fbpx
WhatsApp

Soalan Lazim Sistem Radiologi Digital (DR).

Nano Medic Care Sdn Bhd

Soalan Lazim

Radiografi Digital ialah satu bentuk pemeriksaan sinar-x lanjutan yang menghasilkan imej radiografi digital serta-merta pada komputer. Ia menggunakan plat sensitif sinar-x untuk menangkap data semasa pemeriksaan objek, yang segera dipindahkan ke komputer tanpa menggunakan kaset perantaraan dan pembaca.

Radiografi Digital menggunakan pengesan panel rata berdasarkan penukaran langsung atau tidak langsung sinar-X kepada pengecasan, yang kemudiannya diproses untuk menghasilkan imej digital. Radiografi Berkomputer menggunakan skrin pencahayaan yang dirangsang foto untuk menangkap imej X-ray, bukannya filem X-ray tradisional. Kaset CR masuk ke dalam pembaca untuk menukar data kepada imej digital.

Radiografi Digital menawarkan banyak kelebihan termasuk:

  1. Masa pendedahan yang lebih pendek menyebabkan pendedahan radiasi berkurangan
  2. Kos keseluruhan yang lebih rendah kerana tiada pemprosesan kimia dan tiada pilihan penyimpanan berbilang diperlukan.
  3. Penggunaan alat analisis dan perisian pengecaman kecacatan
  4. Meningkatkan kebolehkesan terperinci yang menghasilkan kualiti imej yang tinggi

Sistem CR agak boleh dipercayai, tetapi sistem mekanikalnya sangat sensitif terhadap pencemaran terutamanya dalam amalan veterinar.

Item yang paling biasa dan mahal untuk diganti ialah plat PSP yang digunakan oleh sistem CR untuk menangkap fluks sinar-x. Plat ini mempunyai jangka hayat yang pendek atau terhad dan sangat sensitif terhadap pencemaran daripada rambut haiwan, bermakna jangka hayatnya lebih pendek untuk doktor haiwan. Plat gantian berharga kira-kira $1,000 hingga $5,000 setiap satu bergantung pada saiz dan model. Sistem CR juga bergantung pada pembaca plat yang menggerakkan laser pengimbasan merentasi plat PSP. Ketepatan adalah sangat penting untuk pengumpulan imej yang tepat dan penyumbatan pembaca adalah punca biasa untuk panggilan perkhidmatan.

Sistem DR tidak mempunyai bahagian bergerak selain daripada kipas penyejuk, yang jarang bersentuhan dengan pesakit atau pengguna. Sistem DR sangat bergantung pada komputer. Seperti semua komputer, data harus disandarkan dengan kerap untuk mengelakkan kehilangan data.

Secara umum, sistem DR menawarkan sedikit kedalaman yang lebih besar, mendigitalkan imej pada 14 bit (16,384 warna kelabu) atau lebih. CR selalunya terhad kepada 10 bit (1,024 warna kelabu).

 

Imej digital yang ditunjukkan pada banyak perbandingan mungkin kelihatan sangat baik, tetapi dos yang digunakan untuk mencipta imej harus dipertimbangkan. Dalam kebanyakan kes dos adalah di luar paras normal. Dalam perbandingan kualiti imej oleh perkhidmatan pelaporan bebas, reseptor DR mempunyai salah satu keperluan dos terendah dalam industri. Dengan DR, anda tidak memerlukan dos yang berlebihan untuk mendapatkan imej yang berkualiti.

Terdapat dua jenis sistem pengimejan digital yang digunakan dalam radiografi intraoral iaitu radiografi berkomputer (CR) dan Radiografi Digital (DR). Pengimejan digital memerlukan unit x-ray, penderia untuk menangkap imej, perisian komputer dan perkakasan untuk melihat, menyimpan dan memindahkan imej, peranti pengimbasan, jika sistem digital tidak langsung.

Tidak, bilik gelap tidak diperlukan jika anda memilih untuk menyediakan Sistem Radiografi Digital di klinik atau hospital anda. Dengan menggunakan Sistem Radiografi Digital, imej boleh dicetak dengan menggunakan pencetak haba atau laser, yang akan menghasilkan imej berkualiti baik pada filem khusus tanpa pemprosesan kimia.

Tidak semestinya anda perlu membuang mesin X-ray lama. Ia boleh dinaik taraf kepada Radiografi Digital dengan memasang sistem DR Retrofit.

Ya, ia membolehkan menambah baik aliran kerja kerana ia tidak lagi perlu untuk mengendalikan kaset. Radiografi Digital memerlukan penggunaan sistem sinar-X yang lebih baharu dengan pengesan digital bersepadu, justeru semua imej digital akan segera disimpan dan dipindahkan ke komputer tanpa perlu menggunakan kaset perantaraan.

Pengimejan Digital dan Komunikasi dalam Perubatan (DICOM) ialah protokol standard untuk komunikasi dan pengurusan maklumat pengimejan perubatan. DICOM digunakan untuk menyimpan, menghantar dan menukar imej perubatan & data pesakit.

Sistem PACS (Sistem arkib dan komunikasi gambar) ialah teknologi pengimejan perubatan yang membolehkan pengurusan data dengan menyimpan imej dan laporan secara elektronik. Oleh itu, daripada menggunakan kaedah lama untuk mengisi, mendapatkan dan mengangkut jaket filem secara manual, PACS membenarkan akses segera dan mudah kepada imej dan laporan pesakit.

PACS menggunakan DICOM untuk menyimpan dan menghantar imej. Melalui protokol DICOM yang merupakan protokol standard antarabangsa untuk semua pertukaran data perubatan, ia memastikan semua peranti pengimejan perubatan berkomunikasi dengan pelayan aplikasi dan mengedarkan imej perubatan dengan betul.

Gabungan cemerlang reka bentuk ergonomik dan badan mesin yang elegan, meningkatkan pengalaman pesakit dan menambah baik aliran kerja. Dengan penjana prestasi tinggi 50kW/80kW, saiz besar 17”x17” tetap, mudah alih atau wayarles FPD untuk dipadankan dengan amalan perbezaan, kawalan sisi meja skrin sentuh LCD saiz besar, platform pengimejan pintar InvaRay dan DICOM 3.0 mematuhi sepenuhnya, Produk Siri WDM DR menyediakan konfigurasi yang banyak untuk pilihan.

Tidak, anda tidak perlu menjadi pakar IT kerana perisian yang digunakan untuk menguruskan imej digital adalah mesra pengguna dan mudah digunakan. Walau bagaimanapun, anda mungkin memerlukan latihan khusus untuk tafsiran imej X-ray.

Beijing Wandong Medical Technology Co., Ltd seperti yang ditubuhkan pada tahun 1955, dan telah disenaraikan di Bursa Saham Shanghai sejak 1997. Beribu pejabat di taman perindustrian Berteknologi Tinggi di Beijing, Wandong menduduki kawasan seluas lebih daripada 100 000 meter persegi sebagai pengeluaran modennya pangkalan dan pusat R&D, serta mempunyai 30+ cawangan di China dan rangkaian jualan dan perkhidmatan yang luas di kira-kira 70 negara di seluruh dunia.

Sebagai salah satu pengeluar peralatan pengimejan radiologi terbesar di dunia, Wandong mempunyai rangkaian produk yang luas termasuk Radiografi Am, Radiografi Digital (DR), Mamografi Digital, Tomografi Berkomputer (CT) dan mesin Pengimejan Resonans Magnetik (MRI). Dengan dedikasi R&D selama 60 tahun dan pemahaman mendalam tentang tuntutan klinikal, Wandong memperkenalkan generasi baharu produk keluarga DR termasuk dirian tiub digantung siling, dirian tiub dipasang di lantai, struktur lengan u dan jenis meja bersepadu dengan dirian tiub.

Berminat dengan Perkongsian?

Adakah anda ingin menyertai syarikat hebat kami? Isi borang, dan pasukan sokongan kami akan menghubungi anda secepat mungkin!

Pemasaran oleh