fbpx
WhatsApp

Berkhatan Dewasa: Jangkaan Pemulihan

Fakta diperiksa by Dr Abdol Rashid Bin Masrom

Jadual Kandungan

Jangkaan Pemulihan Berkhatan Dewasa

Dewasa-Berkhatan-Pemulihan-Harapan-Ilustrasi-Foto

Sebelum kita masuk ke dalam pemulihan sunat. Mari kita fahami bahawa - Berkhatan orang dewasa terdiri daripada pakar perubatan yang membuang kulit yang menutupi kulup secara pembedahan, atau kulit yang menutupi kepala zakar. Doktor "menolak" kulup ke bawah kepala zakar, dan kemudian memotongnya. Mereka kemudian menjahit tepi menggunakan jahitan kecil yang boleh larut, dan prosedurnya selesai. 

Ini adalah salah satu prosedur pembedahan terpendek yang wujud, dan kebanyakan lelaki bebas pulang ke rumah pada hari yang sama. Doktor mungkin telah menggunakan mana-mana satu daripada beberapa teknik. Masa pemulihan dan penyembuhan berkhatan adalah serupa melainkan Stapler ZSR telah digunakan, yang mempunyai masa pemulihan berkhatan yang lebih mudah dan lebih cepat.

Pemulihan Berkhatan Lelaki Dewasa Tradisional

Untuk beberapa hari pertama selepas berkhatan, zakar mungkin lebam, bengkak, dan menyakitkan. Ini adalah jangkaan biasa, dan ia tidak sepatutnya menyakitkan. Ubat sakit di kaunter seperti ibuprofen atau acetaminophen harus mengurangkan gejala ini.

Gambar lelaki pegang pangkal paha dalam blog tentang pemulihan sunat

Anda akan mempunyai pembalut di atas kawasan pembedahan atau yang menutupi seluruh zakar. Doktor akan mengarahkan anda tentang masa untuk mengeluarkan pembalut. Anda harus memakai seluar dalam yang anda selesa, tetapi itu cukup sesuai untuk menahan seluruh zakar tegak. Ini akan mempercepatkan masa pemulihan berkhatan dengan membantu meminimumkan bengkak.

Menjaga Diri Di Rumah

 • Dapatkan rehat yang mencukupi kerana ini mempercepatkan pemulihan.
 • Tutup pangkal paha anda dengan kain, dan sapukan pek ais setiap 2 hingga 3 jam selama 20 minit pada satu masa untuk hari pertama.
 • Letakkan zakar anda supaya tegak di dalam seluar dalam anda untuk menaikkannya.
 • Cuba berjalan setiap hari, dan tingkatkan jumlahnya dengan kenaikan kecil setiap hari.
 • Tanggalkan sebarang pembalut selepas doktor memberikan okey. Rendam dalam mandian suam untuk membantu melonggarkan pembalut.
 • Mandi atau mandi sebentar selepas pembalut ditanggalkan.
 • Pastikan anda menghadiri sebarang temujanji susulan, dan pastikan nombor doktor dan jururawat anda tersedia untuk digunakan.
 • Simpan senarai semua ubat yang anda ambil.
 • Hubungi talian doktor atau jururawat anda untuk sebarang isu atau soalan.

Perkara yang Perlu Dihindari

 • Elakkan aktiviti lasak seperti berbasikal, berlari, aerobik, angkat berat selama empat minggu, atau sehingga doktor anda memberi anda kelulusan.
 • Jangan melancap atau melakukan persetubuhan selama enam minggu. Ereksi adalah normal dan dibiarkan begitu sahaja.
 • Jangan merangsang zakar.

Penjagaan susulan adalah bahagian penting dalam pemulihan anda. Memastikan untuk mengekalkan janji temu tersebut adalah penting, tetapi juga penting untuk mengetahui untuk menghubungi bantuan 911 sekiranya mana-mana situasi ini timbul:

 • Anda pengsan (tidak sedarkan diri).
 • Mengalami masalah bernafas, batuk darah atau sesak nafas.

Sekiranya mana-mana keadaan berikut timbul, adalah penting untuk mendapatkan nasihat segera daripada doktor anda:

 • Anda mengalami kesakitan yang tidak hilang selepas mengambil ubat sakit.
 • Anda mempunyai jahitan yang longgar atau hirisan anda terbuka.
 • Pembalut itu meresap dengan darah merah terang.
 • Nanah mengalir dari kawasan itu.
 • Anda mula demam.
 • Anda tidak boleh membuang air kecil.
Anda mempunyai simptom jangkitan saluran kencing yang termasuk:
 
  1. Sakit atau terbakar apabila anda membuang air kecil.
  2. Kekerapan kencing tanpa banyak membuang air kecil.
  3. Sakit di bahagian rusuk yang hanya di bawah tulang rusuk, tetapi di atas pinggang, di kedua-dua belah badan.
  4. Darah dalam air kencing anda.
  5. Demam.

Diet

 • Anda boleh kembali kepada diet biasa melainkan anda menghadapi sakit perut, kemudian berpegang pada makanan yang lebih lembut dan mudah dihadam seperti roti bakar, nasi, yogurt atau ayam.
 • Minum banyak cecair melainkan doktor anda mengarahkan sebaliknya.

Ubat-ubatan

Doktor anda mungkin menghantar anda pulang dengan ubat preskripsi, dan mereka akan memberikan maklumat tentang arahan tersebut. Ambil ubat-ubatan ini betul-betul seperti yang diarahkan.

Jika anda mengambil aspirin atau ubat pencair darah sebelum pembedahan, doktor anda akan mengarahkan anda jika dan bila anda hendak memulakan semula ubat tersebut.

Ambil ubat sakit tepat seperti yang ditetapkan.

Jika anda tidak mengambil ubat sakit preskripsi, berunding dengan doktor anda mengenai ubat di kaunter.

Jangan ambil dua atau lebih ubat sakit sekaligus melainkan diarahkan oleh doktor anda. Banyak ubat sakit mengandungi acetaminophen, yang boleh membahayakan hati anda.

Jika doktor anda menetapkan antibiotik, jangan berhenti mengambilnya walaupun anda berasa lebih baik. Adalah penting untuk menghabiskan keseluruhan kursus yang ditetapkan untuk memastikan jangkitan dibersihkan atau dicegah.

Jika anda berasa seperti ubat sakit yang ditetapkan anda membuat anda sakit perut, sama ada makan ubat anda dengan sedikit makanan atau minta ubat sakit jenis lain.

Berkhatan dan Pemulihan ZSR

Walaupun pelbagai teknik telah digunakan untuk mencapai kejayaan berkhatan, adalah dinasihatkan untuk memilih yang terbaik yang ada dan pada masa ini, ia tidak menjadi lebih baik daripada Berkhatan Stapler ZSR Peranti. Alat ini adalah teknik berkhatan lelaki generasi ketiga dan terkini, menawarkan kebolehpercayaan mesin, ketepatan dan kemudahan penggunaan. ZSR mengukur saiz tepat kulup yang boleh dikeluarkan dengan selamat dan membantu doktor mencapai ketepatan semasa proses. Ia juga melibatkan teknik dan produk lanjutan untuk kawalan dan penyembuhan pendarahan.

Jika dibandingkan dengan kaedah di atas yang memerlukan jahitan, kaedah stapler ZSR adalah lebih cekap.

 • Masa pembedahan yang lebih singkat
 • Tahap kepuasan pesakit yang lebih tinggi dengan penampilan zakar
 • Kesakitan pembedahan yang lebih rendah
 • Kehilangan darah pembedahan yang lebih rendah
 • Kehilangan darah selepas pembedahan yang lebih rendah
 

Arahan selepas pembedahan adalah lebih santai, dengan semua aktiviti selain daripada senaman berat dibenarkan untuk disambung semula. Kokot ditutup dengan pembalut elastik yang boleh dilonggarkan dan dilaraskan sehingga tiga jam selepas pembedahan. Selepas tiga hari, pesakit boleh menukar pembalut dan membasmi kuman kawasan dengan iodin. Selepas seminggu, mandi dibenarkan dengan arahan untuk memastikan kawasan luka kering dan membasmi kuman dengan iodin. Kawasan itu tidak perlu dibalut, tetapi jika kawasan glans terlalu sensitif, anda boleh menutupnya dengan kain kasa. Senaman berat adalah dilarang selama sebulan, dan aktiviti seksual dilarang selama 50 hari selepas pembedahan.

Jahitan mula tertanggal secara automatik seminggu selepas prosedur, dan kebanyakannya akan jatuh dalam masa 10 hingga 15 hari selepas pembedahan. Ia adalah perkara biasa untuk staples untuk kekal sehingga empat minggu.

Memandangkan bukan sahaja pembedahan yang lebih mudah tetapi pemulihan yang lebih mudah, kaedah stapler ZSR akan mendominasi kepakaran urologi berkhatan. Cari pilihan ini untuk menjadi tersedia untuk berkhatan bayi, dan juga mencarinya sebagai pilihan untuk pembedahan rekonstruktif, atau hanya untuk berkhatan di kemudian hari. Berkhatan dewasa adalah keputusan yang sangat penting dan mengubah hidup untuk dibuat, dan mempunyai lebih banyak pilihan memastikan ia lebih mudah dan lebih mudah diakses oleh mereka yang ingin berkhatan.

Langgan surat berita kami dan kekal kemas kini.
Pemasaran oleh
Facebook
Twitter
LinkedIn

Nano Medic Piawaian Penyemakan Fakta Penjagaan (NMC).

. Nano Medic Pasukan Care (NMC) komited untuk menyediakan kandungan yang memenuhi piawaian editorial tertinggi untuk ketepatan, sumber dan analisis yang tidak berat sebelah. Setiap artikel disemak fakta sepenuhnya oleh ahli rangkaian profesional kami dari industri penjagaan kesihatan. Selain itu, kami tidak bertolak ansur dengan sebarang tahap plagiarisme, niat tidak beretika atau jahat daripada pengarang, editor dan penyumbang kami.

 1. Semua artikel dikehendaki memasukkan maklumat latar belakang dan konteks yang berkaitan dengan keadaan atau topik tertentu.
 2. Semua subjek, petikan dan statistik data yang digunakan dalam artikel mesti memberikan rujukan atau pautan kepada sumber asal. Kami memastikan kandungan menunjukkan sebab mana-mana statistik yang dibentangkan adalah berkaitan.
 3. Semua kandungan yang dikaitkan dengan preskripsi baharu, amalan, prosedur dan sebagainya mesti menerangkan dengan jelas sepenuhnya ketersediaan, sasaran rawatan, harga, kesan sampingan yang tidak diingini, interaksi yang diketahui dan penggunaan luar label, jika sesuai.
 4. Semua kajian dan dokumen penyelidikan yang dirujuk atau laporan hendaklah daripada jurnal, profesional, atau persatuan akademik yang bereputasi dan relevan.
 5. Sebarang potensi konflik yang menarik berkaitan dengan beberapa kajian atau sumber hendaklah ditunjukkan dengan jelas kepada pembaca.
 6. Semua artikel mesti menyertakan ulasan sahih daripada lebih daripada dua pakar yang berkelayakan dengan kelayakan yang sesuai dan pautan kepada persatuan atau karya yang diterbitkan yang berkaitan.Nano Medic Penjagaan