fbpx
WhatsApp

Bagaimana Pemantauan Glukosa Berterusan Boleh Meningkatkan Kawalan Diabetes Anda

Fakta diperiksa by Dr Mohd Shafiz Mohd Zaini

Diabetes adalah keadaan kronik yang menghalang tubuh daripada mengekalkan paras gula dalam darah dalam julat normal. Ia menjejaskan berjuta-juta orang di seluruh dunia dan selalunya boleh membawa kepada beberapa komplikasi penting dalam kehidupan, seperti penyakit penghadaman dan buah pinggang.

Oleh itu, penghidap diabetes mesti menyesuaikan gaya hidup mereka dan memantau paras gula darah mereka. Kedua-dua paras gula darah tinggi dan rendah boleh berbahaya, jadi penghidap diabetes perlu menguruskannya secara berterusan, terutamanya mereka yang menghidap diabetes jenis 1 yang memerlukan suntikan insulin.

Nasib baik, menguruskan diabetes telah menjadi lebih mudah dengan pembangunan peranti pemantauan glukosa berterusan (CGM). Peranti ini menyediakan maklumat masa nyata tentang tahap glukosa. Penting untuk mengetahui bukan sahaja tahap glukosa tetapi juga cara menggunakan peranti CGM dan batasan potensi mereka.

Bagaimanakah pemantauan glukosa berterusan berfungsi?

Pemantauan glukosa berterusan (CGM) melibatkan penggunaan peranti kecil untuk mengukur paras gula darah dalam masa nyata sepanjang siang dan malam. Terdapat dua jenis CGM: CGM masa nyata dan CGM yang diimbas secara berselang-seli.

CGM masa nyata menyediakan bacaan glukosa berterusan yang dipaparkan pada penerima atau aplikasi pada telefon bimbit anda. Keputusan CGM dipaparkan pada peranti dalam masa nyata, membolehkan pengguna memantau tahap glukosa mereka dan menjejaki perubahan dari semasa ke semasa. Kajian ke atas orang dewasa yang menghidap diabetes menunjukkan bahawa CGM masa nyata agak berkesan dalam membantu menguruskan diabetes.

Dengan CGM yang diimbas secara berselang-seli, pengguna perlu mengimbas penderia dengan penerima atau telefon pintar untuk mendapatkan bacaan gula darah semasa atau bacaan pada masa tertentu. CGM jenis ini lebih murah dan mungkin pilihan yang baik untuk individu yang tidak memerlukan pemantauan glukosa berterusan.

CGM biasanya dipakai pada perut, lengan atas, atau paha dan dimasukkan menggunakan jarum kecil atau aplikator. Sensor kecil kemudiannya kekal di tempatnya selama beberapa hari sebelum ia perlu diganti. Peranti ditentukur menggunakan ujian glukosa darah batang jari untuk memastikan bacaan yang tepat.

Bagaimanakah penggunaan CGM memberi manfaat kepada pengurusan diabetes?

Pemantau glukosa berterusan adalah penting untuk pengurusan diabetes kerana ia menyediakan maklumat masa nyata tentang tahap glukosa darah dan mengurangkan risiko komplikasi kesihatan kemudiannya. Faedah menggunakannya adalah berlipat ganda.

Pemantauan glukosa darah masa nyata

Salah satu kelebihan utama peranti CGM ialah keupayaannya untuk memberikan maklumat masa nyata tentang kedua-dua gula darah rendah dan tinggi.

Oleh itu, penghidap diabetes kini boleh melihat dan mengikuti glukosa mereka dengan mudah tahap dan cara mereka bertindak balas terhadap makanan, senaman dan rawatan tertentu. Selain itu, ia boleh membantu mereka menetapkan corak dalam tahap glukosa dan menyesuaikan gaya hidup mereka dengan sewajarnya.

Meramalkan gula darah tinggi dan rendah

Manfaat lain menggunakan peranti CGM ialah ia boleh meramalkan paras gula darah rendah dan tinggi sebelum ia berlaku. Dengan mengenal pasti dan menetapkan corak dalam tahap glukosa individu dari semasa ke semasa, CGM boleh memberi amaran kepada individu tentang potensi tahap glukosa darah rendah dan tinggi supaya mereka boleh mengambil tindakan untuk mengelakkannya daripada berlaku.

Mengurangkan risiko hipoglikemia dan hiperglikemia

Hipoglisemia berlaku apabila gula darah sangat rendah. Hiperglisemia, sebaliknya, muncul apabila ia sangat tinggi. Jika tidak dirawat untuk beberapa lama, ia boleh membawa kepada masalah kesihatan yang serius.

CGM boleh mengurangkan risiko hipoglikemia dan hiperglikemia dengan menyediakan pemantauan masa nyata dan keupayaan ramalan. Oleh itu, makluman yang dihantar oleh CGM membantu pengguna menghalang kejadian ini daripada berlaku dengan melaraskan dos insulin atau makan snek untuk meningkatkan paras gula darah mereka.

Membuat keputusan termaklum tentang diet dan senaman

Melaraskan gaya hidup mereka adalah bahagian penting dalam pengurusan diabetes. Ramai penyelidik menekankan kepentingan aktiviti fizikal untuk individu yang menghidap diabetes. CGM membantu individu yang menghidap diabetes membuat keputusan termaklum tentang diet dan senaman.

Oleh itu, dengan bantuan pemantauan berterusan, orang ramai dapat melihat bagaimana mereka bertindak balas terhadap pelbagai jenis makanan dan aktiviti fizikal. Maklumat ini akan membantu mereka membuat keputusan yang lebih baik mengenai penjagaan diabetes mereka dan membuat pilihan yang lebih baik untuk mencegah komplikasi.

Memberi maklumat kepada profesional penjagaan kesihatan

Akhir sekali, data CGM berguna untuk kedua-dua pengguna persendirian dan profesional penjagaan kesihatan mereka. Peranti CGM memberikan maklumat kepada doktor mereka, yang membolehkan mereka memantau tahap glukosa dan melaraskan keputusan rawatan perubatan dengan sewajarnya.

Dengan cara ini, lebih mudah untuk memberikan sokongan yang lebih baik dan menguruskan keadaan untuk mengurangkan risiko komplikasi kesihatan.

Apakah petua yang ada untuk menggunakan monitor glukosa berterusan dengan berkesan?

Peranti pemantauan glukosa berterusan adalah serupa dengan pembantu peribadi untuk penghidap diabetes. Ia mudah digunakan dan menawarkan banyak faedah untuk penggunanya. Walau bagaimanapun, adalah penting untuk menggunakannya dengan betul untuk memanfaatkannya sepenuhnya. Terdapat beberapa petua tentang cara menggunakan sistem CGM dengan betul.

Menetapkan sasaran glukosa

Langkah pertama dengan berkesan menyediakan peranti CGM adalah untuk menetapkan julat sasaran glukosa yang diperibadikan. Ia harus diperibadikan, bermakna ia harus berdasarkan umur, kesihatan dan keadaan perubatan anda.

Selain itu, faktor gaya hidup adalah penting untuk menetapkannya dengan betul. Oleh itu, aktiviti fizikal, diet dan jenis terapi insulin, sama ada pam insulin atau suntikan insulin, harus disertakan. Paling penting, anda sentiasa boleh menukar sasaran ini mengikut gaya hidup atau perubahan perubatan anda.

Menggunakan data CGM untuk membuat keputusan termaklum

Selain daripada dimaklumkan tentang bacaan glukosa darah anda, anda perlu mentafsir data dan menggunakannya untuk membuat keputusan termaklum tentang diet anda, aktiviti fizikal dan terapi insulin yang diperlukan.

Banyak helaian penyelidikan menunjukkan kepentingan menyesuaikan gaya hidup untuk menguruskan diabetes. Data CGM boleh membantu anda mengenal pasti dan menetapkan aliran dan corak glukosa, yang perlu diambil serius dan diuruskan dengan sewajarnya.

Mengekalkan ketepatan CGM

Ia juga penting untuk peranti CGM menjadi tepat. Jika ia tidak tepat, anda tidak akan dapat membuat keputusan yang betul untuk kesihatan anda, yang membawa kepada masalah perubatan jangka panjang.

Untuk memastikan ketepatan bacaan CGM, anda harus menentukur peranti dengan kerap dan mengelakkan isu yang menjejaskan bacaan, seperti kerengsaan kulit dan peletakan sensor yang lemah. Selain itu, menyelesaikan masalah ketepatan boleh membantu memastikan data CGM boleh dipercayai.

Menggunakan amaran dan penggera

Sistem CGM menawarkan penggera dan amaran pilihan untuk paras glukosa darah yang berbeza-beza. Walau bagaimanapun, adalah penting untuk menyesuaikannya mengikut keperluan anda.

Mereka sepatutnya memaklumkan anda berdasarkan maklumat peribadi anda untuk memberitahu anda tentang penyelewengan dan risiko yang berpotensi atau semasa. Oleh itu, bertindak balas dengan cepat dan cekap kepada amaran dan penggera boleh membantu mencegah hipoglikemia dan hiperglikemia.

Mengintegrasikan CGM dengan strategi pengurusan diabetes yang lain

Untuk mendapatkan hasil yang terbaik dan mengekalkan kesihatan yang terbaik, anda boleh menyepadukan sistem CGM dengan strategi pengurusan diabetes yang lain, seperti ujian batang jari, apl penjagaan diabetes, ujian A1C dan sistem CGM yang lain.

Dengan cara ini, pemantauan gula dalam darah boleh memberikan kesan dan faedah yang paling banyak kepada anda sebagai pengguna. Ia boleh memberikan gambaran lengkap tentang keadaan anda dan membantu anda mengisi semua potensi jurang, yang membawa kepada bacaan dan pengurusan gula darah yang terbaik.

Bagaimana untuk memilih monitor glukosa berterusan terbaik?

Dengan perkembangan teknologi dan penyebaran kesedaran pengurusan diabetes, banyak sistem pemantauan glukosa berterusan wujud. Oleh itu, keputusan boleh berdasarkan pilihan anda, seperti kos, ketepatan, keselesaan dan kemudahan penggunaan.

Kos monitor glukosa berterusan boleh berbeza dengan ketara dari pengeluar ke pengilang. Selain harga asal, anda harus mempertimbangkan kos bekalan yang berterusan seperti penderia dan pemancar untuk peranti. Oleh itu, perlindungan insurans boleh menjadi faktor penting dalam menentukan peranti CGM yang hendak digunakan.

Tambahan pula, sesetengah sistem CGM mungkin lebih tepat daripada yang lain. Oleh itu, anda mesti melakukan penyelidikan anda dan melihat ulasan pelbagai model sebelum membuat keputusan. Ulasan daripada pengguna lain boleh membantu dalam memilih yang paling boleh dipercayai. Faktor lain yang perlu dipertimbangkan sebelum membeli peranti CGM ialah keselesaan.

Memandangkan penderia CGM biasanya dimaksudkan untuk dipakai secara berterusan selama beberapa hari, mencari yang paling selesa adalah penting. Oleh itu, beri perhatian khusus kepada saiz dan bentuk penderia, bahagian pelekat yang digunakan untuk lampiran, dan sebarang pengalaman terdahulu dengan kerengsaan kulit.

Akhir sekali, kemudahan penggunaan boleh menjadi faktor penentu penting apabila memilih peranti CGM. Memandangkan anda perlu menggunakannya secara berterusan, anda harus mempertimbangkan antara muka yang lebih mesra pengguna atau yang lebih mudah untuk disediakan.

Pastikan anda mempertimbangkan semua pilihan anda dan menyelidik beberapa model sebelum membuat keputusan.

Selain itu, anda boleh berunding dengan pembekal penjagaan kesihatan anda untuk memberi anda pandangan mereka dan membantu anda memilih peranti CGM yang paling sesuai.

Apakah cabaran dan batasan yang berpotensi?

Walaupun peranti pintar ini mempunyai banyak faedah apabila mengukur paras glukosa darah dan menyediakan pelan penjagaan diabetes anda, ia masih mempunyai beberapa kelemahan dan had. Oleh itu, anda mungkin menghadapi masalah sambungan, jadi jika anda berada di luar liputan peranti, anda boleh mengalami masalah teknikal.

Selain itu, ia boleh mengehadkan aktiviti harian anda, kerana penempatannya pada badan boleh mengganggu tidur atau rutin senaman anda. Sentiasa menyemak atau menetapkan peranti juga boleh mengganggu rutin harian anda.

Satu lagi kelemahan besar yang boleh berlaku ialah kerengsaan dan ketidakselesaan kulit. Melekatkan bahagian pelekat pada kulit anda boleh menjadi tidak selesa dan boleh menyebabkan tindak balas alahan.

Anda boleh mengira keterlihatan atau keterlihatan antara cabarannya, jadi mudah untuk melihat bahawa peranti CGM boleh menyebabkan kesulitan dan ketidakselesaan kepada pengguna. Walau bagaimanapun, ia adalah alat yang berharga dan berguna untuk menguruskan diabetes.

Kesimpulan

Diabetes adalah keadaan kronik yang menjejaskan lebih ramai orang di seluruh dunia. CGM mengukur paras gula dalam darah dan memberikan pengguna maklumat masa nyata untuk membantu penghidap diabetes menguruskan keadaan ini.

Selain itu, peranti ini mengenal pasti corak gula darah yang membantu pengguna dan profesional penjagaan kesihatan menyediakan pelan rawatan dan dengan cepat mendapatkan paras glukosa darah mereka ke julat normal. Walaupun hadnya, monitor glukosa berterusan adalah berharga dan bermanfaat kepada pengguna kerana ia membantu mengelakkan komplikasi kesihatan jangka panjang. Keutamaan dan keperluan pengguna harus mempengaruhi pilihan dengan banyak pengeluar yang berbeza dan bantu mereka membuat keputusan yang terbaik.

 

Sumber

https://link.springer.com/article/10.1186/1758-5996-5-39

https://www.uptodate.com/contents/exercise-guidance-in-adults-with-diabetes-mellitus

https://www.uptodate.com/contents/exercise-and-medical-care-for-people-with-type-2-diabetes-beyond-the-basics

https://www.verywellhealth.com/type-2-diabetes-test-at-home-6541198

https://www.healthline.com/diabetesmine/diabetes-device-adhesives#manufacturers-make-changes

Sumber gambar

https://unsplash.com/photos/GBVRyE4PRLk

https://unsplash.com/photos/0aURKZ0sii4

https://unsplash.com/photos/J4HwEwZtIs8

Facebook
Twitter
LinkedIn

Nano Medic Piawaian Penyemakan Fakta Penjagaan (NMC).

. Nano Medic Pasukan Care (NMC) komited untuk menyediakan kandungan yang memenuhi piawaian editorial tertinggi untuk ketepatan, sumber dan analisis yang tidak berat sebelah. Setiap artikel disemak fakta sepenuhnya oleh ahli rangkaian profesional kami dari industri penjagaan kesihatan. Selain itu, kami tidak bertolak ansur dengan sebarang tahap plagiarisme, niat tidak beretika atau jahat daripada pengarang, editor dan penyumbang kami.

  1. Semua artikel dikehendaki memasukkan maklumat latar belakang dan konteks yang berkaitan dengan keadaan atau topik tertentu.
  2. Semua subjek, petikan dan statistik data yang digunakan dalam artikel mesti memberikan rujukan atau pautan kepada sumber asal. Kami memastikan kandungan menunjukkan sebab mana-mana statistik yang dibentangkan adalah berkaitan.
  3. Semua kandungan yang dikaitkan dengan preskripsi baharu, amalan, prosedur dan sebagainya mesti menerangkan dengan jelas sepenuhnya ketersediaan, sasaran rawatan, harga, kesan sampingan yang tidak diingini, interaksi yang diketahui dan penggunaan luar label, jika sesuai.
  4. Semua kajian dan dokumen penyelidikan yang dirujuk atau laporan hendaklah daripada jurnal, profesional, atau persatuan akademik yang bereputasi dan relevan.
  5. Sebarang potensi konflik yang menarik berkaitan dengan beberapa kajian atau sumber hendaklah ditunjukkan dengan jelas kepada pembaca.
  6. Semua artikel mesti menyertakan ulasan sahih daripada lebih daripada dua pakar yang berkelayakan dengan kelayakan yang sesuai dan pautan kepada persatuan atau karya yang diterbitkan yang berkaitan.Nano Medic Penjagaan