fbpx
WhatsApp

Rekod Perubatan Elektronik Baharu
Sistem Pengurusan Klinikal iHealth

ERM-iHealth-Logo
Nano Medic Care Sdn Bhd
Rekod Perubatan Elektronik (EMR)

apakah itu Rekod Perubatan Elektronik (EMR)

Rekod Perubatan Elektronik (EMR)ialah rekod digital yang menggantikan rekod kertas di klinik perubatan, menjadikan lawatan doktor anda sesingkat yang sepatutnya. Apabila rekod hospital mudah diakses dan mendapat permintaan, hospital boleh menjimatkan banyak masa dan mengurangkan tekanan masa menunggu di ruang menunggu.

Sistem rekod yang lebih lancar adalah selaras dengan pelan induk penjagaan kesihatan jangka panjang Malaysia yang akan menyaksikan rakyat menerima rawatan perubatan yang lebih baik. Dan pengesanan data seperti kelaziman keadaan kesihatan perubatan tertentu dalam satu tempoh akan menjadikan perancangan masa depan berkesan.

Industri 4.0 Malaysia

Industri 4.0 Malaysia
Carta Penjagaan Kesihatan 4.0

Masa Depan EMR

Penggunaan rekod perubatan elektronik dalam kemudahan perubatan moden adalah trend yang sentiasa ada. Dan untuk faedah utama yang ditawarkan EMR lebih berbanding penyimpanan rekod tradisional, semua hospital pada masa hadapan akan mendapat faedah menggunakan sistem automatik ini.

Tujuan EMR

Memandangkan lebih banyak perkhidmatan automatik di Malaysia, melaksanakan rekod perubatan elektronik (EMRs) dalam penjagaan kesihatan adalah teras kepada pelan induk penjagaan kesihatan yang menjanjikan untuk menambah baik kemudahan kesihatan Malaysia. Tujuan utama EMR adalah untuk menyediakan satu cara pertukaran data dan pengurusan untuk meningkatkan sokongan keputusan untuk pengguna.

Rakaman EMR

Bagaimanakah EMR berfungsi?

Rekod kesihatan elektronik adalah sistem maklumat klinikal yang membolehkan profesional perubatan memasukkan maklumat tentang kemasukan pesakit baharu atau lawatan pesakit, di mana mereka boleh mengemas kini rekod pada setiap lawatan. Akses kepada rekod ini mudah dihadkan kepada pakar perubatan yang diberi kuasa sahaja. Operasi bahagian belakang diselaraskan dengan lancar dan operasi pesakit luar tidak terputus dalam rangkaian yang digariskan seperti di bawah.

Kecekapan
Proses Pesakit Luar

Pengendali sistem akan mendaftar dan menjadualkan pesakit yang melawat fasiliti buat pertama kali dalam senarai menunggu. Seterusnya, doktor akan bertemu pesakit dan mencatat diagnosis, preskripsi, atau rujukan kepada pakar lain.

 

Seterusnya ialah pada rantaian juruteknik makmal yang berinteraksi dengan antara muka dan laporan pemeriksaan sendiri untuk memasukkan keputusan ujian makmal dan laporan pemeriksaan luaran. 

 

Selepas diagnosis dan ujian makmal, ahli farmasi mencatat maklumat ubat dan dos yang ditetapkan oleh doktor. Akhir sekali, pakar memasukkan maklumat pengebilan seperti status pembayaran.

Terbukti Keselamatan
Operasi Pengurusan Bahagian Belakang iHealth

Maklumat adalah kuasa, dan lebih banyak statistik tersedia atas permintaan, anda boleh menjejaki inventori bekalan ubat anda, menganalisis jualan dan hasil anda serta mengukur prestasi penggunaan anda. 

 

Sistem bahagian belakang membolehkan untuk berkongsi maklumat dengan selamat, dengan rekod perubatan elektronik (EMR) yang tegas mengikut piawaian HL7. Ia juga memudahkan untuk membuat susulan terhadap rawatan pesakit.

Mengapa rekod perubatan elektronik (EMR) penting dalam
Pelan Induk Penjagaan Kesihatan Malaysia?

Pertama, ia berasaskan awan, menjadikan rekod perubatan boleh diakses oleh semua doktor yang merawat pesakit tertentu. Lebih penting lagi, lebih mudah untuk memindahkan pesakit atau merujuk mereka kepada doktor lain tanpa perlu menghantar dokumen sulit pesakit secara fizikal.

Walaupun sesetengah doktor mungkin mempunyai sedikit kebimbangan mengenai peralihan daripada rekod kertas kepada rekod digital, Sistem Maklumat Klinikal iHealth lebih selamat untuk diuruskan daripada rekod kertas.

Selain itu, tidak seperti rekod kertas, rekod digital tidak boleh hilang akibat kecurian atau kebakaran, menjadikannya rekod yang agak kekal. Semua entri adalah berasaskan awan, dan anda boleh menjejaki sebarang aktiviti seperti kemasukan pesakit baharu.

"Tiada pembelian awal perisian. Tiada langganan tahunan. Ia adalah bayar setiap penggunaan."

Nano Medic Care

Sistem Pengurusan Klinikal iHealth – Kuasa oleh IISI

CMS iHealth adalah kerjasama dengan CAREaide Taiwan yang berkuasa pada masa terbukti sistem pengurusan maklumat penjagaan kesihatan yang dibangunkan oleh Sistem Bersepadu Antarabangsa, Inc. (IISI), Taiwan

 • International Integrated Systems, Inc. (IISI) ialah pembangun dan turut menguruskan pentadbiran sistem Insurans Kesihatan Nasional Taiwan (NHI, Taiwan) yang terkenal & berjaya. Cina: 全民健康保險).
 •  IISI telah ditubuhkan pada 2008 sebagai usaha sama antara Chunghwa Telecom dan pusat penyelidikan kejuruteraan IT selepas mendapat kemerdekaan daripada Institut Industri Maklumat (III).
 • International Integrated Systems, Inc. (IISI) mempunyai 2 pemegang saham utama iaitu Chunghwa Telecom dan Advantech Corporate Investment.
 • IISI terdiri daripada 1,248 profesional dalam teknologi perkakasan dan perisian, pengurusan projek, perundingan khusus, jualan perniagaan, promosi pemasaran, dsb.
Peringkat PendidikanBilangan pekerjaPeratus
Ijazah sarjana dan ke atas45737%
Ijazah sarjana muda67954%
Ijazah bersekutu1129%
 • IISI telah menerima pensijilan pengurusan keselamatan maklumat ISO/IEC 27001:2013 (CNS 27001) dan boleh menyediakan perkhidmatan organisasi sistem maklumat berkualiti tinggi dan keselamatan tinggi.
 • Telah menjadi sebahagian daripada III, IISI mempunyai lebih 30 tahun pengalaman dalam pembangunan dan penyepaduan sistem maklumat profesional. IISI pakar dalam membangunkan penyelesaian yang direka untuk mencapai objektif organisasi dan perniagaan. Pengkhususan termasuk sektor awam, sektor kewangan, penjagaan kesihatan, bandar pintar dan perkhidmatan telekom & internet. Perkhidmatan tambahan termasuk penyepaduan sistem ICT, perkhidmatan pembangunan sistem aplikasi, penyumberan luar perisian dan globalisasi, penyepaduan sistem, dan penyelenggaraan, serta keselamatan maklumat dan perundingan pengurusan.
 • IISI juga telah menerima pensijilan pengurusan keselamatan maklumat ISO/IEC 27001:2013 (CNS 27001) dan boleh menyediakan perkhidmatan organisasi sistem maklumat berkualiti tinggi dan keselamatan tinggi. IISI telah diluluskan oleh Biro Perindustrian Kementerian Hal Ehwal Ekonomi dan didaftarkan sebagai "Teknologi Kepintaran Buatan", "Keselamatan Maklumat", "Ekonomi Data" dan organisasi perkhidmatan "IT".
 • IISI bukan sahaja membantu institusi perubatan dalam melaksanakan pengurusan maklumat yang berkesan, tetapi, pada masa yang sama, juga telah membangunkan sistem perkhidmatan penjagaan kesihatan jauh, yang membantu institusi perubatan mencapai objektif penjagaan kesihatan di rumah dan pengurusan untuk orang ramai.
  • Sistem perkhidmatan penjagaan kesihatan jauh
  • Penyelesaian rekod perubatan elektronik
  • Sistem maklumat hospital
  • Sistem Pengurusan CKD/Hemodialisis
  • Sistem Pengurusan Klinik
  • Sistem integrasi maklumat insurans kesihatan dan penjagaan perubatan
  • Sistem pelaporan penyakit berjangkit
 • Dalam sektor penjagaan kesihatan, IISI telah berjaya melaksanakan perkara berikut:
  • Pentadbiran Promosi Kesihatan: Kementerian Kesihatan dan Kebajikan
  • Pentadbiran Insurans Kesihatan Kebangsaan: Kementerian Kesihatan dan Kebajikan
  • Sistem Telecare: Kerajaan Bandar Taipei, Hospital Bandar Taipei
  • Sistem Maklumat Kesihatan Hospital: Hospital di China(Pakar Kardiovaskular/Onkologi)
  • Sistem Pengurusan Hemodialisis(iHD): Hospital Tainan、Hospital Besar Angkatan Tentera Kaohiung、Klinik dialisis(20-40katil)
  • Sistem Pengurusan Klinik(iHealth): Klinik di Malaysia
 • IISI mengambil HL7 (Tahap Kesihatan Tujuh) dan CDA (Seni Bina Dokumen Klinikal) sebagai asas untuk piawaian pengurusan dan mereka bentuk sistem agar serasi dengan Pemetaan Perbendaharaan Kata, reka bentuk Viewer dan modul pengurusan rekod perubatan, serta menyediakan EMR (Rekod Perubatan Elektronik) yang mudah. sistem pengurusan maklumat yang diwujudkan di hospital.

Melaksanakan Piawaian Kesihatan Tahap Tujuh (HL7) untuk Meningkatkan Penjagaan Kesihatan

Logo merah dan hitam yang mewakili rekod perubatan elektronik.

Piawaian HL7 membenarkan organisasi penjagaan kesihatan berkongsi maklumat klinikal penting dengan selamat. Piawaian ini memastikan pemindahan data pentadbiran dan klinikal yang cekap oleh penyedia penjagaan kesihatan yang menggunakan aplikasi perisian selamat. Sistem ini adalah teras dalam melaksanakan strategi jangka panjang Malaysia untuk meningkatkan penjagaan kesihatan.

Dapatkan Lebih Banyak Apabila Anda Mengautomasikan Fasiliti Anda
Dengan iHealth

Sistem iHealth memenuhi Piawaian HL7dan berfungsi dengan profesionalisme. Ia lebih daripada rekod perubatan elektronik (EMR); ia mendahului dalam meningkatkan kualiti penjagaan kesihatan di Malaysia. iHealth adalah sistem yang selamat, berkualiti dan cekap yang memudahkan penyedia yang terlibat dalam penjagaan pesakit untuk berkomunikasi dan berinteraksi. Mereka boleh menyimpan, mendapatkan semula, menganalisis dan berkongsi rekod kesihatan dengan mudah.

Kebimbangan Doktor terhadap Pelaksanaan EMR

Walaupun EMR menjanjikan banyak faedah dalam menawarkan penjagaan kesihatan, sesetengah pakar perubatan masih teragak-agak untuk melaksanakannya kerana beberapa kebimbangan. Tetapi walaupun di tengah-tengah kebimbangan ini, pakar teknologi menasihatkan bahawa anda perlu menggunakan EMR secara konsisten untuk kemudahan penjagaan kesihatan anda sekaligus memperoleh manfaat dari semasa ke semasa. Di bawah adalah beberapa kebimbangan dan jawapan kami.

Tiada pembelian awal perisian.
Tiada langganan tahunan. Ia adalah bayar setiap penggunaan.

Sistem ini diselenggara dan disokong sepenuhnya oleh pembekal

Ia adalah sistem untuk persekitaran klinik Malaysia.

Naik taraf percuma tersedia

Kebenaran log masuk
Sandaran data dengan cara yang selamat dan terjamin.

Gunakan desktop atau komputer riba biasa
Gunakan Wi-Fi atau talian Data

Ciri-ciri Sistem Pengurusan Klinikal iHealth

Apakah Kelebihan Sistem Pengurusan Klinikal iHealth?

Selain daripada menjimatkan banyak masa anda untuk mengesan sejarah rawatan pesakit di fasiliti, iHealth boleh memacu kecekapan di kemudahan dengan menjadikan proses ini lancar.

Jalankan kerja tanpa kertas

Tanpa kertas dengan iHealth, dan hapuskan semua kertas kerja. iHealth ialah sistem maklumat klinikal fleksibel yang membantu anda menambah dan mengurus rekod pesakit serta menjalankan semua fungsi klinikal. Semuanya tanpa mengambil ruang dan masa yang dilakukan oleh penyimpanan rekod tradisional.

Kurangkan kemungkinan kesilapan perubatan

iHealth menyediakan maklumat yang tepat dan lengkap tentang sejarah rawatan pesakit dan menyediakannya di tempat penjagaan. Sistem ini membantu pembekal untuk mendiagnosis pesakit dengan lebih berkesan dan menetapkan ubat.

Kongsi maklumat perubatan dengan selamat.

iHealth selamat daripada sebarang bentuk serangan luar yang berniat jahat, dan anda boleh berasa yakin bahawa tiada sesiapa akan "mendengar" perbualan anda dengan pengguna lain. Sistem ini juga boleh dipercayai.

Kurangkan perbelanjaan dengan kecekapan yang lebih baik

Kurang kertas kerja bermakna lebih banyak penjimatan untuk pengunaan anda, kerana anda boleh merekod aktiviti klinik ke dalam pangkalan data. Memproses bil pesakit juga sangat cekap. Dengan iHealth, anda akan menghapuskan perbelanjaan tambahan seperti kemungkinan pertindihan ujian semasa menutup semua kelemahan untuk membocorkan maklumat sulit pesakit.

Ia tidak menjejaskan hubungan doktor-pesakit dalam apa cara sekalipun.

Ia meningkatkan hubungan ini, kerana doktor boleh membuat susulan dengan mudah untuk diagnosis dan membuat rawatan yang terbaik dan paling berkesan untuk pesakit.

Jualan, Pemasaran dan Pengedaran Produk Farmaseutikal dan Peranti Perubatan di Malaysia
Modul Komprehensif
Ciri Terperinci Sistem Pengurusan Klinikal iHealth

SOALAN LAZIM

Walaupun terdapat keluk pembelajaran awal semasa proses penerimaan EMR, EMR yang mudah digunakan boleh meningkatkan aliran kerja dengan ketara sebaik sahaja EMR dilaksanakan sepenuhnya

Lebih daripada 80 peratus daripada semua penjagaan yang disediakan untuk pesakit tidak diinsuranskan dan berkhidmat sebagai barisan hadapan untuk penjagaan primer di AS

Memerlukan kebenaran log masuk yang ketat serta menyandarkan data dengan cara yang selamat dan terjamin. Selain itu, sistem EMR berasaskan Web melindungi daripada bencana, banjir, kebakaran bangunan dan puting beliung yang boleh memusnahkan rekod kertas dengan mudah.

Ini sebenarnya betul apabila vendor EMR mengenakan bayaran untuk perisian, dengan wang tambahan dibelanjakan untuk penyelenggaraan perkakasan dan IT. Walau bagaimanapun, teknologi EMR mampu milik baharu muncul akan memudahkan penggunaan yang sedikit untuk menyertai transformasi teknologi.

Jika anda belum memperkenalkan sistem EMR kepada penggunaan anda, menunggu hanya akan membuatkan anda dan kakitangan anda kembali lebih banyak.

Ada yang tidak diperakui dan tidak mematuhi HL7.

Banyak EMR tidak dapat berkomunikasi antara satu sama lain - disebabkan oleh perbezaan dalam reka bentuk sistem dan pelayan pangkalan data.

Dengan kerajaan meletakkan belanjawan yang besar untuk mempromosikan penjagaan kesihatan digital, adalah jelas bahawa ini lebih daripada trend yang berlalu. EMR berada di sini untuk kekal.

Terdapat beberapa aplikasi yang sebenarnya boleh membantu mengurangkan masa kemasukan data dan bukan mengembangkannya. Ia bergantung kepada anda memilih yang betul.

Automatikkan Klinik anda Hari Ini

Anda mempunyai sebab yang baik untuk beralih daripada kertas kepada penyelesaian berasaskan web untuk mengurus rekod klinikal anda. Hubungi kami hari ini untuk memulakan perjalanan automasi anda dengan iSistem Maklumat Klinikal Kesihatan. Hubungi kami sekarang.

Berminat dengan Perkongsian?

Adakah anda ingin menyertai syarikat hebat kami? Isi borang, dan pasukan sokongan kami akan menghubungi anda secepat mungkin!

Pemasaran oleh