fbpx
WhatsApp

Bagaimana Untuk Mencegah Jangkitan Yis Lelaki?

Fakta diperiksa by Dr Mohd Shafiz Mohd Zaini

Disebabkan kelaziman keadaan ini di kalangan wanita, lelaki sering mengabaikan jangkitan yis zakar. Walau bagaimanapun, jangkitan yis juga boleh menjejaskan lelaki, dan ia tidak menyenangkan.

Tetapi mungkin ada yang bertanya, apakah jangkitan yis lelaki? Dan apakah simptomnya?

Jangkitan yis pada lelaki, dipanggil balanitis atau keradangan kepala zakar, agak kerap, terutamanya pada lelaki yang belum menjalani sunat.

Ini membantu jika anda tertanya-tanya bagaimana untuk mencegah jangkitan yis lelaki. Teruskan membaca untuk mengetahui lebih lanjut. 

Apakah Sebenarnya Jangkitan Yis Lelaki?

pertumbuhan yis, jangkitan candida,

Gambar oleh Adrian Lange on Unsplash

Jangkitan yis lelaki merujuk kepada keadaan kawasan sekitar zakar dan buah zakar yang dicetuskan oleh lebihan kulat kulit biasa. Dalam kebanyakan kes, wanita adalah mereka yang mengalami jangkitan yis faraj, selalunya dikenali sebagai kandidiasis oleh profesional perubatan.

Tetapi lelaki juga tidak kebal terhadapnya. Jangkitan yis kadangkala dikenali sebagai candida balanitis, jangkitan yis zakar, dan balanitis thrush apabila ia menjejaskan tekak.

Diagnosis Jangkitan Yis pada Lelaki

Ia bukan idea yang baik untuk mendiagnosis sendiri jangkitan yis kerana banyak penyakit kelamin mempunyai simptom yang sama.

Doktor anda akan bertanya tentang gejala anda dan memeriksa zakar anda untuk tanda-tanda balanitis. Sekiranya perlu, mereka mungkin menggunakan swab untuk mengumpul sampel dari kepala zakar anda dan menghantarnya ke makmal untuk ujian.

Bolehkah lelaki mendapat jangkitan yis?

Walaupun kelaziman jangkitan bakteria (kandidiasis pada wanita) adalah lebih tinggi di kalangan wanita - mungkin juga terdapat peningkatan dalam kelaziman jangkitan bakteria di kalangan lelaki. Balanitis lelaki dan perempuan disebabkan oleh Candida Albicans, yang berlaku secara semula jadi dan terutamanya di kawasan lembap dan tisu mukus.

Ia boleh menyebabkan jangkitan kulit pada flora atau kulit. Pada lelaki, jangkitan yis disebabkan oleh pertumbuhan kulat pada zakar. Oleh kerana balanitis sering berlaku dalam hubungan seks antara organ seksual yang terjejas, ramai yang mengelirukannya dengan penyakit kelamin. Walau bagaimanapun, jangkitan ini bukan sahaja merebak semasa hubungan seksual. 

Bagaimanakah cara saya menghilangkan jangkitan yis lelaki dengan cepat?

yis candida, sifat antikulat

Gambar oleh Gabungan Bekalan Kesihatan Reproduktif on Unsplash

Jika anda merawat jangkitan dengan segera dan ia bertindak balas dengan baik kepada terapi antikulat, anda boleh menyembuhkannya di dalam 7 untuk hari 14.

Juga, anda harus ingat bahawa rawatan untuk jangkitan yis dalam kedua-dua pasangan adalah penting jika anda mahu aktiviti seksual berterusan tanpa gangguan.

Jika anda mengalami jangkitan yis berulang dan telah menghapuskan sebab yang berpotensi seperti kebersihan yang buruk dan hubungan seksual, anda harus berjumpa doktor tentang kemungkinan pencetus lain. Anda mungkin mengalami penyakit yang mendasari, seperti diabetes.

Rawatan di rumah yang berkesan untuk jangkitan yis lelaki

Anda boleh merawat jangkitan yis anda di rumah dengan: 

 • Membersih dan mengeringkan zakar anda dengan teliti selepas membuang air kecil dengan menarik balik kulup secara perlahan-lahan

 • Mengambil alih kawalan diabetes anda, jika anda mempunyainya

 • Mereka yang mengalami obesiti harus menurunkan berat badan.

 • Elakkan sabun dan sabun lain yang menyebabkan kerengsaan

Walaupun diagnosis doktor sentiasa diutamakan, jika anda fikir anda mempunyai jangkitan yis, krim topikal seperti Lotrimin selalunya boleh membantu.

Walau bagaimanapun, krim atau tablet berkekuatan preskripsi boleh membantu dengan jangkitan yang lebih teruk.

Gejala Jangkitan Yis Lelaki

Biasanya, jangkitan candida disertai oleh kumpulan gejala teruk yang disebabkan oleh kulat Candida. Candida albicans adalah yang paling meluas daripada semua spesies candida ini. Candida boleh menyerang aliran darah tetapi biasanya boleh dikawal melalui sistem imun.

Dr Suneet Singh dari CareHive Health di Austin, Texas, menjelaskan bahawa simptom paling tipikal jangkitan yis pada lelaki termasuk kerengsaan kulit merah yang biasanya gatal. Apabila terletak di kedutan pangkal paha, nama perubatannya ialah tinea cruris, tetapi ia biasanya dirujuk sebagai "gatal jock."

Sebahagian daripada ini gejala termasuk: 

 • Gatal-gatal

 • kemerahan

 • Kulit putih berkilat pada bahagian zakar

 • Zakar mempunyai tompok-tompok kulit yang lembap

 • Kemungkinan bahan pekat berwarna putih kelihatan pada lipatan kulit

Faktor risiko jangkitan yis lelaki dan punca

Biasanya, jangkitan yis hanyalah pertumbuhan berlebihan bakteria Candida dan kadangkala boleh dikaitkan dengan fungsi imunologi yang lemah. Gejala yang dinyatakan sebelum ini lebih berleluasa dengan lelaki yang tidak berkhatan kerana permukaan luar kulit menyediakan persekitaran yang ideal dan lembap. 

Beberapa punca risiko penting untuk jangkitan yis zakar termasuk-

 • Kebersihan diri yang buruk

 • Seks tanpa perlindungan

 • Pasangan seksual yang dijangkiti

 • Sistem imun terjejas

 • Sabun dan produk kulit yang merengsa

 • Pakaian basah/bawah yang ketat

Bagaimana Berkhatan Mempengaruhi Jangkitan Yis Lelaki

Balanitis lebih kerap berlaku pada lelaki yang belum berkhatan kerana lebih mudah kuman terperangkap di bawah kulup lelaki yang tidak berkhatan. Itulah sebabnya, selepas melakukan aktiviti seksual, disyorkan untuk mengupas kulit kulup dengan berhati-hati dan bilas dengan air suam.

Spesimen dikumpul daripada sulkus korona zakar dan meatus daripada 66 lelaki berkhatan dan 69 lelaki tidak berkhatan. Kadar pengasingan yis yang berbeza diperhatikan pada lelaki yang tidak berkhatan (17%) dan lelaki berkhatan (14% ). Tambahan pula, lelaki yang berkhatan menunjukkan simptom berkurangan secara drastik (P = 0.00058).

Bilakah saya perlu berjumpa doktor?

Anda harus berunding dengan pengamal perubatan anda apabila keadaannya teruk. Dalam kes sedemikian, rawatan diri tidak digalakkan kerana masalah yang mendasarinya mungkin diabetes kurang aktif, penyakit tiroid, HIV, kanser peridium atau keadaan lain.

Cadangan Doktor

Doktor anda mungkin mengesyorkan berikutan:

 • Gunakan losyen antikulat yang dijual bebas atau minta doktor anda menetapkannya untuk merawat jangkitan.

 • Hidrokortison atau krim steroid lain

 • Antibiotik oral dipanggil fluconazole

Juga, pembekal kesihatan utama anda mungkin mengesyorkan berkhatan lelaki dewasa jika anda secara konsisten mengalami jangkitan yis dan belum berkhatan, terutamanya jika kulup anda agak ketat (keadaan yang dikenali sebagai phimosis).

pencegahan

kebanyakan jangkitan yis lelaki

Gambar oleh Deon Black on Unsplash

Berikut adalah beberapa petua untuk mencegah jangkitan yis pada lelaki-

 • Obesiti dengan ketara meningkatkan risiko jangkitan yis. Oleh itu, mengurangkan berat badan anda boleh menjadi cara yang berkesan pencegahan jangkitan yis lelaki.

 • Menggunakan kondom semasa aktiviti seksual. 

 • Mengekalkan kebersihan asas, seperti menjaga kebersihan rumah, pakaian dan tempat tidur anda.

 • Menjaga zakar dan kulup anda bersih dan kering.

 • Elakkan sabun dan deodoran yang merengsa, dan memakai pakaian bernafas yang memastikan pangkal paha anda kering.

Bahaya Jangkitan Yis pada Lelaki

Kulat boleh memasuki aliran darah pada orang yang mempunyai sistem imun yang lemah. Kandidiasis invasif adalah istilah perubatan untuk keadaan berbahaya ini. Walaupun ia jarang berlaku, kebarangkalian meningkat jika anda:

 • HIV positif 

 • Kencing manis

 • Menjalani kemoterapi atau radioterapi

 • Memerlukan dialisis

 • Menggunakan ubat imunosupresif (ubat yang bertujuan untuk menekan sistem imun anda)

 • Menggunakan kateter vena pusat (tiub di dada yang digunakan untuk memberi ubat).

Tanda-tanda bahawa jangkitan yis anda telah merebak adalah positif jika anda mengalami suhu tinggi, menggigil, sakit perut dan migrain. Jika anda mengalami simptom ini, hubungi doktor anda dengan segera.

The Line Bawah

Jangkitan yis faraj adalah lebih biasa daripada jangkitan yis zakar, namun jangkitan yis zakar masih mungkin. Ia boleh berlaku disebabkan oleh kebersihan diri yang kurang baik atau hubungan seksual dengan seseorang yang mempunyai jangkitan ini di kawasan faraj dan tanpa kondom.

Tompok putih kecil, kemerahan kulit, dan gatal-gatal atau terbakar adalah tanda-tanda keadaan ini, dan ia mungkin menyebabkan penyakit yang lebih teruk jika tidak dirawat.

Sekali lagi, elakkan hubungan seks tanpa perlindungan dengan wanita yang mempunyai jangkitan ini. Selain itu, pastikan anda kerap mencuci kemaluan anda. Walaupun anda tidak mempunyai akses untuk mandi selepas bersenam, anda masih harus membawa kain lap pembersih bersama untuk memastikan kulit anda bersih dan menghalang bakteria daripada berkembang. Petua lain yang berguna ialah memberi pakaian latihan anda cucian yang baik sebelum menggunakannya semula. 

Salap dan losyen antikulat topikal biasanya boleh merawat jangkitan yis pada lelaki sambil mengurangkan risiko akibat jangka panjang.

Rujukan

https://sti.bmj.com/content/53/2/121

https://www.cdc.gov/fungal/diseases/candidiasis/invasive/sources.html

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK560624/

https://www.nhs.uk/conditions/thrush-in-men-and-women/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6352194/

https://www.healthdirect.gov.au/thrush-in-men

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5909782/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1045367/

https://www.urologyhealth.org/urology-a-z/y/yeast-infections

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27085824/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6352194/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK560624/

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Nano Medic Piawaian Penyemakan Fakta Penjagaan (NMC).

. Nano Medic Pasukan Care (NMC) komited untuk menyediakan kandungan yang memenuhi piawaian editorial tertinggi untuk ketepatan, sumber dan analisis yang tidak berat sebelah. Setiap artikel disemak fakta sepenuhnya oleh ahli rangkaian profesional kami dari industri penjagaan kesihatan. Selain itu, kami tidak bertolak ansur dengan sebarang tahap plagiarisme, niat tidak beretika atau jahat daripada pengarang, editor dan penyumbang kami.

 1. Semua artikel dikehendaki memasukkan maklumat latar belakang dan konteks yang berkaitan dengan keadaan atau topik tertentu.
 2. Semua subjek, petikan dan statistik data yang digunakan dalam artikel mesti memberikan rujukan atau pautan kepada sumber asal. Kami memastikan kandungan menunjukkan sebab mana-mana statistik yang dibentangkan adalah berkaitan.
 3. Semua kandungan yang dikaitkan dengan preskripsi baharu, amalan, prosedur dan sebagainya mesti menerangkan dengan jelas sepenuhnya ketersediaan, sasaran rawatan, harga, kesan sampingan yang tidak diingini, interaksi yang diketahui dan penggunaan luar label, jika sesuai.
 4. Semua kajian dan dokumen penyelidikan yang dirujuk atau laporan hendaklah daripada jurnal, profesional, atau persatuan akademik yang bereputasi dan relevan.
 5. Sebarang potensi konflik yang menarik berkaitan dengan beberapa kajian atau sumber hendaklah ditunjukkan dengan jelas kepada pembaca.
 6. Semua artikel mesti menyertakan ulasan sahih daripada lebih daripada dua pakar yang berkelayakan dengan kelayakan yang sesuai dan pautan kepada persatuan atau karya yang diterbitkan yang berkaitan.Nano Medic Penjagaan