fbpx

Kaedah Berkhatan Dan Teknik Perbandingan? Yang Lebih Baik Untuk Anda?

Senarai Kandungan

Kaedah berkhatan dan teknik perbandingan?
Yang Lebih Baik untuk anda?

Berkhatan melibatkan proses pembedahan membuang foreskin meliputi hujung zakar yang juga dikenali sebagai prepuce. Di kebanyakan bahagian dunia, berkhatan adalah amalan yang tertanam dalam suasana budaya dan agama.

Dalam agama Yahudi dan Islam, berkhatan dilakukan kepada bayi yang baru lahir kurang daripada dua minggu. Dan sama ada ia dilakukan kepada orang dewasa, remaja, atau bayi, proses ini mempunyai kelebihan perubatan yang ketara. Dari balanitis, Phimosis, balanoposthitis, kepada paraphimosis, prosedur membantu menyelesaikan pelbagai keadaan perubatan.

Walau bagaimanapun, walaupun berkhatan adalah penting, prosedur boleh membahayakan jika tidak dilakukan dengan betul. Dalam kes-kes yang melampau, ia boleh mengakibatkan pendarahan, hematoma, dan juga kematian—bukan fakta yang paling baik untuk diketahui.

Dalam hal ini, mari kita menyelam mendalam ke dalam kaedah berkhatan yang berbeza dan memeriksa mana yang lebih baik untuk anda dan orang yang anda sayangi.

Kaedah Berkhatan - Pembedahan Terbuka

Pembedahan terbuka merangkumi kaedah berkhatan tradisional atau konvensional atau lama, dan yang paling biasa dirujuk sebagai Dorsal Slit Technique. Dalam prosedur, doktor mengekstrak jumlah foreskin tertentu di hujung korona menggunakan guncing.

Kemudian mereka menjahit kembali potongan foreskin menggunakan suture 4-0 dan 5-0 menyerap. Doktor kemudian memohon jeli petroleum pada bahagian yang dijahit dan berpakaian dengan kasa steril untuk mengelakkannya daripada mendapat jangkitan.

Kaedah berkhatan lain yang digunakan dalam pembedahan terbuka termasuk lengan dan prosedur quillotine.

Terutamanya, kaedah berkhatan di bawah kategori ini adalah kompleks dan jika tidak dilakukan dengan betul, mereka boleh mengakibatkan komplikasi seperti:

 • Pendarahan (pendarahan berlebihan)
 • Rasa sakit
 • Tempoh pemulihan yang panjang
 • Jangkitan luka
 • Pendarahan
 • Hematoma
 • Bengkak dan kesedihan
 • Kerengsaan pada kepala zakar
budak muslim belajar bagaimana untuk berdoa

Kaedah Berkhatan - Berkhatan Laser

Ini adalah satu proses yang melibatkan penyingkiran foreskin zakar dengan menggunakan prosedur yang minimum invasif, yang mengurangkan pendarahan dan memudahkan penyembuhan yang lebih cepat. Dan seperti namanya, doktor mencapai proses yang disebutkan di atas dengan menggunakan rasuk laser berintensiti tinggi.

Prosesnya jauh lebih selamat daripada kaedah konvensional kerana laser tidak menjejaskan tisu-tisu jiran. Pesakit boleh pulang ke rumah pada hari yang sama dan sembuh mengambil masa antara 2 dan 3 hari.

Lebih penting lagi, proses itu dilakukan di bawah 30 minit dan pakar bedah perlu mentadbir anestesia tempatan atau tulang belakang sebelum pesakit diambil untuk ujian perubatan pra-pembedahan. Jika bius konvensional ditadbir, pesakit perlu tinggal di hospital sekurang-kurangnya 3-5 jam untuk pemerhatian.

Dalam kaedah berkhatan ini, potongan biasanya kecil dan beberapa faedah termasuk tetapi tidak terhad kepada:

 • Tempoh pemulihan yang singkat kira-kira 2-3 hari
 • Prosedur pantas kira-kira 10-15 minit
 • Prosedur yang tidak menyakitkan
 • Tiada kehilangan darah
 • Tiada hematoma
 • Tidak menjejaskan tisu jiran
 • Kurang bengkak
 • Pelepasan pada hari yang sama
 • Risiko minimum jangkitan luka
 • Tiada kesakitan semasa hubungan seks
 • Penyelesaian kekal
 • Kadar kejayaan 100%
 • Berpakaian harian tidak perlu

Kaedah Berkhatan - Berkhatan ZSR

Kaedah berkhatan ZSR adalah kaedah berkhatan minimum invasif, yang menggunakan peranti seperti stapler untuk membuat hirisan dan meterai tepi kulit. Tidak seperti kaedah konvensional, teknik ini hanya membuat incisions kecil, tidak mengganggu tisu-tisu jiran, dan tidak ada pendarahan.

Kaedah berkhatan benar-benar tidak menyakitkan kerana doktor mentadbir anestesia tempatan sebelum prosedur. Dengan pelepasan pada hari yang sama, pesakit boleh menyertai semula keluarga mereka dengan cepat. Selepas prosedur, pesakit dinasihatkan untuk menahan diri daripada aktiviti seksual atau melancap.

Pesakit yang menggunakan prosedur mengambil masa antara 2-3 hari untuk pulih dan memberi tumpuan kepada aktiviti penjanaan wang lain tanpa banyak kesulitan.

Faedah termasuk:

 • Isi kecil
 • Tiada kehilangan darah
 • Prosedur yang tidak menyakitkan
 • Pelepasan pada hari yang sama
 • Mengurangkan peluang jangkitan luka
 • Tiada komplikasi selepas operasi
 • Penyelesaian kekal
 • Ubat yang sempurna untuk balanitis, Phimosis, balanoposthitis, dan paraphimosis
 • Prosedur pantas

Kaedah mana yang lebih baik?

Walaupun kedua-dua ZSR dan kaedah berkhatan laser datang dengan pelbagai faedah, prosedur terdahulu adalah kos efektif berbanding dengan yang terakhir. Lebih penting lagi, mencari hospital yang menawarkan teknologi laser boleh menjadi akujan janji yang menakutkan di Malaysia. Penyelidikan menunjukkan bahawa kaedah berkhatan ZSR adalah sama baiknya dengan kaedah berkhatan laser dengan satu-satunya perbezaan adalah mod teknik yang digunakan dalam pembedahan.

Berbanding kaedah berkhatan tradisional, ZSR telah membantu menghapuskan masalah yang berkaitan dengan Dorsal Slit Technique. Dengan penggunaan teknologi, pendarahan, kesakitan, bengkak, dan keadaan lain yang berkaitan dengan kaedah konvensional kini menjadi perkara yang lalu.

Lebih penting lagi, tempoh pemulihan cepat membolehkan pesakit meneruskan kehidupan mereka dengan mudah.

Sebelum anda Meninggalkan

Statistik menunjukkan lebih 20 juta prosedur berkhatan di Amerika Utara dan Timur Tengah dilakukan melalui teknik ZSR. Ia membantu mengekalkan kanser zakar di teluk dan keadaan kesihatan lain yang berkaitan dengan foreskin. Lebih baik lagi, ia tidak menyakitkan.

Memandangkan kanak-kanak Islam Malaysia biasanya berkhatan dilakukan sekitar umur 5-12 tahun (biasa).

Jika anda tinggal di Malaysia dan mencari Perkhidmatan Produk Berkhatan ZSR, anda boleh menghubungi kami dan kami akan mengarahkan anda kepada doktor rakan kongsi kami yang dilatih untuk melakukan berkhatan ZSR

Untuk maklumat lanjut mengenai perkhidmatan kami, hubungi kami.

Borang anda tidak dapat disimpan. Sila segarkan semula halaman dan cuba lagi.
Borang anda telah berjaya diserahkan.

Langgan surat berita kami dan kekal dikemaskini.

Kongsi di facebook
Facebook
Kongsi di twitter
Twitter
Kongsi pada linkedin
Linkedin

Piawaian Penyemakan Fakta Nano Medic Care (NMC)

Pasukan Nano Medic Care (NMC) komited untuk menyediakan kandungan yang memenuhi piawaian editorial tertinggi untuk ketepatan, sumber, dan analisis yang tidak berat sebelah. Setiap artikel disemak fakta sepenuhnya oleh ahli rangkaian profesional kami dari industri penjagaan kesihatan. Di samping itu, kami tidak bertolak ansur dengan sebarang tahap plagiarisme, niat tidak beretika atau berniat jahat daripada pengarang, penyunting dan penyumbang kami.

 1. Semua artikel diperlukan untuk memasukkan maklumat latar belakang yang relevan dan konteks dengan syarat atau topik tertentu.
 2. Semua subjek, sebut harga, dan statistik data yang digunakan di dalam artikel mesti menyediakan rujukan atau pautan ke sumber asal. Kami memastikan kandungan menunjukkan mengapa sebarang statistik yang dibentangkan adalah relevan.
 3. Semua kandungan yang berkaitan dengan preskripsi baru, amalan, prosedur, etcetera mesti menerangkan dengan kejelasan penuh ketersediaan, sasaran rawatan, harga, kesan sampingan yang tidak diingini, interaksi yang diketahui, dan penggunaan luar label, jika sesuai.
 4. Semua kajian dan dokumen penyelidikan yang dirujuk hendaklah daripada jurnal, profesional atau persatuan akademik yang bereputasi baik dan relevan.
 5. Sebarang potensi konflik yang menarik yang berkaitan dengan beberapa kajian atau sumber harus ditunjukkan dengan jelas kepada pembaca.
 6. Semua artikel mesti mengandungi ulasan yang sahih daripada lebih daripada dua pakar yang berkelayakan dengan kelayakan dan pautan yang sesuai kepada persatuan yang berkaitan atau karya yang diterbitkan. Penjagaan Ubat Nano