fbpx
WhatsApp

Apakah Transformasi Digital dalam Penjagaan Kesihatan?

Fakta diperiksa by Dr Mohd Shafiz Mohd Zaini

Gambar percuma Skeleton

https://pixabay.com/photos/skeleton-dna-human-body-biology-7090995/

Inisiatif transformasi digital telah merevolusikan pengalaman dan kemudahan pelanggan merentasi semua industri di seluruh dunia. Mereka meletakkan asas untuk model perniagaan moden. Mereka membenarkan organisasi penjagaan kesihatan untuk memanfaatkan kuasa teknologi digital terkini dan data kesihatan untuk meningkatkan rawatan dan hasil pesakit.

Transformasi digital membolehkan syarikat penjagaan kesihatan menyepadukan teknologi canggih, seperti analisis data kesihatan dan kecerdasan buatan, ke dalam semua bidang organisasi penjagaan kesihatan untuk meningkatkan nilai dan kecekapan mereka.

Matlamat utama adalah untuk membawa keseluruhan sektor penjagaan kesihatan ke peringkat seterusnya dan menggantikan teknologi dan kaedah rawatan tradisional yang lapuk. Menurut statistik, transformasi digital mencapai kejayaan pertumbuhan tahunan sebanyak 10.4% pada kadar yang tetap. Ia telah melepasi paras $1.3 trilion di seluruh dunia.

Apakah transformasi digital dalam penjagaan kesihatan?

https://pixabay.com/illustrations/heart-care-medical-care-heart-1040229/

Penjagaan kesihatan digital merujuk kepada penggunaan teknologi terkini, analisis data dan amalan pengurusan untuk mengubah rawatan perubatan dan proses rawatan pesakit.

Terima kasih kepada teknologi digital terkini, penyedia penjagaan kesihatan boleh mengakses inisiatif transformasi digital, peranti pemantauan kesihatan dan peranti perubatan bersambung untuk amalan penyelenggaraan rekod pesakit yang terbaik. Seluruh sektor penjagaan kesihatan boleh menambah baik prosesnya untuk memberikan nilai yang mampan kepada organisasi penjagaan kesihatan, profesional dan pesakit.

Semuanya berpunca daripada menggunakan dan menerima penyelesaian termaju, seperti pengurusan data terkini dan teknologi kecerdasan buatan, untuk menginovasikan rawatan pesakit dan amalan penjagaan perubatan. The Kajian 2021 menunjukkan bahawa transformasi digital membantu lebih daripada 92% penyedia penjagaan kesihatan mencapai prestasi yang lebih baik.

Faedah transformasi digital penjagaan kesihatan

https://pixabay.com/illustrations/digitization-healthcare-health-6939538/

Transformasi digital dalam penjagaan kesihatan memberi manfaat kepada pesakit, organisasi penjagaan kesihatan dan keseluruhan industri penjagaan kesihatan.

Manfaat untuk pesakit

Grafik vektor percuma Doktor

https://pixabay.com/vectors/doctor-lady-examine-child-kid-37707/

Pengalaman pesakit yang diperibadikan dan dipertingkatkan

Syarikat penjagaan kesihatan yang melaksanakan perkhidmatan digital dan teknologi baharu boleh memberikan diagnosis kesihatan yang lebih tepat untuk memastikan hasil kesihatan yang lebih baik. Model penjagaan kesihatan digital membolehkan rawatan yang lebih diperibadikan dan pengalaman pesakit yang lebih baik.

Komunikasi yang lebih baik dengan pakar penjagaan kesihatan & akses masa nyata kepada data pesakit

Gambar Tangan percuma

https://pixabay.com/photos/hands-massage-treatment-fingers-1327811/

Transformasi digital membolehkan pesakit menggunakan pelbagai peranti pemantauan kesihatan dan berkomunikasi dengan profesional penjagaan kesihatan melalui saluran komunikasi yang berbeza. Mereka boleh mendapatkan perkhidmatan digital dengan cepat yang boleh membantu meningkatkan rawatan dan hasil pesakit.

Terima kasih kepada pembangunan rekod perubatan elektronik, pesakit boleh menggunakan portal penjagaan kesihatan untuk menerima strategi dan preskripsi rawatan terbaik. Pesakit boleh mengakses rekod perubatan mereka dengan serta-merta dan berkongsinya dengan doktor mereka.

Salah satu faedah transformasi digital yang paling ketara dalam penjagaan kesihatan ialah peningkatan kebolehcapaian kepada data pesakit dan sejarah perubatan. Syarikat penjagaan kesihatan digital memberikan pesakit akses kepada data pesakit melalui portal dalam talian, e-mel dan rekod penjagaan kesihatan peribadi menggunakan pelbagai peranti untuk menjejak kesihatan pesakit, data kesihatan peribadi dan metrik penting lain dalam masa nyata.

Faedah untuk institusi perubatan dan penyedia penjagaan kesihatan

Mengurangkan kos

Gambar percuma Syiling

https://pixabay.com/photos/coins-banknotes-money-currency-1726618/

Memandangkan transformasi digital dalam penjagaan kesihatan membolehkan model perniagaan baharu dan perancangan strategik yang lebih baik, pengurus dan institusi penjagaan kesihatan boleh bergantung pada inovasi digital untuk meningkatkan perkhidmatan pesakit dan hasil kesihatan. Mereka boleh meningkatkan perkhidmatan penjagaan pesakit dan menjadikannya lebih berpatutan sambil mengurangkan kos operasi.

Aliran kerja yang dioptimumkan dan perkhidmatan pesakit yang lebih baik

Foto percuma Wanita

https://pixabay.com/photos/woman-doctor-surgeon-physician-2141808/

Dengan akses masa nyata kepada data yang dijana daripada rekod kesihatan pesakit, institusi perubatan dan syarikat penjagaan kesihatan boleh mengurangkan masa pemeriksaan dan rawatan pesakit, memastikan amalan kesihatan dan penjagaan pesakit yang lebih baik.

Faedah untuk industri penjagaan kesihatan

Gambar Stetoskop percuma

https://pixabay.com/photos/stethoscope-hospital-doctor-health-840125/

Komunikasi diperkemas antara organisasi penjagaan kesihatan

Seluruh industri perubatan bergantung kepada komunikasi untuk memastikan pesakit menerima penjagaan kesihatan yang sepatutnya. Perjalanan transformasi digital membolehkan institusi perubatan mengekalkan komunikasi yang lancar, selamat dan cekap.

Pengurusan masa yang lebih baik

Foto percuma Time

https://pixabay.com/photos/time-alarm-clock-clock-watch-hours-2980690/

Masa adalah penting apabila ia berkaitan dengan penjagaan pesakit. Bertindak segera boleh menyelamatkan nyawa dan menghasilkan hasil pesakit yang lebih baik. Memandangkan penjagaan kesihatan digital menawarkan akses kepada data besar masa nyata dan kebolehaksesan 24/7 kepada rekod perubatan pesakit, penyedia penjagaan kesihatan boleh memastikan setiap pesakit menerima penjagaan dan perkhidmatan dengan segera.

Penyelesaian inovatif untuk pesakit

Foto percuma monitor tekanan darah

https://pixabay.com/photos/blood-pressure-monitor-health-1749577/

Model penjagaan kesihatan baharu adalah mengutamakan pesakit, menggunakan teknologi baharu, perkhidmatan digital dan perancangan strategik untuk membolehkan diagnosis dan rawatan yang lebih tepat. Itulah sebabnya institusi penjagaan kesihatan boleh menyediakan pesakit dengan rawatan penjagaan yang lebih peribadi dan berkesan.

4 jenis transformasi digital

Gambar Pembedahan percuma

https://pixabay.com/photos/surgery-hospital-1807541/

Empat jenis utama transformasi digital termasuk:

 • Transformasi proses – teknologi transformasi digital seperti AI, pembelajaran mesin, API, analisis lanjutan dan data besar membolehkan organisasi penjagaan kesihatan mencipta semula amalan mereka, mengurangkan kos, meningkatkan penjagaan pesakit, mengurangkan masa menunggu dan melindungi maklumat peribadi dan kewangan pesakit.

 • Transformasi model perniagaan - sektor penjagaan kesihatan digital menumpukan pada penyampaian nilai tertinggi kepada pesakit dengan mengubah model perniagaan syarikat perubatan.

 • Transformasi domain – merujuk kepada mentakrifkan semula dan mencipta semula perkhidmatan dan produk perubatan yang boleh membawa penjagaan kesihatan ke peringkat seterusnya.

 • Transformasi budaya/organisasi – syarikat perubatan yang menjalani perubahan digital yang lengkap lebih terbuka untuk menerima manfaat seperti pembuatan keputusan terdesentralisasi, aliran kerja yang lebih tangkas, proses automatik, minda dipacu data, dsb.

Trend teknologi digital dalam penjagaan kesihatan

https://pixabay.com/photos/apple-watch-technology-internet-916402/

Seperti industri lain, industri penjagaan kesihatan telah dapat bergerak ke hadapan berkat manfaat besar teknologi digital. Kebangkitan penjagaan kesihatan digital memperkasakan banyak organisasi penjagaan kesihatan untuk menyediakan rawatan kelas atas dan memastikan hasil yang lebih baik.

Foto Analisis percuma

https://pixabay.com/photos/analysis-biochemistry-biologist-2030261/

Ia menghubungkan doktor terus kepada pesakit dan membolehkan mereka memanfaatkan data yang dijana dalam rekod perubatan mereka. Hasilnya ialah membuat keputusan klinikal yang lebih baik, hasil kesihatan yang lebih baik, rawatan yang lebih berkesan dan penjagaan perubatan yang diperibadikan untuk setiap pesakit. Dengan itu, mari kita lihat trend penjagaan kesihatan digital terkini.

Peranti perubatan yang disambungkan, portal pesakit & pengagregatan data perubatan

Gambar percuma Covid-19

https://pixabay.com/photos/covid-19-health-coronavirus-corona-5169689/

Peranti teknologi boleh pakai membolehkan profesional penjagaan kesihatan mengumpulkan data perubatan penting pesakit dalam masa nyata dan mencipta gambaran yang jelas tentang keadaan pesakit dan kesihatan keseluruhan. Mereka dengan cepat boleh menentukan kaedah rawatan terbaik berdasarkan data yang dikumpul.

Portal pesakit adalah antara trend transformasi digital terkemuka dalam industri penjagaan kesihatan. Portal dalam talian ini membolehkan pesakit berbual dengan doktor, menjadualkan janji temu dan mengakses sejarah dan rekod penjagaan perubatan mereka. Mereka juga boleh berkongsi sejarah perubatan mereka dengan pelbagai institusi penjagaan kesihatan, melihat keputusan ujian, menyemak preskripsi, e

Penjagaan kesihatan digital membolehkan institusi perubatan mengumpul data daripada portal pesakit dan mengagregatkannya di satu tempat yang bersatu. Pengagregatan data membantu penyedia penjagaan kesihatan mempertingkatkan pembuatan keputusan klinikal dan membuat keputusan rawatan yang lebih tepat pada masanya dan dipacu data. Doktor dari pelbagai bahagian dunia boleh membuat profil pesakit terperinci dalam beberapa minit.

Peranti perubatan boleh pakai semakin popular

Foto percuma Doktor

https://pixabay.com/photos/doctor-medical-medicine-health-563428/

Peranti perubatan boleh pakai memainkan peranan penting dalam pendigitalan penjagaan kesihatan. Mereka bergantung pada teknologi digital terkini untuk mengumpulkan rekod perubatan peribadi dan data pesakit melalui pelbagai peranti perubatan yang mesra pesakit.

Institusi perubatan boleh mengumpulkan data pesakit dalam masa nyata dan menyediakan pesakit dengan rawatan yang lebih baik dan perkhidmatan yang tepat pada masanya. Pada masa lalu, pesakit perlu melawat doktor mereka secara fizikal jika mereka mengalami sebarang masalah kesihatan.

Mereka juga terpaksa menunggu lama untuk menerima maklumat kesihatan yang berkaitan. Syukurlah, itu tidak berlaku lagi. Peranti perubatan boleh pakai membolehkan pesakit dan profesional penjagaan kesihatan kekal berhubung dan mengekalkan komunikasi yang berterusan.

Peranti perubatan ini menyediakan penyedia penjagaan kesihatan dengan data masa nyata yang tepat dan membolehkan mereka memberikan rawatan pantas kepada pesakit berisiko tinggi, menyelamatkan banyak nyawa dalam proses itu. Portal pesakit dan peranti perubatan, termasuk boleh pakai, memainkan peranan penting dalam rawatan moden dan penjagaan pesakit.

Bagaimana realiti maya membantu dengan rawatan pesakit

Gambar percuma Vr

https://pixabay.com/photos/vr-virtual-reality-glasses-3411378/

Realiti maya terapeutik (TVR) ialah kaedah yang digunakan secara meluas dalam penjagaan kesihatan. Ia merujuk kepada penggunaan teknologi janaan komputer yang mendalam dan realistik dalam penjagaan perubatan yang mempunyai pelbagai aplikasi, daripada menerangkan keadaan kesihatan yang kompleks dan prosedur perubatan kepada lawatan doktor maya.

Alat dengar VR penderia gerakan membolehkan pesakit memasuki dunia maya dan menerima rawatan atau penjagaan perubatan yang diperlukan. VR digunakan untuk pengurusan kesakitan, kawalan kesakitan, dan rawatan serta ubat yang betul.

Ia juga boleh membantu dengan banyak keadaan perubatan, daripada masalah tidur dan mood kepada pelbagai jenis kesakitan, masalah ortopedik dan kanser. VR membantu kedua-dua pesakit dan penyedia penjagaan kesihatan.

Yang terakhir boleh melayani pesakit mereka dengan lebih baik dan memberikan mereka pengalaman pesakit yang lebih diperibadikan. Sebaliknya, pesakit boleh mendidik diri mereka sendiri tentang amalan rawatan perubatan terbaik dan belajar cara menangani banyak keadaan perubatan dengan lebih baik, termasuk sakit kronik, isu kesihatan mental, dsb.

Evolusi EHR

Gambar percuma Jururawat

https://pixabay.com/photos/nurse-heart-pulse-stethoscope-3624463/

Inisiatif dan teknologi transformasi digital penjagaan kesihatan bergantung pada data besar untuk meningkatkan setiap aspek penjagaan perubatan dan rawatan pesakit. Objektif utama adalah untuk mengatasi cabaran dengan membangunkan model perubatan baharu, penjagaan kesihatan dan rawatan yang berteraskan pesakit.

Itulah sebabnya pengurusan data kesihatan dan pesakit adalah penting dalam industri penjagaan kesihatan zaman moden. Salah satu faedah paling ketara dalam transformasi penjagaan kesihatan digital ialah evolusi rekod kesihatan elektronik (EHR).

Juga dikenali sebagai sistem data e-kesihatan, EHR memainkan peranan penting dalam membangunkan kaedah pengurusan data kesihatan yang paling mengutamakan pesakit.

Terima kasih kepada transformasi digital, organisasi penjagaan kesihatan boleh membangunkan pangkalan data selamat untuk mengumpul, mengakses, menyimpan dan menyulitkan data pesakit untuk mencipta rekod perubatan peribadi dan peribadi pesakit.

Rekod perubatan ini boleh dikongsi sepenuhnya atas permintaan dengan pakar perubatan, makmal dan penyedia penjagaan kesihatan di seluruh dunia.

Teknologi mudah alih 5G boleh memberi manfaat kepada penjagaan kesihatan

Gambar percuma Rangkaian

https://pixabay.com/photos/network-5g-cellular-technology-6926764/

Satu lagi aspek penting dalam penjagaan kesihatan digital ialah penyampaian maklumat perubatan dan data pesakit yang selamat dan tepat pada masanya. Ciri 5G boleh membantu meningkatkan pelbagai aspek kritikal penjagaan kesihatan, termasuk:

 • Telekesihatan;

 • Pembedahan jauh;

 • Pemindahan fail perubatan yang besar;

 • Mengesan kesihatan dan pergerakan pesakit;

 • Pemantauan pesakit masa nyata melalui boleh pakai;

 • Sokongan pesakit;

 • Penghantaran data rawatan berterusan.

5G, digabungkan dengan internet, membolehkan industri penjagaan kesihatan meningkatkan penuaian, pemprosesan dan analisis data.

Blockchain boleh membantu memastikan rekod kesihatan elektronik selamat

Gambar percuma Rangkaian

https://pixabay.com/photos/network-earth-blockchain-globe-3537389/

Blockchain adalah penting untuk mengekalkan tahap tertinggi keselamatan siber. Oleh kerana penyulitannya yang tidak boleh digodam dan ciri keselamatan lain, bilangan aplikasi penjagaan kesihatan berasaskan blokchain bertambah setiap hari.

Selain daripada kuasanya yang besar untuk menjamin sebarang transaksi berkaitan penjagaan kesihatan kewangan, ia juga boleh mengasingkan seluruh rangkaian komputer. Dengan blockchain, syarikat penjagaan kesihatan dan perubatan boleh:

 • Elakkan ancaman keselamatan siber dan cegah serangan, seperti pelanggaran data;

 • Menyatukan rekod perubatan pesakit yang berpecah-belah;

 • Mengenal pasti dan menghapuskan ketidaktepatan dan ketidakkonsistenan dalam data kesihatan pesakit;

 • Sediakan pesakit dengan lejar yang diedarkan selamat untuk perkongsian data mereka yang lebih selamat dan akses yang lebih mudah kepada rekod kesihatan peribadi mereka.

Cabaran utama transformasi digital penjagaan kesihatan

Foto Dewasa percuma

https://pixabay.com/photos/adult-ambulance-background-care-4402808/

Transformasi digital ialah proses yang kompleks dan berterusan yang memerlukan syarikat penjagaan kesihatan untuk membangunkan strategi perniagaan yang dipacu data untuk mengatasi cabaran zaman moden. Syarikat-syarikat ini menghadapi banyak cabaran, termasuk:

 • Ancaman keselamatan siber;

 • Pengurangan kos;

 • Rintangan kepada perubahan;

 • Pematuhan HIPAA.

Syukurlah, pembangunan teknologi digital terkini menyediakan penyelesaian kepada cabaran ini.

***

Transformasi digital dalam penjagaan kesihatan dengan cepat menjadi lebih daripada pilihan untuk berjuta-juta syarikat perubatan. Ia membantu membangunkan pelbagai perkhidmatan penjagaan kesihatan termaju, yang membawa kepada rawatan dan pengalaman pesakit yang lebih baik.

 

Sumber:

https://www.statista.com/statistics/1134766/nominal-gdp-driven-by-digitally-transformed-enterprises/

https://www2.deloitte.com/us/en/insights/industry/health-care/digital-transformation-in-healthcare.html

https://www.webmd.com/a-to-z-guides/features/virtual-reality-medicine

Borang anda tidak dapat disimpan. Sila muat semula halaman dan cuba lagi.
Borang anda telah berjaya diserahkan.

Langgan surat berita kami dan kekal kemas kini.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Nano Medic Piawaian Penyemakan Fakta Penjagaan (NMC).

. Nano Medic Pasukan Care (NMC) komited untuk menyediakan kandungan yang memenuhi piawaian editorial tertinggi untuk ketepatan, sumber dan analisis yang tidak berat sebelah. Setiap artikel disemak fakta sepenuhnya oleh ahli rangkaian profesional kami dari industri penjagaan kesihatan. Selain itu, kami tidak bertolak ansur dengan sebarang tahap plagiarisme, niat tidak beretika atau jahat daripada pengarang, editor dan penyumbang kami.

 1. Semua artikel dikehendaki memasukkan maklumat latar belakang dan konteks yang berkaitan dengan keadaan atau topik tertentu.
 2. Semua subjek, petikan dan statistik data yang digunakan dalam artikel mesti memberikan rujukan atau pautan kepada sumber asal. Kami memastikan kandungan menunjukkan sebab mana-mana statistik yang dibentangkan adalah berkaitan.
 3. Semua kandungan yang dikaitkan dengan preskripsi baharu, amalan, prosedur dan sebagainya mesti menerangkan dengan jelas sepenuhnya ketersediaan, sasaran rawatan, harga, kesan sampingan yang tidak diingini, interaksi yang diketahui dan penggunaan luar label, jika sesuai.
 4. Semua kajian dan dokumen penyelidikan yang dirujuk atau laporan hendaklah daripada jurnal, profesional, atau persatuan akademik yang bereputasi dan relevan.
 5. Sebarang potensi konflik yang menarik berkaitan dengan beberapa kajian atau sumber hendaklah ditunjukkan dengan jelas kepada pembaca.
 6. Semua artikel mesti menyertakan ulasan sahih daripada lebih daripada dua pakar yang berkelayakan dengan kelayakan yang sesuai dan pautan kepada persatuan atau karya yang diterbitkan yang berkaitan.Nano Medic Penjagaan