fbpx
WhatsApp

Makanan untuk Dimakan Selepas Berkhatan untuk Membantu Pemulihan

Semakan fakta belum selesai

Jadual Kandungan

Makanan untuk Dimakan Selepas Berkhatan untuk Membantu Pemulihan

Seperti mana-mana jenis pembedahan lain, keupayaan tubuh kita untuk sembuh dengan cepat dan dengan hasil terbaik bergantung pada penjagaan selepas pembedahan dan diet yang diterimanya terus selepas pembedahan. Mengetahui makanan yang perlu dimakan selepas berkhatan boleh membantu tubuh mengurangkan keradangan, mengekalkan tindak balas imun yang sihat, dan sembuh dengan lebih cepat manakala makanan tertentu boleh memberi kesan sebaliknya dan boleh melambatkan proses penyembuhan dengan menyebabkan keradangan dan kesan negatif lain untuk proses penyembuhan. .

Oleh kerana prosedur berkhatan yang biasa berlaku dalam semua komuniti kami di Malaysia, orang Islam dan bukan Islam, kami berpendapat bahawa adalah berguna untuk berkongsi senarai definitif makanan yang perlu dimakan selepas berkhatan untuk membantu pemulihan.

buah-buahan-dan-beri-kecil

Beri dan Buah-buahan Antioksidan

Makanan seperti blueberry, strawberi, raspberi, dan beri hitam dipenuhi dengan tahap vitamin C yang tinggi yang telah terbukti membantu dalam proses penghasilan kulit. Bersama dengan tahap vitamin C yang tinggi, buah beri juga mengandungi tahap antioksidan yang tinggi yang membantu menggalakkan proses penyembuhan pada tahap sel. Anda juga harus memasukkan makanan kaya antioksidan lain seperti anggur, beri goji, dan delima.

ikan- mentah-dengan-tomato-pada-cabang-hijau-dan-minyak-kecil

Minyak Ikan dan Makanan Berlemak Sihat

Walaupun makanan ringan yang digoreng dan direndam dalam lemak tidak sihat harus dielakkan, ingat bahawa makan makanan yang mengandungi lemak sihat adalah penting untuk proses penyembuhan selepas berkhatan supaya tisu lembut dapat sembuh dengan berkesan dengan parut yang minimum sambil meningkatkan sistem imun. Makanan ini termasuk ikan berminyak seperti salmon bersama-sama dengan makanan sihat yang mengandungi lemak seperti alpukat, minyak zaitun, kacang, biji dan kelapa. Makan dalam jumlah yang sihat daripada mana-mana makanan ini juga membantu badan untuk menyerap semua vitamin dan mineral yang diperlukan daripada diet anda.

produk-sihat-kaya-vitamin

Sayuran Kaya dengan Vitamin dan Mineral

Sama ada dalam smoothie atau hidangan tertentu yang anda suka, tidak dinafikan bahawa sayur-sayuran, dan khususnya sayur-sayuran berdaun, memainkan peranan penting dalam proses penyembuhan. Kale, bayam, bok choy dan salad romaine semuanya mengandungi pelbagai jenis vitamin dan mineral, dan sayur-sayuran lain seperti lobak merah, brokoli, lada benggala, pucuk brussel dan ubi keledek juga bagus dalam diet harian anda.

Makanan Mengandungi Protein dan Zat Besi

Terdapat beberapa makanan yang bagus untuk memastikan anda mengekalkan pengambilan yang sihat besi dan protein tidak kira sama ada anda tidak makan daging babi atau vegetarian sepenuhnya. Badan kita memecahkan protein kepada asid amino yang penting untuk pembinaan semula tisu, dan zat besi membantu meningkatkan tahap tenaga dan pengeluaran sel darah.

Zat besi dan protein boleh didapati dalam makanan seperti ayam, makanan laut, lentil, kekacang, kekacang, telur dan tauhu, jadi tanpa mengira keperluan diet anda, sumber mudah tersedia untuk anda. Dan ingat bahawa kita juga boleh menambah protein ke dalam diet kita dalam bentuk serbuk protein yang ditambah kepada makanan licin atau makanan lain.

Telur khususnya adalah makanan yang bagus apabila tubuh sedang pulih, kerana bersama-sama dengan protein dan zat besi, ia juga mengandungi vitamin B kompleks, vitamin A, E dan K, kalsium, zink dan banyak lagi yang semuanya dibungkus di bawah cangkerangnya.

Probiotik

Probiotik memberi tubuh anda akses kepada bakteria sihat yang penting untuk mengekalkan kesihatan usus anda untuk mencerna makanan serta untuk melawan jangkitan, bekerja secara langsung bersama sistem imun anda untuk memastikan segala-galanya dalam proses penyembuhan berjalan lancar.

Sumber probiotik yang hebat termasuk yogurt, sauerkraut, kimchi, dan kefir kegemaran peribadi kami. Dos harian salah satu daripada sumber probiotik ini akan membantu untuk memastikan badan dapat melawan jangkitan dan juga mengekalkan flora usus yang sihat supaya makanan mudah dihadam.

 

Biji gandum dan Serat

Selepas berkhatan dan sebarang pembedahan lain dalam hal ini, adalah penting untuk memastikan kita mengambil serat yang mencukupi untuk mengelakkan sembelit dan memastikan pencernaan yang sihat. Makanan bijirin penuh seperti bijirin bijirin penuh, pasta dan roti menyediakan kedua-dua serat dan karbohidrat yang diperlukan untuk mengekalkan tahap tenaga badan kita, dan kita boleh mendapatkan serat daripada buah-buahan seperti pear, tembikai, oren, dan daripada sayur-sayuran seperti lobak merah, jagung manis, kacang, kacang, dan brokoli.

Makanan Berperisa Buatan

Pemakanan kita penting untuk kesihatan kita- dan ini bermakna penting untuk kita mengetahui makanan yang sihat. Kita juga perlu memahami bagaimana jenis makanan yang berbeza boleh memberi kesan kepada tubuh secara berbeza, seperti dalam kes berkhatan. 

Jika anda berminat untuk mengetahui lebih lanjut tentang bagaimana diet anda boleh menjejaskan kesihatan anda, atau jika anda ingin mengetahui beberapa daripadanya makanan yang perlu dielakkan selepas berkhatan pembedahan, sila klik di blog kami. Kami menawarkan pelbagai artikel dan pautan yang berguna untuk orang yang mempunyai soalan tentang makanan dan badan mereka. Anda juga boleh meninggalkan kami komen di bawah dengan sebarang pemikiran atau kebimbangan. 

Ingat, kami di sini untuk membantu!

Langgan surat berita kami dan kekal dikemas kini.
Pemasaran oleh
Facebook
Twitter
LinkedIn

Nano Medic Piawaian Penyemakan Fakta Penjagaan (NMC).

. Nano Medic Pasukan Care (NMC) komited untuk menyediakan kandungan yang memenuhi piawaian editorial tertinggi untuk ketepatan, sumber dan analisis yang tidak berat sebelah. Setiap artikel disemak fakta sepenuhnya oleh ahli rangkaian profesional kami dari industri penjagaan kesihatan. Selain itu, kami tidak bertolak ansur dengan sebarang tahap plagiarisme, niat tidak beretika atau jahat daripada pengarang, editor dan penyumbang kami.

  1. Semua artikel dikehendaki memasukkan maklumat latar belakang dan konteks yang berkaitan dengan keadaan atau topik tertentu.
  2. Semua subjek, petikan dan statistik data yang digunakan dalam artikel mesti memberikan rujukan atau pautan kepada sumber asal. Kami memastikan kandungan menunjukkan sebab mana-mana statistik yang dibentangkan adalah berkaitan.
  3. Semua kandungan yang dikaitkan dengan preskripsi baharu, amalan, prosedur dan sebagainya mesti menerangkan dengan jelas sepenuhnya ketersediaan, sasaran rawatan, harga, kesan sampingan yang tidak diingini, interaksi yang diketahui dan penggunaan luar label, jika sesuai.
  4. Semua kajian dan dokumen penyelidikan yang dirujuk atau laporan hendaklah daripada jurnal, profesional, atau persatuan akademik yang bereputasi dan relevan.
  5. Sebarang potensi konflik yang menarik berkaitan dengan beberapa kajian atau sumber hendaklah ditunjukkan dengan jelas kepada pembaca.
  6. Semua artikel mesti menyertakan ulasan sahih daripada lebih daripada dua pakar yang berkelayakan dengan kelayakan yang sesuai dan pautan kepada persatuan atau karya yang diterbitkan yang berkaitan.Nano Medic Penjagaan