fbpx
WhatsApp

13 Mitos Dan Fakta Berkhatan

Fakta diperiksa by Dr Abdol Rashid Bin Masrom

Jadual Kandungan

13 Mitos dan Fakta Berkhatan

Mitos dan Fakta Berkhatan

Baca lebih lanjut - berkhatan ZSR.

Orang di seluruh dunia mempunyai pendapat yang kuat tentang berkhatan bayi, tetapi apakah faktanya? Adakah terdapat manfaat kesihatan untuk berkhatan? Adakah kebanyakan lelaki berkhatan?

Manakala sunat zakar adalah amalan yang diterima umum di banyak kawasan geografi, banyak salah faham masih wujud di sekitar prosedur dan perbezaan antara zakar yang dipotong dan tidak dipotong.

Nasib baik, kami mendapat fakta sebelum kami melalui jalan itu, dan kami berkongsinya di sini untuk membantu ibu dan bakal ibu baharu membuat keputusan mereka sendiri. Teruskan membaca untuk meneroka beberapa mitos yang paling biasa tentang berkhatan dan menjelaskan beberapa maklumat salah yang berpotensi mengelirukan.

1. Mitos dan Fakta berkhatan:
Kebanyakan zakar berkhatan.

Realitinya: Bergantung pada tempat tinggal anda, dan tradisi kekeluargaan dan agama anda, anda mungkin merasakan semua zakar berkhatan kerana banyak atau kebanyakan zakar yang anda temui telah dipotong. Oleh itu, anda mungkin terkejut apabila mengetahui bahawa berkhatan tidak berlaku di mana-mana di seluruh dunia dan mungkin kurang daripada separuh daripada populasi lelaki di seluruh dunia mengkhatankan anak lelaki mereka yang baru lahir. Prosedur ini paling biasa di kawasan seperti Amerika Syarikat, Kanada, Afrika, dan Timur Tengah. Pada penghujung hari, berkhatan ialah pilihan yang selamat dan pilihan peribadi yang tidak seharusnya berdasarkan kepada bilangan trend berkhatan berbanding tidak berkhatan.

2. Mitos Dan Fakta Berkhatan:
Berkhatan ialah memotong kepak kulit dari hujung zakar.

Realitinya: Walaupun ia adalah prosedur yang sangat mudah dan lurus ke hadapan, berkhatan mengambil perhatian yang sofistikated terhadap perincian. Kulup zakar bayi yang baru lahir bukan sekadar kepak, ia adalah separuh daripada kulit zakar. Kulup melekat pada kepala zakar dengan jenis tisu yang sama yang melekat kuku pada katil kuku mereka pada bayi dan kanak-kanak. Mengeluarkannya memerlukan memasukkan alat steril di antara kulup dan kepala zakar dan kemudian memotong lebihan kulit di sekeliling seluruh zakar. Seluruh prosedur adalah pantas, hampir tidak menyakitkan dengan pengurusan kesakitan yang betul dan alat baru sedang dibangunkan sentiasa untuk meningkatkan tahap keselesaan pesakit.

3. Mitos Dan Fakta Berkhatan:
Ia akan menyakiti bayi.

Realitinya: Dengan alat dan bius yang betul, berkhatan boleh dilakukan ke atas bayi lelaki yang baru lahir dengan kejayaan yang besar dan kesakitan yang sangat sedikit. Ingat, prosedur ini sudah berabad-abad lamanya dan alat kami hanya menjadi lebih canggih dari semasa ke semasa.

4. Mitos Dan Fakta Berkhatan:
Doktor mungkin tidak menggunakan anestesia.

Realitinya: Seorang doktor yang berwibawa tidak akan meneruskan dengan mengkhatankan bayi jika kanak-kanak itu tidak dirawat dengan kusam dan menguruskan kesakitan selepas pembedahan. Malah, doktor mempunyai pelbagai pilihan dalam hal kebas dan mengurangkan kesakitan semasa berkhatan. Berkhatan boleh dilakukan dengan jayanya di bawah bius tempatan, serantau atau am.

Anestesia am membuat seluruh badan tidur dan diperlukan untuk berkhatan supaya pesakit tidak tersentak atau bertindak balas terhadap prosedur. Anestesia am menjadikan khatan lebih mudah dan selamat kerana pesakit hampir tidak berasa sakit dan tidak akan mengingati apa-apa daripada prosedur tersebut. Anestesia kaudal boleh diberikan dengan anestesia am untuk menghalang kesakitan, membolehkan dos berkesan bius am yang lebih kecil. Anestesia caudal memberikan sehingga 4 jam kelegaan kesakitan pada pangkal paha dan zakar pesakit selepas pembedahan.

5. Mitos Dan Fakta Berkhatan:
Berkhatan menyelamatkan nyawa

Realitinya: Tidak cukup. Berkhatan lelaki tidak melindungi lelaki atau wanita daripada dijangkiti HIV, dan fakta ini sepatutnya diketahui umum sekarang. Semasa wabak AIDS yang melanda Amerika Syarikat pada 1980-an dan 90-an, kira-kira 85 peratus lelaki dewasa menerima berkhatan. Kadar berkhatan yang lebih tinggi daripada di Afrika; namun, HIV masih merebak. Satu-satunya cara yang benar untuk melindungi daripada penyakit kelamin ialah menggunakan kondom dengan betul. Walaupun mungkin terdapat risiko lebih rendah untuk STD yang dikaitkan dengan lelaki berkhatan, kami tidak tahu sama ada ini disebabkan oleh sebab atau korelasi dan prosedur itu tidak menjamin terhadap penyebaran penyakit.

Langgan surat berita kami dan kekal dikemas kini.
Pemasaran oleh

6. Mitos Dan Fakta Berkhatan:
Ia boleh menyebabkan kemudaratan jangka panjang kepada pesakit.ac

Realitinya: Pertama sekali, berkhatan adalah prosedur berabad-abad lamanya yang hanya menjadi lebih selamat sebagai alat kami. Sudah tentu, seperti mana-mana prosedur, berkhatan datang dengan beberapa risiko dan kesan sampingan yang tidak mengancam nyawa tetapi juga tidak boleh diabaikan. 

Terdapat senarai pendek kemungkinan komplikasi yang doktor anda akan jelaskan kepada anda sebelum hari pembedahan. Sekiranya anda meneruskan pembedahan berkhatan, doktor akan memberi anda (ibu bapa pesakit, atau pesakit dewasa) satu set arahan mudah untuk membantu persediaan untuk pembedahan dan satu set arahan lain yang berkaitan dengan penjagaan selepas pembedahan. Jika anda mengikut arahan dengan betul, hampir tiada risiko jangkitan atau perekatan (di mana kulup zakar cuba sembuh dengan tidak betul, meleburnya ke kepala zakar). 

Dalam kes yang jarang berlaku a Stenosis Daging, di mana pesakit mengalami uretra yang menyempit, pembedahan berisiko rendah kedua akan diperlukan untuk melegakannya.

7. Mitos Dan Fakta Berkhatan:
Zakar tidak memerlukan pembersihan khas sehingga akil baligh.

Realitinya: Silap sangat. Kebersihan yang baik bermula pada usia yang sangat awal dan ibu bapa akan bersetuju bahawa, sebenarnya, zakar yang berkhatan adalah lebih mudah untuk menjaga kebersihan. Ibu bapa yang mempunyai bayi lelaki yang tidak berkhatan perlu berhati-hati apabila memandikan anak lelaki mereka. 

Kulup bersambung dengan kepala zakar, dan ibu bapa mesti pastikan mereka tidak pernah menarik balik kulit ini untuk membersihkan zakar bayi mereka kerana ia boleh menyakitkan. Menjaga kebersihan bayi lelaki yang berkhatan adalah sedikit lebih mudah, dan ini memberi keselesaan kepada ramai ibu bapa terutamanya pada tahun-tahun selepas mereka berhenti memandikan bayi mereka dan anak mereka mula mandi sendiri. Semestinya, Mitos Dan Fakta Berkhatan yang anda ingin ambil perhatian.

8. Mitos Dan Fakta Berkhatan:
Berkhatan sekarang bermakna kurang bercakap tentang kebersihan nanti.

Realitinya: Itu bagus, tetapi semua lelaki muda perlu diajar tabiat membersihkan zakar mereka, bukan hanya dengan kulup yang utuh. Kulup berpisah dan menarik balik pada masa antara umur tiga dan akil baligh. Sebelum ia menarik balik dengan sendirinya, zakar boleh dibersihkan setiap hari dengan hanya mengelap rim luar dengan jari sabun. Selepas ia menarik balik dalam akil baligh, zakar akan menjadi bersih semasa mandi atau mandi budak lelaki, tetapi meluangkan masa untuk membersihkan zakar harus menjadi tabiat harian bagi semua lelaki.

9. Mitos Dan Fakta Berkhatan:
Hanya zakar yang tidak berkhatan mendapat pembentukan smegma.

Realitinya: Smegma dihasilkan oleh alat kelamin kedua-dua wanita dan lelaki semasa tahun pembiakan. Lebih khusus lagi, smegma diperbuat daripada sebum dan sel-sel kulit serta melincirkan zakar lelaki dan tudung klitoris wanita dan labia dalaman. Bahan tersebut hendaklah dibersihkan dari pinggir luar zakar semasa mandi biasa. Jika ini tidak berlaku, rembesan boleh menjadi pedas.

10. Mitos Dan Fakta Berkhatan:
Kanak-kanak lelaki yang tidak berkhatan mendapat lebih banyak jangkitan.

Realitinya: Maklumat salah telah berleluasa terutamanya pada tahun 1950-an dan 60-an apabila kebanyakan bayi menerima khatan. Sebilangan mengejutkan doktor tidak tahu tentang perkembangan normal kulup, dan mereka tersilap memberitahu ibu bapa untuk menarik balik kulup bayi dan mencuci di dalamnya setiap kali menukar lampin.

Melakukannya boleh berisiko mengoyakkan kulup baru lahir yang lembut dan tisu (dipanggil synechia) yang menyambungkannya ke kepala zakar, yang membawa kepada parut dan jangkitan.

Berkhatan, sudah tentu, akan mengelakkan komplikasi ini walaupun prosedur tidak boleh dipilih hanya untuk sebab ini. Satu-satunya cara untuk benar-benar mengelakkan jangkitan, kerana zakar yang berkhatan pun boleh dijangkiti, adalah melalui kebersihan yang baik.

11. Mitos Dan Fakta Berkhatan:
Kanak-kanak lelaki yang tidak berkhatan mendapat lebih banyak jangkitan saluran kencing (UTI.)

Realitinya: Sekali lagi, ini akan menjadi satu dakwaan yang hebat untuk dapat dibuat dan pastinya akan menarik lebih ramai ibu bapa untuk memilih berkhatan untuk bayi lelaki mereka, tetapi ia berdasarkan penyelidikan yang cacat yang tidak mengira dengan tepat sama ada bayi itu menerima berkhatan, sama ada mereka berkhatan. pramatang dan dengan itu lebih mudah terdedah kepada jangkitan secara umum, sama ada mereka disusui. (Penyusuan susu ibu cenderung untuk melindungi daripada UTI.) Berkhatan tidak digalakkan untuk mencegah UTI semata-mata kerana terdapat pilihan tingkah laku dan gaya hidup seorang lelaki muda harus diajar juga. Wanita mempunyai kadar UTI yang lebih tinggi daripada lelaki, namun apabila seorang gadis mendapat UTI, dia boleh menggunakan ubat rumah atau mendapatkan preskripsi untuk antibiotik. Perlakuan yang sama berlaku untuk kanak-kanak lelaki.

12. Mitos Dan Fakta Berkhatan:
Apabila kanak-kanak lelaki didiagnosis dengan phimosis, mereka mesti berkhatan.

Realitinya: Phimosis adalah diagnosis yang ditetapkan apabila kulup zakar tidak akan ditarik balik. Kulit kulup zakar kanak-kanak lelaki secara semula jadi tidak akan ditarik balik. Oleh itu adalah mustahil untuk mendiagnosis phimosis pada kanak-kanak.

Sesetengah lelaki dewasa mempunyai kulup yang tidak ditarik balik, tetapi itu adalah pada spektrum "normal" selagi ia tidak mengganggu hubungan seksual. Phimosis boleh dirawat dengan krim steroid ringkas, bersama-sama dengan regangan lembut kulup.

Terdapat banyak lagi mitos dan fakta yang boleh kami tambahkan pada senarai ini, tetapi kami berharap ini telah memberi anda gambaran yang lebih baik tentang maklumat salah yang tersebar di internet supaya anda dapat menghargai betapa pentingnya berunding dengan doktor anda dan membuat keputusan anda. keputusan sendiri apabila melibatkan kesihatan anda atau kesihatan anak anda.

13. Mitos Dan Fakta Berkhatan:
Berkhatan boleh menjejaskan kehidupan seks lelaki.

Realitinya: Ini mesti menjadi salah satu mitos yang paling ingin tahu di luar sana, dan sudah tentu bukan alasan untuk ibu bapa mengubah fikiran mereka tentang berkhatan anak lelaki mereka yang baru lahir. Kajian secara seragam mendapati bahawa berkhatan tidak mempunyai kesan buruk secara keseluruhan mengenai kepekaan zakar, rangsangan seksual, sensasi seksual, fungsi erektil, ejakulasi pramatang, kependaman ejakulasi, kesukaran orgasme, kepuasan seksual, keseronokan atau kesakitan semasa penembusan.

Apa Pendapat Anda?

Tinggalkan kami ulasan tentang pendapat anda tentang Mitos Dan Fakta Berkhatan.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Nano Medic Piawaian Penyemakan Fakta Penjagaan (NMC).

. Nano Medic Pasukan Care (NMC) komited untuk menyediakan kandungan yang memenuhi piawaian editorial tertinggi untuk ketepatan, sumber dan analisis yang tidak berat sebelah. Setiap artikel disemak fakta sepenuhnya oleh ahli rangkaian profesional kami dari industri penjagaan kesihatan. Selain itu, kami tidak bertolak ansur dengan sebarang tahap plagiarisme, niat tidak beretika atau jahat daripada pengarang, editor dan penyumbang kami.

  1. Semua artikel dikehendaki memasukkan maklumat latar belakang dan konteks yang berkaitan dengan keadaan atau topik tertentu.
  2. Semua subjek, petikan dan statistik data yang digunakan dalam artikel mesti memberikan rujukan atau pautan kepada sumber asal. Kami memastikan kandungan menunjukkan sebab mana-mana statistik yang dibentangkan adalah berkaitan.
  3. Semua kandungan yang dikaitkan dengan preskripsi baharu, amalan, prosedur dan sebagainya mesti menerangkan dengan jelas sepenuhnya ketersediaan, sasaran rawatan, harga, kesan sampingan yang tidak diingini, interaksi yang diketahui dan penggunaan luar label, jika sesuai.
  4. Semua kajian dan dokumen penyelidikan yang dirujuk atau laporan hendaklah daripada jurnal, profesional, atau persatuan akademik yang bereputasi dan relevan.
  5. Sebarang potensi konflik yang menarik berkaitan dengan beberapa kajian atau sumber hendaklah ditunjukkan dengan jelas kepada pembaca.
  6. Semua artikel mesti menyertakan ulasan sahih daripada lebih daripada dua pakar yang berkelayakan dengan kelayakan yang sesuai dan pautan kepada persatuan atau karya yang diterbitkan yang berkaitan.Nano Medic Penjagaan