fbpx
WhatsApp

Adakah Kanser Serviks Dan Kanser Ovari Berkaitan?

Fakta diperiksa by Dr Mohd Shafiz Mohd Zaini

tanda dan gejala, kanser endometrium, kanser serviksDiagnosis kanser mungkin merupakan pengalaman yang menakutkan bagi sesiapa sahaja. Di samping itu, wanita sangat bimbang tentang kanser ginekologi. Sehingga 78 organ boleh ditemui dalam badan wanita, dan sejumlah sepuluh daripadanya boleh ditemui dalam sistem pembiakan wanita. Ia boleh mencabar bagi orang bukan perubatan untuk membezakan antara banyak bahagian, dan ovari dan kanser serviks adalah dua contoh perkara ini. 

Walaupun ia sering digunakan secara bergantian, ia adalah dua syarat yang berbeza. Kebanyakan kanser saluran pembiakan, termasuk serviks dan ovari, berasal dari rahim. Walaupun kesemuanya berkongsi beberapa ciri yang sama (seperti simptom dan saringan), hasil mereka mempunyai perbezaan yang ketara. 

So adalah berkaitan kanser serviks dan kanser ovari?

Membaca artikel ini, anda boleh mengetahui lebih lanjut tentang perbezaan dan persamaan antara kanser serviks dan ovari.

Kanser serviks vs kanser ovari: Penting untuk Belajar?

kanser payudara dan ovari, sistem pembiakan wanita, tanda dan gejala

Kanser serviks dan ovari adalah dua penyakit yang paling kerap didiagnosis. Gejala kanser ovari termasuk kembung perut yang berterusan, manakala pendarahan faraj yang tidak teratur boleh menunjukkan kanser serviks. Prognosis adalah jauh lebih baik apabila keganasan ini dikesan lebih awal.

Bagi sesiapa yang berminat untuk mengetahui lebih lanjut tentang jenis kanser ini, kami telah memberikan penerangan terperinci di bawah.

Kanser serviks

Jenis kanser ini berkembang di dalam sel serviks, iaitu organ yang menghubungkan rahim dengan faraj. Nasib baik, jenis kanser ini boleh dirawat. Pengesanan kanser serviks pada peringkat awal selalunya boleh disembuhkan. Tetapi wanita lebih 30 tahun berkemungkinan besar mendapat kanser serviks. Selalunya, pembedahan, terapi sinaran, kemoterapi, atau gabungan rawatan ini digunakan untuk merawatnya. Histerektomi terdiri daripada membuang rahim dan serviks, selalunya dikeluarkan sepenuhnya.

Terapi sinaran melibatkan merawat rahim, serviks, dan tisu bersebelahan. Terapi sinaran selepas pembedahan kadangkala penting untuk menjamin bahawa semua kanser telah dikeluarkan dan mengurangkan risiko penyakit itu kembali. Oleh kerana ubat kemoterapi menjadikan sel kanser lebih sensitif kepada radiasi, kanser serviks yang lebih maju mungkin memerlukan gabungan terapi sinaran dan kemoterapi. Doktor pakar dalam kanser bekerja rapat dengan setiap pesakit untuk menilai dan membincangkan cara terbaik untuk merawat mereka dengan betul.

Kanser ovari

Ia berada di serviks, yang menghubungkan rahim dengan faraj, di mana kanser ovari berkembang. Kanser juga boleh bermula pada tisu nipis yang melapisi organ dan dinding perut dalaman, yang dikenali sebagai peritoneum. Tindak balas pesakit terhadap perkara ini berbeza-beza dan ditentukan oleh pelbagai pembolehubah seperti jenis kanser, peringkat, gred, dan kesihatan keseluruhan.

Pembedahan biasanya diperlukan untuk merawat kanser, walaupun perkembangan dan jenis menentukan tahap dan campur tangan pembedahan. Pesakit sering memerlukan rawatan tambahan seperti pembedahan, kemoterapi, dan terapi sinaran untuk memastikan kanser itu dibanteras dan tidak akan kembali. Atas sebab ini, anda perlu mencari kemudahan yang komited untuk menawarkan penjagaan yang paling cemerlang yang mungkin kepada semua pesakitnya.

Perbezaan Dan Persamaan

kanser peritoneal primer, sistem pembiakan wanita, kanser endometrium

Memandangkan serviks dan ovari bersambung, mungkin terdapat pertindihan antara kanser ovari dan serviks. Kedua-dua tumor, sebagai contoh, boleh menyebabkan pendarahan dan keputihan yang tidak normal, serta gejala lain. 

Walau bagaimanapun, CDC mengenal pasti banyak gejala kanser ovari yang jarang berlaku dalam kanser serviks:

 • Rasa cepat kenyang atau menghadapi masalah makan, 

 • tekanan pada pelvis, 

 • Kencing yang kerap atau mendesak, 

 • Sembelit, 

 • Perut kembung atau sakit belakang

Punca dan penyaringan adalah dua kawasan tambahan di mana kedua-duanya menyimpang. 

Pada masa ini tiada punca yang diketahui untuk kanser ovari, tetapi jangkitan HPV adalah punca penting kanser serviks. Hasilnya, ujian untuk virus HPV adalah cara yang berkesan untuk mengenal pasti wanita yang mungkin berisiko mendapat kanser serviks. Pemeriksaan kanser serviks dengan ujian Pap adalah pilihan lain.

Tetapi tidak ada sebarang prosedur saringan yang boleh dipercayai untuk pakar rawatan kanser ovari. Mereka yang mempunyai simptom kanser ovari lebih cenderung untuk menjalankan prosedur diagnostik, seperti ultrasound transvaginal atau ujian darah CA-125 berbanding mereka yang tidak mempunyai gejala.

Variasi dalam Kadar Survival

Tiada perbezaan yang ketara dalam kadar kelangsungan hidup untuk jenis keganasan setempat ini. Menurut Persatuan Kanser Amerika, 93% –98% daripada wanita yang didiagnosis dengan kanser ovari dan 82% wanita yang didiagnosis dengan kanser serviks akan hidup sekurang-kurangnya lima tahun selepas diagnosis mereka. Tetapi mereka berpendapat bahawa hanya 17 peratus penghidap kanser serviks jauh hidup selama sekurang-kurangnya lima tahun, berbanding 31-60 peratus penghidap kanser ovari jarak jauh.

Gejala dan Tanda Biasa Kanser Ovari

kanser ovari epitelium, tabiat usus, kanser vulva

Berikutan American Cancer Society, tanda dan gejala kanser serviks yang paling biasa ialah:

Gejala Utama

 • pendarahan faraj yang luar biasa, seperti pendarahan berkaitan seks atau menopaus

 • Air kencing berlumuran darah

 • Kesakitan yang berkaitan dengan persetubuhan

 • Kaki bengkak

 • Sakit di kawasan pelvis

 • Kesukaran membuang najis atau membuang air kecil

 • Keputihan

Diagnosa

Pap smear dan ujian HPV adalah selalu digunakan untuk mengesan kanser serviks. Ujian Pap mengesan sel prakanser, dan ujian HPV mengesan HPV pada wanita. Pesakit dengan hasil saringan positif atau tanda-tanda kanser serviks hampir pasti akan membuat temu janji dengan pakar sakit puan mereka untuk mendapatkan diagnosis muktamad.

Pemeriksaan sejarah perubatan dan pemeriksaan pelvis akan diperlukan untuk diagnosis. Kolposkopi dan biopsi juga boleh dijalankan sebagai sebahagian daripada proses diagnostik. Ujian tambahan, seperti imbasan MRI atau sistoskopi, boleh dipesan jika keputusan saringan menunjukkan kehadiran kanser serviks.

Prospek Pesakit Kanser Serviks

simptom kanser serviks, kanser ginekologi, kanser serviks lanjutan

Jika kanser telah merebak dan masalah kesihatan lain hadir, prognosis untuk kanser serviks mungkin buruk. Persatuan Kanser Amerika mengatakan bahawa Peratus 66 penghidap kanser serviks akan hidup selepas lima tahun. Purata jangka hayat seseorang yang menghidap kanser serviks adalah sekurang-kurangnya lima tahun. Walau bagaimanapun, selepas kanser merebak ke bahagian badan yang lain, hanya 17% pesakit bertahan.

Gejala dan Tanda Lazim Kanser Serviks

Antara tanda kanser ovari dan gejala adalah yang berikut:

Gejala Utama

 • Bengkak dan sakit perut atau pelvis

 • Kembung perut dan keletihan

 • Cabaran dengan makanan atau rasa kenyang

 • Kesukaran menggunakan tandas 

 • Perubahan haid 

 • Seks menyakitkan

 • Pengurangan berat

 •  

Diagnosa

Doktor perlu dipanggil untuk pemeriksaan jika seseorang menyedari tanda dan gejala. Selain itu, memeriksa sejarah keluarga atau perubatan seseorang adalah penting dalam proses itu. Seorang doktor berkemungkinan besar akan menjalankan a pemeriksaan pelvis untuk menentukan sama ada terdapat sebarang cecair di dalam perut atau jika ovari membengkak.

Ujian tambahan mungkin disyorkan oleh doktor jika terdapat petunjuk keganasan, seperti:

 • Pengimejan, termasuk MRI dan ultrasound 

 • Ujian darah, termasuk ujian CA-125

 • Sampel tisu yang digunakan untuk ujian genetik

 • Laproskopi atau kolonoskopi

 • Biopsi

Prospek Untuk Pesakit Kanser Ovari

Prognosis untuk kanser ovari dipengaruhi oleh beberapa pembolehubah, seperti penemuan awal, penyebaran tumor, dan keadaan umum pesakit. Juga, ia bergantung kepada jenis kanser dalam ovari. Institut Kanser Kebangsaan melaporkan bahawa 49% pesakit hidup sekurang-kurangnya lima tahun selepas didiagnosis dengan kanser ovari.

Kebanyakan pesakit dengan kanser ovari setempat atau serantau hidup sekurang-kurangnya lima tahun. Pakar onkologi menggunakan istilah ini untuk menerangkan kawasan di mana kanser tidak berkembang atau telah merebak secara tempatan. Hanya 31% daripada mereka yang didiagnosis dengan kanser ovari jauh akan menjadikannya lima tahun. Pada ketika ini, penyakit ini berkembang di bahagian lain badan.

Punca Utama Kanser Ovari?

Mengikut pengetahuan semasa, pakar telah menghasilkan banyak teori tentang kemungkinan faktor risiko penyakit ovari. Kanser disebabkan oleh mutasi genetik yang sama ada diwarisi atau diperoleh.

Kanser ovari telah dikaitkan dengan BRCA1 dan gen BRCA2, dalam kalangan yang lain. Peningkatan risiko kanser ovari dapat dikurangkan dengan menggunakan kawalan kelahiran dan kehamilan. Ini menunjukkan bahawa ovulasi mungkin memainkan peranan dalam perkembangan kanser ovari, menurut beberapa kajian. Sebatian penyebab kanser boleh masuk ke dalam badan melalui rahim atau tiub fallopio, menurut idea kedua. 

Punca Utama Kanser Serviks?

A mutasi genetik bertanggungjawab terhadap semua bentuk kanser kerana ia menyebabkan sel-sel badan membiak dan membiak di luar kawalan. Walau bagaimanapun, kanser serviks hampir selalu disebabkan oleh HPV (papillomavirus manusia), yang mengubah DNA sel serviks.

Melanjutkan pelajaran

Untuk menangani faktor risiko ini, NHS melancarkan program vaksinasi HPV untuk wanita antara 12 dan 13 pada tahun 2008. Vaksinasi HPV akan tersedia untuk kanak-kanak perempuan dan lelaki berumur 12 dan 13 tahun mulai September 2019. Ia melindungi daripada empat jenis HPV, termasuk dua yang menyebabkan lebih daripada tujuh daripada sepuluh kes kanser serviks. Kanser pemeriksaan serviks masih diperlukan kerana vaksin HPV tidak melindungi daripada semua jenis penyakit, sesetengah daripadanya mungkin tidak menunjukkan tanda selama bertahun-tahun malah berdekad-dekad.

Apabila dijemput untuk pemeriksaan serviks, anda harus sentiasa pergi. Perlu juga diperhatikan bahawa HPV adalah virus yang sangat kerap berlaku pada orang yang bersentuhan dengan kulit satu sama lain. Walaupun kepercayaan umum, menghidap HPV bukanlah tanda bahawa anda mempunyai banyak pasangan seksual dan bukanlah sesuatu yang tidak selesa. Kira-kira 85 peratus wanita akan dijangkiti HPV pada satu ketika dalam hidup mereka; ia biasanya tidak menyebabkan kesukaran dan akan dihapuskan oleh sistem anda dalam masa dua tahun.

Peranan Kebersihan Lelaki

Kanser serviks dan kebersihan yang tidak baik: Adakah terdapat kaitan? Ya, tanpa ragu-ragu. Akibatnya, hubungan seksual atau kulit dan membran mukus orang yang dijangkiti adalah cara penularan yang paling biasa. Oleh itu, anda sudah pasti menghadapi risiko yang lebih besar jika anda melakukan hubungan seks tanpa perlindungan atau dengan beberapa pasangan.

Inilah sebabnya lelaki adalah sebahagian daripada faktor risiko.

Status berkhatan lelaki telah terbukti mengurangkan penularan HPV genital dan risiko kanser serviks pada pasangan wanita, menurut kajian baru-baru ini.

Sebagai langkah berjaga-jaga terakhir, tegaskan bahawa pasangan anda menggunakan kondom semasa melakukan hubungan seks dengan anda. Malah kondom mungkin tidak mencukupi untuk melindungi anda daripada kanser serviks; Mari kita menghadapinya. Jangkitan HPV masih boleh berjangkit kepada wanita jika ketuat dan lesi terdapat di kawasan yang dicemari virus dan kondom tidak menutupnya. Jauhkan jangkitan daripada merebak dengan mengelap faraj bersih dari belakang ke hadapan selepas setiap hubungan seks.

Pernahkah Anda Disaring Untuk Sebarang Kanser?

Pemeriksaan, sel kanser, kanser ginekologi

Ujian tetap untuk kanser serviks dan ovari adalah pertahanan paling kuat terhadap penyakit ini. 

Pemeriksaan Kanser Serviks 

Pengesanan awal dan rawatan kanser serviks kini boleh dilakukan kerana pemeriksaan serviks rutin. Perubahan sel serviks dan virus yang berkaitan dikesan dan dikenal pasti oleh doktor menggunakan dua ujian utama.

Pemeriksaan kerap untuk kanser serviks mengurangkan peluang untuk mendapat atau mati akibat penyakit itu sebanyak 80%, menurut Institut Kanser Kebangsaan. Kematian kanser serviks berkurangan kira-kira 2% setahun di Amerika Syarikat, hasil daripada kemajuan dalam pemeriksaan dan rawatan.

Jenis Saringan Awal

 • PAP Smear

Untuk mendapatkan akses kepada serviks, pakar perubatan menggunakan spekulum untuk mengembangkan faraj. Mereka kemudian mengambil sampel sel serviks daripada pesakit. Sampel sel akan dihantar ke makmal untuk analisis mikroskopik. Apabila juruteknik memeriksa sel, mereka melihat bagaimana rupanya. Prekanser, peringkat awal kanser perkembangan serviks, mungkin ditunjukkan jika ia menyimpang. Kanser serviks boleh dicegah jika perubahan selular ini dirawat cukup awal.

 • Pemeriksaan HPV

Banyak perubahan selular luar biasa yang akhirnya boleh mengakibatkan kanser serviks boleh muncul dengan ujian HPV, yang akan diberikan oleh doktor anda. Mungkin, ujian HPV boleh mengenal pasti jangkitan yang masih belum dikaitkan oleh pakar dengan perkembangan kanser. Dalam kebanyakan kes, ujian HPV positif tidak menjamin bahawa seseorang akan mendapat kanser. Pemeriksaan HPV

Pemeriksaan Kanser Ovari

Biasanya, jika diagnosis kanser ovari disyaki akibat pemeriksaan rutin atau simptom, doktor mengambil kira:

 • Sejarah perubatan seseorang, 

 • Baik peribadi mahupun kekeluargaan, 

 • Patut dibesarkan

 • Pemeriksaan pelvis

Di samping itu, mereka mungkin mengesyorkan:

 • Ujian darah: CA-125 ialah penanda boleh diukur yang akan muncul dalam ujian ini.

 • Ujian pengimejan: Beberapa contoh termasuk ultrasound transvaginal, MRI, dan imbasan CT.

 • Laparoskopi: Melalui hirisan kecil perut, pakar perubatan akan memperkenalkan tiub nipis yang dilengkapi dengan kamera untuk melihat ovari dan mungkin mengeluarkan sampel tisu untuk biopsi.

 • Biopsi: Sampel ini diperiksa di bawah mikroskop. Hanya dengan biopsi seseorang boleh mengetahui sama ada pesakit mempunyai kanser. Pengamal perubatan boleh melakukan ini sebagai sebahagian daripada penilaian awal atau selepas pembedahan pembuangan tumor.

Bila Perlu Berjumpa dengan Pakar Perubatan

Anda harus segera melaporkan tanda dan gejala kanser serviks dan ovari dalam sistem pembiakan wanita anda kepada doktor. Selepas itu, hasil rawatan sangat bergantung pada pengecaman awal kanser. Pemeriksaan kanser serviks harus bermula pada 21, menurut Pusat Kawalan Penyakit dan Pencegahan. 

Kesimpulan

Kanser sistem pembiakan wanita, serviks dan ovari, mempunyai banyak persamaan. Obesiti dan kembung perut adalah dua faktor risiko yang eksklusif untuk wanita yang menghidap kanser ovari. Banyak kejadian kanser serviks boleh dikesan kembali kepada jangkitan HPV; namun, punca sebenar kanser ovari tidak diketahui sekarang.

Kanser serviks boleh dikesan dengan saringan HPV atau mengambil ujian Pap. Orang yang tidak mempunyai tanda-tanda kanser ovari tidak boleh disaring dengan pasti untuk penyakit ini. Keganasan setempat mempunyai prognosis yang sangat baik. Walau bagaimanapun, kanser serviks mempunyai kadar kelangsungan hidup yang lebih rendah daripada kanser ovari apabila ia telah berkembang ke kawasan badan yang lain.

Borang anda tidak dapat disimpan. Sila muat semula halaman dan cuba lagi.
Borang anda telah berjaya diserahkan.

Langgan surat berita kami dan kekal dikemas kini.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Nano Medic Piawaian Penyemakan Fakta Penjagaan (NMC).

. Nano Medic Pasukan Care (NMC) komited untuk menyediakan kandungan yang memenuhi piawaian editorial tertinggi untuk ketepatan, sumber dan analisis yang tidak berat sebelah. Setiap artikel disemak fakta sepenuhnya oleh ahli rangkaian profesional kami dari industri penjagaan kesihatan. Selain itu, kami tidak bertolak ansur dengan sebarang tahap plagiarisme, niat tidak beretika atau jahat daripada pengarang, editor dan penyumbang kami.

 1. Semua artikel dikehendaki memasukkan maklumat latar belakang dan konteks yang berkaitan dengan keadaan atau topik tertentu.
 2. Semua subjek, petikan dan statistik data yang digunakan dalam artikel mesti memberikan rujukan atau pautan kepada sumber asal. Kami memastikan kandungan menunjukkan sebab mana-mana statistik yang dibentangkan adalah berkaitan.
 3. Semua kandungan yang dikaitkan dengan preskripsi baharu, amalan, prosedur dan sebagainya mesti menerangkan dengan jelas sepenuhnya ketersediaan, sasaran rawatan, harga, kesan sampingan yang tidak diingini, interaksi yang diketahui dan penggunaan luar label, jika sesuai.
 4. Semua kajian dan dokumen penyelidikan yang dirujuk atau laporan hendaklah daripada jurnal, profesional, atau persatuan akademik yang bereputasi dan relevan.
 5. Sebarang potensi konflik yang menarik berkaitan dengan beberapa kajian atau sumber hendaklah ditunjukkan dengan jelas kepada pembaca.
 6. Semua artikel mesti menyertakan ulasan sahih daripada lebih daripada dua pakar yang berkelayakan dengan kelayakan yang sesuai dan pautan kepada persatuan atau karya yang diterbitkan yang berkaitan.Nano Medic Penjagaan