fbpx

Sejarah Radiograf Digital

Radiograf digital (DR) adalah satu bentuk radiograf ultra-moden yang memerlukan plat sensitif X-ray untuk menangkap imej digital semasa pemeriksaan pesakit. Hakikat bahawa ia adalah tanpa filem menjadikannya sangat mudah dan menarik kepada pakar radiologi, institusi perubatan, dan kemudahan pengimejan di seluruh dunia. 

Pengesan panel rata yang digunakan dalam radiograf digital membolehkan pengeluaran imej X-ray berkualiti tinggi yang boleh dilihat oleh pakar radiologi dengan serta-merta pada skrin komputer, mengedit dan juga memindahkan ke pelbagai sistem komputer tanpa menggunakan kaset pengimejan.

Dalam artikel ini mengenai radiograf digital (DR), kita akan membincangkan sejarah sistem X-ray digital ini, bagaimana ia berfungsi, faedahnya, dan dua sistem pengimejan digital(digital radiography (DR) dan radiograf berkomputer (CR) yang tersedia hari ini. 

Kami juga akan memberikan apa-apa maklumat penting lain yang anda perlu tahu mengenai radiograf digital (DR)

Sejarah Radiograf Digital

Radiograf digital (DR) telah wujud sejak tahun 1970-an, walaupun pengeluaran X-ray tarikh kembali ke berabad-abad yang lalu. Semuanya bermula dengan penemuan Sinar-X Wilhelm Röntgen pada 8 November 1895. Salah satu plat fotografi pertama yang digunakannya semasa banyak ujian dan penyelidikan adalah filem isterinya, Anna Bertha, tangan. Semasa hari Roentgen, X-ray tidak pernah didengar, dan penemuannya bahkan mendapat dia Hadiah Nobel pertama dalam fizik (1901).

Tidak dinafikan, penemuan X-ray tradisional itu meletakkan asas untuk radiograf digital (DR). Selama bertahun-tahun, pengimejan diagnostik berkembang untuk memenuhi keperluan pesakit dan manusia yang berbeza secara umum. Pada tahun 1980-an, radiograf berkomputer (CR) menyertai tempat kejadian pengimejan diagnostik. 

Banyak hospital terpesona dengan teknologi baru ini dan kelebihannya. Kebanyakan mereka telah meninggalkan filem analog radiograf menjelang awal tahun 2000-an. 

CR membantu ahli teknologi menyedari semua kemungkinan yang tidak berkesudahan dalam dunia radiologi dan membuat jalan untuk penubuhan radiograf digital langsung (DDR) pada tahun 2007. 

Ia menjadi alternatif yang paling maju, cekap, dan ideal untuk sistem pengimejan tradisional. 

Tidak lama selepas pengenalan, kemudahan pengimejan dan hospital DDR telah berusaha untuk mencapai peralatan DR dan sistem pengurusan imej terbaik untuk meningkatkan radiograf di institusi mereka.

Doktor tangan menyentuh tablet digital moden dan melihat gambaran radiograf

Hari ini, radiograf digital (DR) mendahului dalam bidang pengimejan diagnostik moden. Dengan kemajuan dalam automasi perubatan dan kecerdasan buatan (AI), tidak ada had kepada apa yang boleh dilakukan oleh DR untuk meningkatkan amalan radiograf di dunia moden. Tidak dapat dipertikaikan, sistem DR mempunyai masa depan yang hebat yang akan merevolusikan penjagaan pesakit di seluruh dunia.

Berikut adalah beberapa perkembangan kritikal yang dibuat antara penemuan X-ray dan pengenalan DDR.

 • 1983 – Sistem Perubatan Fujifilm mula menggunakan fosforus dirangsang radiografi di klinik
 • 1987 – Radiograf digital (DR) mula digunakan dalam amalan pergigian
 • 1995 - Sistem panorama digital pergigian pertama di dunia telah diperkenalkan oleh syarikat Perancis Signet
 • 2001 - CSI FPD tidak langsung komersial pertama untuk radiografi umum dan mamografi telah diguna pakai
 • 2003 - Schick Technologies membuat pengesan CMOS Wayarles (untuk amalan pergigian) yang tersedia
Wilhelm Roentgen

Siapa Yang Mencipta Mesin X-Ray?

Wilhelm Röntgen mencipta mesin X-ray yang membolehkan dia dan orang lain untuk melihat X-ray. Imej-imej ini ditakrifkan sebagai gelombang tenaga elektromagnet yang jauh lebih mirip dengan sinar cahaya tetapi bertindak pada panjang gelombang yang jauh lebih pendek. 

X-ray dilihat sebagai keajaiban perubatan yang membolehkan doktor melihat bahagian dalam tubuh manusia buat kali pertama dalam sejarah. Mereka mula digunakan pada tahun 1897 semasa Perang Balkan untuk melihat tulang patah mangsa perang dan mencari peluru di dalam badan mereka.

Pada mulanya, saintis begitu terpesona dengan faedah X-ray bahawa mereka tidak melihat atau bahkan memahami akibat radiasi yang berbahaya. 

Nasib baik, selepas beberapa tahun penyelidikan, mereka mendapati bahawa pendedahan X-ray menyebabkan kerosakan kulit, melecur, dan juga penyakit maut seperti kanser. 

Itulah apabila mereka mula serius mengkaji kesan pendedahan X-ray, walaupun mereka tidak memahami banyak mengenainya ketika itu kerana teknologi itu tidak begitu maju.

Bagaimanakah Radiograf Digital Berfungsi?

Radiograf digital melibatkan pengeluaran imej radiograf digital pada komputer. Proses ini segera, dan tidak perlu pakar radiologi menggunakan kaset pertengahan untuk memindahkan imej. 

DR memanfaatkan sensor digital untuk menukarkan radiasi x-ray insiden menjadi caj elektrik yang setara dan kemudian menjadi imej digital.

Pengesan panel rata, yang saintis juga merujuk kepada pelbagai pengesan digital (DDA), adalah penting dalam DR kerana mereka memudahkan penjanaan X-ray berkualiti tinggi. 

Tidak seperti kebanyakan peranti pengimejan, pengesan panel rata mempunyai nisbah isyarat ke bunyi yang lebih baik. Julat dinamik mereka juga dipertingkatkan, menjamin sensitiviti yang tinggi semasa aktiviti radiografik.

Dalam radiograf langsung (DR), pengesan panel rata bekerja dalam dua cara:

 • Penukaran langsung (radiografi digital langsung)
 • Penukaran tidak langsung (radiografi digital tidak langsung)

doktor adakan filem radiograf digital

Penukaran Langsung

Penukaran langsung melibatkan pengesan panel rata menggunakan Cadmium telluride (Cd-Te) atau selenium amorphous (a-Se) pada plat elektrod. Penggunaan fotokoduktor ini menawarkan resolusi dan ketajaman yang sangat baik semasa prosedur. Transistor filem nipis digunakan untuk membaca data pada pengesan.

Adalah penting untuk diperhatikan bahawa semasa penukaran langsung, foto x-ray secara langsung ditukar kepada isyarat elektronik yang dicerna dan dikuatkan sebaik sahaja ia memberi kesan ke atas cadmium telluride atau amorphous selenium (radiologists bebas untuk memilih photoconductors yang mereka anggap terbaik walaupun kedua-duanya berkesan).

Oleh kerana penukaran langsung tidak menggunakan mana-mana pengesan, tidak ada penyebaran lateral foto ringan. Inilah yang memastikan imej yang dihasilkan lebih tajam dan membezakan proses ini daripada penukaran secara tidak langsung.

Penukaran Tidak Langsung

Semasa penukaran secara tidak langsung, pengesan panel rata dilengkapi dengan lapisan scintillator. Ia berguna dalam penukaran foto x-ray ke dalam foto cahaya yang kelihatan. Kemudian, dengan bantuan matrix silikon photodiode amorphous, gambar cahaya ditukar menjadi caj elektrik.

Mengetahui bagaimana radiograf digital (DR) berfungsi, ia juga penting untuk memahami manfaat yang ditawarkan oleh sistem pengimejan digital ini. Ini membantu anda memahami mengapa pengimejan dan kemudahan perubatan atau pakar radiologi di institusi ini lebih suka DR kepada semua kaedah pemprosesan imej analog lain yang tersedia hari ini.

Doktor wanita adakan filem xray

Apakah Kelebihan Radiografi Digital?

· Aliran Kerja yang lebih baik

Terdapat sedikit keraguan bahawa radiograf digital meningkatkan kendandahan pesakit dan aliran kerja secara umum. Ini terutamanya kerana kitaran pemprosesan imej digabungkan dengan tugas pemerolehan imej. Pakar radiologi boleh melihat imej digital yang dihasilkan dalam masa lima saat.

Selain itu, imej-imej ini mudah dipindahkan ke komputer lain, dan saintis juga boleh menghantar mereka ke alamat e-mel pilihan mereka. Oleh kerana imej digital dijana dengan cepat dalam DR, pakar radiologi boleh mengambil banyak imej dalam masa yang singkat, membolehkan mereka untuk berkhidmat lebih ramai pesakit setiap hari dan meminimumkan kos yang mereka belanjakan untuk penjanaan X-ray tunggal.

· Kualiti Imej Tinggi

Ini adalah satu lagi faedah DR yang telah mendorong pakar radiologi di seluruh dunia untuk menyokong sistem X-ray. Perkara itu, DR menggunakan pengesan yang kuasa pengimejannya sangat tinggi, terutamanya jika dibandingkan dengan radiograf berkomputer (CR) atau radiograf filem konvensional. Kecekapan dos pengesan DR juga memainkan peranan di sini kerana ia membawa kepada pengeluaran imej resolusi kontras tinggi. Selain itu, DR membolehkan pakar radiologi mengubah rupa imej yang dihasilkan. Mereka boleh meningkatkan atau mengurangkan pencahayaan untuk memudahkan paparan dan membaca imej.

· Fleksibiliti

Serba boleh yang datang dengan DR mengagumkan. Sebagai permulaan, kemudahan pengimejan mempunyai akses kepada beberapa jenis pengesan radiografi digital yang berkualiti. Mereka mempunyai kebebasan memilih mana-mana daripada mereka bergantung kepada ciri-ciri mereka.

Salah satu pengesan radiograf ini adalah pengesan pesawat rata. Walaupun dos radiasi rendah, pengesan pesawat rata mempunyai sifat pengimejan yang hebat, terima kasih kepada lapisan scintillator tebal yang memungkinkan cahaya yang dihasilkan fosforus untuk memprasangka sendiri untuk pergerakan ke fotodiod pada titik pengeluaran.

Di DR, pakar radiologi boleh menggunakan garam cesium atau gadolinium. Walaupun yang terakhir menjadi murah, ia mudah tahan lama.

Juga, plat fosforus storan boleh digunakan semasa radiografi digital. Pakar radiologi lebih suka mereka kerana mereka serasi dengan semua unit radiograf hari ini, membolehkan mereka menjimatkan perbelanjaan.

· Buruh Minimum

Hakikat bahawa radiograf digital (DR) datang dengan persediaan yang sepenuhnya digit bermakna bahawa ahli radiologi tidak perlu melakukan banyak. Tidak seperti sistem X-ray seperti radiograf berkomputer (CR), tidak perlu menggerakkan kaset pengimejan kepada pembaca plat. Selain itu, pemprosesan bahan kimia filem tidak perlu di DR. Kekurangan intensif buruh dalam radiograf digital bermakna bahawa ahli radiologi hanya boleh memberi tumpuan kepada tugas di tangan tanpa sebarang gangguan.

· DR Tawar Pengalaman Lebih Baik Pesakit

Bacaan pengimejan dalam radiologi langsung (DR) sangat cepat. Ini bermakna bahawa pesakit tidak perlu menunggu sepanjang hari untuk mengakses keputusan mereka dan mengetahui pelan rawatan yang mereka perlukan untuk memulakan. Di samping itu, DR membolehkan pakar radiologi mengumpul data yang lebih tepat atau objektif daripada X-ray pesakit. Ini menjamin tafsiran imej yang lebih baik, serta diagnosis.

Itu bukan segala-galanya. Radiologi digital membolehkan pendedahan pesakit yang lebih rendah kerana kadar kegagalan pengimejan juga minimum, menghapuskan keperluan untuk mengambil semula. Oleh itu, pesakit tidak perlu bimbang tentang mengalami semua kesan buruk peningkatan radiasi, seperti kerosakan kulit, luka bakar, atau bahkan kanser.

· Kos Penyelenggaraan Rendah

Ini adalah kelebihan yang dinikmati oleh kemudahan pengimejan sebaik sahaja mereka mengamalkan radiograf digital (DR). Walaupun memasang sistem DR boleh agak mahal, mengekalkannya adalah murah. Ini kerana mereka tidak mudah alih, dan ia membuat merosakkan mereka benar-benar keras. Dengan kos penyelenggaraan yang rendah yang datang dengan DR, kemudahan pengimejan boleh menjimatkan perbelanjaan dan membelanjakan wang tambahan untuk membeli peralatan lain untuk meningkatkan perkhidmatan penjagaan pesakit mereka.

· Pengimejan Digital dalam Radiologi

Pengimejan digital telah menjadi lazim dalam radiologi. Institusi pengimejan dan hospital tahu semua faedah yang datang dengan DR, dan mereka bertekad untuk melepaskan mereka sambil menawarkan perkhidmatan rawatan terbaik untuk pesakit yang pelbagai.

Dengan pengimejan digital, ia kini menjadi lebih mudah bagi pakar radiologi untuk menyediakan perkhidmatan pengimejan diagnostik yang cekap. Doktor boleh dengan cepat mendiagnosis penyakit, memantau rawatan mereka, dan meramalkan hasil yang berpotensi untuk pesakit mereka.

Apakah Kelebihan Radiograf Berkomputer (CR) Ke atas Radiograf Konvensional?

Radiograf yang dikira (CR) mempunyai beberapa kelebihan berbanding radiograf konvensional. Untuk memulakan, CR digital datang dengan masa peperiksaan yang kurang jika dibandingkan dengan yang terakhir. Ini membolehkan ahli radiologi melihat imej dengan lebih cepat dan membuat diagnosis. Di samping itu, CR lebih menjimatkan kos daripada radiograf konvensional. Organisasi pengimejan yang ingin meminimumkan perbelanjaan sementara masih mengakses hasil pengimejan berkualiti sepatutnya menggugurkan radiografi konvensional dan mengguna pakai CR.

Soalan Lazim (FAQ)

Bilakah radiograf digital dicipta?

Radiograf digital (DR) dicipta pada pertengahan tahun 1980-an

Mengapa radografi digital memerlukan kurang radiasi?

 DR memerlukan kurang radiasi kerana sensor digital canggih yang digunakan dalam proses lebih responsif dan direka untuk meminimumkan radiasi secara automatik. Selain itu, imej X-ray digital menghasilkan sehingga 80% kurang radiasi.

Siapa yang menemui sinar gamma?

 Ahli kimia Perancis, Paul Villard menemui sinar gamma pada tahun 1900 ketika beliau sedang meneliti radiasi radium. Sinaran ini sama seperti X-ray kerana kedua-duanya maut, dan terlalu banyak daripada mereka boleh menyebabkan komplikasi kesihatan yang membawa maut.

Siapa Wilhelm Röntgen?

Röntgen adalah lelaki yang menemui X-ray pada 8 November 1895, ketika dia bekerja dengan beberapa rasuk elektron.

Bolehkah saya menerima X-ray digital saya melalui e-mel?

Ya. Pakar radiologi kini boleh menghantar imej X-ray kepada pesakit mereka melalui cara elektronik, termasuk e-mel.

Apakah julat dinamik yang tinggi dalam DR?

Julat dinamik merujuk kepada julat pendedahan X-ray yang diperlukan untuk pemerolehan imej digital yang mudah ditafsirkan. Dalam DR, julat ini tinggi, memungkinkan pelbagai tisu dapat dilihat dan dibezakan pada imej X-ray tunggal tanpa memerlukan pengimejan tambahan.

Pemikiran Akhir

Teknologi canggih telah memungkinkan kedua-dua pakar radiologi dan pesakit untuk menikmati kelebihan radiograf digital. Dengan DR, ada kemungkinan untuk melihat imej X-ray dalam beberapa saat, memahami menganalisisnya, dan meningkatkan penampilan mereka apabila perlu. Selain itu, menjaga sistem DR tidak banyak kos, tetapi mereka masih membenarkan kemudahan perubatan untuk menawarkan perkhidmatan pengimejan teratas untuk pesakit mereka.

Piawaian Penyemakan Fakta Nano Medic Care (NMC)

Pasukan Nano Medic Care (NMC) komited untuk menyediakan kandungan yang memenuhi piawaian editorial tertinggi untuk ketepatan, sumber, dan analisis yang tidak berat sebelah. Setiap artikel disemak fakta sepenuhnya oleh ahli rangkaian profesional kami dari industri penjagaan kesihatan. Di samping itu, kami tidak bertolak ansur dengan sebarang tahap plagiarisme, niat tidak beretika atau berniat jahat daripada pengarang, penyunting dan penyumbang kami.

 1. Semua artikel diperlukan untuk memasukkan maklumat latar belakang yang relevan dan konteks dengan syarat atau topik tertentu.
 2. Semua subjek, sebut harga, dan statistik data yang digunakan di dalam artikel mesti menyediakan rujukan atau pautan ke sumber asal. Kami memastikan kandungan menunjukkan mengapa sebarang statistik yang dibentangkan adalah relevan.
 3. Semua kandungan yang berkaitan dengan preskripsi baru, amalan, prosedur, etcetera mesti menerangkan dengan kejelasan penuh ketersediaan, sasaran rawatan, harga, kesan sampingan yang tidak diingini, interaksi yang diketahui, dan penggunaan luar label, jika sesuai.
 4. Semua kajian dan dokumen penyelidikan yang dirujuk hendaklah daripada jurnal, profesional atau persatuan akademik yang bereputasi baik dan relevan.
 5. Sebarang potensi konflik yang menarik yang berkaitan dengan beberapa kajian atau sumber harus ditunjukkan dengan jelas kepada pembaca.
 6. Semua artikel mesti mengandungi ulasan yang sahih daripada lebih daripada dua pakar yang berkelayakan dengan kelayakan dan pautan yang sesuai kepada persatuan yang berkaitan atau karya yang diterbitkan. Penjagaan Ubat Nano