fbpx
WhatsApp

Kesan Teknologi terhadap Penjagaan Kesihatan

Kesan Teknologi terhadap Penjagaan Kesihatan

pesakit-mengalami -jangkitanMemandangkan dunia pantas menerima teknologi dalam era digital ini, sektor penjagaan kesihatan tidak ketinggalan kerana ia adalah antara bidang yang mengalami dan menerima teknologi. Penyepaduan teknologi dalam penyampaian penjagaan kesihatan di seluruh dunia telah berkembang pesat selama bertahun-tahun, dengan banyak inovasi perisian dan perkakasan termaju muncul(4). Kemajuan teknologi ini telah mengubah cara profesional penjagaan kesihatan bekerja dan telah memainkan peranan penting dalam mengubah penyampaian penjagaan kesihatan kepada pesakit yang memerlukan. Mari kita terokai peranan teknologi dalam sektor kesihatan.

Bagaimanakah Teknologi Mempengaruhi Penjagaan Kesihatan?

Berkhatan Kedua-Melibatkan Teknologi telah menghidupkan semula penjagaan pesakit dengan menggabungkan perisian dan perkakasan yang berguna dalam prosedur klinikal dan membuat keputusan. Ia telah meningkatkan kecekapan, keselamatan pesakit, pemantauan pesakit dan penyimpanan data. Teknologi juga telah menyediakan sejumlah besar data perubatan berharga di satu tempat.

Peningkatan Kecekapan dalam Penyampaian Penjagaan Kesihatan

Antara kesan teknologi terhadap industri penjagaan kesihatan ialah kecekapan penjagaan kesihatan yang lebih baik(5). Sebagai contoh, kecerdasan buatan secara amnya telah meningkatkan cara doktor mendiagnosis penyakit. Teknologi ini membenarkan logaritma untuk membantu doktor mengenal pasti keadaan perubatan. Mereka menggunakan peranti digital yang disambungkan ke pelayan yang mendokumenkan semua keadaan perubatan yang diketahui dan simptom pesakit lain yang mengalami keadaan yang sama mungkin ada(2). Itu menjimatkan masa henti jika tidak dibelanjakan untuk menyelidik keadaan perubatan. Digabungkan dengan kepakaran perubatan profesional penjagaan kesihatan terkemuka, teknologi perubatan telah menjadi rangsangan besar kepada penyampaian umum penjagaan kesihatan. Terima kasih kepada dokumentasi prosedur rawatan, doktor boleh melakukan prosedur yang sama dengan mudah kerana hasilnya diketahui umum(2).

Pendigitalan Rekod Perubatan

Penyepaduan teknologi dalam sektor perubatan telah menyaksikan pendigitalan rekod penjagaan kesihatan pesakit ke dalam format digital(5). Rekod lebih mudah disimpan dan diambil daripada kertas tradisional dan rekod fail pesakit(2)(1). Itu telah menjadi pengubah permainan untuk kakitangan perubatan seperti jururawat dan juruteknik yang bertanggungjawab untuk rekod kesihatan elektronik. Mereka mempunyai masa yang lebih mudah untuk mengemas kini rekod pesakit dan menyerahkan bil perubatan kepada syarikat insurans untuk tujuan pengebilan. Ia juga lebih mudah untuk pesakit mengakses rekod pesakit mereka atas permintaan. Rekod kesihatan elektronik menjimatkan ruang yang digunakan untuk menyimpan rekod perubatan kerana ia boleh disimpan dari jauh dalam pelayan di tapak atau luar tapak(5)(2)(1).

Peningkatan Keselamatan Pesakit

Berkhatan Kedua-Melibatkan Kemajuan dalam teknologi penjagaan kesihatan perkakasan telah memainkan peranan penting dalam meningkatkan keselamatan pesakit semasa penghantaran penjagaan kesihatan(1). Dengan menggunakan perisian realiti maya dan realiti tambahan, pakar bedah boleh mengamalkan pembedahan sebelum melakukannya ke atas pesakit. Teknologi termaju, ditambah dengan data kesihatan pesakit, tanda vital pesakit, imbasan dan AI, boleh membantu pakar bedah mengenal pasti sebarang komplikasi yang mungkin mereka hadapi semasa prosedur pembedahan(4). Teknologi ini menyediakan sokongan keputusan klinikal mengenai amalan dan kaedah terbaik untuk penjagaan pesakit yang berjaya. Teknologi juga telah membentangkan pakar bedah dengan teknologi dan kaedah pembedahan dengan hirisan minimum(4). Itu menjamin keselamatan pesakit dan mengurangkan masa rehat untuk pesakit kerana mereka sembuh lebih cepat dan kembali sihat dalam tempoh yang singkat. Selain itu, teknologi canggih dan baharu seperti pakar bedah robot Da Vinci membolehkan pakar bedah melakukan pembedahan jauh.

Peningkatan Komunikasi Merentas Bidang Perubatan

Teknologi telah meningkatkan komunikasi dengan ketara dalam bidang perubatan di kalangan kakitangan perubatan dan antara profesional dan pesakit mereka(2). Sebagai contoh, telekesihatan telah menyediakan platform untuk perundingan jarak jauh di mana pesakit boleh mendapatkan perkhidmatan perubatan secara maya di rumah atau dari pejabat mereka(1),(4). Selain lawatan fizikal, yang memerlukan sentuhan doktor, telekesihatan telah mengurangkan lawatan klinik fizikal. Selain itu, pesakit tidak perlu lagi beratur panjang di bilik menunggu.

Pemantauan Pesakit yang Dipertingkatkan

Teknologi penjagaan kesihatan telah merevolusikan pemantauan pesakit, membolehkan pekerja penjagaan kesihatan melakukan pemantauan masa nyata pesakit mereka(3). Sebagai contoh, pesakit yang mungkin menghidap penyakit kronik seperti penyakit jantung, diabetes atau hipertensi boleh dipasangkan dengan peranti perubatan seperti perentak jantung dan jam tangan pintar, yang menjejaki vital mereka dan sentiasa menghantar isyarat kepada pelayan untuk analisis. Jika pesakit berisiko gula darah mereka meningkat melebihi paras optimum, mereka mendapat pemberitahuan mengenai teknologi mudah alih mereka untuk tindakan segera(1). Teknologi perubatan memainkan peranan penting dalam keselamatan pesakit dengan memaklumkan mereka tentang sebarang masalah yang mengancam nyawa mereka. Jika kecemasan berlaku, penyedia penjagaan kesihatan juga mungkin menerima pemberitahuan. Mereka boleh mengambil tindakan segera di sini, seperti menghantar perkhidmatan respons kecemasan.

Pengurusan Data Besar

Penggunaan teknologi dalam penjagaan kesihatan telah menyediakan platform yang ideal untuk mengumpul data kesihatan pesakit dengan cepat(2)(5)(4). Ia membolehkan pengumpulan segera sejumlah besar data dari lokasi yang berbeza dengan sedikit kesibukan, yang tidak mungkin menggunakan kaedah pengumpulan data tradisional(4). Pakar perubatan boleh menangkap pembolehubah berbeza dengan mudah dalam rekod perubatan dan menggunakan data untuk menjalankan penyelidikan, kajian epidemiologi dan ujian klinikal. Data sedemikian juga membolehkan untuk mengenal pasti faktor risiko, membolehkan doktor memberikan cadangan serta-merta mengenai intervensi dan langkah perubatan pencegahan(3). Seseorang pesakit boleh mempunyai rekod perubatan elektronik mereka di satu tempat pusat untuk perkhidmatan perubatan dan prosedur rawatan berbeza yang telah mereka terima. Lebih mudah untuk mendapatkan semula rekod perubatan elektronik dan menyimpannya dalam pemacu mudah alih mengikut permintaan pelanggan.

Bagaimanakah Teknologi Membantu dengan Penjagaan Kesihatan?

Berkhatan Kedua-Melibatkan Teknologi secara amnya meningkatkan kecekapan kakitangan perubatan dan melengkapkan kemahiran, pengetahuan, pengalaman dan kepakaran penyedia penjagaan kesihatan. Tujuannya adalah untuk meningkatkan penyampaian penjagaan kesihatan yang selamat dan berkualiti tinggi(4). Tetapi itu hanyalah puncak gunung ais. Teknologi digunakan untuk menangkap, menyimpan dan mendapatkan semula data pesakit. Ia juga penting apabila mendiagnosis keadaan perubatan dan membangunkan farmaseutikal(5). Pakar klinik juga menggunakan teknologi perubatan untuk berkomunikasi dengan rakan sekerja dan memantau pesakit mereka dengan lancar. Jadi, apakah jenis teknologi perubatan dalam industri?

Apakah Teknologi yang Digunakan dalam Penjagaan Kesihatan?

Beberapa teknologi perubatan yang digunakan dalam industri penjagaan kesihatan termasuk(5):
 • AI atau kecerdasan buatan
 • Realiti maya
 • Realiti diperkaya
 • Robotik
 • pengkomputeran awan
 • Internet dan teknologi intranet

Sebagai Rumusan

Profesional perubatan harus menyesuaikan diri dengan teknologi digital yang sedang berkembang industri penjagaan kesihatan untuk kekal relevan dalam bidang perubatan mereka. Itu akan memastikan mereka setanding dengan permintaan industri untuk penjagaan pesakit dan secara amnya meningkatkan kualiti kesihatan yang mereka berikan. Penyesuaian teknologi sememangnya satu langkah ke arah yang betul. Rujukan Digunakan
Borang anda tidak dapat disimpan. Sila muat semula halaman dan cuba lagi.
Borang anda telah berjaya diserahkan.

Langgan surat berita kami dan kekal dikemas kini.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Nano Medic Piawaian Penyemakan Fakta Penjagaan (NMC).

. Nano Medic Pasukan Care (NMC) komited untuk menyediakan kandungan yang memenuhi piawaian editorial tertinggi untuk ketepatan, sumber dan analisis yang tidak berat sebelah. Setiap artikel disemak fakta sepenuhnya oleh ahli rangkaian profesional kami dari industri penjagaan kesihatan. Selain itu, kami tidak bertolak ansur dengan sebarang tahap plagiarisme, niat tidak beretika atau jahat daripada pengarang, editor dan penyumbang kami.

 1. Semua artikel dikehendaki memasukkan maklumat latar belakang dan konteks yang berkaitan dengan keadaan atau topik tertentu.
 2. Semua subjek, petikan dan statistik data yang digunakan dalam artikel mesti memberikan rujukan atau pautan kepada sumber asal. Kami memastikan kandungan menunjukkan sebab mana-mana statistik yang dibentangkan adalah berkaitan.
 3. Semua kandungan yang dikaitkan dengan preskripsi baharu, amalan, prosedur dan sebagainya mesti menerangkan dengan jelas sepenuhnya ketersediaan, sasaran rawatan, harga, kesan sampingan yang tidak diingini, interaksi yang diketahui dan penggunaan luar label, jika sesuai.
 4. Semua kajian dan dokumen penyelidikan yang dirujuk atau laporan hendaklah daripada jurnal, profesional, atau persatuan akademik yang bereputasi dan relevan.
 5. Sebarang potensi konflik yang menarik berkaitan dengan beberapa kajian atau sumber hendaklah ditunjukkan dengan jelas kepada pembaca.
 6. Semua artikel mesti menyertakan ulasan sahih daripada lebih daripada dua pakar yang berkelayakan dengan kelayakan yang sesuai dan pautan kepada persatuan atau karya yang diterbitkan yang berkaitan.Nano Medic Penjagaan