fbpx

Apa itu Phimosis?

Senarai Kandungan

Apa itu Phimosis

wajah rapat seorang lelaki vexed over phimosis

<click to learn how ZSR circumcision can help cure phimosis>

Phimosis adalah keadaan kesihatan di mana foreskin tidak boleh ditarik balik atau ditarik balik atau ditarik balik di luar kegemilangan. Ia adalah yang paling lazim di kalangan lelaki, kedua-dua pediatrik dan orang dewasa. Pengetatan prepuce [foreskin] disebabkan oleh menyempitkan tisu pra-matang, menyebabkan lekatan antara foreskin dan glans.

Ramai bayi lelaki dilahirkan dengan kulit yang tidak dapat dikesan. Foreskin biasanya melekat pada kacang, dan ketika mereka berkembang, prepuce longgar dan menjadi boleh ditarik balik pada kira-kira tiga tahun. Itu dipanggil phimosis fisiologi, tetapi apabila ia menyebabkan kesakitan, ia dirujuk sebagai phimosis patologi, dan ia boleh menyebabkan masalah dengan ereksi dan penembusan seksual di kalangan kanak-kanak lelaki 13-17 tahun. 

Borang anda tidak dapat disimpan. Sila segarkan semula halaman dan cuba lagi.
Borang anda telah berjaya diserahkan.

Langgan surat berita kami dan kekal dikemaskini.

Punca dan Gejala Phimosis

Phimosis adalah keadaan semula jadi, dan tidak ada bukti saintifik untuk menunjukkan mengapa ia berlaku di kalangan beberapa kanak-kanak lelaki dan bukan yang lain. Di samping itu, ia mungkin disebabkan oleh secara sengaja menarik balik prepuce, menyebabkan parut dan kecederaan kecil yang kecil. Itu menjadikan sukar untuk menarik balik foreskin.

Keadaan Perubatan - Keadaan kesihatan yang lain boleh menyebabkan phimosis. Sebagai contoh, jika anda menghidap diabetes, peluang untuk mendapatkan phimosis adalah tinggi kerana diabetes dikaitkan dengan balanitis, keradangan zakar glans. Selain itu, kebersihan yang lemah boleh menyebabkan keadaan kerana ia mengakibatkan jangkitan foreskin.

Keadaan kulit yang lain boleh membawa kepada pengetatan pra-muka. Ia termasuk:

 • Ekzema: Keadaan perubatan akut yang menyebabkan kemerahan, kegatalan, dan kekeringan foreskin.
 • Lichen planus: Ruam gatal yang tidak berjangkit yang menjejaskan bahagian kulit yang berbeza, termasuk prepuce.
 • Psoriasis: Keadaan kulit di mana terdapat tompok-tompok merah dan kulit yang tidak stabil di seluruh badan.
 • Lichens sclerosus: Parut foreskin yang disebabkan oleh kerengsaan kencing; ia boleh membawa kepada phimosis.

Penuaan - Sama seperti seseorang membangunkan kedutan pada foreskin kerana usia tua, begitu juga dengan foreskin. Individu kebanyakannya mengalami selepas beberapa ereksi.

ungkapan buatan budak-budak melayu

Gejala Phimosis

Tidak selalu phimosis membawa kepada sebarang gejala. Tetapi apabila seseorang mengalaminya, ia biasanya dicirikan oleh sakit, bengkak, dan kemerahan. Seperti yang dinyatakan sebelum ini, kerengsaan kencing, di mana foreskin mengganggu laluan air kencing biasa, menyebabkan phimosis. Ini bermakna seseorang itu menjadi tidak dapat mengosongkan pundi kencing mereka sepenuhnya.

Sesetengah tanda-tanda dan gejala-gejala phimosis termasuk:

 • Gatal dan sakit foreskin dengan bau
 • Pengumpulan cecair tebal
 • Kemerahan dan bengkak zakar glans
 • Kesakitan ketika kencing

Bilakah Anda Perlu Mendapatkan Bantuan Perubatan untuk phimosis?

Kebanyakan kes phimosis kanak-kanak tidak memerlukan perhatian perubatan, terutamanya di kalangan bayi kecil dan kanak-kanak lelaki muda. Namun, adalah disyorkan untuk memantau keadaan anak anda dan melihat sama ada ia akan membawa kepada sebarang masalah. Jika tiada gejala serius, maka anda tidak perlu mendapatkan bantuan perubatan. Walau bagaimanapun, jika kanak-kanak mengalami sebarang gejala dan mengalami kesakitan semasa ereksi yang sihat atau kencing, itulah bendera merah untuk membawa mereka ke doktor. Biasanya, penyedia kesihatan akan memeriksa apa-apa jangkitan berulang zakar glans atau prepuce. Mereka juga akan menilai gejala dan sebarang tanda-tanda phimosis patologi.

Apabila ia datang kepada diagnosis phimosis, doktor tidak akan memerlukan sebarang ujian makmal atau kajian pengimejan. Pembekal terutamanya mendiagnosis keadaan secara klinikal. Satu-satunya masa mereka mungkin memerlukan ujian makmal adalah apabila keadaan dikaitkan dengan jangkitan kencing atau kulit. Yang berkata, doktor yang merawat harus dapat membezakan antara phimosis fisiologi dan phimosis patologi. Terdapat juga keperluan untuk gred keterukan keadaan dan asal yang mungkin atau menyebabkan untuk menguruskan prosedur rawatan seterusnya dengan lebih baik.

Siapa Yang Paling Mungkin Mempunyai Phimosis?

 • Hampir 96% bayi lelaki mempunyai foreskin yang tidak boleh ditarik balik kerana lekatan semulajadi antara zakar kacang dan foreskin yang disebabkan oleh menyempitkan orifice pra-muka dan baka frenulum, keadaan di mana bahagian kulit yang menghubungkan ke foreskin adalah lebih pendek daripada biasa. Kulit kemudian menjadi boleh ditarik balik pada tempoh pembolehubah, biasanya antara tiga dan 18 tahun atau lebih.

  Walau bagaimanapun, 2% lelaki terus mempunyai prasangka yang tidak boleh ditarik balik sepanjang hidup mereka walaupun normal. Dalam phimosis fisiologi, foreskin ketat sihat dan pouts apabila perlahan-laah ditarik balik. Dengan fimosis patologi, walaupun daya tarikan lembut boleh menyebabkan pembentukan struktur berbentuk kone dengan hujung putih.

  Rekod klinikal menunjukkan bahawa kadar morbiditi phimosis patologi di kalangan kanak-kanak lelaki adalah kira-kira 0.4 setiap 1000 kanak-kanak lelaki setiap tahun. Di samping itu, 0.6% kanak-kanak lelaki mungkin mengalami keadaan sebelum mereka mencapai 15 tahun, dan ia biasanya dicirikan oleh disuria,jangkitan kencing, dan kesakitan.

Apa yang Tidak Boleh Dilakukan Jika Anda Mempunyai Phimosis?

Apabila anda mempunyai phimosis, tidak digalakkan untuk meregangkan atau menarik balik foreskin secara paksa. Walaupun dengan sedikit tarik, seseorang boleh membangunkan parut dan keradangan yang boleh menjadikan keadaan lebih teruk. 

Tetapi jika anda perlu meregangkan prepuce, pastikan anda memohon krim steroid phimosis kepadanya dan mengamalkan senaman regangan phimosis dan mengurut foreskin sehingga krim menembusi kulit. Mula menarik balik foreskin sehingga anda mula mengalami ketidakselesaan. Pada ketika ini, hujung glans akan terdedah. Cuba gunakan krim ke hujung, jadi anda boleh dengan mudah menarik balik foreskin tanpa rasa sakit.

Rawatan Phimosis

Ia sentiasa disyorkan untuk mendapatkan bantuan perubatan apabila anda mempunyai phimosis. Biasanya, doktor akan menghantar sapuan dari glans ke makmal untuk menentukan punca keadaan, misalnya, balanitis.

Sekiranya keadaan disebabkan oleh jangkitan kulat, doktor akan menetapkan salap antikulat, tetapi jika ia adalah jangkitan bakteria, s / dia akan mentadbir antibiotik.

Walau bagaimanapun, beberapa kes phimosis yang teruk lebih baik dirawat melalui berkhatan atau operasi yang sama. Ini termasuk menghapuskan prepuce/foreskin, biasanya dilakukan semasa awal, walaupun ia boleh dilakukan pada usia apa pun. Doktor juga boleh mengesyorkan berkhatan jika pesakit mengalami balanitis berulang dan jangkitan kencing lain.

Malangnya, terdapat kes-kes di mana pesakit mengadu tentang komplikasi berikutan berkhatan. Itulah sebabnya kami mengesyorkan teknik Berkhatan Stapler ZSR yang bergantung kepada teknologi terkini untuk melakukan berkhatan dengan cepat, tepat, dan mudah, yang memihak kepada pengendali dan pesakit. Selain itu, teknik ini serba boleh, kerana ia boleh digunakan untuk pesakit dari semua peringkat umur. Peranti berkhatan datang dalam pelbagai jenis dan reka bentuk untuk menampung lelaki pada usia dan peringkat kehidupan yang berbeza.

Kongsi di facebook
Facebook
Kongsi di twitter
Twitter
Kongsi pada linkedin
Linkedin

1 berfikir tentang "Apa itu Phimosis?"

Komen ditutup.

Piawaian Penyemakan Fakta Nano Medic Care (NMC)

Pasukan Nano Medic Care (NMC) komited untuk menyediakan kandungan yang memenuhi piawaian editorial tertinggi untuk ketepatan, sumber, dan analisis yang tidak berat sebelah. Setiap artikel disemak fakta sepenuhnya oleh ahli rangkaian profesional kami dari industri penjagaan kesihatan. Di samping itu, kami tidak bertolak ansur dengan sebarang tahap plagiarisme, niat tidak beretika atau berniat jahat daripada pengarang, penyunting dan penyumbang kami.

 1. Semua artikel diperlukan untuk memasukkan maklumat latar belakang yang relevan dan konteks dengan syarat atau topik tertentu.
 2. Semua subjek, sebut harga, dan statistik data yang digunakan di dalam artikel mesti menyediakan rujukan atau pautan ke sumber asal. Kami memastikan kandungan menunjukkan mengapa sebarang statistik yang dibentangkan adalah relevan.
 3. Semua kandungan yang berkaitan dengan preskripsi baru, amalan, prosedur, etcetera mesti menerangkan dengan kejelasan penuh ketersediaan, sasaran rawatan, harga, kesan sampingan yang tidak diingini, interaksi yang diketahui, dan penggunaan luar label, jika sesuai.
 4. Semua kajian dan dokumen penyelidikan yang dirujuk hendaklah daripada jurnal, profesional atau persatuan akademik yang bereputasi baik dan relevan.
 5. Sebarang potensi konflik yang menarik yang berkaitan dengan beberapa kajian atau sumber harus ditunjukkan dengan jelas kepada pembaca.
 6. Semua artikel mesti mengandungi ulasan yang sahih daripada lebih daripada dua pakar yang berkelayakan dengan kelayakan dan pautan yang sesuai kepada persatuan yang berkaitan atau karya yang diterbitkan. Penjagaan Ubat Nano