fbpx
WhatsApp

Berkhatan ZSR Di Malaysia
(Berkhatan Stapler ZSR)

Nano Medic Care Sdn Bhd
Mainkan Video
ZSR Sunat Malaysia

Apakah itu ZSR Sunat (ZSR Stapler Sunat)?

Dalam artikel ini, kita akan membincangkan Apa itu ZSR Sunat (ZSR Stapler) di Malaysia. Berkhatan adalah prosedur lama yang digunakan oleh pelbagai tamadun atas sebab budaya, agama dan perubatan. Walaupun ia paling terkenal sebagai prosedur elektif untuk bayi yang mengurangkan risiko kanser tertentu dan jangkitan, orang dewasa sering menerima berkhatan juga.

Apabila beribu tahun telah berlalu, sebab dan teknik yang terlibat dengan berkhatan kedua-duanya telah berkembang. Pada masa ini, kemuncak teknik dan teknologi berkhatan ialah ZSR Stapler Sunat (atau Zsr Sunat) . Ia menggunakan teknologi terkini untuk menyediakan prosedur yang mudah, tepat dan boleh dipercayai untuk pengendali dan pesakit.

Kemudahan penggunaan
Kemudahan Penggunaan

Sunat Stapler ZSR (Sunat Zsr) menawarkan pemegang yang direka dengan teliti kepada pengendali, membantu mengurangkan keletihan dan memaksimumkan ketepatan pembedahan.

Terbukti Keselamatan
Terbukti Keselamatan

Ujian klinikal berulang telah menunjukkan bahawa penyelesaian berkhatan generasi ketiga kami berfungsi dengan selamat dan boleh dipercayai.

Kecekapan
Kecekapan

Tindakan mekanikal dalam ZSR Stapler Sunat (Sunat Zsr)  melakukan pemotongan dan jahitan dalam satu gerakan.

serba boleh
serba boleh

Sunat Stapler ZSR kami (Sunat Zsr) berfungsi untuk semua peringkat umur, dan terdapat sembilan model berbeza untuk menampung lelaki dalam peringkat kehidupan yang berbeza.

Kenapa Berkhatan Di Malaysia?

Agama juga menjadi faktor utama mengapa wajib berkhatan di Malaysia bagi umat Islam. Baca yang 8 kebaikan berkhatan dan juga Kebaikan dan Keburukan Berkhatan untuk maklumat lanjut. 

Kira-kira dua puluh juta orang menerima khatan setiap tahun, terutamanya di Afrika, Timur Tengah, dan Amerika Utara. Berkhatan telah menjadi ruji prosedur pembedahan selagi ilmu pembedahan wujud. Dari Mesir ke China, membuang kulup adalah rawatan yang dipilih untuk keadaan yang kita kenal hari ini sebagai phimosis, nekrosis, paraphimosis, dan lain-lain.

Mengurangkan risiko kanser zakar

Kanser zakar didapati kurang pada lelaki berkhatan. Selain itu, kanser serviks juga kurang dilihat pada wanita yang mempunyai pasangan seksual berkhatan.

Pencegahan masalah zakar

Kadangkala, kulup pada zakar yang tidak disunat boleh menjadi keras atau sukar ditarik ke belakang (phimosis). Ini boleh menyebabkan bengkak dan keradangan pada kulup atau kepala zakar.

Mengurangkan risiko jangkitan seksual

Berkhatan mengurangkan risiko penyakit kelamin, termasuk HIV. Tetapi amalan selamat kekal sebagai faktor penting.

Mengurangkan risiko jangkitan saluran kencing

Lelaki yang tidak berkhatan mempunyai risiko jangkitan saluran kencing yang lebih tinggi. Walaupun, risiko jangkitan pada lelaki adalah rendah. Walau bagaimanapun, jangkitan yang teruk boleh menyebabkan masalah dan masalah buah pinggang.

Kebersihan yang lebih mudah

Cara yang lebih mudah dan bersih untuk mencuci zakar yang menghalang rembesan terkumpul selepas berkhatan.

Siapa Perlu Berkhatan?

Phimosis

Diagnosis kulup terlalu ketat yang menghalang dirinya untuk ditarik ke belakang atau ditarik balik.

Balanitis dan Balanoposthitis

Jangkitan ke atas kelenjar zakar secara perubatan dikenali sebagai BALANITIS. Dalam sesetengah kes, kedua-dua kelenjar dan kulup sedang dijangkiti, dikenali sebagai BALANOPOSTHITIS.

Kulup Berlebihan

Kes kulup panjang zakar yang menutupi kelenjar walaupun semasa ereksi.

Mencari klinik atau hospital berdekatan dengan anda
Berkhatan Stapler ZSR di Malaysia?

gambar penerangan kulup berlebihan

Apa Itu Kulup Berlebihan?

kulup berlebihan hanya bermaksud kulup zakar lelaki terlalu panjang sehingga menutupi kelenjar jika tiada ereksi. bagi sesetengah lelaki, yang berlebihan
kulup menyebabkan keradangan dan jangkitan, oleh itu memerlukan penyingkiran melalui pembedahan.

Apakah Phimosis?

(semula jadi/physiological phimosis) berlaku apabila kulup yang ketat menghalang dirinya daripada menarik balik ke atas kelenjar. ia adalah perkara biasa pada bayi lelaki yang baru lahir apabila kulup dan glans mereka bercantum sepenuhnya atau sebahagiannya bersama-sama, phimosis lazimnya sembuh atau bertambah baik dengan usia, kebanyakan kanak-kanak lelaki pada usia 5 tahun boleh ditarik balik kulup mereka untuk mendedahkan glans. Walau bagaimanapun, keadaan ini juga boleh berlaku pada orang dewasa kerana jangkitan.

Gambar rajah botol yang menggambarkan Berkhatan di Malaysia.
Foto konsep Balantis

Balanitis dan Balanoposthitis

Jangkitan ini selalunya dirawat dengan antibiotik melainkan mikroorganisma/kulat membentuk ketahanan lanjutan terhadap antibiotik/antikulat. Seandainya anda didiagnosis dengan balanitis atau balanoposthitis. Anda boleh mulakan dengan antibiotik oral selama beberapa hari, bergantung kepada keseriusan. Jika tidak sembuh, disarankan berkhatan untuk pilihan pemulihan terbaik dan menguruskan penyakit daripada merebak.

Masalah Dengan Kulup Berlebihan Dan Phimosis

Perubatan moden telah mengesahkan bahawa kulup dan phimosis yang berlebihan akan menyebabkan kemudaratan berikut:

Hadkan pertumbuhan zakar
Semasa akil baligh, jika phimosis berlaku, glans zakar dibalut rapat, yang menjejaskan pertumbuhan dan perkembangan.
Pembentukan smegma

Penyebab jangkitan genitouriner. Smegma adalah sarang kuman dan virus, yang boleh menyebabkan jangkitan genitouriner. Rangsangan keradangan jangka panjang boleh meningkatkan kejadian kanser zakar

Kesan terhadap kehidupan seks

Kulup terlalu lama mungkin menjejaskan kehidupan seks. Secara tidak langsung menjejaskan hubungan cinta.

Terdedah menyebabkan ketidaksuburan lelaki

Keradangan kulup boleh menyebabkan prostatitis, vesiculitis seminal, dan lain-lain, ini boleh mengurangkan motilitas sperma dan kelikatan air mani, yang boleh menyebabkan ketidaksuburan.

Menjejaskan kesihatan pasangan seksual

Kulit kulup lelaki terlalu panjang dan phimosis juga merupakan bahaya besar kepada pasangan, sering menjadi punca vaginitis, serviks, hakisan serviks, kanser serviks, dll.

Terdedah untuk menyebabkan penyakit sistem kencing
 • Jangkitan saluran kencing (UTI) dan kecacatan mempunyai kadar yang lebih tinggi pada bayi baru lahir dan bayi kecil. Gejala kencing mungkin sukar dikesan.
 • Halangan uretra (BXO), jangkitan kronik boleh mengakibatkan pembentukan kahak atau pengecutan pembukaan uretra, dengan itu menghalang kencing di bahagian belakang.

Berkhatan Merawat Phimosis dan Keadaan Berkaitan

Phimosis pada lelaki dan kanak-kanak lelaki adalah keadaan di mana kulup membungkus dengan ketat di sekeliling kelenjar, atau "kepala" zakar. Kanak-kanak sering mengalami masalah ini tetapi melihat ia menyelesaikan sendiri sekitar umur lima tahun. Jika phimosis berterusan melepasi tahap ini, ada kemungkinan ia boleh menyebabkan komplikasi seperti mengurangkan pertumbuhan zakar.

Lelaki dewasa yang mula mengalami phimosis akan melihat ia mula memberi kesan negatif kepada kehidupan seks mereka dan berpotensi menghasilkan komplikasi yang lebih besar. Pembentukan bakteria, keradangan, dan ketidaksuburan hanyalah beberapa risiko phimosis yang boleh dihapuskan oleh berkhatan.

Anda boleh membaca tentang "13 Mitos dan Fakta Berkhatan” daripada lembaga kami untuk mengetahui lebih lanjut tentang mitos yang tidak benar.

Tingkatkan Kebersihan dan Kurangkan Risiko Kesihatan

Tingkatkan Kebersihan dan Kurangkan Risiko Kesihatan

Berkhatan menghalang phimosis, mengurangkan risiko kanser zakar, dan sebahagian besarnya menghalang pembentukan smegma. Faedah ini adalah sebahagian besar mengapa amalan ini begitu popular di banyak negara di mana hanya sebilangan kecil orang yang mengamalkan sunat agama.

Teknik Berkhatan

Pada zaman dahulu, amalan berkhatan agak serupa di seluruh dunia. Bergantung pada lokasi dan era yang tepat, pakar bedah akan menggunakan aplikasi seperti batu yang diasah, kaca pecah atau pisau. Mereka akan menggunakan alat ini untuk mengeluarkan kulup secara manual. Pesakit mungkin mengambil ramuan herba yang mengurangkan kesakitan atau mungkin hanya menggigit peluru dan menderita.

Walaupun alat dan teknik berkhatan klasik jauh lebih halus hari ini, kaedah asasnya adalah sama. Pakar bedah akan menggunakan anestesia tempatan untuk mengurangkan kesakitan dan menggunakan pisau untuk mengeluarkan kulup. Walau bagaimanapun, berkhatan klasik mempunyai banyak kelemahan. Ketidaktepatan relatif bermakna bahawa berkhatan selalunya tidak sekata, risiko jangkitan adalah tinggi, dan luka pembedahan adalah besar.

Siluet lelaki dalam barisan yang mewakili berkhatan di Malaysia.

Sunat Generasi Kedua

Berkhatan generasi kedua muncul pada pertengahan abad ke-20. Prosedur ini menggunakan gelang, pengapit dan alatan lain untuk menyediakan prosedur yang lebih mekanikal. Walau bagaimanapun, ia datang dengan risikonya sendiri. Pendarahan dan jangkitan kedua-duanya berlaku agak kerap, dan jika peranti memotong terlalu ketat ia boleh meninggalkan komplikasi sepanjang hayat.

Walau bagaimanapun, terdapat penyelesaian yang lebih baik. Walaupun penyingkiran kulup klasik agak primitif dan teknik generasi kedua tidak tepat, ZSR Stapler Circumcision Malaysia (Sunat Zsr) mengamalkan sepenuhnya prinsip pembedahan moden.

ZSR Stapler Berkhatan Malaysia Generasi Ketiga

ZSR Stapler Sunat Malaysia generasi ketiga (Sunat Zsr) menggabungkan prinsip pembedahan teknik kinetik, anastomosis, potong bulat, dan jahitan automatik. Ia memerlukan ketepatan pisau bedah berkhatan klasik, kebolehpercayaan mesin bagi teknik generasi kedua, dan menambah baik pada kedua-duanya. 

Peranti Sunat ZSR Indonesia Mewakilkan ke Malaysia

Mencari klinik atau hospital berdekatan dengan anda
Berkhatan Stapler ZSR di Malaysia?

Bandingkan Ciri

 • AnesthesiaAnesthesia
 • Masa operasiMasa operasi
 • KeselamatanKeselamatan
 • PendarahanPendarahan
 • Sakit Pasca OperasiSakit Pasca Operasi
 • HematomaHematoma
 • Pembuangan JahitanPembuangan Jahitan
 • SekatanSekatan
 • Pemerhatian LukaPemerhatian Luka
 • Penjagaan selepas pembedahanPenjagaan selepas pembedahan
 • PenerimaanPenerimaan
 • Kesan LainKesan Lain
 • CCS

 • teknik perbandingan

 • Anesthesia
 • Masa operasi> 30 min
 • KeselamatanKemungkinan Kemudaratan
 • PendarahanBanyak
 • Sakit Pasca Operasi3-4 Hari Terakhir
 • HematomaCommon
 • Pembuangan Jahitan10 Hari untuk dialih keluar
 • SekatanHadkan senaman selama 2 minggu, larang kehidupan seksual selama 2 bulan
 • Pemerhatian LukaTak sekata, mungkin berdarah lagi, masa penyembuhan lama, ada parut
 • Penjagaan selepas pembedahanBerulang kali pulang ke hospital untuk penjagaan pakaian
 • PenerimaanBoleh diterima oleh orang dewasa tetapi kanak-kanak sukar, dan sejumlah besar bius
 • Kesan LainInsisi sukar untuk memenuhi keperluan, kadang-kadang mungkin mencederakan glans, frenulum overcut
 • Pengapit & Cincin

 • teknik perbandingan

 • Anesthesia
 • Masa operasi> 15 min
 • KeselamatanAgak Selamat
 • PendarahanLittle
 • Sakit Pasca Operasi1 Minggu lepas
 • HematomaKadang-kadang
 • Pembuangan JahitanTanggalkan cincin selepas satu minggu, dehiscence boleh berlaku
 • SekatanHadkan senaman selama 2 minggu, larang kehidupan seksual selama 2 bulan
 • Pemerhatian LukaIa agak rata, mungkin hematoma atau pendarahan lagi, dan masa penyembuhan adalah panjang.
 • Penjagaan selepas pembedahanBerulang kali pulang ke hospital untuk penjagaan pakaian
 • PenerimaanMemakai & mengalih keluar peranti. Sukar untuk orang dewasa dan kanak-kanak menerima
 • Kesan LainInsisi sukar untuk memenuhi keperluan, jangkitan selepas pembedahan biasa, edema dan kesakitan yang lebih lama
 • Berkhatan Stapler ZSR

 • teknik perbandingan

 • Anesthesia
 • Masa operasi3-5min
 • KeselamatanSelamat
 • PendarahanJarang
 • Sakit Pasca Operasi1-3 jam selepas pembedahan, sedikit
 • HematomaJarang
 • Pembuangan JahitanTidak perlu menanggalkan benang, staples jatuh dengan sendirinya
 • SekatanHadkan senaman selama 1 minggu, larang kehidupan seksual selama 30 Hari
 • Pemerhatian LukaTiada parut dan licin yang jelas selepas pembedahan
 • Penjagaan selepas pembedahanKira-kira 10 hari bergantung kepada keadaan pemulihan, sama ada untuk kembali ke hospital
 • PenerimaanMudah diterima oleh orang dewasa dan kanak-kanak
 • Kesan LainGlans dan frenulum dilindungi sepenuhnya oleh kerusi kuku dan jarang mengalami komplikasi.

Klik untuk melihat Ulasan Kami

Tiada skema ditemui.
Faedah Berkhatan Stapler ZSR

Kebaikan ZSR Stapler Berkhatan Malaysia

Bagaimana ia berfungsi

Selepas mengukur glans pesakit, pengendali akan memilih saiz ZSR yang sesuai untuk pesakit. Tindakan mekanikal memasukkan staples ke dalam kulup tetapi menyekatnya melalui abutment hadapan. Dengan melindungi glans dan bergantung pada alat yang tepat untuk mengeluarkan kulup, ZSR Stapler Circumcision Malaysia (Sunat Zsr) sebahagian besarnya menyelesaikan masalah teknik lepas.

Kerjasama Dengan Kami

Tiada skema ditemui.

Ketahui Lebih Lanjut Mengenai Berkhatan Stapler ZSR di Malaysia

The ZSR Stapler Sunat Malaysia (Sunat Zsr) mengurangkan potensi kesilapan manusia dan memajukan ilmu sunat ke tahap yang baru. Sama ada minat anda adalah agama, budaya atau perubatan, ia adalah penyelesaian yang ideal untuk anda. ZSR Stapler Sunat Malaysia (Sunat Zsr) adalah nilai untuk pengamal dan pesakit.

Ia memberikan anda ketenangan fikiran dan hasil estetika serta banyak faedah lain. Baca tentang “Apa yang perlu anda ketahui sebelum berkhatan” untuk memahami perkara yang perlu anda ambil perhatian semasa menjalani khatan di Malaysia. Terokai tapak web kami atau hubungi kami untuk mengetahui lebih lanjut, kami tidak sabar-sabar untuk menjawab soalan anda.

Berminat dengan Perkongsian?

Adakah anda ingin menyertai syarikat hebat kami? Isi borang, dan pasukan sokongan kami akan menghubungi anda secepat mungkin!

Pemasaran oleh