fbpx
WhatsApp

Apa yang Perlu Dilakukan Jika Anda Menghidapi Balanitis

Fakta diperiksa by Dr Mohd Shafiz Mohd Zaini

Jadual Kandungan

Apa yang Perlu Dilakukan Jika Anda Menghidapi Balanitis

seluar dalam lelaki memegang bantuan inskripsi dengan ilustrasi balanitis

Apakah Balanitis?

balanitis adalah keradangan yang berlaku pada kulit di bahagian kepala zakar (the glans). Keradangan berterusan pada kulup atau prepuce pada lelaki yang tidak berkhatan dipanggil Balanoposthitis.

Apa yang menyebabkan Balanitis?

Penyebab balanitis boleh berpunca daripada beberapa keadaan yang berbeza.

Kebersihan yang tidak baik di sekitar kepala kawasan zakar ditambah dengan kulup yang ketat boleh menyebabkan kerengsaan oleh smegma. Smegma, penyebab balanitis yang paling biasa, adalah bahan seperti cheesy yang berkembang di bawah kulup glans apabila ia tidak mempunyai kebersihan yang baik.

Sebilangan kecil bakteria atau candida hidup pada kulit, tetapi ia menyebabkan jangkitan yang membawa kepada salah satu punca balanitis apabila ia membiak. Jangkitan yis atau putih adalah jangkitan biasa yang menyebabkan thrush. Apabila balanitis terus berulang, ia mungkin disebabkan oleh jangkitan yis yang disebarkan antara pasangan semasa hubungan seksual.

Keadaan asas yang paling biasa dikaitkan dengan balanitis ialah diabetes kerana gula darah yang tidak terkawal, mengurangkan imuniti badan. Titisan air kencing yang mengandungi gula kekal di belakang kulup membolehkan kuman membiak dengan cepat, menyebabkan jangkitan.

Keadaan kulit tertentu seperti psoriasis or (semula jadi/physiological phimosis) boleh menyebabkan atau lulus untuk balanitis. Phimosis adalah keadaan kulit di mana kulup tidak mudah menarik balik di atas kelenjar, dengan itu mengumpul peluh, serpihan, dan air kencing, mungkin membawa kepada jangkitan. Ini paling lazim di kalangan kanak-kanak lelaki.

Sesetengah jangkitan seksual kadang-kadang boleh menyebabkan balanitis walaupun ia bukan STI. STI ini termasuk herpes kelamin, klamidia, dan gonorea, dan mereka hampir selalu mempunyai sejenis lelehan. Biasanya, doktor menguji sampel dari pelepasan semut untuk menguji sebarang STI.

Kulit kelenjar adalah sangat sensitif. Ia mungkin meradang jika terkena pelbagai bahan kimia atau bahan lain seperti sabun tertentu, kondom lateks, pelincir, spermisida dan perapi fabrik.

Gejala Balanitis

Doktor boleh mendiagnosis balanitis dengan mudah dengan melihat beberapa simptom, termasuk kemerahan dan rupa glans yang meradang serta ruam bertompok pada kepala zakar. Satu lagi gejala balanitis ialah kehadiran keputihan atau zakar yang gatal. Dalam kebanyakan kes, pesakit Balanitis mungkin mengalami kesukaran dan atau kesakitan untuk menarik balik kulup.

Siapa yang mendapat Balanitis?

Keadaan ini mempunyai peluang yang lebih tinggi untuk berlaku pada lelaki muda dan beberapa lelaki yang tidak berkhatan. Secara amnya, lelaki muda dengan kulup yang ketat dan sempit menutupi glans adalah yang paling terjejas.

Jenis Balanitis yang Menjejaskan Kepala Zakar

Terdapat 3 jenis utama balanitis. Setiap jenis berlaku pada lelaki yang mempunyai keadaan atau umur sedia ada lain. Tiga jenis itu termasuk:

 • Balanitis anak lelaki adalah jenis yang paling lazim. Ia boleh menyebabkan kemerahan dan kesakitan di kepala zakar.
 • Balanitis Circinate lebih terdedah pada lelaki dengan arthritis reaktif. Balanitis jenis ini boleh menyebabkan kudis bau berkembang di kepala zakar.
 • Pseudoepitheliomatous keratotik dan balanitis micaceous adalah jenis balanitis yang paling jarang berlaku. Ia hanya memberi kesan kepada lelaki tua yang tidak berkhatan berumur lebih dari 60 tahun. Simptom balanitis jenis ini ialah ketuat bersisik tumbuh di kepala zakar.

 

penyelidikan mengenai maklumat kesihatan mendedahkan bahawa hampir satu daripada 25 lelaki dan lelaki muda mendapat balanitis pada satu ketika dalam hidup mereka. Tidak berkhatan meningkatkan risiko mendapat balanitis.

Rawatan - Apa yang perlu dilakukan jika anda menghidapi Balanitis?

Kursus rawatan bergantung kepada punca jangkitan dan mungkin memerlukan gabungan langkah penjagaan diri dengan nasihat perubatan untuk memastikan penyembuhan yang betul:

 • Gunakan krim pelembap atau emolien untuk membersihkan zakar.
 • Gunakan air suam sahaja untuk membersihkan zakar dan kemudian keringkan kulup dengan lembut.
 • Apabila terdapat jangkitan, penggunaan mandian gelembung garam boleh menenangkan zakar.

Walau bagaimanapun, merawat balanitis kebanyakannya adalah mengenai membasmi punca di sebalik jangkitan.

 • Krim antijamur: Doktor menetapkan krim ini, seperti clotrimazole krim, untuk rawatan merawat jangkitan yis yang menyebabkan balanitis.
 • Antibiotik: Ini sesuai untuk rawatan penyakit kelamin yang menyebabkan balanitis. Antibiotik akan bergantung pada sifat jangkitan. Doktor kemungkinan besar akan menetapkan krim atau tablet.
 • Pengurusan diabetes: Mengawal paras gula dalam darah dengan betul akan menguatkan imuniti badan. Seorang doktor akan membantu menyediakan langkah untuk menguruskan paras gula sekiranya gejala balanitis berulang.
 • Krim steroid ringan: Ia mengurangkan keradangan pada balanitis yang disebabkan oleh alahan atau perengsa. Kadang-kadang krim ini digunakan ditambah ubat anti-yis atau antibiotik untuk mengurangkan keradangan yang disebabkan oleh jangkitan. Walau bagaimanapun, sekiranya berlaku keradangan atau jangkitan pada hujung kepala zakar, doktor tidak akan menetapkan krim ini tidak boleh digunakan secara bersendirian, kerana steroid boleh memburukkan lagi jangkitan.
 • proses bersunat: Dalam kes simptom balanitis yang berulang, berkhatan adalah disyorkan terutamanya untuk lelaki dengan kulup yang ketat.

Terdapat beberapa cadangan tentang perkara yang tidak boleh dilakukan apabila anda sudah mempunyai jangkitan balanitis termasuk

 • Melakukan hubungan seksual boleh memburukkan lagi gejala balanitis dan menyebabkan kerosakan selanjutnya pada kelenjar atau kulup yang dijangkiti sensitif.
 • Menggunakan krim, sabun dan losyen yang keras atau apa-apa jenis boleh memburukkan lagi gejala balanitis.

Makanan yang disyorkan

Terdapat beberapa makanan yang boleh kita makan untuk membantu dalam rawatan jangkitan yang menyebabkan balanitis. Makanan ini meningkatkan imun kita dan mengimbangi bakteria yang sudah ada pada kelenjar.

 • Yogurt: Ia adalah probiotik semulajadi. Menambah yogurt dengan bakteria hidup ke dalam diet kita menggalakkan pertumbuhan kuman yang baik, yang melawan jangkitan seperti candida atau thrush.
 • Bawang putih: Dikenali dengan penggunaan antibakteria serta antikulat, memasukkan bawang putih ke dalam diet kita boleh membantu mengimbangi bakteria yang menyebabkan jangkitan yis yang membawa kepada balanitis.
 • epal sider cuka: ia bertindak sebagai antikulat terhadap spesies Candida yis. Ia boleh menjadi masam dan berasid, dan disyorkan untuk mencampurkannya dengan sedikit air atau meminumnya dengan penyedut minuman. Kesan sampingannya boleh menjadi kerengsaan perut.

Penawar Terbaik

Di Malaysia, agama menjadi faktor pendorong utama orang Islam berkhatan. Berkhatan di Malaysia dilakukan ke atas remaja lelaki atau lelaki sebagai upacara tradisional.

Penyembuhan yang paling berkesan untuk balanitis adalah, tanpa ragu-ragu, berkhatan seperti yang dinyatakan di atas. Dengan kemajuan dalam bidang perubatan dan prosedur perubatan, teknologi berkhatan tidak ketinggalan. Pada masa ini, kemuncak teknik berkhatan ialah Berkhatan Stapler ZSR (atau Zsr Sunat) yang menggunakan teknologi paling canggih untuk menyediakan prosedur yang mudah, tepat dan boleh dipercayai untuk pengendali serta pesakit.

ZSR membantu doktor mencapai ketepatan semasa proses kerana ia mengukur saiz khusus kulup yang boleh tertanggal. Ia juga termasuk kaedah dan produk lanjutan untuk mengawal pendarahan serta penyembuhan. Kesabaran balanitis boleh mendapat manfaat daripada berkhatan ZSR, dan kebersihan yang baik kerana kulup tempat kuman bersembunyi dan tumbuh dibuang, menghalang jangkitan berulang.

Ringkasnya, risiko mendapat balanitis berkurangan dengan kebersihan yang baik. Ramai lelaki yang terjejas oleh balanitis boleh pulih dengan rawatan, dan semua pesakit boleh melakukan berkhatan untuk mengurangkan risiko.

 

Sumber:

https://patient.info/infections/fungal-infections/candidal-skin-infection-yeast-infection

https://drtanandpartners.com.my/penis-foreskin-infections

https://nmchealthcare.com.my/products/zsr-circumcision-malaysia

https://my.clevelandclinic.org/health/drugs/18755-clotrimazole-skin-cream-lotion-or-solution

https://patient.info/skin-conditions/psoriasis-leaflet

https://patient.info/sexual-health/sexually-transmitted-infections-leaflet/chlamydia

Langgan surat berita kami dan kekal dikemas kini.
Pemasaran oleh
Facebook
Twitter
LinkedIn

Nano Medic Piawaian Penyemakan Fakta Penjagaan (NMC).

. Nano Medic Pasukan Care (NMC) komited untuk menyediakan kandungan yang memenuhi piawaian editorial tertinggi untuk ketepatan, sumber dan analisis yang tidak berat sebelah. Setiap artikel disemak fakta sepenuhnya oleh ahli rangkaian profesional kami dari industri penjagaan kesihatan. Selain itu, kami tidak bertolak ansur dengan sebarang tahap plagiarisme, niat tidak beretika atau jahat daripada pengarang, editor dan penyumbang kami.

 1. Semua artikel dikehendaki memasukkan maklumat latar belakang dan konteks yang berkaitan dengan keadaan atau topik tertentu.
 2. Semua subjek, petikan dan statistik data yang digunakan dalam artikel mesti memberikan rujukan atau pautan kepada sumber asal. Kami memastikan kandungan menunjukkan sebab mana-mana statistik yang dibentangkan adalah berkaitan.
 3. Semua kandungan yang dikaitkan dengan preskripsi baharu, amalan, prosedur dan sebagainya mesti menerangkan dengan jelas sepenuhnya ketersediaan, sasaran rawatan, harga, kesan sampingan yang tidak diingini, interaksi yang diketahui dan penggunaan luar label, jika sesuai.
 4. Semua kajian dan dokumen penyelidikan yang dirujuk atau laporan hendaklah daripada jurnal, profesional, atau persatuan akademik yang bereputasi dan relevan.
 5. Sebarang potensi konflik yang menarik berkaitan dengan beberapa kajian atau sumber hendaklah ditunjukkan dengan jelas kepada pembaca.
 6. Semua artikel mesti menyertakan ulasan sahih daripada lebih daripada dua pakar yang berkelayakan dengan kelayakan yang sesuai dan pautan kepada persatuan atau karya yang diterbitkan yang berkaitan.Nano Medic Penjagaan