fbpx

Foreskin Berlebihan Selepas Berkhatan

Semakan Fakta Belum Selesai

Senarai Kandungan

Berlebihan-Foreskin-Selepas BerkhatanSemakan berkhatan adalah prosedur yang jarang berlaku dan luar biasa tetapi perlu, kadang-kadang. Ia diperlukan jika prosedur berkhatan pertama tidak menghasilkan keputusan yang memuaskan untuk pesakit. 

Jika anda telah melihat sesuatu yang mungkin salah dengan tapak berkhatan pada anak anda atau diri anda sebagai orang dewasa lelaki, petunjuk berikut boleh membolehkan anda memutuskan sama ada semakan berkhatan diperlukan. 

MengapaKah Semakan Berkhatan Diperlukan?

pesakit-mengalami -jangkitanJika zakar berkhatan sembuh dengan betul, pesakit lelaki akan mengalami kemerahan dan kelembutan di sekitar kawasan incision dan scab akan jatuh dalam masa 7-10 hari. Beberapa titisan darah adalah normal semasa proses kesembuhan juga. 

Selepas berkhatan, jika pesakit mengalami jangkitan, atau kemerahan menyebarkan aci zakar, lebih daripada beberapa titisan darah dari kawasan hirisan, atau tidak dapat melepasi air kencing dalam tempoh 8 jam, semakan berkhatan mungkin perlu.

Sebab yang paling lazim untuk semakan berkhatan adalah foreskin berlebihan. 

Apakah Yang Melibatkan Berkhatan Kedua?

Berkhatan Kedua-MelibatkanJenis semakan ini biasanya dilakukan oleh ahli urologi dan dia akan dapat memutuskan jenis semakan yang terbaik. Teknik pembedahan lengan (foreskin dikeluarkan dari kedudukan ditarik balik) biasanya digunakan untuk pesakit dengan foreskin berlebihan atau zakar tersembus. 

Pembedahan ini disusuli bergantung kepada isu pembentangan utama yang timbul daripada berkhatan asal. Pembedahan ini biasanya dilakukan di bawah bius tempatan. Pengamal yang kompeten akan mahir menyembah semua hirisan, bahkan mengesan garis prosedur lalu untuk meminimumkan parut. 

Petunjuk bahawa Semakan Berkhatan Mungkin Diperlukan?

Apakah beberapa sebab semakan berkhatan mungkin perlu untuk mencapai keputusan yang memuaskan?

 •        Sebab yang paling biasa?

Sebab yang paling biasa semakan berkhatan diperlukan adalah kewujudan foreskin berlebihan. Ini berlaku apabila terlalu banyak foreskin ketinggalan semasa berkhatan awal dan sama ada sebahagian atau sepenuhnya meliputi kegemilangan zakar apabila zakar tidak tegak. 

 •        Berkhatan tidak lengkap?

              Berkhatan yang tidak lengkap berlaku apabila jumlah pemotongan foreskin sama ada dipotong secara tidak sekata atau tidak mencukupi telah dipotong. Pengamal mungkin tidak cukup tersepit atau berwaspada memotong terlalu dekat. Ini adalah hasil daripada pengalaman pengamal yang tidak mencukupi. Inilah sebabnya mengapa ia memberi manfaat untuk bertemu dengan doktor anda terlebih dahulu mengenai pembedahan dan memilih pakar bedah yang kompeten. 

 •        Pengamal tidak bereksperibiliti?

Tidak berperinggahan pengamal menyumbang kepada keperluan untuk semakan berkhatan. Prosedur ini agak mudah dan mudah. Walau bagaimanapun ia memerlukan beberapa kemahiran dan ketepatan untuk mencapai hasil yang terbaik.

 •        Terlalu banyak foreskin telah ketinggalan?

Foreskin berlebihan selepas berkhatan, atau mempunyai terlalu banyak foreskin yang tertinggal, sebahagian atau sepenuhnya menutupi glans atau kepala zakar apabila zakar tidak tegak, boleh bermasalah. Mempunyai terlalu banyak foreskin boleh membawa kepada keradangan, jangkitan, dan penampilan kosmetik yang tidak menyenangkan. 

 •        Tidak cukup foreskin dikeluarkan?

       Di samping itu, tidak cukup foreskin telah dikeluarkan keputusan dalam foreskin berlebihan. Ia juga dianggap sebagai hasil berkhatan yang tidak lengkap. 

 •        Keradangan, jangkitan, dan penampilan kosmetik yang lemah?

       Mempunyai terlalu banyak foreskin boleh membawa kepada keradangan, jangkitan dan penampilan kosmetik yang lemah. 

Bagaimanakah Semakan Berkhatan Dilakukan?

Berkhatan-SemakanAda pelbagai teknik digunakan pada prosedur semakan berkhatan. Pada bayi yang baru lahir, teknik semakan berkhatan yang paling biasa digunakan adalah seperti berikut:

 

 • Teknik Dorsal Slit - Kaedah Dorsal Slit memerlukan menghancurkan dan pembahagian lapisan dalaman dan luaran kulit preputial. Nyalaan diperluaskan ke korona. Ini membolehkan prepuce dibebaskan sepenuhnya dan diuja, di bawah penglihatan langsung.  
 • Teknik ZSR - Dengan teknik berkhatan moden ini, stapler seperti peranti digunakan untuk memotong dan meterai tepi kulit. Hanya incisions kecil diperlukan dan ia adalah prosedur kesakitan yang rendah untuk pesakit. Kaedah ini juga memastikan kehilangan darah yang minimum.
 • Teknik Plastibell – Kaedah ini digunakan untuk bayi lelaki di Malaysia. Selepas dipisahkan dengan siasatan, perut plastik sesuai dengan kepala zakar. Kemudian, sekeping suture diikat terus di sekitar foreskin yang kemudiannya memotong bekalan darah.  Kulit kepala boleh digunakan untuk memotong foreskin tambahan tetapi cincin plastik disimpan. Cincin plastik jatuh sendiri kira-kira 6-12 hari selepas prosedur.

Apakah Penjagaan Yang Diperlukan Selepas Semakan Berkhatan?

Penjagaan -Selepas Berkhatan-SemakanSelepas semakan berkhatan, pengamal akan memohon salap petroleum ke atas luka dan membungkus zakar pesakit dalam kasa. Ini adalah perlu untuk menjaga luka daripada melekat pada lampin pada bayi lelaki. 

Anda mungkin melihat sedikit darah oozing dari hirisan atau pada lampin apabila berpakaian pertama kali dikeluarkan. Walau bagaimanapun, ini secara amnya akan berhenti sendiri. Apabila mandi bayi anda, menjadi lembut, kerana zakar akan sakit selama beberapa hari selepas prosedur. Jangan gunakan produk mandian yang kuat. Ramai doktor mengesyorkan menjaga kawasan itu sebagai bersih yang mungkin. Gunakan air sabun hangat untuk menghapuskan apa-apa pada zakar perlahan-lahan. 

Persalinan baru dan jeli petroleum perlu digunakan apabila lampin ditukar untuk beberapa hari pertama selepas pembedahan. Memohon jeli petroleum sehingga 7 hari selepas prosedur akan membantu dengan menggosok dan berpegang kepada lampin. Kesembuhan secara amnya mengambil masa 7 hingga 10 hari secara keseluruhan. 

Semakan Berkhatan untuk Bayi

Kerana anestesia tempatan digunakan untuk penyingkiran foreskin berlebihan, ramai bayi tidur betul-betul melalui prosedur tanpa gangguan. Sesetengah doktor juga menyediakan pacifiers jika diperlukan. Biasanya, ibu bapa dialu-alukan untuk tinggal bersama anak mereka jika mereka memilih. 

Semakan Berkhatan untuk Kanak-kanak Lelaki dan Lelaki

Berkhatan-Semakan-untuk-Budak-dan-LelakiAdalah disyorkan bahawa semakan berkhatan dilakukan secepat mungkin selepas berkhatan asal. Kadang-kadang, ini tidak mungkin untuk satu sebab atau yang lain. Itu kanak-kanak lelaki dan lelaki kemudian dalam kehidupan memilih untuk mempunyai prosedur semakan berkhatan yang dilakukan. 

Kebanyakan doktor dilengkapi untuk mengendalikan prosedur ini pada usia apa pun, sama ada kebimbangan dari berkhatan asal adalah kosmetik atau perubatan. 

Borang anda tidak dapat disimpan. Sila segarkan semula halaman dan cuba lagi.
Borang anda telah berjaya diserahkan.

Langgan surat berita kami dan kekal dikemaskini.

Kongsi di facebook
Facebook
Kongsi di twitter
Twitter
Kongsi pada linkedin
Linkedin

Piawaian Penyemakan Fakta Nano Medic Care (NMC)

Pasukan Nano Medic Care (NMC) komited untuk menyediakan kandungan yang memenuhi piawaian editorial tertinggi untuk ketepatan, sumber, dan analisis yang tidak berat sebelah. Setiap artikel disemak fakta sepenuhnya oleh ahli rangkaian profesional kami dari industri penjagaan kesihatan. Di samping itu, kami tidak bertolak ansur dengan sebarang tahap plagiarisme, niat tidak beretika atau berniat jahat daripada pengarang, penyunting dan penyumbang kami.

 1. Semua artikel diperlukan untuk memasukkan maklumat latar belakang yang relevan dan konteks dengan syarat atau topik tertentu.
 2. Semua subjek, sebut harga, dan statistik data yang digunakan di dalam artikel mesti menyediakan rujukan atau pautan ke sumber asal. Kami memastikan kandungan menunjukkan mengapa sebarang statistik yang dibentangkan adalah relevan.
 3. Semua kandungan yang berkaitan dengan preskripsi baru, amalan, prosedur, etcetera mesti menerangkan dengan kejelasan penuh ketersediaan, sasaran rawatan, harga, kesan sampingan yang tidak diingini, interaksi yang diketahui, dan penggunaan luar label, jika sesuai.
 4. Semua kajian dan dokumen penyelidikan yang dirujuk hendaklah daripada jurnal, profesional atau persatuan akademik yang bereputasi baik dan relevan.
 5. Sebarang potensi konflik yang menarik yang berkaitan dengan beberapa kajian atau sumber harus ditunjukkan dengan jelas kepada pembaca.
 6. Semua artikel mesti mengandungi ulasan yang sahih daripada lebih daripada dua pakar yang berkelayakan dengan kelayakan dan pautan yang sesuai kepada persatuan yang berkaitan atau karya yang diterbitkan. Penjagaan Ubat Nano