fbpx

Perbandingan CR dan DR

Fakta yang diperiksa oleh Esun

Senarai Kandungan

Radiograf berkomputer (CR) & radiograf digital (DR) telah menjadi bersahaja dalam kemudahan pengimejan di seluruh dunia. Untuk memanfaatkan kedua-dua sistem pengimejan digital canggih ini, pakar radiologi dan radiograf mesti mempunyai kemudahan web lebar jalur tinggi dan rangkaian komputer yang boleh dipercayai.

Dalam tulisan ini, kami akan menyelam lebih mendalam ke dalam radiograf digital vs radiograf berkomputer dan membincangkan semua yang anda perlu tahu tentang kedua-dua sistem radiograf ini.

Apa yang CR Berdiri Dalam Radiologi?

CR bermaksud radiograf berkomputer.

Mengenai Teknologi Radiograf Dikira

Radiografi berkomputer (CR) adalah sejenis sistem radiografi yang melibatkan menggantikan filem X-ray konvensional dengan plat pengimejan fosforus (IP) yang fleksibel untuk mengambil imej digital. Sesetengah orang juga merujuknya sebagai "teknologi penggantian filem."

Bagaimana Radiograf Dikira Berfungsi

Dikira radiograf sedikit seperti radiograf tradisional yang berdasarkan filem, hanya bahawa ia digit. Ia memerlukan plat penyimpanan fosforus berasaskan kaset (PSP), diimbas ke dalam format digital untuk memudahkan pemprosesan, arkib, dan perwakilan imej.

Jadi, inilah yang berlaku semasa radiograf berkomputer. Pakar radiologi atau doktor mengambil X-ray (dari peralatan X-ray) ke kaset dan letakkan yang terakhir ke dalam pembaca CR untuk imbasan digital. Selepas itu, pembaca menunjukkan imej digital yang diimbas pada skrin supaya ia boleh dilihat dan dimanipulasi jika perlu. Dalam istilah yang lebih mudah, x-ray ditembak, diimbas, dan dibaca menggunakan mesin yang dikenali sebagai pembaca CR.

Berikut adalah beberapa perkara lagi yang perlu anda perhatikan mengenai Radiograf Berkomputer (CR).

Sebagai permulaan, kaset yang digunakan dalam kerja-kerja radiograf berkomputer seperti kaset filem biasa. Walaupun begitu, kedua-duanya tidak sama sepenuhnya kerana kaset CR dilengkapi dengan plat fosforus yang boleh digunakan semula sebanyak sepuluh ribu kali. Kaset CR boleh datang dalam pelbagai saiz khusus dan standard yang berbeza, termasuk 14"x17" dan 10"x12". Salah satu sebab ia boleh bertahan untuk masa yang sangat lama adalah bahawa ia tidak perlu dibuka sering, dan ini juga meningkatkan ketahanan plat pengimejan.

Di samping itu, anda harus memahami bahawa fungsi utama pembaca CR adalah untuk mengimbas plat fosforus (dari kaset). Kebanyakan pembaca yang tersedia hari ini juga boleh memadamkan pinggan dan dimasukkan semula ke dalam kaset selepas imej sebelumnya telah diimbas dan dilihat. Pembaca CR tidak sama. Masing-masing dilengkapi dengan ciri-ciri yang berbeza, termasuk bilangan plat fosforus ia boleh menampung serentak, kelajuan imbasannya, dan saiz dan bentuknya.

Sekali lagi, setiap imej digital yang diimbas melalui CR boleh dihantar ke tempat kerja. Dalam kes ini, yang kedua merujuk kepada komputer standard yang mempunyai perisian khusus. Doktor boleh melihat imej bila-bila masa yang mereka mahu, berubah dan bahkan berkongsinya apabila perlu.

Apa itu DR?

Radiograf digital (DR) adalah jenis unik pemeriksaan X-ray ultra-moden yang digunakan oleh kemudahan pengimejan hari ini untuk menjana imej radiografik segera pada komputer.

Bagaimanakah Langsung Radiograf Digital Berfungsi?

Radiograf digital langsung melibatkan transformasi langsung resolusi tenaga X-ray yang diserap ke dalam pelbagai caj elektrik yang bersaiz berkadar. Proses ini berlaku dalam lingkungan separa konduktor tanpa sebarang langkah perantaraan yang bersinar.

Pakar radiologi lebih suka radiograf digital langsung kerana ia mempunyai fungsi pemindahan modulasi yang agak tinggi (MTF), menghasilkan imej digital berkualiti tinggi.

Apakah Jenis-jenis Radiograf Digital?

Terdapat dua jenis radiograf digital. Yang pertama adalah radiografi berkomputer (CR), yang melibatkan penggunaan plat fosforus fotostimulable (PSP) yang dimasukkan ke dalam kaset. Yang lain adalah radiograf digital langsung (DDR), yang kebanyakan orang merujuk sebagai radiograf langsung (DR). Tiada kaset digunakan dalam DR, ditambah ia boleh secara langsung atau tidak langsung.

Bilakah Radiograf Digital Diperkenalkan?

Radiografi digital telah dimulakan pada tahun 1980-an selepas penemuan X-ray oleh Profesor Wilhelm Conrad Röntgen pada tahun 1985.

Naik Taraf Retrofit

Mendapatkan penyelesaian retrofit DR boleh menjadi cara yang sempurna untuk organisasi untuk meraih semua faedah hebat DR langsung dan meninggalkan sistem CR di belakang. Peralihan dari CR ke DR boleh menjadi lancar dan menjimatkan kos, terutamanya kerana pelbagai penyelesaian retrofit DR boleh didapati di pasaran hari ini.

Sebagai contoh, Sesetengah pengeluar peralatan menawarkan bilik DR dan sistem retrofit mudah alih yang mempunyai Pengesan Panel Rata dan operasi meja wayarles kepada doktor hadiah dengan kebebasan tanpa had. Penyelesaian retrofit DR ini juga boleh dicas semula dan berkuasa sendiri.

Perbezaan antara Radiograf Dikira dan Radiograf Digital

Terdapat beberapa perbezaan antara radiograf yang dikira dan radiograf digital. Ini termasuk yang berikut.

Langkah-langkah Yang Terlibat

Langkah-langkah yang terlibat dalam CR sedikit berbeza daripada yang terlibat dalam DR. Dengan yang terdahulu, langkah-langkah yang perlu diikuti oleh jurufografi adalah:

 • Prep bilik
 • Muatkan kaset CR
 • Letakkan pesakit, diikuti dengan tiub
 • Laksanakan pendedahan
 • Keluarkan kaset dan muatkan ke dalam pembaca untuk diproses
 • Menilai kualiti imej sebelum membuat kesimpulan pelantikan
Dalam pengimejan digital (DR), berikut adalah langkah-langkah yang perlu diikuti:
 • Prep bilik
 • Letakkan pesakit
 • Letakkan tiub
 • Pendedahan

Menganalisis kualiti imej sebelum kesimpulan janji temu

Perhatikan bahawa keperluan memuatkan kaset ke dalam pembaca dalam radiograf berkomputer (CR) adalah punca utama perbezaan antara kedua-dua sistem pengimejan digital ini.

Kos Pelaburan dan Penyelenggaraan Awal

CR dilengkapi dengan kos pelaburan awal yang lebih rendah berbanding DR. Walaupun begitu, kos menyelenggara sistem CR adalah cara yang lebih tinggi daripada menjaga sistem DR. Ini sebahagiannya kerana sistem CR lebih mudah terdedah kepada kerosakan bagi kedua-dua plat imej dan pembaca.

Pemasangan

Walaupun ia adalah mungkin untuk memasang sistem CR dalam mesin sedia ada, sistem DR memerlukan persediaan yang sama sekali baru. Ini menjelaskan mengapa pemasangan awal sistem DR adalah lebih tinggi daripada sistem CR.

Penggunaan Masa

CR lebih memakan masa daripada DR. Ini kerana, dengan bekas, kaset CR perlu dimasukkan ke dalam pembaca dan dipindahkan kemudian, tidak seperti yang terakhir, yang datang dengan imej yang hampir serta-merta.

Kualiti Imej

DR menyediakan kualiti imej yang lebih baik daripada CR. Sebab di sebalik ia adalah bahawa sistem DR mempunyai pengesan digital yang menunjukkan setiap butiran imej digital, tidak seperti sistem CR, yang kualiti imejnya juga boleh mengurangkan semasa pemprosesan dalam kaset.

Kelajuan Imbasan

DR dilengkapi dengan kendalaan pesakit yang cepat kerana persediaan yang didigitasi, memungkinkan sistem untuk mengimbas imej dalam sepuluh saat. Ini berbeza dengan CR, yang kendandahan pesakitnya lambat, yang bermaksud bahawa imej digital boleh menunggu sehingga tiga minit atau lebih untuk bersedia untuk tontonan. Memandangkan CR memerlukan masa untuk memproses imej oleh pembaca.

Ketahanan

Sistem DR mempunyai lebih daripada sejuta pendedahan. Digabungkan dengan mudah alih mereka yang rendah, sistem pengimejan digital ini lebih tahan lama daripada sistem CR yang terdedah kepada kemerosotan plat imej yang cepat dan mudah alih yang tinggi, menjadikannya mudah dimusnahkan.

infografik faedah bertukar CR kepada DR

Kelebihan Radiograf Digital ke atas Radiograf Dikira

Radiograf digital menawarkan beberapa faedah yang doktor menggunakan radiograf berkomputer tidak dapat dinikmati. Pertama, DR mempunyai persediaan yang sepenuhnya didigilakan yang membolehkan radiographers mengimbas imej dengan lebih cepat, tidak seperti CR, yang perlu menggerakkan kaset membawa kepada intensif buruh. Ini juga bermakna DR menjimatkan masa dan menggalakkan lebih banyak produktiviti.

Di samping itu, sistem DR cukup mudah dan berpatutan untuk dikekalkan, yang jauh dari sistem CR. Memiliki sistem DR membolehkan doktor mengimbas imej digital yang berkualiti pada kos yang lebih rendah sambil menghabiskan masa yang kurang pada buruh.

Di samping itu, radiograf digital menyediakan imej yang lebih baik daripada radiograf yang dikira. Ini memungkinkan pakar radiologi menggunakan DR untuk menjadi lebih cekap, terutamanya semasa analisis imej.

Kelebihan lain sistem DR ke atas sistem CR adalah:
 • Kurang bulkiness
 • Lebih banyak kebolehpercayaan kerana kecekapan yang tinggi
 • Lebih mudah untuk digunakan terima kasih kepada persediaan pendigitasi

Apakah Kelemahan Radiograf Digital?

Walaupun semua faedah yang datang dengan radiograf digital, sistem pengimejan digital ini mempunyai beberapa kelemahan, seperti semua perkara. Sebagai contoh, sistem DR kurang mudah alih. Ini menjadikannya sangat mencabar untuk memperoleh imej dari semua pandangan, terutamanya yang janggal. Tambahan pula, pembelian sistem DR mahal, dan organisasi pengimejan yang ingin menikmati faedah mereka perlu melabur banyak wang. Walaupun begitu, mendapatkan retrofit DR dapat membantu mereka meminimumkan kos yang diperlukan.

Mengapa DR adalah Pilihan yang lebih baik

Selepas melakukan analisis CR vs DR, jelas, DR adalah pilihan yang lebih baik. Ini kerana ia membolehkan pemerolehan imej berkualiti yang lebih cepat. Selain itu, radiograf digital didatangkan dengan kadar kegagalan pengimejan yang rendah, yang bermaksud pendedahan pesakit juga dikurangkan. Selain itu, DR membolehkan aliran kerja berkelajuan tinggi, yang bermaksud bahawa syarikat pengimejan atau hospital boleh menjadi lebih produktif dengan sistem DR.

Mengapa Anda Perlu Naik Taraf di Malaysia

Pada tahun 2018, Agensi Pemantauan Pemeriksaan Perubatan Pekerja Asing (Fomema) tampil dengan inisiatif untuk menyokong pengeluaran semua filem X-ray pekerja asing Malaysia dalam format digital. Tidak dinafikan, ini adalah satu langkah yang baik. Dengan peningkatan sedemikian di Malaysia, pekerja asing dan penduduk lain akan dapat mengakses perkhidmatan saringan yang lebih baik, mempromosikan kesihatan mereka dan akhirnya meningkatkan kualiti hidup mereka.

Pendigitalan adalah sebahagian daripada industri 4.0

Pendigitalan dalam industri radiograf di Malaysia tidak dapat dielakkan. Ia digalakkan oleh Industri 4.0, yang dicirikan oleh transformasi fizikal siber bagaimana perkara dihasilkan. 

Di Malaysia, penghijrahan ke radiograf digital ini akan disokong oleh kemudahan X-ray swasta dan kerajaan seperti yang dipromosikan di bawah cetakan biru Kesihatan 4.0.

Mudah-mudahan, anda kini memahami radiograf digital (DR) dan radiograf berkomputer (CR) dan mengapa kebanyakan ahli radiologi lebih suka yang terdahulu. Dengan kemajuan teknologi yang banyak dibuat, sistem DR menjadi lebih cekap dan popular setiap hari. Sistem radiograf membuka jalan untuk produktiviti besar-besaran dan membolehkan organisasi menjimatkan kos penyelenggaraan sambil memenuhi pelbagai keperluan X-ray pesakit mereka.

Piawaian Penyemakan Fakta Nano Medic Care (NMC)

Pasukan Nano Medic Care (NMC) komited untuk menyediakan kandungan yang memenuhi piawaian editorial tertinggi untuk ketepatan, sumber, dan analisis yang tidak berat sebelah. Setiap artikel disemak fakta sepenuhnya oleh ahli rangkaian profesional kami dari industri penjagaan kesihatan. Di samping itu, kami tidak bertolak ansur dengan sebarang tahap plagiarisme, niat tidak beretika atau berniat jahat daripada pengarang, penyunting dan penyumbang kami.

 1. Semua artikel diperlukan untuk memasukkan maklumat latar belakang yang relevan dan konteks dengan syarat atau topik tertentu.
 2. Semua subjek, sebut harga, dan statistik data yang digunakan di dalam artikel mesti menyediakan rujukan atau pautan ke sumber asal. Kami memastikan kandungan menunjukkan mengapa sebarang statistik yang dibentangkan adalah relevan.
 3. Semua kandungan yang berkaitan dengan preskripsi baru, amalan, prosedur, etcetera mesti menerangkan dengan kejelasan penuh ketersediaan, sasaran rawatan, harga, kesan sampingan yang tidak diingini, interaksi yang diketahui, dan penggunaan luar label, jika sesuai.
 4. Semua kajian dan dokumen penyelidikan yang dirujuk hendaklah daripada jurnal, profesional atau persatuan akademik yang bereputasi baik dan relevan.
 5. Sebarang potensi konflik yang menarik yang berkaitan dengan beberapa kajian atau sumber harus ditunjukkan dengan jelas kepada pembaca.
 6. Semua artikel mesti mengandungi ulasan yang sahih daripada lebih daripada dua pakar yang berkelayakan dengan kelayakan dan pautan yang sesuai kepada persatuan yang berkaitan atau karya yang diterbitkan. Penjagaan Ubat Nano