fbpx

Apa yang Perlu Dilakukan Jika Anda Mempunyai Balanitis

Senarai Kandungan

Apa yang Perlu Dilakukan Jika Anda Mempunyai Balanitis

lelaki bawah umur memegang bantuan inskripsi dengan ilustrasi balanitis

Apa itu Balanitis?

Balanitis adalah keradangan yang berlaku pada kulit di kepala zakar (glans). Keradangan berterusan foreskin atau prepuce pada lelaki yang tidak berkhatan pergi dengan nama Balanoposthitis.

Apa yang menyebabkan Balanitis?

Punca-punca balanitis boleh berpunca daripada beberapa keadaan yang berbeza.

Kebersihan yang buruk di sekeliling kepala kawasan zakar ditambah pula dengan foreskin yang ketat boleh menyebabkan kerengsaan oleh smegma. Smegma, punca yang paling biasa balanitis, adalah bahan seperti keju yang berkembang di bawah foreskin kegemilangan apabila ia tidak mempunyai kebersihan yang baik.

Sebilangan kecil bakteria atau candida hidup pada kulit, tetapi ia menyebabkan jangkitan yang membawa kepada salah satu punca balanitis apabila ia berlipat kalis. Jangkitan yis atau candida adalah jangkitan biasa yang menyebabkan thrush. Apabila balanitis terus berulang, ia mungkin disebabkan oleh jangkitan yis yang dihantar antara rakan kongsi semasa hubungan seksual.

Keadaan asas yang paling biasa dikaitkan dengan balanitis adalah kencing manis kerana gula darah yang tidak terkawal, mengurangkan imuniti badan. Titisan air kencing yang mengandungi gula kekal di belakang foreskin membolehkan kuman membiak dengan cepat, menyebabkan jangkitan.

Keadaan kulit tertentu seperti psoriasis atau phimosis boleh menyebabkan atau lulus untuk balanitis. Phimosis adalah keadaan kulit di mana foreskin tidak mudah menarik balik ke atas kelenjar, dengan itu mengumpul peluh, serpihan, dan air kencing, mungkin membawa kepada jangkitan. Ini adalah yang paling berprasangka pada kanak-kanak lelaki muda.

Sesetengah jangkitan seksual kadang-kadang boleh menyebabkan balanitis walaupun ia bukan STI. STIS ini termasuk herpes kemaluan, chlamydia, dan gonorrhea, dan mereka hampir selalu mempunyai pelepasan beberapa jenis. Biasanya, doktor menguji sampel dari pelepasan semut untuk menguji mana-mana STI.

Kulit kacang adalah sangat sensitif. Ia mungkin menjadi radang jika ia bersentuhan dengan pelbagai bahan kimia atau bahan lain seperti sabun tertentu, kondom lateks, pelincir, racun sperma, dan perapi kain.

Gejala Balanitis

Seorang doktor dengan mudah boleh mendiagnosis balanitis dengan memerhatikan beberapa gejala, termasuk kemerahan dan rupa radang glans ditambah ruam blotchy pada kepala zakar. Satu lagi gejala balanitis adalah kehadiran pelepasan whitish atau zakar gatal. Dalam kebanyakan kes, pesakit Balanitis mungkin mengalami kesukaran dan atau kesakitan dalam menarik balik foreskin.

Siapa yang mendapat Balanitis?

Keadaan ini mempunyai peluang yang lebih tinggi berlaku pada lelaki muda dan beberapa lelaki yang tidak berkhatan. Secara amnya, lelaki muda dengan foreskin yang ketat dan sempit meliputi kegemilangan adalah yang paling terjejas.

Jenis Balanitis Yang Menjejaskan Ketua Zakar

Terdapat 3 jenis utama balanitis. Setiap jenis berlaku pada lelaki yang mempunyai keadaan atau umur lain yang sedia ada. Tiga jenis ini termasuk:

 • Balanitis Zoon adalah jenis yang paling lazim. Ia boleh menyebabkan kemerahan dan kesakitan di kepala zakar.
 • Circinate Balanitis lebih terdedah kepada lelaki dengan artritis reaktif. Jenis balanitis ini boleh menyebabkan kudis bau untuk berkembang di kepala zakar.
 • Keratotik Pseudoepitheliomatous dan balanitis ajaib adalah jenis balanitis yang jarang ditemui. Ia hanya memberi kesan kepada lelaki warga emas yang tidak berkhatan lebih 60 tahun. Gejala jenis balanitis ini adalah ketuat scaly tumbuh di kepala zakar.

 

Penyelidikan mengenai maklumat kesihatan mendedahkan bahawa hampir satu dalam 25 kanak-kanak lelaki dan lelaki muda mendapat balanitis pada satu ketika dalam kehidupan mereka. Berkhatan menimbulkan risiko mendapat balanitis.

Rawatan - Apa yang perlu dilakukan jika anda mempunyai Balanitis?

Kursus rawatan bergantung kepada punca jangkitan dan mungkin memerlukan gabungan langkah-langkah penjagaan diri dengan nasihat perubatan untuk memastikan kesembuhan yang betul:

 • Gunakan krim pelembap atau emollient untuk membersihkan zakar.
 • Gunakan air suam hanya untuk membersihkan zakar dan kemudian keringkan foreskin perlahan-lahan.
 • Apabila jangkitan hadir, penggunaan mandi gelembung garam boleh melegakan zakar.

Walau bagaimanapun, merawat balanitis kebanyakannya mengenai membasmi punca-punca di sebalik jangkitan.

 • Krim antikulat: Doktor menetapkan krim ini, seperti krim clotrimazole, untuk rawatan merawat jangkitan yis yang menyebabkan balanitis.
 • Antibiotik: Ini sesuai untuk rawatan penyakit kelainan seksual yang menyebabkan balanitis. Antibiotik bergantung kepada sifat jangkitan. Doktor kemungkinan besar akan menetapkan krim atau tablet.
 • Pengurusan diabetes: Betul mengawal paras gula darah akan menguatkan imuniti badan. Seorang doktor akan membantu menyediakan langkah-langkah untuk menguruskan paras gula sekiranya terdapat gejala berulang balanitis.
 • Krim steroid yang ringan: Ia mengurangkan keradangan di balanitis yang disebabkan oleh alahan atau perengsa. Kadang-kadang krim ini digunakan ditambah dengan ubat anti-yis atau antibiotik untuk mengurangkan keradangan yang disebabkan oleh jangkitan. Walau bagaimanapun, dalam kes keradangan atau jangkitan akhir kepala zakar, doktor tidak akan menetapkan krim ini tidak boleh digunakan sendirian, kerana steroid boleh membuat jangkitan lebih teruk.
 • Berkhatan: Dalam kes gejala berulang balanitis, berkhatan adalah yang terbaik disyorkan terutamanya bagi lelaki dengan foreskin yang ketat.

Terdapat beberapa cadangan tentang apa yang tidak boleh dilakukan apabila anda sudah mempunyai jangkitan balanitis termasuk

 • Melakukan hubungan seks boleh memburukkan lagi gejala-gejala balanitis dan menyebabkan kerosakan selanjutnya kepada glans atau foreskin yang dijangkiti sensitif.
 • Menggunakan keras atau apa-apa jenis krim, sabun, dan losyen juga boleh membuat gejala-gejala balanitis lebih teruk.

Makanan yang disyorkan

Terdapat beberapa makanan yang boleh kita makan untuk membantu dalam rawatan jangkitan yang menyebabkan balanitis. Makanan ini meningkatkan imun kita dan mengimbangi bakteria yang sudah ada pada kegemilangan.

 • Yogurt: Ia adalah probiotik semulajadi. Menambah yogurt dengan bakteria hidup kepada diet kita menggalakkan pertumbuhan kuman yang baik, yang melawan jangkitan seperti candida atau thrush.
 • Bawangputih : Terkenal dengan kegunaan antibakteria ditambah antikulat, memasukkan bawang putih ke dalam diet kita boleh membantu mengimbangi bakteria yang menyebabkan jangkitan yis yang membawa kepada balanitis.
 • Cuka epal cider: ia bertindak sebagai antikulat terhadap spesies Candida yis. Ia boleh menjadi masam dan berasid, dan disyorkan untuk sama ada mencampurkannya dengan sedikit air atau minum dengan jerami. Kesan sampingannya boleh kerengsaan perut.

Penawar Terbaik

Di Malaysia, agama merupakan faktor pemanduan utama di sebalik berkhatan dalam kalangan umat Islam. Berkhatan di Malaysia dilakukan ke atas kanak-kanak lelaki remaja atau lelaki sebagai sebutir laluan tradisional.

Penawar yang paling berkesan untuk balanitis adalah, tanpa keraguan, berkhatan seperti yang pernah disebutkan di atas. Dengan kemajuan dalam perubatan dan prosedur perubatan, teknologi berkhatan tidak ketinggalan. Pada masa ini, klimaks teknik berkhatan adalah Berkhatan Stapler ZSR (atau Berkhatan Zsr) yang menggunakan teknologi yang paling canggih untuk menyediakan prosedur yang mudah, tepat, dan boleh dipercayai untuk pengendali ditambah pesakit.

ZSR membantu doktor mencapai ketepatan semasa proses itu kerana ia mengukur saiz khusus foreskin yang boleh terkeluar. Ia juga termasuk kaedah dan produk canggih untuk mengawal pendarahan ditambah dengan kesembuhan. Kesabaran Balanitis boleh mendapat manfaat daripada berkhatan ZSR, dan kebersihan yang baik sebagai foreskin di mana kuman bersembunyi dan tumbuh dikeluarkan, mencegah jangkitan berulang.

Secara ringkasnya, risiko mendapat balanitis berkurangan dengan kebersihan yang baik. Ramai lelaki yang terjejas oleh balanitis boleh pulih dengan rawatan, dan semua pesakit boleh melakukan berkhatan untuk mengurangkan risiko.

 

Sumber:

https://patient.info/infections/fungal-infections/candidal-skin-infection-yeast-infection

https://drtanandpartners.com.my/penis-foreskin-infections

https://nmchealthcare.com.my/products/zsr-circumcision-malaysia

https://my.clevelandclinic.org/health/drugs/18755-clotrimazole-skin-cream-lotion-or-solution

https://patient.info/skin-conditions/psoriasis-leaflet

https://patient.info/sexual-health/sexually-transmitted-infections-leaflet/chlamydia

Borang anda tidak dapat disimpan. Sila segarkan semula halaman dan cuba lagi.
Borang anda telah berjaya diserahkan.

Langgan surat berita kami dan kekal dikemaskini.

Kongsi di facebook
Facebook
Kongsi di twitter
Twitter
Kongsi pada linkedin
Linkedin

Piawaian Penyemakan Fakta Nano Medic Care (NMC)

Pasukan Nano Medic Care (NMC) komited untuk menyediakan kandungan yang memenuhi piawaian editorial tertinggi untuk ketepatan, sumber, dan analisis yang tidak berat sebelah. Setiap artikel disemak fakta sepenuhnya oleh ahli rangkaian profesional kami dari industri penjagaan kesihatan. Di samping itu, kami tidak bertolak ansur dengan sebarang tahap plagiarisme, niat tidak beretika atau berniat jahat daripada pengarang, penyunting dan penyumbang kami.

 1. Semua artikel diperlukan untuk memasukkan maklumat latar belakang yang relevan dan konteks dengan syarat atau topik tertentu.
 2. Semua subjek, sebut harga, dan statistik data yang digunakan di dalam artikel mesti menyediakan rujukan atau pautan ke sumber asal. Kami memastikan kandungan menunjukkan mengapa sebarang statistik yang dibentangkan adalah relevan.
 3. Semua kandungan yang berkaitan dengan preskripsi baru, amalan, prosedur, etcetera mesti menerangkan dengan kejelasan penuh ketersediaan, sasaran rawatan, harga, kesan sampingan yang tidak diingini, interaksi yang diketahui, dan penggunaan luar label, jika sesuai.
 4. Semua kajian dan dokumen penyelidikan yang dirujuk hendaklah daripada jurnal, profesional atau persatuan akademik yang bereputasi baik dan relevan.
 5. Sebarang potensi konflik yang menarik yang berkaitan dengan beberapa kajian atau sumber harus ditunjukkan dengan jelas kepada pembaca.
 6. Semua artikel mesti mengandungi ulasan yang sahih daripada lebih daripada dua pakar yang berkelayakan dengan kelayakan dan pautan yang sesuai kepada persatuan yang berkaitan atau karya yang diterbitkan. Penjagaan Ubat Nano