fbpx
WhatsApp

Betapa Sakitnya Berkhatan Pada Orang Dewasa

Fakta diperiksa by Dr Mohd Shafiz Mohd Zaini

pembuangan pembedahan, prosedur berkhatan,

Anda seorang dewasa yang sedang mempertimbangkan untuk berkhatan. Bagi sesetengah orang, keputusan untuk berkhatan adalah mudah. Tetapi bagi orang lain, ia adalah panggilan yang sukar. Oleh itu, kerana faedah berkhatan semakin meluas, lelaki yang tidak berkhatan mula mempersoalkan betapa menyakitkannya untuk menjalani prosedur yang agak mudah. Pelbagai khatan sangat berbeza, membawa kepada pelbagai tahap kesakitan dan masa penyembuhan. 

Teruskan membaca untuk mengetahui tentang kesakitan berkaitan khatan dewasa untuk orang dewasa supaya anda boleh membuat keputusan tentang pilihan terbaik yang ada. 

Apa yang Perlu Tahu Mengenai Berkhatan Dewasa?

bius am, masyarakat yahudi dan islam, kepala zakar

Prosedur berkhatan melibatkan membuang kulup di kepala zakar. Ia adalah prosedur yang telah dilakukan selama berabad-abad.

Sesetengah budaya menganggapnya sebagai upacara penting untuk memasuki alam dewasa. Ia boleh dilakukan untuk tujuan agama atau budaya atau untuk menentang berkhatan. Tetapi sejak abad yang lalu telah menjadi kontroversi kerana perubahan sikap dan kepercayaan sosial tentang berkhatan lelaki.

Berkhatan bayi biasanya dilakukan ke atas bayi yang baru lahir dalam tempoh 24 jam selepas kelahiran oleh seorang profesional penjagaan kesihatan atau bidan di persekitaran hospital. Walau bagaimanapun, sesetengah lelaki berkhatan untuk perubatan atau upacara keagamaan di kemudian hari.

Lelaki boleh memilih untuk berkhatan apabila dewasa atas pelbagai sebab:

Katakan mereka mempunyai kulup yang terlalu ketat (phimosis) atau panjang (paraphimosis). Keadaan ini menyebabkan kesakitan dan ketidakselesaan semasa persetubuhan dan aktiviti lain. Katakan keadaan ini tidak dirawat, atau anda tidak mematuhi anestesia tempatan atau ubat sakit. Dalam kes itu, mereka boleh membawa kepada masalah yang lebih teruk seperti jangkitan atau parut pada hujung zakar (balanitis).

Ini boleh berlaku jika terdapat kebersihan yang tidak baik di bawah kulup anda dan pengumpulan bakteria berlaku di bawahnya. Ini boleh menyebabkan keradangan dan bengkak di bawah kulup anda. Balanitis juga boleh berlaku jika anda mempunyai keadaan yang dipanggil Lichen Sclerosus, yang menyebabkan tompokan putih pada kulit anda yang mungkin mudah berdarah apabila disentuh.

Faktor lain yang mungkin memainkan peranan dalam keputusan anda untuk berkhatan dewasa termasuk:

 • Keseronokan seksual atau fungsi seksual

 • Sebab agama

 • Keprihatinan kebersihan

Memandangkan amalan dan faktor biasa, terdapat beberapa sebab perubatan lelaki dewasa juga boleh berkhatan. 

Sebab Profesional Penjagaan Kesihatan Berkhatan pada Lelaki

jangkitan saluran kencing, jangkitan seksual, berkhatan

Kajian semakan rakan sebaya mencadangkan bahawa berkhatan lelaki mempunyai banyak manfaat kesihatan. Dianggarkan ia mengurangkan risiko dijangkiti HIV sebanyak 60%.

Ia juga meminimumkan HPV dan herpes genital jangkitan setiap kajian kohort pemerhatian. Sementara itu, ia juga telah dikaitkan dengan lebih rendah risiko sifilis dan STI yang dikaitkan dengan seks faraj.

Keadaan Khusus (Kanser Zakar/UTI/dsb.)

Masih tidak yakin? 

Berikut adalah lima lagi sebab untuk berkhatan:

Berapa Lama Sakit Berkhatan Berlaku Untuk Dewasa?

Penyelidikan mencadangkan berkhatan boleh agak menyakitkan selama beberapa hari selepas pembedahan dengan anestesia am. Dalam kebanyakan kes yang teruk, kesakitan berkurangan dalam masa dua minggu - walaupun sesetengah orang mendapati ia bertahan lebih lama daripada itu -, tetapi ia mungkin kembali jika anda melakukan hubungan seks sebelum anda sembuh atau terdedah kepada suhu sejuk atau mendapat ereksi sebelum penyembuhan selesai. .

Meminimumkan Kesakitan

Mujurlah, Kaedah Berkhatan Stapler ZSR mengimbangi idea kesakitan berbanding beberapa kaedah konvensional kerana ia kurang invasif dan menyebabkan sedikit atau tiada kesakitan. Oleh itu, ia paling sesuai untuk orang yang mempunyai kebimbangan dan ketakutan pembedahan.

Kaedah Dan Tatacara Berkhatan

keadaan perubatan, berkhatan awal, pencegahan HIV

Terdapat beberapa kaedah tradisional berkhatan, tetapi dari perspektif moden, prosedur boleh dilakukan menggunakan cara berikut:

 1. Kaedah stapling

Kaedah ini melibatkan penggunaan stapler pembedahan untuk memotong sebahagian atau semua kulup anda (prepuce). Ia juga boleh dipanggil prosedur 'pengapit sunat' atau pengapit Mogen kerana peranti ini kadangkala digunakan. Ini akan terdiri daripada profesional penjagaan kesihatan yang meletakkan pengapit pada kulup anda dan kemudian menggunakan forsep untuk menariknya dari kepala anda sehingga ia terbelah terbuka seperti putik bunga yang terbuka pada musim bunga! Kemudian dia akan melampirkan satu hujung benang jahitan yang boleh diserap pada setiap sisi belahan anda. 

 1. Jahitan (jahitan)

Kaedah ini melibatkan penggunaan jahitan (benang) untuk menutup kulup selepas mengeluarkannya. Jahitan menyebabkan lebih banyak pendarahan daripada kaedah lain dan mungkin mengambil masa sehingga 10 hari untuk sembuh sepenuhnya. Anda juga boleh mematuhi dengan menggunakan jeli petroleum.

 1. Kaedah Berkhatan ZSR

berkhatan ZSR kaedah adalah alternatif kepada teknik berpandukan forceps konvensional, dan ia melibatkan penggunaan stapler pembedahan, membolehkan pemotongan kulup yang lebih cepat dan lebih tepat. Dr. Daniel J. Wasser dan rakan sekerja pertama kali menerangkan teknik ini di Pusat Perubatan Harborview di Seattle, Washington.

Kelebihan menggunakan stapler pembedahan berbanding kaedah pembedahan tradisional termasuk:

 • Masa prosedur yang lebih cepat

 • Mengurangkan kehilangan darah 

 • Kurang kesakitan semasa penyembuhan

 • Kurang komplikasi seperti jangkitan atau pendarahan

 1. Teknik Ikat Belakang atau Celah Punggung

Kaedah ini melibatkan mengikat kulup belakang dengan jahitan atau memotong bahagian kulup dengan gunting pembedahan sebelum mengikatnya kembali dengan jahitan atau menjahit mana-mana tepi kulit yang tinggal seperti bentuk V terbalik. Oleh itu, mereka sembuh bersama menjadi satu garis parut di hujung batang zakar anda dan bukannya mempunyai dua parut berasingan dari setiap sisi jika anda baru sahaja mengalaminya.

Perbandingan Pemulihan Setiap Kaedah Daripada Zakar Berkhatan

Selepas kaedah berkhatan konvensional, anda mungkin mengalami sedikit bengkak, kemerahan, dan ketidakselesaan selama beberapa hari. Biasanya, jahitan akan larut dan gugur dengan sendirinya.

Jahitan tidak kelihatan selepas beberapa hari, dan ia tidak perlu dikeluarkan, dan luka akan sembuh dalam masa 10-15 hari. Semua lelaki berkhatan mempunyai parut kecil di tapak berkhatan yang hampir tidak kelihatan selepas beberapa bulan.

Penjagaan yang Disyorkan

Anda sepatutnya boleh mandi seperti biasa selepas prosedur anda dalam kebanyakan kaedah ini. Namun, jangan berendam atau berenang sehingga luka sembuh sepenuhnya, biasanya kira-kira 7-10 hari selepas berkhatan anda. Pada masa ini, adalah penting untuk membersihkan kawasan itu dengan sabun dan air lembut setiap hari dan tidak menarik mana-mana kulit yang longgar di atas garis hirisan.

Secara keseluruhannya, dijangkakan bahawa seorang lelaki yang pulih daripada berkhatan lelaki dewasa akan mengalami sakit ringan, sedikit pendarahan, dan mungkin pening apabila mengambil ubat penahan sakit tertentu. Walau bagaimanapun, adalah penting untuk diingat bahawa kesan ini adalah sementara dan anda akan kembali dalam keadaan sihat dalam beberapa hari, bergantung pada kaedah berkhatan khusus anda. 

Lebih baik lagi, anda boleh mengelakkan kebanyakan ketidakselesaan dan pelarasan yang berkaitan dengan zakar berkhatan jika anda boleh menggunakan kaedah terbaik dan paling mudah yang ada. 

Kesimpulan

Anda mungkin masih tertanya-tanya tentang betapa sakitnya berkhatan pada orang dewasa. Inilah berita baiknya: ia tidak seburuk yang anda fikirkan. Terdapat krim anestetik yang boleh menyebabkan kebas pada kawasan tersebut, dan ramai profesional perubatan (termasuk doktor, jururawat, bidan dan pakar bedah) bersedia membantu anda melalui prosedur, terutamanya dengan peranti yang sesuai. Ingatlah bahawa anda mesti mendidik diri sendiri terlebih dahulu dan bersedia untuk kesan selepas berkhatan sebelum membuat keputusan.

Nano Medic Piawaian Penyemakan Fakta Penjagaan (NMC).

. Nano Medic Pasukan Care (NMC) komited untuk menyediakan kandungan yang memenuhi piawaian editorial tertinggi untuk ketepatan, sumber dan analisis yang tidak berat sebelah. Setiap artikel disemak fakta sepenuhnya oleh ahli rangkaian profesional kami dari industri penjagaan kesihatan. Selain itu, kami tidak bertolak ansur dengan sebarang tahap plagiarisme, niat tidak beretika atau jahat daripada pengarang, editor dan penyumbang kami.

 1. Semua artikel dikehendaki memasukkan maklumat latar belakang dan konteks yang berkaitan dengan keadaan atau topik tertentu.
 2. Semua subjek, petikan dan statistik data yang digunakan dalam artikel mesti memberikan rujukan atau pautan kepada sumber asal. Kami memastikan kandungan menunjukkan sebab mana-mana statistik yang dibentangkan adalah berkaitan.
 3. Semua kandungan yang dikaitkan dengan preskripsi baharu, amalan, prosedur dan sebagainya mesti menerangkan dengan jelas sepenuhnya ketersediaan, sasaran rawatan, harga, kesan sampingan yang tidak diingini, interaksi yang diketahui dan penggunaan luar label, jika sesuai.
 4. Semua kajian dan dokumen penyelidikan yang dirujuk atau laporan hendaklah daripada jurnal, profesional, atau persatuan akademik yang bereputasi dan relevan.
 5. Sebarang potensi konflik yang menarik berkaitan dengan beberapa kajian atau sumber hendaklah ditunjukkan dengan jelas kepada pembaca.
 6. Semua artikel mesti menyertakan ulasan sahih daripada lebih daripada dua pakar yang berkelayakan dengan kelayakan yang sesuai dan pautan kepada persatuan atau karya yang diterbitkan yang berkaitan.Nano Medic Penjagaan