fbpx
WhatsApp

8 Faedah Berkhatan

Fakta diperiksa by Dr Mohd Shafiz Mohd Zaini

Jadual Kandungan

8 Faedah Berkhatan

8 kebaikan berkhatan

Baca lebih lanjut untuk 2020 kebaikan dan keburukan berkhatan.

Sebelum kita pergi ke artikel ini, anda juga harus membaca tentang faedah berkhatan menggunakan peranti terkini - ZSR berkhatan Malaysia. Sejak sekian lama, keputusan untuk berkhatan dikaitkan dengan kepercayaan agama atau budaya dalam kalangan masyarakat Yahudi dan Islam. Tetapi semua itu telah berubah apabila faktor-faktor seperti kebersihan diri dan penjagaan kesihatan pencegahan diambil kira yang membawa kepada artikel ini menerangkan faedah berkhatan. Walau apa pun sebab berkhatan, semuanya berpunca daripada faedah yang anda nantikan untuk dapat. Teruskan membaca untuk mengetahui apa yang anda boleh perolehi daripada berkhatan.

Berkhatan ialah prosedur pembedahan membuang kulup yang menutupi hujung zakar. Di negara barat, khatan dilakukan ke atas kanak-kanak lelaki beberapa hari selepas mereka dilahirkan. Tetapi di Malaysia, ia dilakukan ke atas remaja lelaki atau lelaki sebagai upacara tradisional. Faedah kesihatan berkhatan termasuk:

1. Kebersihan diri

Zakar yang tidak berkhatan sukar dibersihkan kerana kulup cenderung untuk menampung dan menyediakan persekitaran yang kondusif untuk patogen untuk berkembang maju. Walaupun kanak-kanak lelaki diajar cara membersihkan kawasan di bawah kulup, mereka mungkin tidak ingat untuk membersihkan zakar mereka setiap kali membuang air kecil. . Tetapi dengan zakar yang disunat, pembersihan menjadi mudah kerana kulup yang mengandungi patogen telah dikeluarkan. Ini akan menjadi faedah utama berkhatan kerana kebersihan adalah pencegahan penyakit.

2. Mengurangkan risiko jangkitan saluran kencing

Ia agak jarang berlaku untuk lelaki jangkitan saluran kencing. Walau bagaimanapun, beberapa kes UTI yang dilaporkan adalah perkara biasa pada lelaki yang tidak berkhatan. Dan kerana jangkitan yang teruk boleh menyebabkan masalah buah pinggang pada masa hadapan bagi lelaki yang tidak berkhatan, berkhatan adalah satu-satunya cara yang pasti untuk memastikan anda tidak membahayakan nyawa anda.

3. Mengurangkan risiko jangkitan seksual

Mana-mana orang yang berkhatan berisiko mendapat jangkitan seksual apabila mereka tidak melakukan hubungan seks yang selamat. Walau bagaimanapun, kebanyakan kajian telah melaporkan bahawa lelaki yang tidak berkhatan terdedah kepada STI berbanding dengan rakan sejawat mereka yang berkhatan. Kulup menyediakan persekitaran yang baik untuk patogen termasuk virus, kulat dan bakteria. Ini menyukarkan untuk melihat simptom STD kerana penutup kulup.

4. Mencegah masalah zakar akan datang

Mendapat jangkitan di bawah kulup lebih mudah apabila berkhatan di luar gambar. Ini berlaku apabila mengesan jangkitan, menjadikannya mustahil atau sukar untuk ditarik balik (phimosis). Ia boleh menyebabkan keradangan kronik pada kulup atau kepala zakar.

5. Mengurangkan risiko kanser zakar dan serviks

Walaupun kebersihan alat kelamin yang baik boleh mengurangkan risiko mendapat kanser zakar, ini mungkin tidak bermakna individu itu selamat. Kanser zakar adalah keadaan yang jarang berlaku yang jarang berlaku pada lelaki yang telah menjalani berkhatan. Selain itu, wanita mereka yang mempunyai hubungan seksual dengan lelaki berkhatan berisiko lebih rendah untuk mendapat kanser serviks.

Imej oleh washingtonpost.com

6. Meningkatkan kepuasan seksual

Apabila lelaki mendengar tentang berkhatan, kebanyakan mereka menganggap bahawa persembahan seksual mereka akan berkurangan. Ironinya, sebaliknya adalah benar. Berkhatan tidak mengganggu keupayaan anda untuk mendirikan atau mencapai orgasme. Ia meningkatkan fungsi orgasme anda, kepuasan seksual secara keseluruhan, dan libido.

7. Mengurangkan kesakitan semasa hubungan seks

Kajian menunjukkan bahawa lelaki berkhatan mengalami kurang kesakitan semasa hubungan seks berbanding lelaki berkhatan. Sifat kulit kulup yang sensitif meletakkan mereka pada risiko yang lebih tinggi untuk merasa sakit sekiranya mereka mengalami sebarang lecet. Geseran semasa hubungan seks boleh memburukkan lagi kesakitan, menjadikannya sukar untuk menikmati seks.

8. Penambahbaikan penampilan keseluruhan dan pengesanan penyakit zakar yang berpotensi

Adakah anda tahu bahawa kebanyakan wanita lebih suka penampilan zakar yang berkhatan daripada zakar yang tidak berkhatan? Ia kedengaran tidak masuk akal, tetapi ia adalah benar. Ia juga melangkaui penampilan fizikal. Wanita cenderung berasa selesa dengan lelaki berkhatan kerana mereka memahami risiko kesihatan jika tidak melakukannya. Ia juga mudah untuk anda mengesan sebarang ruam atau gejala luar biasa jangkitan sebelum ia menjadi lebih teruk. Itu memberi mereka ketenangan fikiran kerana mengetahui bahawa mereka tidak akan dijangkiti sebarang jangkitan daripada zakar yang tidak disunat.

Seperti yang dijangkakan dari mana-mana prosedur pembedahan, berkhatan juga datang dengan risikonya. Kadangkala, kulup mungkin dipotong terlalu pendek atau terlalu lama atau mengambil masa terlalu lama untuk sembuh. Mendapatkan pakar berkhatan yang diperakui dan berpengalaman adalah satu-satunya cara yang pasti untuk memastikan anda mendapat hasil yang diingini.

Langgan surat berita kami dan kekal dikemas kini.
Pemasaran oleh

Bawa Pulang Utama

Walaupun berkhatan telah diamalkan sejak zaman berzaman, manfaat kesihatan tidak dapat ditandingi. Dalam bidang perubatan, berkhatan direka untuk mengeluarkan kulup yang menutupi hujung zakar. Kebanyakan institusi perubatan menekankan keperluan untuk mengkhatankan bayi kerana mereka mempunyai peluang yang lebih tinggi untuk sembuh dengan lebih cepat.

Keputusan untuk mengkhatankan anak anda terletak pada anda. Oleh itu, apabila anda membuat keputusan untuk melakukannya seawal mungkin, anda meletakkan kanak-kanak itu pada risiko yang lebih rendah untuk dijangkiti jangkitan seperti STI, UTI, kanser zakar dan prestasi seksual yang lebih baik. Akhirnya, lelaki berkhatan meletakkan pasangan seksual wanita mereka pada risiko yang lebih rendah untuk mendapat kanser serviks, yang merupakan situasi menang-menang. 

Baca lebih lanjut mengenai Berkhatan Stapler ZSR Kaedah dan fahami kebaikan berkhatan ZSR Stapler di Malaysia.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Nano Medic Piawaian Penyemakan Fakta Penjagaan (NMC).

. Nano Medic Pasukan Care (NMC) komited untuk menyediakan kandungan yang memenuhi piawaian editorial tertinggi untuk ketepatan, sumber dan analisis yang tidak berat sebelah. Setiap artikel disemak fakta sepenuhnya oleh ahli rangkaian profesional kami dari industri penjagaan kesihatan. Selain itu, kami tidak bertolak ansur dengan sebarang tahap plagiarisme, niat tidak beretika atau jahat daripada pengarang, editor dan penyumbang kami.

  1. Semua artikel dikehendaki memasukkan maklumat latar belakang dan konteks yang berkaitan dengan keadaan atau topik tertentu.
  2. Semua subjek, petikan dan statistik data yang digunakan dalam artikel mesti memberikan rujukan atau pautan kepada sumber asal. Kami memastikan kandungan menunjukkan sebab mana-mana statistik yang dibentangkan adalah berkaitan.
  3. Semua kandungan yang dikaitkan dengan preskripsi baharu, amalan, prosedur dan sebagainya mesti menerangkan dengan jelas sepenuhnya ketersediaan, sasaran rawatan, harga, kesan sampingan yang tidak diingini, interaksi yang diketahui dan penggunaan luar label, jika sesuai.
  4. Semua kajian dan dokumen penyelidikan yang dirujuk atau laporan hendaklah daripada jurnal, profesional, atau persatuan akademik yang bereputasi dan relevan.
  5. Sebarang potensi konflik yang menarik berkaitan dengan beberapa kajian atau sumber hendaklah ditunjukkan dengan jelas kepada pembaca.
  6. Semua artikel mesti menyertakan ulasan sahih daripada lebih daripada dua pakar yang berkelayakan dengan kelayakan yang sesuai dan pautan kepada persatuan atau karya yang diterbitkan yang berkaitan.Nano Medic Penjagaan