fbpx

Apa itu Redundant Foreskin?

Senarai Kandungan

Apa itu Foreskin Berlebihan?

gambar penjelasan foreskin berlebihan

Berkhatan ZSR boleh membantu mengurangkan masalah >

The Redundant Foreskin adalah jumlah foreskin yang berlebihan meliputi kepala zakar lelaki sepenuhnya sebelum ia ditolak. Kulit ini sering membawa kepada pelbagai masalah kesihatan, terutamanya jika lelaki tidak dapat menarik balik foreskin sepenuhnya dari kepala zakar. Orang sedemikian akan memerlukan lawatan ahli urologi untuk pemeriksaan dan rawatan yang dipertingkatkan untuk mencegah isu-isu kesihatan yang ketara.

Apabila foreskin tumbuh berlebihan, ia dipanggil foreskin berlebihan atau prepuce berlebihan. Oleh itu, ia memerlukan prosedur perubatan atau pembedahan untuk membetulkan masalah dan mencegah perkembangan lanjut isu-isu kesihatan akibat foreskin.

Oleh itu, satu dengan foreskin yang berlebihan akan memerlukan prosedur pembedahan (berkhatan) untuk membuang kulit yang berlebihan dan mendapatkan semula keyakinan peribadi. Kurang daripada 10% kanak-kanak lelaki berkhatan di Australia. Ia kebanyakannya dilakukan berdasarkan keluarga memerlukan agama atau alasan budaya. Walau bagaimanapun, sangat disyorkan, terutamanya untuk kanak-kanak lelaki atau lelaki yang lebih tua yang sering mempunyai jangkitan atau masalah foreskin lain yang tidak bertindak balas terhadap rawatan.

Borang anda tidak dapat disimpan. Sila segarkan semula halaman dan cuba lagi.
Borang anda telah berjaya diserahkan.

Langgan surat berita kami dan kekal dikemaskini.

Apa itu Foreskin?

Kulit yang menutupi kepala zakar dipanggil foreskin. Ia memerlukan pembersihan yang kerap untuk mencegah pembentukan bahan kuning whitish, yang juga dikenali sebagai smegma yang berlaku di bawah kulit. Pembentukan lebihan bahan ini boleh menyebabkan jangkitan. 

Semasa kelahiran, foreskin dilampirkan pada zakar sepenuhnya, dan ia mula memisahkan atau ditarik balik pada usia dua tahun, walaupun ia juga boleh bermula kemudian. Walau bagaimanapun, terdapat keadaan apabila ia tidak memisahkan sama sekali, tetapi ini adalah masalah yang menyelesaikan dengan akil baligh.

berlebihan untuk imej berkaitan implikasi kulit

Punca-punca Foreskin Berlebihan

Foreskin yang berlebihan adalah keadaan biasa yang berlaku apabila terdapat terlalu banyak kulit yang tertinggal semasa berkhatan. Kulit tambahan menyebabkan pelekat, atau ia meliputi kepala zakar sepenuhnya sehingga seseorang itu tidak kelihatan berkhatan. 

Oleh itu, masalah yang sebelum ini akan berkembang disebabkan oleh tidak berkhatan secara beransur-ansur akan mula berkembang, meningkatkan peluang jangkitan atau isu-isu kesihatan lain yang berkaitan. Jadi, apabila pergi untuk berkhatan, anda memastikan bahawa ahli urologi anda diperakui dan mempunyai kemahiran yang diperlukan untuk melakukan berkhatan untuk mengelakkan masalah tersebut.

Gejala dan Diagnosis untuk Foreskin Berlebihan

Untuk anda tahu jika anda mempunyai foreskin berlebihan, mereka kebanyakannya muncul berhampiran foreskin dan kepala zakar, dan mereka sering berkisar dari ringan hingga teruk. Ia juga membuatkan anda berasa tidak selesa semasa membuang air kecil atau melakukan hubungan seksual. Walau bagaimanapun, gejala-gejala lain yang berkaitan dengan masalah ini termasuk:

– Kulit kering
– Kulit bercanggah atau berkilat
– Kesakitan, kerengsaan, dan kelembutan
– Pelepasan luar biasa
– Membakar atau gatal-gatal
– Bau busuk
– Kulit tebal, kulit
– Foreskin ketat
– Ariosi kulit atau luka

Gejala-gejala berbeza-beza dari satu orang ke yang lain dan bergantung kepada punca masalah. Di samping itu, gejala-gejala akan menggabungkan berbeza, menjadikannya sukar untuk memberitahu sama ada seseorang mempunyai masalah foreskin yang berlebihan. Walau bagaimanapun, kombinasi biasa termasuk pembakaran, gatal-gatal, dan perubahan warna putih di sekitar kepala foreskin dan zakar.

Diagnosis keadaan ini akan memerlukan ahli urologi. Anda juga mungkin terpaksa melihat ahli dermatologi kerana masalah itu mungkin hadir sebagai keadaan kulit. Doktor kemudiannya perlu melakukan beberapa ujian, termasuk ujian darah, untuk memastikan mereka menolak keadaan lain yang teruk yang boleh berkembang dalam menyamar ke foreskin berlebihan. 

Oleh itu, doktor anda akan memerlukan mengambil sampel kulit dan memeriksanya di bawah mikroskop. Dalam sesetengah kes, bergantung kepada jenis keputusan yang doktor dapati, mungkin juga perlu melakukan biopsi dalam proses mendiagnosis. Walau bagaimanapun, keadaan ini tidak menjadi masalah dengan sendirinya. Oleh itu, dalam diagnosis, ahli urologi akan memberi tumpuan lebih kepada mengenal pasti dan merawat punca gejala yang anda tunjukkan. Sebagai contoh, jika anda mengalami kerengsaan, doktor akan menentukan punca kerengsaan dan mengesyorkan rawatan.

Siapa Yang Mungkin Mempunyai Foreskin Berlebihan?

Foreskin berlebihan adalah keadaan biasa yang menjejaskan kanak-kanak lelaki dan lelaki dalam pelbagai peringkat kehidupan. Walau bagaimanapun, seseorang yang telah melalui berkhatan, dan ia tidak pergi kerana ia sepatutnya lebih cenderung untuk mempunyai masalah. Apabila foreskin tidak menarik balik dan sebagainya, ia membuat pembersihan zakar anda sedikit mencabar. Oleh itu, ini membawa kepada perkembangan bahan smegma atau whitish-kuning di sekeliling kepala zakar.

Apa yang Tidak Boleh Dilakukan jika Anda Mempunyai Foreskint Berlebihan?

Jika anda mempunyai masalah ini, anda perlu melawat ahli urologi sebaik sahaja anda menjaga kebersihan anda. Ahli urologi anda akan memeriksa dan mengesyorkan langkah-langkah rawatan yang mungkin dan memulihkan perintah kepada kemandikan anda.

Jenis Rawatan

Terdapat pelbagai pilihan rawatan bergantung kepada punca dan intensiti masalah. Biasanya, merawat gejala-gejala asas boleh membantu membersihkan isu ini dan mempercepatkan proses pemulihan. Walau bagaimanapun, ada kalanya pesakit akan memerlukan antibiotik dan preskripsi antikulat sebagai satu bentuk rawatan.

Jika penyebab masalah adalah foreskin yang meningkat, maka pergi untuk berkhatan kedua boleh menjadi pilihan rawatan yang terbaik.

Pilihan yang lebih baik adalah prosedur berkhatan ZSR. Ia tidak menyakitkan dan hanya mengambil masa kurang daripada 10 minit untuk disiapkan. Prosedur ini mempunyai tempoh pemulihan yang paling singkat, tidak seperti mana-mana cara berkhatan lain, dan dikenali untuk bekerja terbaik untuk foreskin berlebihan. Ia melibatkan penggunaan peranti berkhatan ZSR untuk berlepas dari foreskin dan meletakkan klip logam kecil yang akan jatuh secara automatik selepas beberapa hari.

Pemikiran Akhir

Menjaga kesihatan anda sebagai seorang lelaki tidak boleh menjadi pilihan pada bila-bila masa; setiap kali anda mengalami apa-apa yang luar biasa di sekeliling zakar atau foreskin, adalah penting untuk berkomunikasi dengan ahli urologi anda untuk bantuan profesional.

Lagipun, ini adalah bahagian yang sangat penting dalam tubuh anda yang memastikan bahawa anda mempunyai generasi yang berterusan.

 

Kongsi di facebook
Facebook
Kongsi di twitter
Twitter
Kongsi pada linkedin
Linkedin

Piawaian Penyemakan Fakta Nano Medic Care (NMC)

Pasukan Nano Medic Care (NMC) komited untuk menyediakan kandungan yang memenuhi piawaian editorial tertinggi untuk ketepatan, sumber, dan analisis yang tidak berat sebelah. Setiap artikel disemak fakta sepenuhnya oleh ahli rangkaian profesional kami dari industri penjagaan kesihatan. Di samping itu, kami tidak bertolak ansur dengan sebarang tahap plagiarisme, niat tidak beretika atau berniat jahat daripada pengarang, penyunting dan penyumbang kami.

  1. Semua artikel diperlukan untuk memasukkan maklumat latar belakang yang relevan dan konteks dengan syarat atau topik tertentu.
  2. Semua subjek, sebut harga, dan statistik data yang digunakan di dalam artikel mesti menyediakan rujukan atau pautan ke sumber asal. Kami memastikan kandungan menunjukkan mengapa sebarang statistik yang dibentangkan adalah relevan.
  3. Semua kandungan yang berkaitan dengan preskripsi baru, amalan, prosedur, etcetera mesti menerangkan dengan kejelasan penuh ketersediaan, sasaran rawatan, harga, kesan sampingan yang tidak diingini, interaksi yang diketahui, dan penggunaan luar label, jika sesuai.
  4. Semua kajian dan dokumen penyelidikan yang dirujuk hendaklah daripada jurnal, profesional atau persatuan akademik yang bereputasi baik dan relevan.
  5. Sebarang potensi konflik yang menarik yang berkaitan dengan beberapa kajian atau sumber harus ditunjukkan dengan jelas kepada pembaca.
  6. Semua artikel mesti mengandungi ulasan yang sahih daripada lebih daripada dua pakar yang berkelayakan dengan kelayakan dan pautan yang sesuai kepada persatuan yang berkaitan atau karya yang diterbitkan. Penjagaan Ubat Nano