fbpx
WhatsApp

Kulup Berlebihan Selepas Berkhatan

Fakta diperiksa by Dr Mohd Shafiz Mohd Zaini

Jadual Kandungan

Berlebihan-Kulit--Selepas-BerkhatanUlangkaji sunat adalah prosedur yang jarang dan jarang berlaku tetapi perlu, kadangkala. Ia diperlukan jika prosedur berkhatan pertama tidak menghasilkan keputusan yang memuaskan untuk pesakit. 

Jika anda perasan ada sesuatu yang tidak kena dengan tapak berkhatan pada anak anda atau diri anda sendiri sebagai lelaki dewasa, petunjuk berikut mungkin membolehkan anda memutuskan sama ada semakan berkhatan diperlukan. 

Kenapa Semakan Berkhatan Perlu?

pesakit-mengalami -jangkitanSekiranya zakar yang disunat sembuh dengan betul, pesakit lelaki akan mengalami kemerahan dan kelembutan di sekitar kawasan hirisan dan kudis akan gugur dalam masa 7-10 hari. Beberapa titisan darah adalah normal semasa proses penyembuhan juga. 

Selepas berkhatan, jika pesakit mengalami jangkitan, atau kemerahan merebak ke batang zakar, lebih daripada beberapa titisan darah dari kawasan insisi, atau tidak dapat membuang air kecil dalam tempoh 8 jam, a semakan sunat mungkin perlu.

Sebab yang paling lazim untuk semakan berkhatan adalah kulup berlebihan. 

Apa Yang Dilibatkan Berkhatan Kedua?

Berkhatan Kedua-MelibatkanSemakan jenis ini biasanya dilakukan oleh pakar urologi dan dia akan dapat menentukan jenis semakan yang terbaik. Teknik pembedahan lengan (kulup dikeluarkan dari kedudukan ditarik ke belakang) biasanya digunakan untuk pesakit dengan kulup berlebihan atau zakar yang tersembunyi. 

. pembedahan adalah secara individu bergantung pada isu pembentangan utama yang timbul daripada sunat asal. Pembedahan biasanya dilakukan di bawah anestesia tempatan. Pengamal yang cekap akan dengan mahir menyembunyikan semua hirisan, malah menjejaki garis prosedur yang lalu untuk meminimumkan parut. 

Petunjuk bahawa Semakan Berkhatan Mungkin Diperlukan?

Apakah beberapa sebab semakan berkhatan mungkin diperlukan untuk mencapai keputusan yang memuaskan?

 •        Sebab yang paling biasa?

Sebab yang paling biasa semakan sunat diperlukan adalah kewujudan kulup berlebihan. Ini berlaku apabila terlalu banyak kulup tertinggal semasa berkhatan awal dan sama ada sebahagian atau sepenuhnya menutupi glans zakar apabila zakar tidak tegak. 

 •        Berkhatan tak lengkap?

               Berkhatan tidak lengkap berlaku apabila jumlah potongan kulup sama ada dipotong tidak sekata atau tidak cukup dipotong. Pengamal mungkin tidak cukup memotong atau berhati-hati memotong terlalu dekat. Ini adalah akibat daripada pengalaman pengamal yang tidak mencukupi. Itulah sebabnya adalah berfaedah untuk berjumpa dengan doktor anda sebelum pembedahan dan memilih pakar bedah yang cekap. 

 •        Kurang pengalaman pengamal?

Kekurangan pengalaman pengamal menyumbang kepada keperluan untuk semakan berkhatan. Prosedurnya agak mudah dan mudah. Walau bagaimanapun ia memerlukan sedikit kemahiran dan ketepatan untuk mencapai hasil yang terbaik.

 •        Terlalu banyak kulup telah ditinggalkan?

kulup berlebihan selepas berkhatan, atau mempunyai terlalu banyak kulup tertinggal, sebahagian atau sepenuhnya menutupi glans atau kepala zakar apabila zakar tidak tegak, boleh menjadi masalah. Mempunyai terlalu banyak kulup boleh menyebabkan keradangan, jangkitan, dan penampilan kosmetik yang tidak menyenangkan. 

 •        Tidak cukup kulup dibuang?

       Selain itu, tidak cukup kulup setelah dikeluarkan mengakibatkan kulup berlebihan. Ia juga dianggap sebagai hasil daripada berkhatan yang tidak lengkap. 

 •        Keradangan, jangkitan, dan penampilan kosmetik yang buruk?

       Mempunyai terlalu banyak kulup boleh menyebabkan keradangan, jangkitan dan penampilan kosmetik yang buruk. 

Bagaimanakah Penyemakan Berkhatan Dilakukan?

Berkhatan-SemakanTerdapat pelbagai teknik digunakan pada prosedur semakan berkhatan. Pada bayi baru lahir, teknik semakan berkhatan yang paling biasa digunakan adalah seperti berikut:

 

 • Teknik Celah Punggung – Kaedah Dorsal Slit memerlukan penghancuran dan pembahagian lapisan preputial dalam dan luar kulit. Celah dilanjutkan ke korona. Ini membolehkan prepuce dibebaskan sepenuhnya dan dipotong, di bawah penglihatan langsung.  
 • Teknik ZSR – Dengan teknik berkhatan moden ini, alat seperti stapler digunakan untuk memotong dan mengelak tepi kulit. Hanya hirisan kecil diperlukan dan ia adalah prosedur kesakitan yang rendah untuk pesakit. Kaedah ini juga memastikan kehilangan darah yang minimum.
 • Teknik Plastibell – Kaedah ini digunakan untuk bayi lelaki di Malaysia. Selepas dipisahkan dengan kuar, loceng plastik dipasang di atas kepala zakar. Kemudian, sekeping jahitan diikat terus di sekeliling kulup yang seterusnya memotong bekalan darah. Pisau bedah boleh digunakan untuk memotong kulup tambahan tetapi cincin plastik itu disimpan. Cincin plastik jatuh dengan sendirinya kira-kira 6-12 hari selepas prosedur.

Apakah Penjagaan yang Diperlukan Selepas Semakan Berkhatan?

Penjagaan -Selepas-Berkhatan-SemakanSelepas ulangkaji sunat, pengamal akan menyapu salap petroleum pada luka dan membalut zakar pesakit dengan kain kasa. Ini adalah perlu untuk mengelakkan luka daripada melekat pada lampin pada bayi lelaki. 

Anda mungkin melihat sedikit darah mengalir dari hirisan atau pada lampin apabila pembalut pertama kali dikeluarkan. Walau bagaimanapun, ini biasanya akan berhenti dengan sendirinya. Semasa memandikan bayi anda, berhati-hati, kerana zakar akan sakit selama beberapa hari selepas prosedur. Jangan gunakan produk mandian yang kuat. Ramai doktor mengesyorkan supaya kawasan itu sentiasa bersih. Gunakan air sabun suam untuk mengelap dengan lembut apa-apa pada zakar. 

Pembalut baru dan jeli petroleum hendaklah digunakan apabila lampin ditukar untuk beberapa hari pertama selepas pembedahan. Sapukan jeli petroleum sehingga 7 hari selepas prosedur akan membantu menggosok dan melekat pada lampin. Penyembuhan biasanya mengambil masa 7 hingga 10 hari secara keseluruhan. 

Semakan Berkhatan untuk Bayi

Kerana bius tempatan digunakan untuk membuang kulup berlebihan, ramai bayi tidur terus melalui prosedur tanpa gangguan. Sesetengah doktor juga menyediakan pacifier jika perlu. Biasanya, ibu bapa dialu-alukan untuk tinggal bersama anak mereka jika mereka mahu. 

Semakan Berkhatan untuk Lelaki dan Lelaki

Berkhatan-Semakan-untuk-Lelaki-LelakiDisarankan semakan sunat dilakukan secepat mungkin selepas sunat asal. Kadangkala, ini tidak mungkin untuk satu sebab atau yang lain. Oleh itu, lelaki dan lelaki di kemudian hari memilih untuk melakukan prosedur semakan berkhatan. 

Kebanyakan doktor bersedia untuk mengendalikan prosedur ini pada sebarang umur, sama ada kebimbangan daripada berkhatan asal adalah kosmetik atau perubatan. 

Borang anda tidak dapat disimpan. Sila muat semula halaman dan cuba lagi.
Borang anda telah berjaya diserahkan.

Langgan surat berita kami dan kekal kemas kini.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Nano Medic Piawaian Penyemakan Fakta Penjagaan (NMC).

. Nano Medic Pasukan Care (NMC) komited untuk menyediakan kandungan yang memenuhi piawaian editorial tertinggi untuk ketepatan, sumber dan analisis yang tidak berat sebelah. Setiap artikel disemak fakta sepenuhnya oleh ahli rangkaian profesional kami dari industri penjagaan kesihatan. Selain itu, kami tidak bertolak ansur dengan sebarang tahap plagiarisme, niat tidak beretika atau jahat daripada pengarang, editor dan penyumbang kami.

 1. Semua artikel dikehendaki memasukkan maklumat latar belakang dan konteks yang berkaitan dengan keadaan atau topik tertentu.
 2. Semua subjek, petikan dan statistik data yang digunakan dalam artikel mesti memberikan rujukan atau pautan kepada sumber asal. Kami memastikan kandungan menunjukkan sebab mana-mana statistik yang dibentangkan adalah berkaitan.
 3. Semua kandungan yang dikaitkan dengan preskripsi baharu, amalan, prosedur dan sebagainya mesti menerangkan dengan jelas sepenuhnya ketersediaan, sasaran rawatan, harga, kesan sampingan yang tidak diingini, interaksi yang diketahui dan penggunaan luar label, jika sesuai.
 4. Semua kajian dan dokumen penyelidikan yang dirujuk atau laporan hendaklah daripada jurnal, profesional, atau persatuan akademik yang bereputasi dan relevan.
 5. Sebarang potensi konflik yang menarik berkaitan dengan beberapa kajian atau sumber hendaklah ditunjukkan dengan jelas kepada pembaca.
 6. Semua artikel mesti menyertakan ulasan sahih daripada lebih daripada dua pakar yang berkelayakan dengan kelayakan yang sesuai dan pautan kepada persatuan atau karya yang diterbitkan yang berkaitan.Nano Medic Penjagaan