fbpx
WhatsApp

2021 Berkhatan Kebaikan dan Keburukan, Kaedah Berbeza dan Penjagaan Selepas

Fakta diperiksa by Dr Mohd Shafiz Mohd Zaini

Jadual Kandungan

2021 kebaikan dan keburukan berkhatan

Mari kita senaraikan semua kemungkinan kebaikan dan keburukan berkhatan supaya anda boleh memahami risiko dan faedah berkhatan dalam artikel ini. Juga, lihat Stapler ZSR terbaru kami proses bersunat di Malaysia dan bagaimana ia boleh memberi manfaat kepada anda.

Berkhatan adalah amalan kuno yang melibatkan keratan kulup berlebihan dibebaskan daripada glans (kepala) zakar. Budaya Yahudi mengkhatankan lelaki mereka pada hari kelapan selepas kelahiran dan kebanyakan percaya amalan itu berasal dari upacara keagamaan. 

Berkhatan agama juga berleluasa di kalangan orang Islam dan Yahudi, menyumbang sehingga 70% daripada populasi berkhatan global. Doktor mengesyorkan berkhatan pada hari pertama atau kedua selepas kelahiran kerana prosedurnya semakin rumit dengan usia. 

Namun begitu, berkhatan adalah prosedur yang selamat dengan pelbagai faedah yang terbukti, apabila dilakukan oleh pakar. Dalam bahagian seterusnya, anda akan mendapat maklumat mengenai kebaikan dan keburukan berkhatan, kaedah, dan apa yang diharapkan sebelum, semasa dan selepas pembedahan.

ilustrasi-untuk-berkhatan-kebaikan-keburukan

kebaikan dan keburukan berkhatan - The Pros Of Sunat

Orang ramai memilih berkhatan atas pelbagai sebab, daripada amalan agama dan budaya kepada sebab perubatan. Mari kita mula menganalisis sunat kebaikan dan keburukan dan mengambil melihat pada yang unik kebaikan daripada berkhatan:

Mencegah Jangkitan Saluran Kencing

Berkhatan membuang kulup utuh yang memerlukan penarikan balik manual untuk membersihkan. Kulit boleh menyimpan lebih banyak kotoran, meningkatkan kemungkinan jangkitan saluran kencing dan jangkitan buah pinggang. Merit utama di sini adalah kemudahan membersihkan zakar berkhatan dan semua faedah yang datang dengan kebersihan yang betul. Menurut kajian, kebarangkalian mendapat UTI meningkat kepada 4 -12 kali ganda pada lelaki yang tidak berkhatan berbanding mereka yang menjalani prosedur tersebut.

Phimosis adalah keadaan yang jarang berlaku di mana anda tidak dapat menarik balik kulup untuk mendedahkan kelenjar (kepala) zakar. Kebanyakan kanak-kanak lelaki yang baru lahir tidak boleh menarik balik kulup dari kepala. Walau bagaimanapun, kanak-kanak lelaki berumur empat tahun atau lebih akan mudah menarik balik kulup mereka. 

Apabila phimosis melebihi usia awal kanak-kanak, ia boleh mengakibatkan pelbagai komplikasi dan memerlukan prosedur berkhatan perubatan untuk membuang kulit yang utuh.

Petua Pencegahan Kanser Zakar

Hujung kanser zakar berlaku pada kira-kira satu daripada enam ratus lelaki yang tidak berkhatan. Ia adalah kanser berbahaya dan rawatan memerlukan amputasi kelenjar. 

Kanser zakar hampir selalu berlaku pada lelaki yang tidak berkhatan dan tidak pernah didengari pada lelaki berkhatan. Oleh itu, secara meluas dianggap bahawa berkhatan membantu mencegah kanser zakar.

Pencegahan HIV dan STD

Percubaan kawalan rawak telah berulang kali menunjukkan berkhatan untuk mengurangkan kemungkinan dijangkiti STD dan HIV dengan ketara. Keberkesanan prosedur dalam mencegah penyakit kelamin sangat boleh dipertikaikan. 

Walau bagaimanapun, konsensus adalah bahawa berkhatan mengurangkan peluang pendedahan, walaupun tidak mencukupi untuk menjamin cadangan universal.

Kebersihan yang mudah

Ini adalah faedah utama berkhatan, sebahagian besarnya, dan dikaitkan dengan faedah lain, termasuk pencegahan STD. Pada asasnya, mengeluarkan lebihan kulup akan mendedahkan kepala zakar dan bahagian yang lebih sukar untuk dibersihkan jika anda tidak berkhatan, kerana anda perlu menarik balik kulit. 

Penarikan balik yang berterusan boleh mengakibatkan keradangan dan bahagian dalam kulup juga kekal lembap, halus dan sukar dibersihkan. Selepas berkhatan, anda sepatutnya boleh membersihkan semua bahagian dengan mudah dan mengeluarkan kotoran dan penumpukan berjangkit lain yang tertutup di bawah kulup.

archaeologicalsocietyofsouthernflorida kadar berkhatan dunia

kebaikan dan keburukan berkhatan – statistik dan kadar di seluruh dunia
Imej oleh masyarakat arkeologi southernflorida

kebaikan dan keburukan berkhatan - The Cons of sunat

Faedah lain berkhatan termasuk sesuai dengan budaya atau agama. Walau bagaimanapun, amalan itu datang dengan set kebimbangannya. Berikut adalah beberapa keburukan daripada berkhatan:

 • Kesakitan dan emosi – Bayi baru lahir dan lelaki yang berkhatan dari semua peringkat umur akan berasa sakit, walau bagaimanapun jangka hayatnya. Doktor mungkin mengesyorkan anestesia semasa pembedahan dan ubat penahan sakit untuk lima hingga tujuh hari berikutnya yang diperlukan untuk luka berkhatan sembuh. Ibu bapa juga mungkin berasa emosi untuk menundukkan anak mereka kepada keputusan itu.
 
 • Kebudayaan – Banyak populasi dan budaya, termasuk ramai orang Eropah, tidak mengkhatankan lelaki mereka. Terserah kepada anda untuk memutuskan sama ada anda mahu anak anda kelihatan seperti lelaki lain atau berkhatan.
 
 • kos – Jika insurans perubatan anda tidak melindungi sunat, anda akan berbelanja di luar poket.

Kebimbangan lain mengenai berkhatan termasuk pendarahan dan jangkitan luka, walaupun ini jarang berlaku, kebimbangan umum apabila terdapat pembedahan dan luka. Menurut American Academy of Pediatrics, kebaikan berkhatan yang baru lahir melebihi risiko, tetapi setiap kes adalah berbeza dan memerlukan pembuatan keputusan bebas.

Kaedah Berkhatan yang Berbeza

Terdapat faktor lain yang perlu dipertimbangkan dan menambah mata kepada kebaikan dan keburukan berkhatan, seperti kaedah berkhatan. Terdapat pelbagai jenis teknik berkhatan yang digunakan untuk bayi baru lahir. Berkhatan disyorkan sebelum bayi meninggalkan hospital, biasanya sebelum hari ketiga mereka. Kaedah standard melibatkan melindungi hujung zakar dengan peranti tertentu semasa kulup dikeluarkan. Berikut ialah melihat empat cara biasa:

a) Kaedah Stapler ZSR

Berkhatan Stapler ZSR menawarkan set teknik berkhatan generasi ketiga untuk menggantikan semua kaedah generasi kedua, seperti Gomco, Mogen, dan Plastibell yang dibincangkan di bawah. 

Tidak seperti amalan konvensional yang bergantung pada pengapit dan cincin, ZSR Stapler menggabungkan prinsip pembedahan kinetik, anastomosis dan jahitan automatik. 

Doktor akan menggunakan mesin yang boleh dipercayai untuk mengukur glans dan memilih saiz ZSR yang betul berdasarkan ukuran. Hasilnya ialah pemotongan berkhatan tepat pisau bedah berdasarkan ukuran tepat yang diambil oleh mesin terobosan.

b) Pengapit Gomco

Kaedah ini melibatkan pengasingan kulup dari glans zakar menggunakan alat siasatan khas. Pada bayi baru lahir, kepala dan kulup bercantum dengan membran nipis yang disiasat tanpa membuat hirisan. 

Setelah dipisahkan, doktor akan memasangkan alat berbentuk loceng di bawah kulup tetapi di atas kepala zakar. Insisi kulup mungkin diperlukan untuk mencapai ini. 

Langkah terakhir melibatkan menarik kulup di atas peranti berbentuk loceng, mengetatkan pengapit untuk mengurangkan aliran darah ke kawasan tersebut dan memotong kulup dengan pisau bedah.

c) Pengapit Mogen

Kaedah ini sangat berkesan dalam mengurangkan pendarahan. Seperti alat Gomco, prosedur bermula dengan memisahkan kepala zakar dari kulup menggunakan probe. 

Setelah dipisahkan, kulup ditarik ke hadapan (bertentangan dengan penarikan balik) glans dan kulit dimasukkan melalui pengapit logam dengan slot. 

Pengapit dipegang pada tempatnya sementara doktor mengeluarkan kulup menggunakan pisau bedah dan akan tinggal beberapa minit lagi selepas prosedur untuk mengawal dan mencegah pendarahan.

d) Teknik Plastibell

Teknik ini meminjam daripada teknik pengapit Gomco dan pengapit Mogen. Ia bermula dengan mengasingkan kepala dari kulup menggunakan probe. 

Seterusnya, doktor kemudiannya akan meletakkan loceng plastik di atas glans dan di bawah kulup. Doktor juga akan mengikat cincin plastik jahitan terus di sekeliling kulup untuk memotong bekalan darah di luar cincin. 

Sebatang pisau bedah kemudiannya akan digunakan potong kulup. Cincin plastik akan dibiarkan di tempatnya selama 5 hingga 12 hari akan datang dan tertanggal dengan sendirinya, sama seperti tali pusat.

Apa yang Diharapkan Sebelum Berkhatan?

Pembedahan berkhatan tidak begitu rumit seperti yang lain, jadi ia melibatkan lebih sedikit persediaan pra-prosedur. Jika berkhatan adalah untuk bayi, anda harus berbincang dengan doktor untuk menilai risikonya. 

Kebanyakan berkhatan bayi dilakukan oleh pakar obstetrik berlesen tetapi juga boleh dilakukan oleh pakar pediatrik, pakar urologi, pengamal keluarga, pakar bedah pediatrik atau pakar neonatologi. Prosedur ini boleh dilakukan untuk lelaki dari semua peringkat umur tetapi kurang rumit untuk bayi baru lahir. Orang dewasa juga mungkin mendapati kesakitan dan penyesuaian emosi atau traumatik, jadi adalah penting untuk menangani semua ketakutan sebelum pembedahan. 

Doktor juga akan memeriksa sejarah perubatan untuk melihat sama ada anda mempunyai sejarah gangguan pendarahan, seperti hemofilia. Jika anda berbuat demikian, berkhatan akan ditangguhkan kerana mereka mencari penyelesaian yang lebih baik. 

Jika anda sudah bersedia untuk berkhatan, doktor akan membincangkan potensi risiko dan faedah untuk membantu anda membuat keputusan termaklum. Ia juga disyorkan untuk muncul dalam keadaan bersih dan bersedia untuk prosedur.

Berkhatan adalah salah satu pembedahan yang paling singkat dan akan mengambil masa dua hingga lima minit. Selepas prosedur, doktor akan segera menyapu salap berasaskan petroleum pada luka baru dan menggunakan kain kasa untuk membalut zakar supaya ia tidak melekat pada lampin atau kain bayi. 

Sesetengah kaedah, seperti kaedah Plastibell, tidak memerlukan pembalut. Dalam kebanyakan kes, terdapat pendarahan yang minimum selepas prosedur, tanpa mengira teknik yang dipilih. 

Walau bagaimanapun, anda harus mengharapkan sedikit darah yang mengalir dari tepi hirisan. Jika berkhatan adalah untuk bayi yang baru lahir, anda mungkin melihat bintik darah pada lampin dan apabila anda mula-mula menanggalkan pembalut. Ini akan berhenti dengan sendirinya dalam masa beberapa hari. Bayi juga mungkin sakit dan murung pada masa ini. Berikut adalah beberapa petua untuk memastikan keselamatan selepas berkhatan:

 • Gunakan air suam yang bersih untuk membersihkan dan melegakan luka.
 • Elakkan produk mandian astringen dan khas.
 • Jika najis sampai ke zakar, gunakan air suam dan sabun dan bersihkan dengan lembut.
 • Gantikan pembalut dengan yang baru setiap kali anda menukar lampin bayi.
 • Gunakan jeli petroleum setiap kali, walaupun selepas pembalut tidak diperlukan, untuk mengelakkan gosokan, melekat dan rasa tidak selesa apabila sesuatu menyentuh luka.
 

Anda hendaklah memberi luka berkhatan sekurang-kurangnya sepuluh hari untuk sembuh. Pada masa ini, hujung kulup, tempat tambahan dipotong, mungkin mentah atau kekuningan, yang bukan sebab untuk dikhuatiri. Walau bagaimanapun, anda perlu menghubungi doktor untuk situasi berikut:

 • Pendarahan berterusan atau lebih daripada darah bersaiz suku pada lampin
 • Kehadiran lepuh berisi nanah dan tanda jangkitan lain
 • Demam
 • Kemerahan dan bengkak di sekitar hujung zakar
 • Tiada kencing dalam tempoh 24 jam pertama selepas pembedahan
 

Walau bagaimanapun, ini agak jarang berlaku jika anda memilih doktor yang dipercayai dan kit berkhatan. Ia juga penting untuk mempunyai persediaan berkhatan yang betul.

Kenapa Berkhatan Stapler ZSR di Malaysia adalah Teknik Terbaik

Walaupun pelbagai teknik telah digunakan untuk mencapai kejayaan berkhatan, adalah dinasihatkan untuk memilih yang terbaik yang ada dan pada masa ini, ia tidak menjadi lebih baik daripada ZSR Stapler Sunat Peranti Malaysia

Alat ini merupakan teknik berkhatan lelaki generasi ketiga dan terkini, menawarkan kebolehpercayaan mesin, ketepatan dan kemudahan penggunaan. ZSR mengukur saiz tepat kulup yang boleh dikeluarkan dengan selamat dan membantu doktor mencapai ketepatan semasa proses. Ia juga melibatkan teknik dan produk termaju untuk kawalan dan penyembuhan pendarahan.

Langgan surat berita kami dan kekal dikemas kini.
Pemasaran oleh

Kesimpulan

Berkhatan adalah amalan berabad-abad yang diperhatikan oleh banyak tradisi di seluruh dunia, terutamanya di Afrika, Timur Tengah, Asia dan Amerika Utara. Sebelum teknik ZSR revolusioner, doktor bergantung pada Gomco, Mogen dan Plastibell, didahului oleh pisau tradisional, kaca pecah dan batu tajam. Kaedah ini berguna untuk masa itu. 

Walau bagaimanapun, amalan ini telah berkembang dengan pesat, memuncak ke kemuncak semasa yang menampilkan mesin dan teknik generasi ke-3 pintar. Pada masa ini, tiada kaedah berkhatan yang lebih baik daripada ZSR Stapler. 

Apa pendapat anda tentang kebaikan dan keburukan berkhatan? Adakah anda lebih kepada kebaikan atau lebih kepada keburukan? Komen di bawah dan beritahu kami! Hubungi kami hari ini untuk mengetahui lebih lanjut tentang khatan ZSR dan bagaimana ia boleh memberi manfaat kepada anda atau anak kecil anda.

Related Articles:

Facebook
Twitter
LinkedIn

Nano Medic Piawaian Penyemakan Fakta Penjagaan (NMC).

. Nano Medic Pasukan Care (NMC) komited untuk menyediakan kandungan yang memenuhi piawaian editorial tertinggi untuk ketepatan, sumber dan analisis yang tidak berat sebelah. Setiap artikel disemak fakta sepenuhnya oleh ahli rangkaian profesional kami dari industri penjagaan kesihatan. Selain itu, kami tidak bertolak ansur dengan sebarang tahap plagiarisme, niat tidak beretika atau jahat daripada pengarang, editor dan penyumbang kami.

 1. Semua artikel dikehendaki memasukkan maklumat latar belakang dan konteks yang berkaitan dengan keadaan atau topik tertentu.
 2. Semua subjek, petikan dan statistik data yang digunakan dalam artikel mesti memberikan rujukan atau pautan kepada sumber asal. Kami memastikan kandungan menunjukkan sebab mana-mana statistik yang dibentangkan adalah berkaitan.
 3. Semua kandungan yang dikaitkan dengan preskripsi baharu, amalan, prosedur dan sebagainya mesti menerangkan dengan jelas sepenuhnya ketersediaan, sasaran rawatan, harga, kesan sampingan yang tidak diingini, interaksi yang diketahui dan penggunaan luar label, jika sesuai.
 4. Semua kajian dan dokumen penyelidikan yang dirujuk atau laporan hendaklah daripada jurnal, profesional, atau persatuan akademik yang bereputasi dan relevan.
 5. Sebarang potensi konflik yang menarik berkaitan dengan beberapa kajian atau sumber hendaklah ditunjukkan dengan jelas kepada pembaca.
 6. Semua artikel mesti menyertakan ulasan sahih daripada lebih daripada dua pakar yang berkelayakan dengan kelayakan yang sesuai dan pautan kepada persatuan atau karya yang diterbitkan yang berkaitan.Nano Medic Penjagaan