fbpx
WhatsApp

Apakah Phimosis?

Fakta diperiksa by Dr Abdol Rashid Bin Masrom

Jadual Kandungan

Apa itu Phimosis

muka closeup seorang lelaki yang marah kerana phimosis

<click to learn how berkhatan ZSR boleh membantu menyembuhkan phimosis>

Phimosis adalah keadaan kesihatan di mana kulup tidak boleh ditarik ke belakang atau ditarik balik melepasi glans. Ia paling lazim di kalangan lelaki, kedua-dua kanak-kanak dan orang dewasa. Pengetatan prepuce [kulup] disebabkan oleh penyempitan tisu preputial, menyebabkan lekatan antara kulup dan kelenjar.

Ramai bayi lelaki dilahirkan dengan kulit yang tidak boleh ditarik balik. Kulup biasanya melekat pada glans, dan apabila ia berkembang, prepuce mengendur dan menjadi boleh ditarik balik pada kira-kira tiga tahun. Itu dipanggil phimosis fisiologi, tetapi apabila ia menyebabkan kesakitan, ia dirujuk sebagai phimosis patologi, dan ia boleh menyebabkan masalah dengan ereksi dan penembusan seksual di kalangan kanak-kanak lelaki berumur 13-17 tahun. 

Langgan surat berita kami dan kekal dikemas kini.
Pemasaran oleh

Punca dan Gejala Phimosis

Phimosis adalah keadaan semula jadi, dan tiada bukti saintifik untuk menunjukkan mengapa ia berlaku di kalangan sesetengah kanak-kanak lelaki dan bukan yang lain. Selain itu, ia mungkin disebabkan oleh penarikan semula prepuce secara paksa, menyebabkan parut dan kecederaan kecil dan kecil. Itu menyukarkan untuk menarik balik kulup.

Masalah Perubatan yang – Keadaan kesihatan lain boleh menyebabkan phimosis. Sebagai contoh, jika anda menghidap diabetes, kemungkinan mendapat phimosis adalah tinggi kerana diabetes dikaitkan dengan balanitis, keradangan kelenjar zakar. Selain itu, kebersihan yang tidak baik boleh menyebabkan keadaan ini kerana ia mengakibatkan jangkitan pada kulup.

Keadaan kulit yang lain mungkin membawa kepada pengetatan prepuce. Mereka termasuk:

 • Ekzema: Keadaan perubatan akut yang menyebabkan kemerahan, kegatalan, dan kekeringan pada kulup.
 • Rancangan lichen: Ruam gatal yang tidak berjangkit yang menjejaskan bahagian kulit yang berlainan, termasuk prepuce.
 • psoriasis: Keadaan kulit di mana terdapat tompok merah dan kulit mengelupas di seluruh badan.
 • Lichens sclerosus: Parut pada kulup yang disebabkan oleh kerengsaan kencing; ia boleh menyebabkan phimosis.

Penuaan – Sama seperti seseorang mengalami kedutan pada kulup kerana usia tua, begitu juga kulup. Seseorang individu kebanyakannya mengalami selepas beberapa ereksi.

melayu-budak-membuat-ekspresi

Gejala Phimosis

Tidak selalu phimosis membawa kepada sebarang gejala. Tetapi apabila seseorang mengalaminya, ia biasanya dicirikan oleh kesakitan, bengkak, dan kemerahan. Seperti yang dinyatakan sebelum ini, kerengsaan kencing, di mana kulup mengganggu laluan air kencing yang normal, menyebabkan phimosis. Ini bermakna seseorang itu tidak dapat mengosongkan pundi kencingnya sepenuhnya.

Sesetengah tanda-tanda dan gejala-gejala phimosis termasuk:

 • Gatal dan sakit kulup dengan bau
 • Pengumpulan cecair tebal
 • Kemerahan dan bengkak pada glans zakar
 • Sakit ketika membuang air kecil

Bilakah Anda Perlu Dapatkan Bantuan Perubatan untuk phimosis?

Kebanyakan kes phimosis kanak-kanak tidak memerlukan rawatan perubatan, terutamanya di kalangan bayi kecil dan kanak-kanak lelaki. Namun, adalah disyorkan untuk memantau keadaan anak anda dan melihat sama ada ia akan membawa kepada sebarang masalah. Jika tiada simptom yang serius, maka anda tidak perlu mendapatkan bantuan perubatan. Walau bagaimanapun, jika kanak-kanak mengalami sebarang gejala dan mengalami kesakitan semasa ereksi atau kencing yang sihat, itu adalah tanda merah untuk membawa mereka berjumpa doktor. Biasanya, pembekal kesihatan akan memeriksa sebarang jangkitan berulang pada glans zakar atau prepuce. Mereka juga akan menilai simptom dan sebarang tanda phimosis patologi.

Apabila ia datang kepada diagnosis phimosis, doktor tidak akan memerlukan sebarang ujian makmal atau kajian pengimejan. Penyedia terutamanya mendiagnosis keadaan secara klinikal. Satu-satunya masa mereka mungkin memerlukan ujian makmal ialah apabila keadaan itu dikaitkan dengan jangkitan kencing atau kulit. Walau bagaimanapun, doktor yang merawat harus dapat membezakan antara phimosis fisiologi dan phimosis patologi. Terdapat juga keperluan untuk menilai tahap keterukan keadaan dan kemungkinan asal atau punca untuk menguruskan prosedur rawatan berikutnya dengan lebih baik.

Siapa yang Berkemungkinan Menghidapi Phimosis?

 • Hampir 96% bayi lelaki mempunyai kulup yang tidak boleh ditarik balik kerana lekatan semula jadi antara glans zakar dan kulup yang disebabkan oleh penyempitan orifis preputial dan frenulum breve, keadaan di mana bahagian kulit yang bersambung dengan kulup lebih pendek daripada biasa. Kulit kemudiannya boleh ditarik balik pada tempoh yang berubah-ubah, biasanya antara tiga dan 18 tahun atau lebih.

  Walau bagaimanapun, 2% lelaki terus mempunyai prepuce tidak boleh ditarik sepanjang hayat mereka walaupun normal. Dalam phimosis fisiologi, kulup yang ketat adalah sihat dan cemberut apabila ditarik ke belakang. Dengan phimosis patologi, walaupun daya tarikan lembut boleh menyebabkan pembentukan struktur berbentuk kon dengan hujung putih.

  Rekod klinikal menunjukkan bahawa kadar morbiditi phimosis patologi di kalangan kanak-kanak lelaki adalah kira-kira 0.4 setiap 1000 kanak-kanak lelaki setiap tahun. Selain itu, 0.6% kanak-kanak lelaki berkemungkinan menghidap penyakit ini sebelum mereka mencapai umur 15 tahun, dan ia biasanya dicirikan oleh disuria, jangkitan kencing, dan sakit.

Apa yang Tidak Boleh Dilakukan Jika Anda Menghidapi Phimosis?

Apabila anda mengalami phimosis, tidak digalakkan untuk meregangkan atau menarik balik kulup dengan kuat. Walaupun dengan tarikan yang sedikit, seseorang boleh mengalami parut dan keradangan yang boleh memburukkan keadaan. 

Tetapi jika anda perlu meregangkan prepuce, pastikan anda menggunakan krim steroid phimosis padanya dan amalkan senaman regangan phimosis dan urut kulup sehingga krim meresap ke dalam kulit. Mula menarik kembali kulup sehingga anda mula mengalami ketidakselesaan. Pada ketika ini, hujung glans akan terdedah. Cuba sapukan krim pada hujungnya, supaya anda boleh menarik balik kulup dengan mudah tanpa rasa sakit.

Rawatan Phimosis

Ia sentiasa disyorkan untuk mendapatkan bantuan perubatan apabila anda mengalami phimosis. Biasanya, doktor akan menghantar swab dari glans ke makmal untuk menentukan punca keadaan, contohnya, balanitis.

Sekiranya keadaan itu disebabkan oleh jangkitan kulat, doktor akan menetapkan salap antikulat, tetapi jika ia adalah jangkitan bakteria, dia akan memberikan antibiotik.

Walau bagaimanapun, beberapa kes phimosis yang teruk dirawat dengan lebih baik melalui berkhatan atau pembedahan yang serupa. Ini termasuk membuang preputium/kulup, biasanya dilakukan semasa bayi, walaupun ia boleh dilakukan pada sebarang umur. Doktor juga boleh mengesyorkan berkhatan jika pesakit mengalami balanitis berulang dan jangkitan kencing yang lain.

Malangnya, terdapat kes di mana pesakit mengadu tentang komplikasi selepas berkhatan. Itulah sebabnya kami mengesyorkan Berkhatan Stapler ZSR teknik yang bergantung pada teknologi terkini untuk melakukan khatan dengan cepat, tepat dan mudah, yang memihak kepada pengendali dan pesakit. Selain itu, teknik ini serba boleh, kerana ia boleh digunakan untuk pesakit dari semua peringkat umur. Peranti berkhatan datang dalam pelbagai jenis dan reka bentuk untuk menampung lelaki pada peringkat umur dan peringkat kehidupan yang berbeza.

Facebook
Twitter
LinkedIn

1 pemikiran tentang "Apakah Phimosis?"

Ruangan komen telah ditutup.

Nano Medic Piawaian Penyemakan Fakta Penjagaan (NMC).

. Nano Medic Pasukan Care (NMC) komited untuk menyediakan kandungan yang memenuhi piawaian editorial tertinggi untuk ketepatan, sumber dan analisis yang tidak berat sebelah. Setiap artikel disemak fakta sepenuhnya oleh ahli rangkaian profesional kami dari industri penjagaan kesihatan. Selain itu, kami tidak bertolak ansur dengan sebarang tahap plagiarisme, niat tidak beretika atau jahat daripada pengarang, editor dan penyumbang kami.

 1. Semua artikel dikehendaki memasukkan maklumat latar belakang dan konteks yang berkaitan dengan keadaan atau topik tertentu.
 2. Semua subjek, petikan dan statistik data yang digunakan dalam artikel mesti memberikan rujukan atau pautan kepada sumber asal. Kami memastikan kandungan menunjukkan sebab mana-mana statistik yang dibentangkan adalah berkaitan.
 3. Semua kandungan yang dikaitkan dengan preskripsi baharu, amalan, prosedur dan sebagainya mesti menerangkan dengan jelas sepenuhnya ketersediaan, sasaran rawatan, harga, kesan sampingan yang tidak diingini, interaksi yang diketahui dan penggunaan luar label, jika sesuai.
 4. Semua kajian dan dokumen penyelidikan yang dirujuk atau laporan hendaklah daripada jurnal, profesional, atau persatuan akademik yang bereputasi dan relevan.
 5. Sebarang potensi konflik yang menarik berkaitan dengan beberapa kajian atau sumber hendaklah ditunjukkan dengan jelas kepada pembaca.
 6. Semua artikel mesti menyertakan ulasan sahih daripada lebih daripada dua pakar yang berkelayakan dengan kelayakan yang sesuai dan pautan kepada persatuan atau karya yang diterbitkan yang berkaitan.Nano Medic Penjagaan