan penuh ketersediaan, sasaran rawatan, harga, kesan sampingan yang tidak diingini, interaksi yang diketahui, dan penggunaan luar label, jika sesuai.
 4. Semua kajian dan dokumen penyelidikan yang dirujuk hendaklah daripada jurnal, profesional atau persatuan akademik yang bereputasi baik dan relevan.
 5. Sebarang potensi konflik yang menarik yang berkaitan dengan beberapa kajian atau sumber harus ditunjukkan dengan jelas kepada pembaca.
 6. Semua artikel mesti mengandungi ulasan yang sahih daripada lebih daripada dua pakar yang berkelayakan dengan kelayakan dan pautan yang sesuai kepada persatuan yang berkaitan atau karya yang diterbitkan. Penjagaan Ubat Nano