fbpx
WhatsApp

Kebersihan Lelaki Dan Kanser Serviks: Mengapa Kebersihan Lelaki Adalah Faktor

Fakta diperiksa by Dr Mohd Shafiz Mohd Zaini

Tahukah anda kebersihan memainkan peranan penting dalam kanser serviks? Kebersihan pasangan anda boleh menguatkan atau melemahkan sistem imun dan kesihatan keseluruhan anda. Malangnya, walaupun lelaki dan wanita mendekati kebersihan secara berbeza, lelaki diketahui mempunyai standard dandanan dan kebersihan yang lebih rendah daripada wanita. 

Akibatnya, kanser serviks adalah keempat paling kerap kanser dalam kalangan wanita di seluruh dunia, dan ia merupakan punca utama kematian berkaitan kanser di negara membangun. Rawatan yang dipilih ditentukan oleh beberapa kriteria, termasuk peringkat kanser, umur, dan kesihatan keseluruhan.


Jadi mari kita terokai peranan kebersihan lelaki dalam keadaan ini dan bagaimana anda boleh mencegah kanser serviks dan, dalam proses itu, mencegah jangkitan HPV juga.

Seorang wanita di katil hospital, menerima rawatan untuk kanser serviks.
Borang anda tidak dapat disimpan. Sila muat semula halaman dan cuba lagi.
Borang anda telah berjaya diserahkan.

Langgan surat berita kami dan kekal kemas kini.

Kebenaran Mengenai Kanser Serviks

wanita berbaju polka dot merah jambu dan putih

Kanser serviks adalah sejenis kanser yang bermula di serviks dan merebak ke seluruh badan. Serviks menghubungkan rahim wanita dengan saluran farajnya. Majoriti kes bermula dalam sel pada permukaan serviks. Ia pernah menjadi punca utama kematian di kalangan wanita.

Walau bagaimanapun, memandangkan ujian saringan kanser serviks kini tersedia, ini beransur-ansur berubah.

Apakah Punca Utama Kanser Serviks?

Causes kanser serviks adalah seksual. The manusia papillomavirus (HPV) virus merebak dari satu orang ke orang lain semasa hubungan seksual. Virus ini akan menjangkiti sekurang-kurangnya separuh daripada orang dewasa yang aktif secara seksual pada satu ketika dalam hidup mereka, tetapi hanya peratusan kecil wanita yang akan mengalami kanser ini.

Didiagnos dengan kanser ini adalah satu perkara; mengetahui tahap kanser anda adalah satu lagi. Tahap ini penting kerana ia menunjukkan sama ada kanser telah merebak atau tidak dan, jika ya, sejauh mana ia telah pergi. Mengetahui tahap kanser anda membantu doktor anda menentukan pilihan terapi terbaik untuk anda. 

Ujian Saringan Kanser Serviks Klinikal

Kanser serviks disemak secara perubatan

Gambar oleh Institut Kanser Kebangsaan on Unsplash

Doktor menggunakan ujian Pap smear untuk mendiagnosis keadaan ini. Doktor anda akan mengumpul sampel sel dari serviks anda untuk melakukan ujian ini. Doktor kemudian menghantar sel prakanser ini ke makmal untuk pemeriksaan Pap smear bagi mengesan perubahan kanser.

The Stats

Walaupun sistem imun badan melakukan segala-galanya untuk mengurangkan kesan virus, ia boleh bertahan selama bertahun-tahun dan bertukar menjadi malignan.

. statistik mengganggu seluruh dunia, dengan kanser ini merupakan kanser keempat paling kerap di kalangan wanita di seluruh dunia. Ia mempunyai kira-kira 604 kes baharu dan 000 kematian pada tahun 342. Selain itu, pada tahun 000, negara berpendapatan rendah dan sederhana menyumbang lebih daripada 2020% kes dan kematian baharu di seluruh dunia.

Punca, Tanda dan Gejala Kanser Serviks

Gambaran Keseluruhan Risiko Kanser Serviks

Gambar oleh Institut Kanser Kebangsaan on Unsplash

Apabila bercakap mengenai jenis kanser, kebanyakan wanita tidak tahu sehingga ia telah berkembang ke tahap di mana gejala muncul. Antaranya punca kanser serviks, yang utama ialah penyakit kelamin yang dikenali sebagai human papillomavirus (HPV). Walaupun terdapat pelbagai jenis HPV, hanya satu yang bertanggungjawab menyebabkan kanser ini. 

Peranan Berkhatan Lelaki

Untuk masa yang lama, tidak diketahui sama ada berkhatan lelaki memainkan peranan dalam kejadian jangkitan papillomavirus manusia zakar (HPV) pada lelaki dan kanser serviks pada pasangan wanita mereka. Nasib baik, penyelidikan baru-baru ini melibatkan 1,913 pasangan dari lima negara mendedahkan hubungan langsung antara berkhatan lelaki dan mengurangkan peluang kanser serviks pada pasangan wanita mereka. Dalam kajian ini, saintis menguji 1520 lelaki dengan ujian tindak balas rantai polimerase untuk melihat sama ada mereka mempunyai DNA HPV.

 

Penemuan itu mengesahkan hubungan kuat antara berkhatan dan kanser serviks dalam 74.9 peratus individu ujian, atau 1139 lelaki. Akibatnya, berkhatan lelaki dikaitkan dengan a insiden yang lebih rendah jangkitan HPV zakar dan, dalam kes lelaki yang mempunyai beberapa pasangan seksual pada masa lalu, risiko kanser serviks yang lebih rendah pada pasangan wanita mereka sekarang.


Punca Dan Faktor Lain

buah bulat merah pada permukaan putih dan biru

Selain HPV, faktor-faktor lain seperti gaya hidup dan persekitaran seseorang boleh menyebabkan kanser serviks peringkat lanjut. Oleh itu, ujian pap dan ujian HPV, sebagai langkah pencegahan, tidak bertujuan untuk mengenal pasti penyakit tetapi untuk membezakan mana-mana sel abnormal daripada sel sihat yang mungkin menandakan permulaan kanser supaya rawatan boleh mula membunuh sel kanser lebih awal.

Sel Kanser Serviks Peringkat Awal


Biasanya, peringkat awal kanser ini datang tanpa gejala. Walau bagaimanapun, selepas berkembang, kanser merebak, dan ia datang dengan beberapa tanda dan gejala, yang boleh kelihatan seperti jangkitan saluran kencing (UTI).

Gejala lazim kanser lanjutan ini termasuk pendarahan tidak normal, keputihan, sakit pelvis, berbau, sakit semasa hubungan seksual, kencing yang menyakitkan, dan pendarahan faraj. 

Mereka yang paling terdedah kepada Kanser Serviks

Wanita Berkemungkinan Menghidap Kanser Serviks

Gambar oleh Angiola Harry on Unsplash

 

Ya, peningkatan faktor risiko mempunyai peranan dalam perkembangan kanser, kebanyakannya mungkin tidak menyebabkan kanser. Di samping itu, sesetengah orang yang berisiko lebih tinggi tidak pernah menghidap kanser, manakala orang lain yang tidak mempunyai kanser. 

Selain itu, risiko kanser ini bertambah teruk dengan faktor yang berkaitan dengan sejarah seksual anda. Oleh itu, mengetahui faktor risiko anda dan bercakap dengan doktor anda mengenainya boleh membantu anda membuat keputusan gaya hidup dan penjagaan kesihatan yang lebih baik. 

Pemeriksaan Serviks Sel Serviks

isi semula cecair pada tiub

Secara amnya, kanser serviks lebih berleluasa di kalangan wanita yang kurang berkemungkinan mendapat akses kepada pemeriksaan kanser serviks.

Di samping itu, ia lebih berkemungkinan berkembang dalam diri manusia yang mempunyai sistem imun yang lemah.

Oleh itu, kanser ini berlaku pada wanita dengan ketuat alat kelamin dan herpes. Juga, wanita yang merokok mempunyai kebarangkalian peningkatan hampir dua kali ganda untuk menghidap kanser ini berbanding bukan perokok. 

Kontraseptif oral telah dikaitkan dengan kemungkinan kanser serviks yang lebih tinggi. Menurut beberapa kajian, wanita dengan jangkitan klamidia dalam darah atau lendir serviks mereka terdedah kepada kanser serviks.

Tambahan pula, bakteria Chlamydia boleh membantu pertumbuhan HPV dan kelangsungan hidup dalam serviks.

Tujuh Petua Kebersihan Diri 

Mencegah Kebanyakan Kanser Serviks Dengan Kebersihan Diri

Gambar oleh Maxime on Unsplash

Walaupun anda boleh mencegah kanser serviks menggunakan ujian saringan dan vaksin HPV, kebersihan diri adalah aspek penting dalam sebarang kawalan penyakit. Kebersihan yang tidak baik berkaitan dengan kanser serviks. 

Petua Kebersihan Diri Kanser Serviks

wanita tersenyum dalam fotografi fokus cetek

Beberapa petua kebersihan diri untuk mencegah kanser serviks termasuk: 

 • Pastikan ia bersih dan kering di bawah sana

 • Memberus gigi dan flos 

 • Minum banyak air 

 • Cuci muka anda

 • Mandi dengan kerap dan selepas setiap senaman 

 • Cuci tangan anda 

 • Berhenti merokok 

Bolehkah Lelaki Membantu Mengurangkan Risiko Kanser Serviks?

Melawan Punca Kanser Serviks Dengan Kebersihan

Gambar oleh Kelly Sikkema on Unsplash

Anda boleh merawat kanser serviks apabila anda mengesannya lebih awal. Dan ini meningkatkan kualiti hidup yang tinggi. Untuk mengurangkan kejadian kanser serviks, lelaki mesti memainkan peranan penting.

Sebagai contoh, di negara berpendapatan sederhana dan rendah, negara Pertubuhan Kesihatan Sedunia telah menganjurkan termasuk lelaki dalam pencegahan kanser serviks. 


Mod Utama jangkitan HPV

Kanser serviks disebarkan terutamanya melalui hubungan seksual atau kulit dan membran mukus orang yang menderita. Jadi, melakukan hubungan seks tanpa perlindungan atau hubungan seks dengan ramai pasangan seksual, anda pasti berada dalam bahaya.

 

Karsinoma Sel Squamous

Gambar oleh Institut Kanser Kebangsaan on Unsplash

Penglibatan lelaki dalam pencegahan kanser serviks adalah kritikal, dan tingkah laku dan sikap kesihatan lelaki dipengaruhi oleh kesedaran dan tahap pendidikan perubatan mereka tentang penyakit tersebut. Peranan pencegahan langsung lelaki termasuk:

 • Mengelakkan bahan kimia penyebab kanser.

 • Berhenti merokok.

 • Mengehadkan bilangan pasangan seksual.

 • Menggunakan kondom semasa hubungan seks.

The Part Men Play

orang membentuk bentuk hati dengan tangan mereka

Penyebab kanser serviks yang semakin meningkat adalah kekurangan pengetahuan di pihak lelaki. 

Jadi bolehkah lelaki membantu mengurangkan risiko kanser serviks? Jawapannya ya! Selain daripada mengamalkan kebersihan diri dan seksual yang baik, berikut adalah beberapa cara mereka juga boleh membantu: 

 • Amalkan seks selamat dengan memakai kondom 

 • Tingkatkan kesedaran  

 • Galakkan rakan kongsi mereka untuk menjalani pemeriksaan yang lebih baik 

 • Kekalkan tabiat pemakanan yang sihat dan berhenti merokok

 • Amalkan monogami 

Amalan kebersihan merangkumi bukan sahaja kebersihan diri tetapi juga kebersihan seksual. Apabila bercakap tentang kebersihan, anda mesti memastikan kawasan pangkal paha anda bersih. 

Kesimpulan

Untuk membuat kesimpulan, kanser serviks adalah salah satu kebimbangan kesihatan yang semakin meningkat bagi wanita. Dan walaupun ia biasanya dikaitkan dengan penyakit menular seksual HPV, faktor yang sering diabaikan tetapi sangat menyumbang ialah kebersihan diri. Ujian Pap dan terapi sinaran adalah beberapa cara untuk mendiagnosis dan merawat keadaan ini.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Nano Medic Piawaian Penyemakan Fakta Penjagaan (NMC).

. Nano Medic Pasukan Care (NMC) komited untuk menyediakan kandungan yang memenuhi piawaian editorial tertinggi untuk ketepatan, sumber dan analisis yang tidak berat sebelah. Setiap artikel disemak fakta sepenuhnya oleh ahli rangkaian profesional kami dari industri penjagaan kesihatan. Selain itu, kami tidak bertolak ansur dengan sebarang tahap plagiarisme, niat tidak beretika atau jahat daripada pengarang, editor dan penyumbang kami.

 1. Semua artikel dikehendaki memasukkan maklumat latar belakang dan konteks yang berkaitan dengan keadaan atau topik tertentu.
 2. Semua subjek, petikan dan statistik data yang digunakan dalam artikel mesti memberikan rujukan atau pautan kepada sumber asal. Kami memastikan kandungan menunjukkan sebab mana-mana statistik yang dibentangkan adalah berkaitan.
 3. Semua kandungan yang dikaitkan dengan preskripsi baharu, amalan, prosedur dan sebagainya mesti menerangkan dengan jelas sepenuhnya ketersediaan, sasaran rawatan, harga, kesan sampingan yang tidak diingini, interaksi yang diketahui dan penggunaan luar label, jika sesuai.
 4. Semua kajian dan dokumen penyelidikan yang dirujuk atau laporan hendaklah daripada jurnal, profesional, atau persatuan akademik yang bereputasi dan relevan.
 5. Sebarang potensi konflik yang menarik berkaitan dengan beberapa kajian atau sumber hendaklah ditunjukkan dengan jelas kepada pembaca.
 6. Semua artikel mesti menyertakan ulasan sahih daripada lebih daripada dua pakar yang berkelayakan dengan kelayakan yang sesuai dan pautan kepada persatuan atau karya yang diterbitkan yang berkaitan.Nano Medic Penjagaan