fbpx
WhatsApp

Fakta Lelaki Berkhatan

Semakan fakta oleh Dr Abdol Rashid

Jadual Kandungan

Apakah Fakta Lelaki Berkhatan?

 1. Apakah beberapa fakta tentang lelaki yang tidak berkhatan?

beberapa fakta

Berkhatan membawa kepada kebersihan yang lebih baik.

Zakar berkhatan ialah lebih mudah dibersihkan yang boleh mengurangkan kemungkinan dijangkiti jangkitan saluran kencing (UTI). Selain itu, lelaki yang tidak berkhatan lebih berkemungkinan mendapat jangkitan smegma - iaitu pengumpulan bakteria, sel kulit mati dan minyak di bawah kulup. Zakar yang tidak berkhatan memerlukan perhatian tambahan terhadap kebersihan. 

Berkhatan boleh mengurangkan peluang dijangkiti STD.

Berkhatan pada lelaki mengurangkan risiko Jangkitan HIV pada lelaki heteroseksual. Ia juga melindungi daripada sifilis, herpes, dan HPV.

Berkhatan awal pada bayi adalah berfaedah.

Faedah berkhatan pada bayi lelaki termasuk mencegah UTI dan phimosis - keadaan di mana kulup tidak dapat ditarik ke belakang dari kepala zakar.

 1. Adakah terdapat faedah sebenar berkhatan, atau adakah ia mitos?

American Academy of Pediatrics (AAP) menyatakan bahawa "kerana berkhatan tidak penting untuk kesihatan kanak-kanak, ibu bapa harus memilih yang terbaik untuk anak mereka dengan melihat manfaat dan risiko." Penyata Dasar Berkhatan 2012 AAP meneruskan, "penilaian bukti semasa menunjukkan bahawa manfaat kesihatan berkhatan lelaki yang baru lahir melebihi risiko."

Apakah manfaatnya? Mengurangkan risiko kanser zakar. Berkhatan boleh mengurangkan risiko ini, bagaimanapun, kanser zakar sangat jarang berlaku. Mengurangkan peluang phimosis (ketegangan kulup yang menghalangnya daripada ditarik balik) atau paraphimosis (kulup terperangkap dan membentuk tisu penyempitan jalur yang ketat) juga merupakan faedah.

 1. Apakah tujuan berkhatan jika semua lelaki dilahirkan dalam keadaan tidak berkhatan?

  faedah-sebenar-untuk-berkhatan

Tujuan berkhatan pada lelaki yang dilahirkan dengan kulup adalah kesihatan yang lebih baik dan pengurangan penyakit. Terdapat a peratusan kecil lelaki yang dilahirkan tanpa kulup. Dan, dalam kes itu, tidak perlu menjalani sunat.

 1. Adakah ia menjejaskan saiz zakar?

Saiz zakar adalah berdasarkan terutamanya pada gen anda. Ini menentukan fenotip, atau ekspresi fizikal, zakar anda. Saiz zakar juga berdasarkan aliran darah ke tisu. Menanggalkan lapisan tisu kulit – kulup – tidak memberi kesan pada tisu atau rupa saiz zakar. Walau bagaimanapun, ia mungkin mempunyai pukal yang kurang sedikit apabila lembik (zakar dalam keadaan rehat).

 1. Adakah ia menjejaskan penampilan keseluruhan?

keseluruhan penampilan

Tirai kulup atas kelenjar zakar apabila seorang lelaki tidak tegak, dalam zakar yang tidak berkhatan. Apabila tegak, kulup ditarik balik dan mendedahkan glans. Dalam zakar berkhatan, kulup tidak ada. Glans terdedah pada setiap masa, sama ada tegak atau tidak. Kulit yang lebih dekat dengan badan mungkin berasa lebih keras dan tebal. Kulit yang lebih dekat dengan kelenjar mungkin lebih nipis dan lebih sensitif.

 1. Adakah ia menjejaskan sensitiviti seksual?

Kajian mendedahkan bahawa sama ada berkhatan atau tidak, mempengaruhi-seksual-sensitivitipengalaman keseronokan semasa hubungan seks adalah sama. Tiada kaitan langsung antara berkhatan dan kepuasan seksual.

 1. Adakah berkhatan menjejaskan pelinciran?

Kulup memberikan pelinciran semula jadi kepada zakar. Walau bagaimanapun, tidak ada data konklusif yang menunjukkan bahawa pemotongan memerlukan pelinciran tambahan semasa persetubuhan.sunat-mempengaruhi-pelinciran Pelinciran tambahan boleh digunakan sama ada berkhatan atau tidak. Tiada bukti yang menunjukkan perbezaan dalam kepuasan seksual tanpa pelinciran semula jadi yang disediakan oleh kulup.

 1. Adakah ia menjejaskan pengeluaran sperma atau kesuburan keseluruhan?

Pengeluaran sperma adalah berdasarkan testis, bukan zakar. pengeluaran spermaPemakanan lelaki, gaya hidup dan kesihatan keseluruhan mempunyai kesan terbesar terhadap kesuburan. Tiada bukti semasa yang menunjukkan berkhatan menjejaskan kesuburan.

 1. Adakah ia mengurangkan risiko jangkitan anda?

Risiko UTI, smegma, phimosis, balanitis dan paraphimosis berkurangan daripada (WITH) berkhatan. Mengamalkan kebersihan yang baik juga boleh meningkatkan peluang untuk mengelakkan jangkitan ini. risiko jangkitanSelain itu, penyakit kelamin seperti herpes genital berada pada a mengurangkan risiko apabila berkhatan.

 1. Adakah berkhatan lelaki mengurangkan rangsangan seksual?

Kulup hanya mewakili sebahagian kecil zakar dan tidak bertanggungjawab terhadap keseluruhan rangsangan seksual pada lelaki.sunat-mengurangkan-rangsangan-seksual

Penyelidik di Australia dan Universiti Washington mengkaji kajian berkhatan tentang kesihatan seksual dan membuat kesimpulan bahawa ia tidak mengurangkan sensitiviti mahupun menjejaskan fungsi atau kepuasan seksual lelaki. Dalam setiap tinjauan peserta, kedua-dua kumpulan tidak menunjukkan perbezaan yang ketara dalam fungsi seksual, keseronokan, atau kepuasan.

 1. Apakah faedah berkhatan kepada wanita?

Keutamaan wanita umumnya memihak kepada zakar yang dipotong untuk kebersihan, risiko jangkitan yang lebih rendah dan aktiviti seksual. faedah-berkhatan-kepada-perempuankajian menunjukkan pengurangan risiko papillomavirus, ulser genital, virus herpes simplex jenis 2, sifilis, vaginosis bakteria dan T vaginalis pada wanita yang pasangannya berkhatan. Penularan jangkitan kurang berkemungkinan kepada wanita apabila pasangan lelaki berkhatan.

Pilihan akhirnya adalah milik anda sebagai lelaki dewasa atau ibu bapa kepada anak lelaki. Saya telah menggariskan fakta lelaki berkhatan. Tetapi, asasnya ialah memilih perkara yang akan memberi manfaat kepada anak anda, jika anda ibu bapa baharu. Kajian tidak menunjukkan kesan yang cukup kuat terhadap risiko untuk kebanyakan doktor mengesyorkan prosedur ini secara universal. Dan, ia tidak menjejaskan kesihatan seksual anda secara keseluruhan.

Perbezaan utama dengan lelaki yang tidak berkhatan adalah keperluan untuk membersihkan secara menyeluruh dan kerap di bawah kulup untuk mengurangkan risiko jangkitan. Dan, untuk mengelakkan penularan jangkitan kepada pasangan.

Borang anda tidak dapat disimpan. Sila muat semula halaman dan cuba lagi.
Borang anda telah berjaya diserahkan.

Langgan surat berita kami dan kekal kemas kini.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Nano Medic Piawaian Penyemakan Fakta Penjagaan (NMC).

. Nano Medic Pasukan Care (NMC) komited untuk menyediakan kandungan yang memenuhi piawaian editorial tertinggi untuk ketepatan, sumber dan analisis yang tidak berat sebelah. Setiap artikel disemak fakta sepenuhnya oleh ahli rangkaian profesional kami dari industri penjagaan kesihatan. Selain itu, kami tidak bertolak ansur dengan sebarang tahap plagiarisme, niat tidak beretika atau jahat daripada pengarang, editor dan penyumbang kami.

 1. Semua artikel dikehendaki memasukkan maklumat latar belakang dan konteks yang berkaitan dengan keadaan atau topik tertentu.
 2. Semua subjek, petikan dan statistik data yang digunakan dalam artikel mesti memberikan rujukan atau pautan kepada sumber asal. Kami memastikan kandungan menunjukkan sebab mana-mana statistik yang dibentangkan adalah berkaitan.
 3. Semua kandungan yang dikaitkan dengan preskripsi baharu, amalan, prosedur dan sebagainya mesti menerangkan dengan jelas sepenuhnya ketersediaan, sasaran rawatan, harga, kesan sampingan yang tidak diingini, interaksi yang diketahui dan penggunaan luar label, jika sesuai.
 4. Semua kajian dan dokumen penyelidikan yang dirujuk atau laporan hendaklah daripada jurnal, profesional, atau persatuan akademik yang bereputasi dan relevan.
 5. Sebarang potensi konflik yang menarik berkaitan dengan beberapa kajian atau sumber hendaklah ditunjukkan dengan jelas kepada pembaca.
 6. Semua artikel mesti menyertakan ulasan sahih daripada lebih daripada dua pakar yang berkelayakan dengan kelayakan yang sesuai dan pautan kepada persatuan atau karya yang diterbitkan yang berkaitan.Nano Medic Penjagaan