fbpx
WhatsApp

Sejarah Radiografi Digital

Radiografi digital (DR) ialah bentuk radiografi ultra-moden yang memerlukan plat sensitif sinar-X untuk menangkap imej digital semasa pemeriksaan pesakit. Hakikat bahawa ia tanpa filem menjadikannya sangat mudah dan menarik kepada ahli radiologi, institusi perubatan dan kemudahan pengimejan di seluruh dunia. 

Pengesan panel rata yang digunakan dalam radiografi digital membolehkan penghasilan imej X-ray berkualiti tinggi yang boleh dilihat oleh ahli radiologi dengan segera pada skrin komputer, mengedit dan juga memindahkan ke pelbagai sistem komputer tanpa menggunakan kaset pengimejan.

Dalam artikel tentang radiografi digital (DR), kita akan membincangkan sejarah sistem X-ray digital ini, cara ia berfungsi, faedahnya dan dua sistem pengimejan digital (radiografi digital (DR) dan radiografi berkomputer (CR) terdapat hari ini. 

Kami juga akan memberikan sebarang maklumat penting lain yang anda perlu ketahui tentang radiografi digital (DR)

Sejarah Radiografi Digital

Radiografi digital (DR) telah wujud sejak tahun 1970-an, walaupun pengeluaran Sinaran-X bermula sejak berabad-abad yang lalu. Semuanya bermula dengan penemuan sinar-X Wilhelm Röntgen pada 8 November 1895. Salah satu plat fotografi pertama yang digunakannya semasa banyak ujian dan penyelidikannya ialah filem tangan isterinya, Anna Bertha. Semasa zaman Roentgen, sinar-X tidak pernah didengari, dan penemuannya malah memberikannya Hadiah Nobel dalam fizik yang pertama (1901).

Tidak dinafikan, penemuan sinar-X tradisional meletakkan asas untuk radiografi digital (DR). Selama bertahun-tahun, pengimejan diagnostik berkembang untuk memenuhi keperluan pesakit yang berbeza dan manusia secara umum. Pada tahun 1980-an, radiografi berkomputer (CR) menyertai adegan pengimejan diagnostik. 

Banyak hospital tertarik dengan teknologi baharu ini dan kelebihannya. Kebanyakan mereka telah meninggalkan radiografi filem analog pada awal 2000-an. 

CR membantu ahli teknologi menyedari semua kemungkinan yang tidak berkesudahan dalam dunia radiologi dan memberi laluan kepada permulaan radiografi digital terus (DDR) pada tahun 2007. 

Ia menjadi alternatif yang paling maju, cekap dan ideal kepada sistem pengimejan tradisional. 

Tidak lama selepas pengenalan DDR, kemudahan pengimejan dan hospital berusaha sedaya upaya untuk mendapatkan peralatan DR dan sistem pengurusan imej terbaik untuk meningkatkan radiografi di institusi mereka.

Tangan doktor menyentuh tablet digital moden dan melihat gambar radiografi

Hari ini, radiografi digital (DR) mendahului dalam bidang pengimejan diagnostik moden. Dengan kemajuan dalam automasi perubatan dan kecerdasan buatan (AI), tiada had apa yang boleh DR lakukan untuk meningkatkan amalan radiografi di dunia moden. Tidak dinafikan, sistem DR mempunyai masa depan yang hebat yang akan merevolusikan penjagaan pesakit di seluruh dunia.

Berikut adalah beberapa perkembangan kritikal yang dibuat antara penemuan sinar-X dan pengenalan DDR.

 • 1983 - Sistem Perubatan Fujifilm mula menggunakan radiografi yang dirangsang Phosphor di klinik
 • 1987 - Radiografi digital (DR) pertama kali digunakan dalam amalan pergigian
 • 1995 – Sistem panoramik digital pergigian pertama di dunia diperkenalkan oleh syarikat Perancis Signet
 • 2001 – FPD CsI tidak langsung komersial yang pertama untuk radiografi am dan mamografi telah digunakan
 • 2003 – Schick Technologies menyediakan pengesan CMOS Tanpa Wayar (untuk amalan pergigian).
Wilhelm Roentgen

Siapa yang Mencipta Mesin X-Ray?

Wilhelm Röntgen mencipta mesin X-ray yang membolehkan dia dan orang lain melihat X-ray. Imej ini ditakrifkan sebagai gelombang tenaga elektromagnet yang hampir sama dengan sinar cahaya tetapi bertindak pada panjang gelombang yang jauh lebih pendek. 

X-ray dianggap sebagai keajaiban perubatan yang membolehkan doktor melihat bahagian dalam tubuh manusia buat kali pertama dalam sejarah. Mereka pertama kali digunakan pada tahun 1897 semasa Perang Balkan untuk melihat patah tulang mangsa perang dan mencari peluru di dalam badan mereka.

Pada mulanya, saintis begitu terpesona dengan faedah sinar-X sehingga mereka tidak menyedari atau memahami akibat berbahaya radiasi. 

Nasib baik, selepas beberapa tahun penyelidikan, mereka mendapati bahawa pendedahan sinar-X menyebabkan kerosakan kulit, melecur, dan juga penyakit maut seperti kanser. 

Ketika itulah mereka mula mengkaji secara serius kesan pendedahan sinar-X, walaupun mereka tidak begitu memahaminya ketika itu kerana teknologinya tidak begitu canggih.

Bagaimanakah Radiografi Digital Berfungsi?

Radiografi digital melibatkan penghasilan imej radiografi digital pada komputer. Prosesnya adalah serta-merta, dan pakar radiologi tidak perlu menggunakan kaset perantaraan untuk memindahkan imej. 

DR memanfaatkan penderia digital untuk menukar sinaran x-ray kejadian kepada cas elektrik yang setara dan kemudiannya kepada imej digital.

Pengesan panel rata, yang turut dirujuk oleh saintis sebagai tatasusunan pengesan digital (DDA), adalah penting dalam DR kerana ia memudahkan penjanaan sinar-X berkualiti tinggi. 

Tidak seperti kebanyakan peranti pengimejan, pengesan panel rata mempunyai nisbah isyarat-ke-bunyi yang lebih baik. Julat dinamik mereka juga dipertingkatkan, menjamin kepekaan yang tinggi semasa aktiviti radiografik.

Dalam radiografi langsung (DR), pengesan panel rata berfungsi dalam dua cara:

 • Penukaran terus (radiografi digital langsung)
 • Penukaran tidak langsung (radiografi digital tidak langsung)

doktor memegang filem radiografi digital

Penukaran Langsung

Penukaran terus melibatkan pengesan panel rata menggunakan Cadmium telluride (Cd-Te) atau selenium amorfus (a-Se) pada plat elektrod. Penggunaan fotokonduktor ini menawarkan resolusi dan ketajaman yang sangat baik semasa prosedur. Transistor filem nipis digunakan untuk membaca data pada pengesan.

Adalah penting untuk ambil perhatian bahawa semasa penukaran langsung, foton sinar-x ditukar terus kepada isyarat elektronik yang didigitalkan dan diperkuat sebaik sahaja ia memberi kesan ke atas telurida Kadmium atau selenium amorf (ahli radiologi bebas memilih fotokonduktor yang mereka anggap terbaik walaupun kedua-duanya adalah berkesan).

Memandangkan penukaran langsung tidak menggunakan sebarang scintillator, tiada penyebaran sisi foton cahaya. Inilah yang memastikan imej yang dihasilkan lebih tajam dan membezakan proses ini daripada penukaran tidak langsung.

Penukaran Tidak Langsung

Semasa penukaran tidak langsung, pengesan panel rata datang dengan lapisan scintillator. Ia berguna dalam penukaran foton sinar-x kepada foton cahaya boleh dilihat. Kemudian, dengan bantuan matriks fotodiod silikon amorfus, foton cahaya ditukar kepada cas elektrik.

Mengetahui cara radiografi digital (DR) berfungsi, ia juga penting untuk memahami faedah yang ditawarkan oleh sistem pengimejan digital ini. Ini membantu anda memahami sebab kemudahan pengimejan dan perubatan atau ahli radiologi di institusi ini lebih suka DR daripada semua kaedah pemprosesan imej analog lain yang tersedia hari ini.

Doktor wanita memegang filem xray

Apakah Kelebihan Radiografi Digital?

· Aliran Kerja yang Lebih Baik

Terdapat sedikit keraguan bahawa radiografi digital meningkatkan daya pemprosesan pesakit dan aliran kerja secara umum. Ini terutamanya kerana kitaran pemprosesan imej digabungkan dengan tugas pemerolehan imej. Pakar radiologi boleh melihat imej digital yang dihasilkan dalam masa lima saat.

Selain itu, imej ini boleh dipindahkan dengan mudah ke komputer lain, dan saintis juga boleh menghantarnya ke alamat e-mel pilihan mereka. Memandangkan imej digital dijana dengan cepat dalam DR, pakar radiologi boleh mengambil banyak imej dalam masa yang singkat, membolehkan mereka memberi perkhidmatan kepada lebih ramai pesakit setiap hari dan meminimumkan kos yang mereka belanjakan untuk penjanaan satu X-ray.

· Kualiti Imej Tinggi

Ini adalah satu lagi kelebihan DR yang telah mendorong ahli radiologi di seluruh dunia untuk menyokong sistem X-ray. Masalahnya, DR menggunakan pengesan yang kuasa pengimejannya sangat tinggi, terutamanya apabila berbanding radiografi yang dikira (CR) atau radiografi filem konvensional. Kecekapan dos pengesan DR juga memainkan peranan di sini kerana ia membawa kepada penghasilan imej resolusi kontras tinggi. Selain itu, DR membenarkan ahli radiologi mengubah rupa imej yang dihasilkan. Mereka boleh menambah atau mengurangkan pencahayaan untuk menjadikannya lebih mudah untuk melihat dan membaca imej.

· Serbaguna

Fleksibiliti yang disertakan dengan DR sangat mengagumkan. Sebagai permulaan, kemudahan pengimejan mempunyai akses kepada beberapa jenis pengesan radiografi digital berkualiti. Mereka mempunyai kebebasan untuk memilih mana-mana daripada mereka bergantung pada ciri mereka.

Salah satu pengesan radiografi ini ialah pengesan satah rata. Walaupun dos sinaran adalah rendah, pengesan satah rata mempunyai ciri pengimejan yang hebat, terima kasih kepada lapisan scintillator tebal yang memungkinkan cahaya yang dijana fosfor untuk menyediakan dirinya untuk pergerakan ke fotodiod di titik pengeluaran.

Dalam DR, ahli radiologi boleh menggunakan garam sesium atau gadolinium. Walaupun yang terakhir murah, ia tahan lama dengan mudah.

Juga, plat fosfor simpanan boleh digunakan semasa radiografi digital. Pakar radiologi lebih menyukainya kerana ia serasi dengan semua unit radiografi hari ini, membolehkan mereka menjimatkan perbelanjaan.

· Buruh Minimum

Hakikat bahawa radiografi digital (DR) datang dengan persediaan yang didigitalkan sepenuhnya bermakna pakar radiologi tidak perlu berbuat banyak. Tidak seperti sistem sinar-X seperti radiografi berkomputer (CR), tidak perlu mengalihkan kaset pengimejan ke pembaca plat. Selain itu, pemprosesan kimia filem tidak diperlukan dalam DR. Kekurangan intensiti buruh dalam radiografi digital bermakna pakar radiologi hanya boleh menumpukan pada tugas yang sedang dijalankan tanpa sebarang gangguan.

· DR Menawarkan Pesakit Pengalaman Lebih Baik

Bacaan pengimejan dalam radiologi langsung (DR) adalah sangat pantas. Ini bermakna pesakit tidak perlu menunggu sepanjang hari untuk mengakses keputusan mereka dan mengetahui pelan rawatan yang mereka perlukan untuk mulakan. Di samping itu, DR membenarkan ahli radiologi mengumpul data yang lebih tepat atau objektif daripada X-ray pesakit. Ini menjamin tafsiran imej yang lebih baik, serta diagnosis.

Itu bukan segala-galanya. Radiologi digital membolehkan pendedahan pesakit yang lebih rendah kerana kadar kegagalan pengimejan juga minimum, menghapuskan keperluan untuk mengambil semula. Oleh itu, pesakit tidak perlu risau tentang mengalami semua kesan buruk akibat peningkatan sinaran, seperti kerosakan kulit, melecur, atau juga kanser.

· Kos Penyelenggaraan Rendah

Ini adalah kelebihan yang dinikmati kemudahan pengimejan sebaik sahaja mereka menggunakan radiografi digital (DR). Walaupun memasang sistem DR mungkin agak mahal, mengekalkannya adalah murah. Ini kerana ia tidak mudah alih, dan ia menjadikan merosakkannya sangat sukar. Dengan kos penyelenggaraan yang rendah yang disertakan dengan DR, kemudahan pengimejan boleh menjimatkan perbelanjaan dan membelanjakan wang tambahan untuk membeli peralatan lain untuk meningkatkan perkhidmatan penjagaan pesakit mereka.

· Pengimejan Digital dalam Radiologi

Pengimejan digital telah menjadi lazim dalam radiologi. Institusi pengimejan dan hospital mengetahui semua faedah yang disertakan dengan DR, dan mereka berazam untuk menikmatinya sambil menawarkan perkhidmatan rawatan terbaik untuk pesakit mereka yang pelbagai.

Dengan pengimejan digital, kini menjadi lebih mudah bagi ahli radiologi untuk menyediakan perkhidmatan pengimejan diagnostik yang cekap. Doktor boleh mendiagnosis penyakit dengan cepat, memantau rawatan mereka, dan meramalkan hasil yang berpotensi untuk pesakit mereka.

Apakah Kelebihan Radiografi Berkomputer (CR) Berbanding Radiografi Konvensional?

Radiografi yang dikira (CR) mempunyai beberapa kelebihan berbanding radiografi konvensional. Sebagai permulaan, CR digital datang dengan masa peperiksaan yang lebih singkat jika dibandingkan dengan yang terakhir. Ini membolehkan ahli radiologi melihat imej dengan lebih pantas dan membuat diagnosis. Selain itu, CR lebih menjimatkan kos berbanding radiografi konvensional. Organisasi pengimejan yang ingin meminimumkan perbelanjaan sambil masih mengakses hasil pengimejan yang berkualiti sudah pasti harus menggugurkan radiografi konvensional dan menggunakan CR.

Langgan surat berita kami dan kekal dikemas kini.
Pemasaran oleh

Soalan Lazim (Soalan Lazim)

Bilakah radiografi digital dicipta?

Radiografi digital (DR) dicipta pada pertengahan 1980-an

Mengapakah radiografi digital memerlukan kurang sinaran?

 DR memerlukan kurang sinaran kerana penderia digital canggih yang digunakan dalam proses lebih responsif dan direka bentuk untuk meminimumkan sinaran secara automatik. Selain itu, imej X-ray digital menghasilkan sehingga 80% kurang sinaran.

Siapa yang menemui sinar gamma?

 Ahli kimia Perancis Paul Villard menemui sinar gamma pada tahun 1900 ketika dia meneliti sinaran radium. Sinaran ini serupa dengan sinar-X kerana kedua-duanya boleh membawa maut, dan terlalu banyak boleh menyebabkan komplikasi kesihatan yang membawa maut.

Siapa Wilhelm Röntgen?

Röntgen ialah lelaki yang menemui sinar-X pada 8 November 1895, ketika dia bekerja dengan beberapa pancaran elektron.

Bolehkah saya menerima X-ray digital saya melalui e-mel?

ya. Pakar radiologi kini boleh menghantar imej X-ray kepada pesakit mereka melalui cara elektronik, termasuk e-mel.

Apakah julat dinamik tinggi dalam DR?

Julat dinamik merujuk kepada julat pendedahan sinar-X yang diperlukan untuk pemerolehan imej digital yang mudah ditafsir. Dalam DR, julat ini adalah tinggi, membolehkan pelbagai tisu kelihatan dan dibezakan pada satu imej sinar-X tanpa memerlukan pengimejan tambahan.

Pemikiran Akhir

Teknologi canggih telah membolehkan kedua-dua ahli radiologi dan pesakit menikmati kelebihan radiografi digital. Dengan DR, adalah mungkin untuk melihat imej X-ray dalam beberapa saat, menganalisisnya dengan mudah dan meningkatkan penampilannya apabila perlu. Selain itu, menjaga sistem DR tidak memerlukan kos yang tinggi, namun, mereka masih membenarkan kemudahan perubatan menawarkan perkhidmatan pengimejan yang terbaik untuk pesakit mereka.

Nano Medic Piawaian Penyemakan Fakta Penjagaan (NMC).

. Nano Medic Pasukan Care (NMC) komited untuk menyediakan kandungan yang memenuhi piawaian editorial tertinggi untuk ketepatan, sumber dan analisis yang tidak berat sebelah. Setiap artikel disemak fakta sepenuhnya oleh ahli rangkaian profesional kami dari industri penjagaan kesihatan. Selain itu, kami tidak bertolak ansur dengan sebarang tahap plagiarisme, niat tidak beretika atau jahat daripada pengarang, editor dan penyumbang kami.

 1. Semua artikel dikehendaki memasukkan maklumat latar belakang dan konteks yang berkaitan dengan keadaan atau topik tertentu.
 2. Semua subjek, petikan dan statistik data yang digunakan dalam artikel mesti memberikan rujukan atau pautan kepada sumber asal. Kami memastikan kandungan menunjukkan sebab mana-mana statistik yang dibentangkan adalah berkaitan.
 3. Semua kandungan yang dikaitkan dengan preskripsi baharu, amalan, prosedur dan sebagainya mesti menerangkan dengan jelas sepenuhnya ketersediaan, sasaran rawatan, harga, kesan sampingan yang tidak diingini, interaksi yang diketahui dan penggunaan luar label, jika sesuai.
 4. Semua kajian dan dokumen penyelidikan yang dirujuk atau laporan hendaklah daripada jurnal, profesional, atau persatuan akademik yang bereputasi dan relevan.
 5. Sebarang potensi konflik yang menarik berkaitan dengan beberapa kajian atau sumber hendaklah ditunjukkan dengan jelas kepada pembaca.
 6. Semua artikel mesti menyertakan ulasan sahih daripada lebih daripada dua pakar yang berkelayakan dengan kelayakan yang sesuai dan pautan kepada persatuan atau karya yang diterbitkan yang berkaitan.Nano Medic Penjagaan