fbpx
WhatsApp

12 jenis makanan yang perlu dielakkan selepas berkhatan

Fakta diperiksa by Dr Mohd Shafiz Mohd Zaini

Jadual Kandungan

12 Makanan Yang Perlu Dielakkan Selepas Berkhatan

makanan yang perlu dielakkan selepas berkhatan

Baca lebih lanjut - Perkara yang perlu diberi perhatian sebelum berkhatan.

Untuk mengelakkan komplikasi selepas berkhatan, adalah penting untuk mematuhi nasihat doktor anda mengenai makanan yang perlu dielakkan. Mengelakkan makanan berbahaya boleh membantu mempercepatkan proses pemulihan dan mengelakkan kesakitan dan ketidakselesaan. Berikut ialah senarai makanan yang perlu anda elakkan selepas berkhatan dan mengapa penting untuk menjauhinya.

Makanan Kesihatan Pseudo yang perlu dielakkan selepas berkhatan

Makanan pseudo-sihat

Sesetengah produk makanan dipasarkan sebagai makanan kesihatan tetapi membawa pelbagai bahaya tersembunyi. Sebagai contoh, bar protein dengan 40 gram gula boleh menjadi tidak sihat seperti sebotol Coca-Cola. Ini kerana manfaat protein berbanding dengan kesan toksik gula.

Gula yang berlebihan boleh menyebabkan keradangan di banyak bahagian badan, termasuk arteri. Arteri yang meradang boleh memberi tekanan pada hati dan organ lain, meningkatkan risiko strok atau kegagalan jantung akibatnya.

makanan yang merosakkan kulit untuk dielakkan selepas berkhatan

Makanan yang merosakkan kulit

Makanan yang tidak menyokong penyembuhan luka harus dielakkan. Disebabkan oleh sifat operasi, kulit di sekitar kawasan berkhatan perlu tumbuh semula. Mengambil kira perkara ini, adalah penting untuk mengelakkan makanan yang memecahkan kolagen dalam kulit anda, seperti agave.

Agave mungkin dianggap sebagai pengganti gula "sihat", tetapi ia boleh menghalang pertumbuhan semula kulit. Susu adalah satu lagi kumpulan makanan berisiko yang harus dihadkan kerana kesan keradangan yang ada pada kulit.

junk food-untuk-elak-selepas-berkhatan

Makanan ringan

Satu lagi makanan yang perlu dielakkan selepas berkhatan – Makanan ringan sangat terkenal sebagai tidak sihat dan dielakkan pada bila-bila masa, dan ia amat penting untuk mengelakkannya apabila anda sakit atau pulih daripada pembedahan. Makanan ringan seperti kerepek dan gula-gula tidak mempunyai sebarang manfaat kesihatan. Kalori yang mereka sediakan adalah kosong, mengandungi sedikit atau tiada mikronutrien yang bermanfaat seperti Vitamin C dan Zat Besi. 

Kadangkala pengilang menambah vitamin dan mineral kepada makanan supaya ia boleh dipasarkan sedemikian, dan diharapkan membawa kepada jualan yang lebih tinggi. Tetapi adalah penting untuk mengelakkan helah pengeluar makanan dan dapatkan vitamin dan mineral anda daripada sumber yang berkualiti.

Makanan bertapis tinggi yang mengandungi serat minimum, vitamin dan mineral boleh menyebabkan sembelit. Mengelakkan sembelit adalah penting selepas berkhatan. Ketegangan untuk menggunakan bilik mandi berkemungkinan akan menyebabkan kerosakan pada kawasan berkhatan.

Makanan Yang Sangat Ditapis

Selain itu, makanan yang sangat halus yang mengandungi serat minimum, vitamin dan mineral boleh menyebabkan sembelit. Mengelakkan sembelit adalah penting selepas berkhatan. Meneran untuk menggunakan bilik mandi akan meningkatkan risiko anda menyebabkan kerosakan pada kawasan berkhatan.

Makanan yang telah diproses

Makanan yang diproses berbeza daripada makanan ringan kerana ia selalunya menyerupai pilihan makanan yang sihat. Sebagai contoh, hamburger boleh menjadi pilihan yang berdaya maju bergantung pada cara ia dibuat. Big Mac daripada McDonald's bukanlah pilihan yang sihat kerana produk makanan terproses yang diperolehinya. Selain itu, walaupun kandungan kalori Big Mac yang tinggi, ia tidak memberikan nutrien yang mencukupi.

Makanan yang diproses juga diketahui mengandungi jumlah tambahan gula, garam dan nitrat yang tinggi. Pengambilan bahan-bahan ini dalam kuantiti yang banyak boleh membantutkan proses penyembuhan selepas pembedahan.

Seperti yang dinyatakan di atas, lebihan gula membawa kepada keradangan arteri, dan lebihan garam dan nitrat menyebabkan kesan kesihatan yang sama. Apa-apa sahaja yang membantu dalam melemahkan dinding arteri harus dielakkan. Lebihan garam, biasa dalam makanan kaya nitrat, juga menyebabkan hipertensi, yang lebih dikenali sebagai tekanan darah tinggi. Hipertensi boleh membawa kepada masalah jantung dan paru-paru yang serius.

Rempah

Banyak rempah digunakan dalam perubatan Timur kerana banyak manfaat kesihatannya. Walaupun rempah boleh memberi manfaat dalam dos yang kecil, ia mungkin mengganggu proses pembekuan apabila dimakan dalam jumlah yang lebih besar. Pembekuan adalah penting untuk proses pemulihan, kerana ia menghalang anda daripada kehilangan jumlah darah yang berlebihan. Pembekuan darah yang terhalang juga boleh menyebabkan jangkitan, yang kemudiannya boleh merosakkan kawasan berkhatan.

Makanan Berperisa Buatan

Sama seperti gula tambahan boleh menyebabkan keradangan dan kesan lain yang tidak diingini, anda juga harus memastikan untuk mengelakkan perisa dan warna tiruan. Bahan tambahan berbahaya ini mengganggu keseimbangan gula darah anda, yang boleh menyebabkan kerosakan pada sel kulit anda. Beberapa contoh makanan berperisa buatan yang perlu dielakkan termasuk jus buah-buahan, gula-gula, bijirin manis, gula-gula getah dan barangan bakar tertentu.

Makanan Berlemak

Makanan yang sarat dengan lemak tepu harus dielakkan pada semua kos. Ini termasuk makanan dengan sejumlah besar keju dan mentega, seperti piza, biskut, kek dan yogurt penuh lemak. Tahap lemak tepu yang tinggi berkait rapat dengannya tahap pertumbuhan insulin yang tinggi, yang boleh merosakkan kulit anda. Sebaliknya, fokus pada makan makanan yang mengandungi sumber lemak yang sihat, seperti salmon, walnut, sardin dan ikan bilis.

Roti putih

Roti putih cenderung diproses dengan tinggi, yang boleh menyebabkan kemudaratan kepada kulit anda selepas berkhatan. Roti gandum adalah alternatif yang lebih sihat, terutamanya roti gandum. Pastikan anda mengesahkan bahawa roti yang anda beli dinyatakan sebagai gandum penuh untuk memastikan ia memberi manfaat kepada kesihatan anda.

Makanan Kering

Anda mungkin mencapai buah kering selepas berkhatan untuk memuatkan vitamin. Walau bagaimanapun, makanan yang telah dikeringkan boleh membahayakan kesihatan anda selepas pembedahan. Makan makanan kering boleh menyebabkan sembelit, yang boleh menyebabkan terlalu banyak tekanan pada kawasan berkhatan. Selain buah-buahan kering, pastikan anda menjauhi kerepek kentang selepas pembedahan. Bukan sahaja kerepek kentang dikeringkan, tetapi ia juga tinggi dengan natrium, yang boleh menyebabkan keradangan.

biji kopi-kayu-sudu-putih-kayu-meja-kecil

Kafein

Walaupun kafein mungkin mempunyai kesan anti-radang untuk sesetengah orang, ia boleh mencetuskan keradangan untuk orang lain. Kafein diketahui menyebabkan lonjakan kortisol, hormon tekanan, yang boleh menyebabkan tindak balas keradangan dalam badan. Bersama-sama dengan kopi, adalah idea yang baik untuk mengelakkan minuman berkafein lain seperti teh, soda dan minuman tenaga.

Minuman Berkarbonat

Banyak minuman berkarbonat tinggi natrium dan tidak mengandungi nilai pemakanan sebenar. Oleh kerana tidak ada faedah kesihatan mengambil minuman berkarbonat, terutamanya selepas berkhatan, adalah lebih baik untuk mengecualikan minuman ini daripada diet selepas pembedahan anda. Minuman berkarbonat biasa yang perlu dielakkan termasuk soda, air berkilauan, seltzer, air tonik dan soda kelab.

Apa Yang Perlu Dimakan Selepas Berkhatan

Anda kini mempunyai pemahaman yang lebih baik tentang makanan yang anda harus elakkan makan selepas berkhatan. Walau bagaimanapun, anda mungkin tertanya-tanya makanan yang selamat untuk dimakan selepas pembedahan. Nasib baik, terdapat beberapa makanan sihat yang perlu anda masukkan dalam diet anda untuk mempercepatkan proses pemulihan dan kekal kuat dan sihat.

Pertama, pastikan anda mengambil banyak makanan yang tinggi vitamin C, seperti oren dan beri. Buah-buahan ini membantu dalam pengeluaran kulit dan meningkatkan sistem imun anda, yang boleh membantu anda pulih lebih cepat selepas berkhatan.

Memuatkan serat juga penting. Ini boleh membantu mengelakkan sembelit dan mengelakkan ketidakselesaan perut. Makanan berserat tinggi untuk dimasukkan ke dalam diet anda termasuk roti bijirin penuh, buah-buahan, sayur-sayuran, kacang, biji, kekacang, oat dan quinoa.

Di samping itu, protein adalah penting untuk memberikan tubuh anda kekuatan yang diperlukan untuk mencapai pemulihan penuh. Protein boleh didapati dalam beberapa sumber bukan haiwan, seperti kekacang, kacang, tauhu dan makanan vegetarian yang lain. Anda juga boleh memilih untuk menambah serbuk protein pada smoothie untuk mendapatkan pembetulan protein anda dengan cara yang cepat dan sihat.

Ketahui lebih lanjut tentang terbaharu kami ZSR berkhatan di Malaysia

Kekal Sihat dan Kuat Selepas Pembedahan

Ringkasnya, adalah penting untuk melakukan yang terbaik untuk mengikuti apa-apa nasihat yang diberikan oleh doktor anda selepas berkhatan. Selain itu, sentiasa perhatikan makanan yang tinggi kandungan gula, garam dan lemak dan jauhkan ia daripada diet anda. Dengan mematuhi garis panduan ini, anda boleh membantu badan anda sembuh dengan lebih cepat dan mengelakkan komplikasi daripada berlaku.
Langgan surat berita kami dan kekal kemas kini.
Pemasaran oleh
Facebook
Twitter
LinkedIn

3 pemikiran tentang "12 jenis makanan yang perlu dielakkan selepas berkhatan"

Ruangan komen telah ditutup.

Nano Medic Piawaian Penyemakan Fakta Penjagaan (NMC).

. Nano Medic Pasukan Care (NMC) komited untuk menyediakan kandungan yang memenuhi piawaian editorial tertinggi untuk ketepatan, sumber dan analisis yang tidak berat sebelah. Setiap artikel disemak fakta sepenuhnya oleh ahli rangkaian profesional kami dari industri penjagaan kesihatan. Selain itu, kami tidak bertolak ansur dengan sebarang tahap plagiarisme, niat tidak beretika atau jahat daripada pengarang, editor dan penyumbang kami.

  1. Semua artikel dikehendaki memasukkan maklumat latar belakang dan konteks yang berkaitan dengan keadaan atau topik tertentu.
  2. Semua subjek, petikan dan statistik data yang digunakan dalam artikel mesti memberikan rujukan atau pautan kepada sumber asal. Kami memastikan kandungan menunjukkan sebab mana-mana statistik yang dibentangkan adalah berkaitan.
  3. Semua kandungan yang dikaitkan dengan preskripsi baharu, amalan, prosedur dan sebagainya mesti menerangkan dengan jelas sepenuhnya ketersediaan, sasaran rawatan, harga, kesan sampingan yang tidak diingini, interaksi yang diketahui dan penggunaan luar label, jika sesuai.
  4. Semua kajian dan dokumen penyelidikan yang dirujuk atau laporan hendaklah daripada jurnal, profesional, atau persatuan akademik yang bereputasi dan relevan.
  5. Sebarang potensi konflik yang menarik berkaitan dengan beberapa kajian atau sumber hendaklah ditunjukkan dengan jelas kepada pembaca.
  6. Semua artikel mesti menyertakan ulasan sahih daripada lebih daripada dua pakar yang berkelayakan dengan kelayakan yang sesuai dan pautan kepada persatuan atau karya yang diterbitkan yang berkaitan.Nano Medic Penjagaan