fbpx
WhatsApp

Peranan Pemantauan Glukosa Berterusan Dalam Mencegah Komplikasi Diabetes

Fakta diperiksa by Dr Mohd Shafiz Mohd Zaini

Hidup sihat adalah penting dalam era moden. Sejak beberapa tahun kebelakangan ini, kita telah menghadapi pelbagai virus dan penyakit yang boleh membawa kepada masalah kesihatan yang lain.

Sebagai contoh, Virus COVID-19 boleh mengalami pelbagai komplikasi, seperti penyakit pencernaan dan buah pinggang, risiko serangan jantung, dan banyak masalah kesihatan lain. Walaupun kita mesti kekal sihat, kita mungkin memerlukan bantuan untuk menjejaki keadaan fizikal kita.

Salah satu perkara yang boleh kita gunakan untuk mengawasi kesihatan kita ialah monitor glukosa berterusan. Peranti ini penting untuk pesakit dengan glukosa darah atau keadaan yang mengancam nyawa. Untuk memahami konsep peranti berkualiti tinggi ini, kita perlu mengetahui cara peranti tersebut berfungsi dan siapa yang boleh menggunakannya.

Apakah peranti CGM?

Anda boleh menggunakan kaedah CGM untuk mengesan paras gula darah anda dalam tempoh masa bergantung pada modl . Tidak seperti ujian gula darah tradisional, peranti CGM menyediakan paras glukosa darah segera tanpa tusukan jari. Ujian standard dengan a cucuk jari kaedah mungkin kadang-kadang menyusahkan kerana mereka hanya memberikan satu mata bacaan

Jika anda pernah mengalami komplikasi diabetes atau pradiabetik, anda boleh berunding dengan pakar pendidikan anda dan menggunakan sistem CGM untuk memantau keadaan anda.

CGM menggunakan peranti yang dimasukkan di bawah kulit untuk mengumpul dan menguji cecair interstisial, memberikan keputusan CGM yang tepat. Peranti ini terdiri daripada penderia kecil yang dimasukkan di bawah kulit, menjejaki tahap glukosa anda.

Tbacaan glukosa darah akan dipindahkan melalui bluetooth daripada pemancar peranti untuk dipaparkan pada apl telefon anda. Ia boleh memberitahu anda apabila anda mempunyai gula darah tinggi atau rendah. Anda juga boleh berkongsi bacaan masa nyata anda dengan seseorang sama ada profesional penjagaan kesihatan anda atau orang yang anda sayangi dengan hanya memuat turun aplikasi yang sama pada telefon pintar anda.

Dalam kebanyakan kes, orang memasukkan sensor mereka di bahagian belakang lengan atas atau perut mereka. Anda boleh memilih mana-mana pilihan yang paling sesuai dengan gaya hidup anda.

Peranti kecil namun berkuasa ini boleh menjadi penyelesaian kepada kawalan penyakit kerana teknologi inovatif mereka. Mereka benar-benar penukar permainan dalam penjagaan kesihatan kerana mereka boleh membantu pesakit diabetes meningkatkan kualiti hidup mereka setiap hari and mengelakkan komplikasi.

Siapa yang patut menggunakan peranti CGM?

Pakar mengesyorkan peranti pemantauan glukosa berterusan seperti AiDex untuk semua orang yang mempunyai pelan rawatan insulin atau ubat-ubatan lain yang mengawal paras gula dalam darah atau walaupun anda seorang pradiabetes atau sekadar ingin menjadi lebih sihat dan memilih jenis diet yang betul. Di bawah ialah beberapa contoh orang yang harus menggunakan peranti CGM.

Diabetes Mellitus Jenis 1

Diabetes mellitus jenis 1 adalah penyakit kronik di mana sistem imun mengiktiraf insulin sebagai musuh, menyerang dan memusnahkannya.

Akibatnya, pesakit mengalami paras gula darah yang tinggi, yang boleh membawa kepada pelbagai akibat, seperti ketoasidosis yang berkaitan dengan diabetes dan penyakit jantung, strok, dsb., jika tidak dirawat. Disebabkan keadaan ini, pesakit mungkin memerlukan suntikan insulin untuk mengekalkan paras gula darah mereka dalam julat yang sihat.

Peranti CGM boleh membantu pesakit diabetes mellitus jenis 1 dengan menyediakan penyelesaian pengurusan diabetes. Pesakit boleh menjejaki insulin mereka dan menggunakan peranti ini untuk membantu mencari dos insulin yang betul dan mencegah kejadian hiperglisemia atau hipoglisemia.

Oleh itu, peranti CGM mungkin merupakan salah satu keputusan pencegahan dan rawatan terbaik kerana pesakit boleh menguruskan gula darah mereka dan menyihatkan badan mereka.

Diabetes Mellitus Jenis 2

Institut diabetes kebangsaan melihat diabetes jenis 2 sebagai salah satu daripada penyakit paling berisiko. Keadaan ini boleh memberi kesan ketara kepada kualiti hidup seseorang disebabkan oleh pelbagai komplikasinya.

Ia boleh mempunyai pelbagai kesan pada badan dan kesihatan mental, seperti tekanan darah tinggi, risiko serangan jantung, kerosakan saraf, dll. Pesakit harus mencuba peranti CGM untuk memainkan peranan aktif dalam pengurusan tahap glukosa.

Komplikasi penjagaan diabetes untuk pesakit diabetes jenis 2 mungkin memerlukan Pam insulin Equil Patch untuk mengawal paras glukosa darah. Mengetahui masa untuk menggunakan pam insulin dan berapa banyak insulin yang mungkin diperlukan oleh pesakit boleh menjadi penting dalam penjagaan diabetes.

Peranti CGM boleh menghantar amaran apabila tahap glukosa darah tinggi dan menasihati anda untuk mengambil ubat atau suntikan mengikut pelan rawatan seseorang.

kencing manis, ubat, ujian

Diabetes Mellitus Gestational

Kencing manis semasa mengandung (juga dikenali sebagai diabetes kehamilan) berlaku semasa kehamilan. Pesakit diabetes jenis ini tidak mempunyai simptom diabetes sebelum pembuahan.

Disebabkan peningkatan dalam pengeluaran hormon, seseorang hamil mungkin tidak dapat menghasilkan hormon insulin yang mencukupi, menyebabkan gula darah tinggi. Semasa garis masa 40 minggu, seseorang yang hamil mesti mempertimbangkan penjagaan diabetes untuk memastikan kehamilan yang sihat.

Oleh itu, adalah penting untuk memantau glukosa darah untuk memastikan tiada sebarang risiko. Peranti CGM ialah penyelesaian terbaik untuk menguruskan glukosa dan mempunyai kehamilan yang sihat. Walau bagaimanapun, tidak semua peranti sesuai untuk diabetes semasa mengandung.

Sebelum mencuba meter glukosa, rujuk pakar pendidikan yang akan mengesyorkan penjagaan dan peranti diabetes yang terbaik untuk kes anda.

Kanak-kanak

Sesetengah kanak-kanak mungkin dilahirkan dengan hiperglisemia, menyebabkan mereka berisiko mendapat penyakit jantung dan pelbagai masalah kesihatan lain. Sejak awal kanak-kanak, kanak-kanak yang mengalami gejala sedemikian mesti mempertimbangkan apa yang mereka makan dan memantau gula darah mereka beberapa kali sehari. Pesakit yang lebih muda boleh menggunakan sistem CGM untuk menyelesaikan beberapa isu ini.

Sebaik sahaja dimasukkan berhampiran saluran darah, peranti ini akan mengukur tahap glukosa secara berterusan dan mencegah komplikasi. Walau bagaimanapun, apabila mencari mesin, anda harus membuat keputusan termaklum - berunding dengan pakar untuk menentukan peranti mana yang terbaik untuk kanak-kanak untuk penjagaan diabetes berkualiti tinggi.

Apakah keadaan yang boleh dihalang oleh CGM?

Memandangkan terdapat banyak risiko yang boleh dibawa oleh diabetes, kami memerlukan peranti untuk meminimumkan risiko ini. CGM ialah alat yang hebat untuk mengenali dan mencegah keadaan yang berkaitan dengan diabetes. Kami akan menyenaraikan beberapa syarat di bawah.

Penyakit jantung

Diabetes boleh menjejaskan tekanan darah dan keadaan lain yang berkaitan dengan jantung. Sebagai contoh, diabetes boleh menyebabkan saluran darah mengecut, yang meningkatkan risiko penyakit jantung. Lebih-lebih lagi, diabetes boleh menghasilkan pembekuan darah, masalah utama di sebalik strok dan serangan jantung. Untuk mengelakkan keadaan sedemikian, pesakit diabetes harus memasukkan CGM dalam penjagaan diabetes mereka.

Dengan menggunakan CGM, anda boleh menjejaki tahap glukosa anda dan menguruskan keadaan anda. Anda akan melihat bila anda memerlukan pam insulin dan masa terbaik untuk aktiviti fizikal. Anda juga boleh menguruskan apa yang anda makan dan melihat bagaimana ia mempengaruhi meter glukosa anda. Dengan sistem CGM, anda boleh mengurangkan risiko penyakit kardiovaskular dengan memantau gula darah anda.

kencing manis, gula dalam darah, ujian darah

Penyakit Penghadaman dan Buah Pinggang

Gula darah tinggi boleh menjejaskan buah pinggang dan sistem penghadaman. Sebagai contoh, diabetes boleh menyebabkan gastroparesis, yang membawa kepada kerosakan saraf pada otot saluran pencernaan.

Ini boleh menyebabkan pergerakan makanan yang lebih lemah dan menyebabkan kebimbangan kesihatan lain seperti bulimia. Selain itu, diabetes boleh menjejaskan buah pinggang dengan merosakkan saraf yang menapis toksin, yang membawa kepada kegagalan buah pinggang.

Anda boleh menggunakan CGM untuk mencegah keadaan ini dan memantau gula darah anda. Diabetes boleh bertanggungjawab untuk pelbagai keadaan, tetapi pemantauan dan mengawal paras gula boleh menyelamatkan anda daripada risiko tersebut. Buah pinggang dan saluran penghadaman anda mungkin paling terdedah, jadi menggunakan CGM untuk mencegah penyakit berkaitan diabetes adalah penting.

Retinopati

Diabetes bukan sahaja menjejaskan organ di dalam – ia juga boleh mewakili masalah untuk mata kita. Oleh kerana diabetes boleh menyebabkan kerosakan saraf, ia boleh menjejaskan retina mata kita dan membawa kepada masalah penglihatan.

Ramai penghidap diabetes telah melaporkan masalah penglihatan - malah ada yang hilang penglihatan sepenuhnya. Dalam kebanyakan kes, retinopati berlaku dalam pesakit warga emas disebabkan oleh tempoh kerosakan saraf yang lebih lama.

Untuk mengelakkan retinopati dan menyelamatkan penglihatan anda, anda boleh menggunakan CGM untuk mengawal gula darah anda dan mengelakkannya daripada merosakkan saraf anda. Anda boleh melihat bila anda memerlukan pam insulin untuk mengawal glukosa dalam aliran darah anda. Diabetes tidak akan dapat menyerang saraf anda dan menyebabkan masalah kesihatan jika anda mengawalnya.

neuropati

Neuropati adalah keadaan yang disebabkan oleh diabetes yang menjejaskan saraf di bahagian kaki. Seseorang yang terjejas oleh keadaan ini mungkin berasa kesemutan pada jari, kaki, atau lengan atau berasa kebas sepenuhnya pada bahagian badan tertentu.

Itu juga disebabkan oleh kerosakan saraf - saraf mungkin mati, menyebabkan bahagian badan kita kebas. Kadangkala, menyelesaikan masalah ini mungkin memerlukan prosedur perubatan.

Mengelakkan keadaan ini boleh menjadi mudah, terima kasih kepada sistem CGM. Mereka boleh menjejaki gula darah anda dan memaklumkan anda apabila anda mempunyai gula darah tinggi atau rendah yang berbahaya. Menggunakan makluman ini, anda boleh mencegah keadaan yang dinyatakan di atas dan menjalani kehidupan yang sihat, walaupun situasi semasa anda.

Kesimpulan

Diabetes boleh menjadi penyakit berbahaya yang menjejaskan organ anda, yang membawa kepada pelbagai masalah kesihatan. Walaupun ini berlaku, anda boleh menjejaki gula anda dan mengambil langkah keselamatan untuk mengelakkan keadaan yang disebabkan oleh diabetes. Kami telah membentangkan peranti yang teguh, pemantauan glukosa berterusan, untuk membantu anda menjejak paras gula anda sepanjang hari.

 

Selain itu, kami telah menyebut siapa yang harus menggunakan peranti ini untuk tujuan perubatan. Kami juga telah menyebut beberapa syarat yang boleh dihalang oleh CGM. Walaupun diabetes, anda boleh menjalani kehidupan yang sihat jika anda mengambil langkah keselamatan dan mengawal gula darah anda – CGM akan membantu anda dengan langkah ini.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Nano Medic Piawaian Penyemakan Fakta Penjagaan (NMC).

. Nano Medic Pasukan Care (NMC) komited untuk menyediakan kandungan yang memenuhi piawaian editorial tertinggi untuk ketepatan, sumber dan analisis yang tidak berat sebelah. Setiap artikel disemak fakta sepenuhnya oleh ahli rangkaian profesional kami dari industri penjagaan kesihatan. Selain itu, kami tidak bertolak ansur dengan sebarang tahap plagiarisme, niat tidak beretika atau jahat daripada pengarang, editor dan penyumbang kami.

  1. Semua artikel dikehendaki memasukkan maklumat latar belakang dan konteks yang berkaitan dengan keadaan atau topik tertentu.
  2. Semua subjek, petikan dan statistik data yang digunakan dalam artikel mesti memberikan rujukan atau pautan kepada sumber asal. Kami memastikan kandungan menunjukkan sebab mana-mana statistik yang dibentangkan adalah berkaitan.
  3. Semua kandungan yang dikaitkan dengan preskripsi baharu, amalan, prosedur dan sebagainya mesti menerangkan dengan jelas sepenuhnya ketersediaan, sasaran rawatan, harga, kesan sampingan yang tidak diingini, interaksi yang diketahui dan penggunaan luar label, jika sesuai.
  4. Semua kajian dan dokumen penyelidikan yang dirujuk atau laporan hendaklah daripada jurnal, profesional, atau persatuan akademik yang bereputasi dan relevan.
  5. Sebarang potensi konflik yang menarik berkaitan dengan beberapa kajian atau sumber hendaklah ditunjukkan dengan jelas kepada pembaca.
  6. Semua artikel mesti menyertakan ulasan sahih daripada lebih daripada dua pakar yang berkelayakan dengan kelayakan yang sesuai dan pautan kepada persatuan atau karya yang diterbitkan yang berkaitan.Nano Medic Penjagaan