fbpx

2021 Berkhatan Kebaikan dan Keburukan, Kaedah yang Berbeza dan Selepas Penjagaan

Senarai Kandungan

2021 berkhatan kebaikan dan keburukan

Mari kita senaraikan semua kemungkinan kebaikan dan keburukan berkhatan supaya anda dapat memahami risiko dan faedah berkhatan dalam artikel ini. Juga, lihat Berkhatan Stapler ZSR terbaru kami di Malaysia dan bagaimana ia boleh memberi manfaat kepada anda.

Berkhatan adalah amalan purba yang melibatkan keratan foreskin berlebihan yang dibebaskan dari kegemilangan (kepala) zakar. Budaya Yahudi mengelilingi lelaki mereka pada hari kelapan selepas kelahiran dan kebanyakan percaya amalan itu mempunyai asal-usulnya dalam upacara keagamaan. 

Berkhatan agama juga bersahaja di kalangan umat Islam dan Yahudi, merangkumi sehingga 70% penduduk global yang berkhatan. Doktor mengesyorkan berkhatan pada hari pertama atau kedua selepas kelahiran kerana prosedur menjadi lebih rumit dengan usia. 

Walau bagaimanapun, berkhatan adalah prosedur yang selamat dengan pelbagai faedah yang terbukti, apabila dilakukan oleh seorang pakar. Dalam bahagian seterusnya, anda akan menemui maklumat mengenai kebaikan dan keburukan berkhatan, kaedah, dan apa yang diharapkan sebelum, semasa, dan selepas pembedahan.

ilustrasi-untuk-berkhatan-pros-dan-cons

berkhatan pro dan keburukan - Kebaikan Berkhatan

Orang memilih berkhatan atas pelbagai sebab, dari amalan agama dan budaya kepada sebab-sebab perubatan. Mari kita mula menganalisis kebaikan dan keburukan berkhatan dan lihat kebaikan unik berkhatan:

Mencegah Jangkitan Saluran Kencing

Berkhatan mengeluarkan foreskin utuh yang memerlukan penarikan semula manual untuk membersihkan. Kulit boleh membosankan lebih banyak kotoran, meningkatkan kemungkinan jangkitan saluran kencing dan jangkitan buah pinggang. Merit utama di sini adalah kemudahan membersihkan zakar berkhatan dan semua faedah yang datang dengan kebersihan yang betul. Menurut kajian, kemungkinan mendapat meningkat kepada 4 -12 kali ganda pada lelaki yang tidak berkhatan berbanding mereka yang menjalani prosedur itu.

Phimosis adalah keadaan yang jarang berlaku di mana anda tidak dapat menarik balik foreskin untuk mendedahkan kegemilangan (kepala) zakar. Kebanyakan kanak-kanak lelaki yang baru lahir tidak boleh menarik balik foreskin dari kepala. Walau bagaimanapun, kanak-kanak lelaki berusia empat tahun atau lebih tua akan dengan mudah menarik balik foreskin mereka. 

Apabila phimosis mengatasi zaman kanak-kanak awal, ia boleh mengakibatkan pelbagai komplikasi dan panggilan untuk prosedur berkhatan perubatan untuk membuang kulit yang utuh.

Petua Pencegahan Kanser Zakar

Hujung kanser zakar berlaku dalam kira-kira satu daripada enam ratus lelaki yang tidak berkhatan. Ia adalah kanser berbahaya dan panggilan rawatan untuk amputasi kegemilangan. 

Kanser zakar hampir selalu berlaku pada lelaki yang tidak berkhatan dan tidak didengar dalam berkhatan lelaki. Oleh itu, adalah difikirkan secara meluas bahawa berkhatan membantu mencegah kanser zakar.

Pencegahan HIV dan PCB

Ujian kawalan rawak telah berulang kali menunjukkan berkhatan untuk mengurangkan kemungkinan kontrak STD dan HIV dengan ketara. Keberkesanan prosedur dalam mencegah penyakit kelaruan seksual sangat boleh diperdebatkan. 

Walau bagaimanapun, konsensus adalah bahawa berkhatan mengurangkan peluang pendedahan, walaupun tidak mencukupi untuk menjamin cadangan sejagat.

Kebersihan Mudah

Ini adalah faedah utama berkhatan, untuk sebahagian besar, dan dikaitkan dengan faedah lain, termasuk pencegahan PCB. Pada dasarnya, mengeluarkan foreskin yang berlebihan akan mendedahkan kepala zakar dan bahagian yang lebih sukar untuk membersihkan jika anda tidak berkhatan, kerana anda perlu menarik semula kulit. 

Penarikan balik yang berterusan boleh mengakibatkan keradangan dan bahagian dalaman foreskin juga kekal lembap, halus dan sukar untuk dibersihkan. Selepas berkhatan, anda seharusnya dapat membersihkan semua bahagian dengan mudah dan membuang kotoran dan pembentukan berjangkit lain yang dilindungi di bawah foreskin.

arkeologisocietyofsouthernflorida kadar berkhatan dunia

berkhatan kebaikan dan keburukan – statistik dan kadar di seluruh dunia
Imej oleh persatuan arkeologi selatanflorida

berkhatan pro dan keburukan - Keburukan berkhatan

Faedah-faedah lain berkhatan termasuk pemasangan dalam budaya atau agama. Walau bagaimanapun, amalan ini datang dengan set kebimbangannya. Berikut adalah beberapa keburukan berkhatan:

 • Kesakitan dan emosi - Berkhatan bayi yang baru lahir dan lelaki dari semua peringkat umur akan merasa sakit, bagaimanapun jangka pendek. Doktor boleh mengesyorkan bius semasa pembedahan dan penyambung sakit untuk lima hingga tujuh hari akan datang yang diperlukan untuk luka berkhatan untuk sembuh. Ibu bapa juga mungkin berasa emosi tentang menundukkan anak mereka kepada keputusan itu.
 
 • Budaya - Ramai penduduk dan budaya, termasuk ramai orang Eropah, tidak berkhatan lelaki mereka. Ia adalah kepada anda untuk memutuskan sama ada anda mahu anak anda kelihatan seperti kanak-kanak lelaki lain atau meletakkan melalui berkhatan.
 
 • Kos - Jika insurans perubatan anda tidak meliputi berkhatan, anda akan berbelanja daripada poket.

Kebimbangan lain berkhatan termasuk pendarahan dan jangkitan luka, walaupun ini jarang berlaku, kebimbangan umum apabila terdapat pembedahan dan luka. Menurut Akademi Pediatrik Amerika, kebaikan berkhatan yang baru lahir melebihi risiko, tetapi setiap kes adalah berbeza dan memerlukan pembuatan keputusan bebas.

Kaedah berkhatan yang berbeza

Terdapat faktor-faktor lain yang perlu dipertimbangkan dan menambah mata kepada kebaikan dan keburukan berkhatan, seperti kaedah berkhatan. Terdapat pelbagai jenis teknik berkhatan yang digunakan untuk bayi yang baru lahir. Berkhatan disyorkan sebelum bayi meninggalkan hospital, biasanya sebelum hari ketiga mereka. Kaedah standard melibatkan melindungi hujung zakar dengan peranti tertentu manakala foreskin dikeluarkan. Berikut adalah melihat empat cara biasa:

a) Kaedah Stapler ZSR

Berkhatan Stapler ZSR menawarkan teknik berkhatan generasi ketiga yang ditetapkan untuk menggantikan semua kaedah generasi kedua, seperti Gomco, Mogen, dan Plastibell yang dibincangkan di bawah. 

Tidak seperti amalan konvensional yang bergantung kepada pengapit dan cincin, ZSR Stapler menggabungkan prinsip pembedahan kinetik, anastomosis dan suture automatik. 

Doktor akan menggunakan mesin yang boleh dipercayai untuk mengukur glans dan memilih saiz ZSR yang betul berdasarkan ukuran. Hasilnya adalah potongan berkhatan tepat kulit kepala berdasarkan ukuran tepat yang diambil oleh mesin penemuan.

b) Pengapit Gomco

Kaedah ini melibatkan pemisahan foreskin dari kegemilangan zakar menggunakan instrumen siasatan khas. Pada bayi yang baru lahir, kepala dan foreskin disertai oleh membran nipis yang berlabuh tanpa membuat hirisan. 

Sebaik sahaja dipisahkan, doktor akan memuatkan peranti berbentuk perut di bawah foreskin tetapi di atas kepala zakar. Incisions Foreskin mungkin diperlukan untuk mencapai matlamat ini. 

Langkah terakhir melibatkan menarik foreskin di atas peranti berbentuk perut, mengetatkan pengapit untuk mengurangkan aliran darah ke kawasan dan memotong foreskin dengan kulit kepala.

c) Pengapit Mogen

Kaedah ini sangat berkesan dalam mengurangkan pendarahan. Seperti alat Gomco, prosedur bermula dengan memisahkan kepala zakar dari foreskin menggunakan siasatan. 

Setelah dipisahkan, foreskin ditarik ke hadapan (bertentangan dengan menarik semula) glans dan kulit yang dimasukkan melalui pengapit logam dengan slot. 

Pengapit diadakan sementara doktor mengeluarkan foreskin menggunakan kulit kepala dan akan tinggal beberapa minit lagi selepas prosedur untuk mengawal dan mencegah pendarahan.

d) Teknik Plastibell

Teknik ini meminjam dari pengapit Gomco dan teknik pengapit Mogen. Ia bermula dengan memisahkan kepala dari foreskin menggunakan siasatan. 

Seterusnya, doktor kemudiannya akan meletakkan perut plastik ke atas glans dan di bawah foreskin. Doktor juga akan mengikat cincin plastik suture secara langsung di sekitar foreskin untuk memotong bekalan darah di luar cincin. 

Kulit kepala kemudiannya akan digunakan untuk memotong foreskin. Cincin plastik akan ditinggalkan untuk 5 hingga 12 hari akan datang dan jatuh sendiri, sama seperti tali Umbilical.

Apa yang Diharapkan Sebelum Berkhatan?

Pembedahan berkhatan tidak rumit seperti yang lain, jadi ia melibatkan persediaan pra-prosedur yang lebih sedikit. Jika berkhatan adalah untuk bayi, anda perlu berbincang dengan doktor untuk menilai risiko. 

Kebanyakan berkhatan bayi dilakukan oleh pakar obstetrik berlesen tetapi juga boleh dilakukan oleh pakar pediatrik, ahli urologi, pengamal keluarga, pakar bedah pediatrik, atau pakar neonatologi. Prosedur ini boleh dilakukan untuk lelaki dari semua peringkat umur tetapi kurang rumit untuk bayi yang baru lahir. Orang dewasa juga boleh mencari kesakitan dan pelarasan emosi atau traumatik, jadi adalah penting untuk menangani semua ketakutan sebelum pembedahan. 

Doktor juga akan memeriksa sejarah perubatan untuk melihat sama ada anda mempunyai sebarang sejarah gangguan pendarahan, seperti hemofilia. Jika anda melakukannya, berkhatan akan ditangguhkan kerana mereka mencari penyelesaian yang lebih baik. 

Jika anda bersedia untuk berkhatan, doktor akan membincangkan potensi risiko dan faedah untuk membantu anda membuat keputusan yang tepat. Ia juga disyorkan untuk menunjukkan bersih dan bersedia untuk prosedur.

Berkhatan adalah salah satu pembedahan terpendek dan akan mengambil masa dua hingga lima minit. Selepas prosedur, doktor akan segera memohon salap berasaskan petroleum ke atas luka baru dan menggunakan kain kasa untuk membungkus zakar supaya ia tidak melekat pada lampin atau kain bayi. 

Sesetengah kaedah, seperti kaedah Plastibell, tidak memerlukan berpakaian. Dalam kebanyakan kes, terdapat pendarahan minimum selepas prosedur, tanpa mengira teknik memilih. 

Walau bagaimanapun, anda harus mengharapkan sedikit darah yang oozes dari tepi incision. Jika berkhatan adalah untuk bayi yang baru lahir, anda mungkin melihat tompok-tompok darah pada lampin dan apabila anda mula-mula mengeluarkan persalinan. Ini akan berhenti sendiri dalam masa beberapa hari. Bayi juga mungkin sakit dan moody selama ini. Berikut adalah beberapa petua untuk memastikan keselamatan selepas berkhatan:

 • Gunakan air bersih, suam untuk membersihkan dan melegakan luka.
 • Elakkan produk mandian astringen dan khas.
 • Jika poop sampai ke zakar, gunakan air suam, sabun dan bersih perlahan-lahan.
 • Gantikan persalinan dengan yang baru setiap kali anda menukar lampin bayi.
 • Gunakan jeli petroleum setiap kali, walaupun selepas berpakaian tidak diperlukan, untuk mengelakkan menggosok, melekat dan ketidakselesaan apabila sesuatu menyentuh luka.
 

Anda perlu memberi luka berkhatan sekurang-kurangnya sepuluh hari untuk sembuh. Pada masa ini, hujung foreskin, di mana tambahan dipotong, mungkin mentah atau kekuningan, yang tidak ada sebab untuk bimbang. Walau bagaimanapun, anda perlu memanggil doktor untuk situasi berikut:

 • Pendarahan berterusan atau lebih daripada darah bersaiz suku pada lampin
 • Kehadiran lepuh berisi nanah dan tanda-tanda lain jangkitan
 • Demam
 • Kemerahan dan bengkak di sekeliling hujung zakar
 • Tiada kencing dalam tempoh 24 jam pertama selepas pembedahan
 

Walau bagaimanapun, ini agak jarang berlaku jika anda memilih doktor yang dipercayai dan kit berkhatan. Ia juga penting untuk mempunyai persediaan berkhatan yang betul.

Mengapa ZSR Stapler Circumcision di Malaysia adalah Teknik Terbaik

Walaupun pelbagai teknik telah digunakan untuk mencapai berkhatan yang berjaya, adalah dinasihatkan untuk memilih yang terbaik di sana dan pada masa ini, ia tidak lebih baik daripada Peranti ZSR Stapler Circumcision Malaysia. 

Alat ini adalah generasi ketiga dan teknik berkhatan lelaki terkini, menawarkan kebolehpercayaan mesin, ketepatan, dan kemudahan penggunaan. ZSR mengukur saiz foreskin yang tepat yang boleh dikeluarkan dengan selamat dan membantu doktor mencapai ketepatan semasa proses. Ia juga melibatkan teknik dan produk canggih untuk kawalan pendarahan dan kesembuhan.

Borang anda tidak dapat disimpan. Sila segarkan semula halaman dan cuba lagi.
Borang anda telah berjaya diserahkan.

Langgan surat berita kami dan kekal dikemaskini.

Kesimpulan

Berkhatan adalah amalan berabad-abad yang diperhatikan oleh banyak tradisi di seluruh dunia, terutamanya di Afrika, Timur Tengah, Asia dan Amerika Utara. Sebelum teknik ZSR revolusioner, doktor bergantung kepada Gomco, Mogen dan Plastibell, didah dulu oleh pisau tradisional, kaca pecah dan batu tajam. Kaedah ini berguna untuk masa-masa tersebut. 

Walau bagaimanapun, amalan ini telah berkembang dengan hebat, memuncak ke dalam kemuncak semasa yang mempunyai mesin dan teknik generasi ke-3 pintar. Pada masa ini, tidak ada kaedah berkhatan yang lebih baik daripada ZSR Stapler. 

Apa yang anda fikirkan tentang kebaikan dan keburukan berkhatan? Adakah anda lebih kepada kebaikan atau lebih kepada keburukan? Komen di bawah dan beritahu kami! Hubungi kami hari ini untuk mengetahui lebih lanjut mengenai berkhatan ZSR dan bagaimana ia boleh memberi manfaat kepada anda atau si manja anda.

Artikel Berkaitan:

Kongsi di facebook
Facebook
Kongsi di twitter
Twitter
Kongsi pada linkedin
Linkedin

Piawaian Penyemakan Fakta Nano Medic Care (NMC)

Pasukan Nano Medic Care (NMC) komited untuk menyediakan kandungan yang memenuhi piawaian editorial tertinggi untuk ketepatan, sumber, dan analisis yang tidak berat sebelah. Setiap artikel disemak fakta sepenuhnya oleh ahli rangkaian profesional kami dari industri penjagaan kesihatan. Di samping itu, kami tidak bertolak ansur dengan sebarang tahap plagiarisme, niat tidak beretika atau berniat jahat daripada pengarang, penyunting dan penyumbang kami.

 1. Semua artikel diperlukan untuk memasukkan maklumat latar belakang yang relevan dan konteks dengan syarat atau topik tertentu.
 2. Semua subjek, sebut harga, dan statistik data yang digunakan di dalam artikel mesti menyediakan rujukan atau pautan ke sumber asal. Kami memastikan kandungan menunjukkan mengapa sebarang statistik yang dibentangkan adalah relevan.
 3. Semua kandungan yang berkaitan dengan preskripsi baru, amalan, prosedur, etcetera mesti menerangkan dengan kejelasan penuh ketersediaan, sasaran rawatan, harga, kesan sampingan yang tidak diingini, interaksi yang diketahui, dan penggunaan luar label, jika sesuai.
 4. Semua kajian dan dokumen penyelidikan yang dirujuk hendaklah daripada jurnal, profesional atau persatuan akademik yang bereputasi baik dan relevan.
 5. Sebarang potensi konflik yang menarik yang berkaitan dengan beberapa kajian atau sumber harus ditunjukkan dengan jelas kepada pembaca.
 6. Semua artikel mesti mengandungi ulasan yang sahih daripada lebih daripada dua pakar yang berkelayakan dengan kelayakan dan pautan yang sesuai kepada persatuan yang berkaitan atau karya yang diterbitkan. Penjagaan Ubat Nano