fbpx
WhatsApp

Apa yang perlu anda ketahui sebelum berkhatan

Fakta diperiksa by Dr Mohd Shafiz Mohd Zaini

Jadual Kandungan

Apa yang perlu anda ketahui sebelum berkhatan

Terdapat beberapa perkara yang perlu anda ambil perhatian sebelum pembedahan berkhatan dilakukan. Dalam artikel ini kami akan membincangkan sebanyak mungkin supaya anda tahu cara menyediakannya sebelum berkhatan. Berkhatan ialah pembedahan yang melibatkan pembuangan kulup zakar yang menutupi hujungnya. Walaupun terdapat banyak kaedah berkhatan, berkhatan adalah amalan biasa di seluruh dunia tetapi cenderung kurang biasa di Eropah dan Amerika Selatan. 

Prosedur ini biasanya berlaku apabila pesakit baru lahir dan hampir selalu dilakukan atas sebab peribadi atau agama. Berkhatan pada kanak-kanak yang lebih tua dan orang dewasa adalah kurang biasa, tetapi persediaan yang sama dan pertimbangan penjagaan selepas masih terpakai. Kanak-kanak yang lebih tua atau orang dewasa mungkin perlu mempertimbangkan berkhatan di kemudian hari untuk merawat beberapa keadaan.

Pesakit berkhatan mungkin menjalani pembedahan kerana mereka tidak boleh menggulung semula kulup anda, juga dipanggil phimosis; mereka mungkin memerlukan pembedahan kerana kulup kekal tersangkut di belakang kepala zakar, juga dipanggil paraphimosis. Balanitis, bengkak kulup, dan balanoposthitis, iaitu keradangan hujung dan kulup zakar, adalah dua lagi komplikasi yang mungkin memerlukan prosedur berkhatan. Selepas pembedahan, masalah ini akan hilang.

Dalam bayi lelaki yang baru lahir yang sihat, tidak ada keperluan perubatan segera untuk berkhatan. Walau bagaimanapun, keluarga akan memilih berkhatan untuk anak lelaki mereka kerana beberapa sebab untuk perkembangan dan kesihatan seksual masa depan mereka. Beberapa undang-undang rohani, seperti dalam agama Yahudi dan Islam, mewajibkan anak lelaki yang baru lahir berkhatan. Tetapi keluarga boleh memilih untuk mengkhatankan anak lelaki mereka atas sebab-sebab lain, seperti keutamaan estetik, keinginan untuk anak lelaki "kelihatan seperti" bapa mereka, dan mengurangkan risiko beberapa keadaan kesihatan lebih jauh.

Dalam agama Yahudi, berkhatan dipanggil brit milah dan dilakukan semasa bayi baru lahir, hanya kira-kira lapan hari, sebagai sebahagian daripada upacara keagamaan. Seorang mohel akan beroperasi, yang telah menerima latihan rohani dan pembedahan untuk melakukan upacara berkhatan.

Dalam budaya Islam, berkhatan dipanggil khitan dan boleh berlaku sebagai sebahagian daripada upacara keagamaan. Di bahagian lain di dunia, berkhatan berlaku dalam suasana hospital. Di kebanyakan negara Islam, keluarga memilih khitan semasa bayi lelaki mereka, tetapi keluarga mungkin menunggu sehingga budak lelaki itu memasuki akil baligh.

Apa yang keluarga perlu tahu sebelum pergi berkhatan

Walaupun khabar angin sebaliknya, berkhatan tidak menjejaskan kesuburan lelaki yang sihat. Terdapat pelbagai laporan hasil daripada beberapa kajian tentang bagaimana berkhatan mempengaruhi keseronokan seksual.

Kelebihan berkhatan:

 • Mengurangkan risiko jangkitan saluran kencing bayi
 • Mengurangkan risiko penyakit kelamin, termasuk penularan HIV dari wanita ke lelaki
 • Mengurangkan risiko kanser serviks dan beberapa keadaan pada pasangan wanita
 • Boleh membantu mencegah balanitis, balanoposthitis, paraphimosis dan phimosis
 • Meningkatkan potensi untuk kebersihan alat kelamin yang baik
 

Keburukan berkhatan:

 • Boleh dilihat sebagai tidak diingini oleh pasangan romantis
 • Walaupun ubat pengurusan sakit konvensional atau agen kebas topikal (tanya doktor anda untuk cadangan) berkesan merawat kesakitan minimum ini, ia boleh menyebabkan kesakitan.
 • Boleh menyebabkan komplikasi yang jarang berlaku, termasuk memotong terlalu banyak atau terlalu sedikit kulup, serta risiko jangkitan atau pendarahan yang berlebihan.
 
Anda boleh membaca lebih lanjut mengenai kebaikan dan keburukan berkhatan dengan artikel kami yang mendalam dengan pautan.

Prosedur berkhatan

Semasa berkhatan, doktor membuang kulit yang menutupi kepala zakar atau “kulup”. Mereka akan melakukan ini dengan menolak kulit dari kepala zakar, memotong kulit, dan kemudian menjahit bahagian tepi. Doktor anda mungkin menggunakan mana-mana satu daripada beberapa cara untuk melakukan ini. Anda akan mempunyai beberapa jahitan kecil yang akan larut dengan sendirinya. Kebanyakan lelaki dewasa pulang ke rumah pada hari yang sama dengan pembedahan, walaupun mereka mesti berehat daripada aktiviti fizikal, termasuk seks.

Berkhatan hendaklah dilakukan dengan selamat dan dalam persekitaran steril oleh doktor. Jenis doktor boleh berbeza-beza kerana pakar pediatrik, pakar obstetrik, doktor perubatan keluarga, pakar bedah, dan pakar urologi semuanya diketahui melakukan khatan. Berkhatan atas sebab agama selalunya akan berlaku di tangan profesional kerohanian yang ditetapkan untuk melaksanakan prosedur tersebut.

Apabila berkhatan melibatkan bayi, pesakit akan berbaring terlentang dengan tangan dan kaki diamankan. Anestetik bayi yang lembut diberikan melalui suntikan atau mungkin menggunakan krim kebas yang kurang invasif.

Terdapat beberapa teknik untuk melakukan khatan. Pilihan kaedah bergantung pada keutamaan dan pengalaman doktor.

Tiga kaedah berkhatan utama ialah Pengapit Gomco, yang Peranti plastibell, Dan Pengapit Mogen. Setiap alat berfungsi hampir sama, dengan memotong peredaran ke kulup untuk mengelakkan pendarahan semasa memotong kulup. Prosedur berkhatan mengambil masa kira-kira 15 hingga 30 minit apabila menggunakan salah satu daripada peranti atau kaedah ini. Setiap kaedah mempunyai 'sebelum berkhatan' berhati-hati untuk mengambil perhatian, sila dapatkan nasihat doktor anda untuk maklumat lanjut.

Sesetengah keluarga akan menjalani pembedahan ini ke atas anak lelaki mereka atas sebab agama atau sosial. Apabila dilakukan pada kanak-kanak yang sangat muda, kesakitan dan pemulihan adalah agak minimum dan boleh diawasi oleh mereka. Dalam pesakit berkhatan dewasa, individu itu selalunya boleh kembali bekerja dan rutin dalam masa satu minggu, bergantung pada pekerjaan mereka dan betapa beratnya tugas mereka.

Pembedahan boleh menimbulkan tekanan, tetapi maklumat beliau akan membantu anda memahami perkara yang anda boleh jangkakan dan bersedia untuk pembedahan dengan selamat. Jika anda tidak mengikut arahan ini, pembedahan anda mungkin berisiko dibatalkan kerana potensi hasil pesakit yang kurang ideal.

 • Ikut arahan doktor dengan ketat, termasuk menahan diri daripada makan dan minum pada beberapa jam sebelum pembedahan. Berus gigi dan makan ubat, tetapi lakukan dengan hanya seteguk air dan bukan secawan.
 • Mandi sebelum anda masuk untuk pembedahan anda; bagaimanapun, jangan gunakan losyen, cologne atau deodoran.
 • Tanggalkan semua barang kemas dan tindikan, dan tinggalkan di rumah.
 • Elakkan memasukkan kanta sentuh anda jika anda memakainya, dan pilih cermin mata sahaja.

Apa yang pesakit berkhatan harus sedar sebelum berkhatan

Inilah perkara yang perlu diketahui oleh pesakit berkhatan dewasa, sebelum berkhatan di hospital atau pusat pembedahan.

 • Ingat untuk membawa ID gambar keluaran kerajaan.
 • Berkhatan mengambil masa kira-kira satu jam dan dianggap sebagai pembedahan bukan invasif, pesakit luar.
 • Kawasan itu akan disediakan untuk pembedahan, termasuk mencukur dan menandakan lokasi untuk ketepatan.
 • Anestesia akan diberikan, dan pakar bius mungkin membuatkan anda tidur, atau mereka mungkin kebas kawasan tersebut dengan agen kebas tempatan.
 • Ubat bius dan sakit akan menyebabkan pesakit tidak selamat untuk mengendalikan kenderaan.
 • Anda akan menerima arahan yang lebih khusus tentang pemulihan daripada doktor anda, termasuk diet, penjagaan luka selepas pembedahan, dan bila ia sesuai untuk kembali kepada aktiviti seksual.

Sebelum Berkhatan dan selepas penjagaan.

Berkhatan adalah yang paling biasa dilakukan apabila bayi baru lahir masih di hospital. Pengamal yang berbeza akan melakukan khatan pada bayi baru lahir, termasuk doktor dan pemimpin rohani yang ditetapkan dalam beberapa kes. Jika anda seorang ibu bapa memilih untuk menjalankan prosedur ini ke atas bayi anda yang baru lahir, anda mesti menandatangani borang kebenaran sebelum pembedahan berkhatan.

Bagi kanak-kanak yang lebih tua dan orang dewasa, prosedur itu berlaku di hospital atau pusat pembedahan, dan pesakit boleh pulang ke rumah pada hari itu dan kembali bekerja tidak lama kemudian.

Bagi pesakit berkhatan dan ibu bapa mereka, pembedahan mudah ini boleh menjadi sedikit tekanan. Berikut adalah perkara yang anda perlu ketahui terlebih dahulu untuk membuat persediaan untuk pembedahan, serta apa yang diharapkan semasa proses penjagaan selepas itu.

 • Jadualkan perjalanan pulang kerana bius dan ubat sakit akan menyebabkan anda tidak selamat untuk memandu atau pulang ke rumah secara berdikari.
 • Fahami kaedah pembedahan yang dirancang, bersama dengan risiko dan faedah uniknya—tiada prosedur yang dijamin 100% selamat.
 • Laporkan semua ubat dan keadaan kesihatan sebelum pembedahan, walaupun anda rasa ia tidak berkaitan dengan operasi khusus ini. Sesetengah ubat meningkatkan risiko pendarahan, dan yang lain tidak sesuai dengan anestetik.
 • Laporkan produk kesihatan semulajadi yang diambil, kerana ini boleh meningkatkan risiko semasa pembedahan. Jika anda perlu berhenti mengambil beberapa ubat ini, doktor akan memberitahu anda sejauh mana anda mesti berpantang sebelum pembedahan.

Seperti banyak pembedahan dan prosedur perubatan, penjagaan susulan adalah bahagian penting dalam rawatan dan keselamatan anda.

Jangan panik jika zakar kelihatan sedikit merah atau lebam selama beberapa hari selepas berkhatan; ini adalah biasa.

 • Basuh zakar dan tukar pembalut pada selang waktu yang sesuai—biasanya sekali sehari.
 • Kembali ke tempat kerja dan aktiviti harian asalkan tidak memenatkan fizikal.
 • Jangan berlebihan dengan ubat sakit; ambil hanya mengikut keperluan dan disyorkan oleh doktor.
 • Elakkan berjoging atau angkat berat, tetapi lakukan senaman.
 • Gunakan berjalan kaki sebagai cara yang lembut untuk melakukan senaman semasa pemulihan anda. Mulakan dengan panjang yang lebih pendek dan tingkatkan jarak anda setiap hari.
 • Bagi orang dewasa, elakkan aktiviti seksual sehingga empat minggu.
 • Ibu bapa yang merawat pesakit berkhatan yang baru lahir memastikan kawasan itu bersih dan tidak dibatasi lampin ketat semasa pemulihan.
 • Hadiri semua temu janji, dan hubungi talian panggilan doktor atau jururawat anda jika anda menghadapi masalah. Adalah penting untuk menghubungi doktor anda dengan segera jika anda sakit atau dijangkiti selepas pembedahan. Jika terdapat pendarahan yang berlebihan, koyak pada kulit atau jahitan, atau jika sakitnya berpanjangan atau tidak dapat ditanggung.
Langgan surat berita kami dan kekal kemas kini.
Pemasaran oleh
Acara Berkhatan ZSR Dr Darsono dari Rumah Sunat Arrahman, Indonesia

Cara terbaik untuk mengalami berkhatan tanpa rasa sakit dengan pemulihan yang cepat

Terdapat produk baru untuk pesakit berkhatan Malaysia yang mencari prosedur yang selamat dan tidak menyakitkan dengan pemulihan yang cepat.

Berita Kaedah Berkhatan Malaysia, “Bisa guna Berkhatan Stapler ZSR Anastomat,” menyediakan kaedah berkhatan yang tidak menyakitkan dan estetik untuk lelaki/lelaki, termasuk faedah berkhatan, bagaimana ZSR Stapler Sunat lebih baik daripada kaedah lain kerana:

 • Kemudahan penggunaan: ZSR Stapler Circumcision direka bentuk dengan pemegang peranti yang dibuat secara profesional, membantu mengurangkan keletihan sambil memaksimumkan ketepatan.
 
 • Keselamatan Terbukti: Pelbagai ujian klinikal telah membuktikan bahawa ZSR Stapler Sunat generasi ketiga kami beroperasi dengan selamat dan boleh dipercayai.
 
 • Kecekapan: Produk mekanikal yang direka dalam alat Sunat Stapler ZSR cekap melakukan pemotongan dan jahitan dalam tindakan tunggal.
 
 • Ketidaksuburan: Stapler ZSR kami sesuai untuk sebarang umur. Terdapat juga sembilan jenis model yang berbeza untuk menampung lelaki.
 

The Disposable ZSR Stapler Circumcision Anastomat extends throughout Malaysia Country (including Kuala Lumpur, Johor, Kedah, Kelantan, Pahang, Perak, Selangor, and Terengganu, Melaka, Penang Island, Sarawak, and Sabah) for all men and boys.

Ketahui lebih lanjut tentang yang terbaik, kaedah berkhatan tanpa rasa sakit di Malaysia.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

1 pemikiran tentang "Apa yang perlu anda ketahui sebelum berkhatan"

Ruangan komen telah ditutup.

Nano Medic Piawaian Penyemakan Fakta Penjagaan (NMC).

. Nano Medic Pasukan Care (NMC) komited untuk menyediakan kandungan yang memenuhi piawaian editorial tertinggi untuk ketepatan, sumber dan analisis yang tidak berat sebelah. Setiap artikel disemak fakta sepenuhnya oleh ahli rangkaian profesional kami dari industri penjagaan kesihatan. Selain itu, kami tidak bertolak ansur dengan sebarang tahap plagiarisme, niat tidak beretika atau jahat daripada pengarang, editor dan penyumbang kami.

 1. Semua artikel dikehendaki memasukkan maklumat latar belakang dan konteks yang berkaitan dengan keadaan atau topik tertentu.
 2. Semua subjek, petikan dan statistik data yang digunakan dalam artikel mesti memberikan rujukan atau pautan kepada sumber asal. Kami memastikan kandungan menunjukkan sebab mana-mana statistik yang dibentangkan adalah berkaitan.
 3. Semua kandungan yang dikaitkan dengan preskripsi baharu, amalan, prosedur dan sebagainya mesti menerangkan dengan jelas sepenuhnya ketersediaan, sasaran rawatan, harga, kesan sampingan yang tidak diingini, interaksi yang diketahui dan penggunaan luar label, jika sesuai.
 4. Semua kajian dan dokumen penyelidikan yang dirujuk atau laporan hendaklah daripada jurnal, profesional, atau persatuan akademik yang bereputasi dan relevan.
 5. Sebarang potensi konflik yang menarik berkaitan dengan beberapa kajian atau sumber hendaklah ditunjukkan dengan jelas kepada pembaca.
 6. Semua artikel mesti menyertakan ulasan sahih daripada lebih daripada dua pakar yang berkelayakan dengan kelayakan yang sesuai dan pautan kepada persatuan atau karya yang diterbitkan yang berkaitan.Nano Medic Penjagaan