fbpx
WhatsApp

Transformasi Digital Dalam Penjagaan Kesihatan Pada 2023: Trend Utama

Fakta diperiksa by Dr Mohd Shafiz Mohd Zaini

Selama bertahun-tahun, teknologi dan sektor penjagaan kesihatan telah berkembang pesat dan mempengaruhi satu sama lain. Penyedia penjagaan kesihatan sentiasa mencari cara baharu untuk mendigitalkan perniagaan mereka dan mewujudkan sistem pengurusan data dan perkhidmatan penjagaan kesihatan yang mudah didekati.

Walaupun anda pernah mengalami kehilangan kertas kerja data pesakit anda dalam keadaan berbeza beberapa dekad yang lalu, teknologi penjagaan kesihatan digital telah mencipta pangkalan data yang lebih berfungsi dan mudah didekati untuk penyedia penjagaan kesihatan dan pesakit.

Memandangkan kita dapat menyaksikan kemajuan teknologi yang muncul dalam sektor penjagaan kesihatan setiap hari, kita boleh menjangkakan perubahan ketara dalam kedua-dua industri dan bagaimana ia akan mempengaruhi satu sama lain.

Jadi, teruskan kerana kami akan merangkumi beberapa perkara paling penting yang perlu anda ketahui tentang transformasi digital dalam penjagaan kesihatan pada tahun 2023, beberapa arah aliran muncul yang akan mempengaruhi perjalanan transformasi digital dalam penjagaan kesihatan, dan perkara yang boleh kami jangkakan daripada pendigitalan perubatan pada masa hadapan.

Kesan Transformasi Digital terhadap Penjagaan Kesihatan

https://pixabay.com/illustrations/stethoscope-medicine-medical-7094411/

Pada masa kini, transformasi digital mempengaruhi hampir setiap industri, dan perubatan tidak terkecuali. Dengan mengguna pakai teknologi inovatif seperti ini, jabatan hospital boleh meningkatkan produktiviti kakitangan dan fungsi keseluruhan institusi penjagaan kesihatan dengan ketara. Transformasi digital dalam sektor perubatan membentangkan peluang besar dalam penjagaan kesihatan.

Pendigitalan dalam penjagaan kesihatan adalah asas kepada pendekatan berpusatkan pesakit kepada kesihatan. Ia akan membantu sistem kesihatan menyelaraskan operasi untuk memahami dengan lebih baik apa yang orang mahukan. Khususnya, data komunikasi digital boleh membantu mengekstrak dan menyimpan maklumat yang boleh digunakan sebagai aset.

Pakar penjagaan kesihatan menganggap keperluan pelanggan sebagai aset dan menganalisis cara untuk membina kesetiaan dan kepercayaan. Oleh itu, lebih mudah bagi orang ramai untuk terus berhubung dengan teknologi dan mempunyai akses kepada maklumat yang berkaitan tentang kesihatan mereka.

Trend Digital dalam Industri Penjagaan Kesihatan

Industri penjagaan kesihatan dijangka berkembang dengan ketara sepanjang dekad akan datang, didorong oleh peningkatan kos kesihatan dan populasi yang semakin tua. Dengan sistem pengumpulan dan pengurusan data yang semakin berkembang, sektor penjagaan kesihatan mendapat manfaat daripada peningkatan AI, rantaian blok dan teknologi baru muncul yang lain.

Penyelidikan perubatan baru dan teknologi digital juga akan memberi impak ketara kepada penjagaan kesihatan pada tahun-tahun akan datang. Dengan peningkatan penyakit kronik seperti diabetes dan penyakit kardiovaskular, rawatan baharu diperlukan.

Industri penjagaan kesihatan juga dijangka mengalami perubahan ketara seiring dengan peningkatan usia penduduk. Menjelang 2023, satu pertiga daripada populasi global akan menjadi 65 tahun ke atas, dan mereka ini akan memerlukan lebih banyak perkhidmatan penjagaan kesihatan.

Contoh dan Kes Penggunaan Penyelesaian Penjagaan Kesihatan Digital

https://pixabay.com/illustrations/pulse-trace-healthcare-medicine-163708/

Peningkatan keperluan untuk rawatan perubatan yang berkesan, dan peningkatan kos bagi peralatan dan perkhidmatan perubatan, hanya akan memacu pertumbuhan industri penjagaan kesihatan. Memandangkan AI dan teknologi lain dijangka memberi impak ketara kepada penjagaan kesihatan dalam tempoh beberapa tahun akan datang, ia akan memberi manfaat kepada penyedia penjagaan kesihatan untuk melabur dalam teknologi ini dan menggunakan cara pengurusan data baharu.

Kecerdasan Buatan telah pun terbukti sebagai penyelesaian yang berkesan untuk aliran kerja pembekal, membolehkan mereka menjadi lebih cekap dan menyediakan penjagaan pesakit yang lebih baik. Dengan peningkatan kelaziman penyakit kronik, seperti diabetes dan penyakit kardiovaskular, rawatan baharu diperlukan.

Blockchain dan Janji Data Kesihatan Elektronik yang Lebih Baik

Sejak kemunculan internet, teknologi telah mengubah cara kita hidup. Dan sementara sektor penjagaan kesihatan adalah antara yang pertama menggunakan potensi cara baharu ini untuk menyambung, ia juga merupakan salah satu daripada yang terakhir menggunakan blockchain, teknologi revolusioner yang boleh mengubah cara kami menyimpan data kesihatan pesakit.

Blockchain ialah pangkalan data terdesentralisasi dan terdesentralisasi yang membolehkan orang ramai menyelenggara dan mengakses data dengan selamat serta mengesahkan maklumat yang mereka berikan. Itu menjadikannya pilihan yang lebih baik daripada penyimpanan dan pengurusan data penjagaan kesihatan berpusat tradisional.

Dengan rantaian blok, data disimpan dan diakses merentasi rangkaian komputer, yang bermakna lebih sukar bagi penggodam untuk mengakses maklumat tersebut. Ia juga lebih mudah untuk pesakit mencari maklumat perubatan mereka dan untuk profesional kesihatan mengurus maklumat yang boleh mereka akses.

Keajaiban Kepintaran Buatan

Kecerdasan Buatan (AI) ialah gabungan algoritma dan sistem yang membolehkan komputer melaksanakan tugas manusia, seperti memahami pertuturan manusia dan menterjemah antara bahasa yang berbeza.

Dalam penjagaan kesihatan, kakitangan boleh menggunakan AI untuk pelbagai tujuan, termasuk membantu orang ramai menavigasi rekod perubatan dan sistem penjagaan kesihatan mereka. AI juga boleh membantu pesakit kekal teratur, menjejaki kesihatan mereka, dan juga memberikan peringatan untuk mengingatkan mereka apabila tiba masanya untuk mengambil ubat.

Penyedia boleh menggunakan AI untuk membuat keputusan klinikal yang lebih baik, seperti mengesyorkan kursus rawatan berdasarkan sejarah perubatan pesakit dan simptom semasa. Mereka juga boleh menggunakan AI untuk mengatur aliran kerja mereka, menjadi lebih cekap, menyediakan penjagaan pesakit yang lebih baik dan menyelaraskan penjagaan dengan sistem kesihatan lain.

Profesional Penjagaan Kesihatan Merawat Pesakit Dengan Realiti Maya

Penjagaan kesihatan realiti maya telah menyaksikan pertumbuhan yang luar biasa sejak beberapa tahun lalu, dengan banyak penyedia mula memasukkan teknologi tersebut. Bilik realiti maya (VR) membolehkan pesakit mengalami rawatan yang berbeza, selalunya lebih disesuaikan.

Pesakit boleh diuji pada pelan rawatan dan mengalami temu janji dengan doktor dengan cara baharu yang lebih terbuka. VR ialah cara yang bagus untuk membolehkan orang ramai mengalami rawatan yang berbeza tanpa perlu melalui kerumitan perjalanan ke bandar lain atau menubuhkan klinik di dalam bilik.

VR juga merupakan cara terbaik untuk memudahkan pesakit menjalani rawatan baharu yang berpotensi tidak selesa. Walau bagaimanapun, doktor juga boleh menggunakan VR untuk meringankan pesakit daripada rawatan, menjadikan peralihan kepada ubat dan gaya hidup baharu menjadi kurang rumit.

Terdapat banyak cara VR boleh disepadukan ke dalam penjagaan kesihatan, daripada membantu pesakit pulih daripada kecederaan kepada memahami isu perubatan mereka. Potensi VR dalam penjagaan kesihatan adalah menarik, dan potensinya untuk meredakan kesakitan pesakit dan pulih lebih cepat amat bermanfaat.

Pemantauan Pesakit Jauh oleh Penyedia Penjagaan Kesihatan

Penggunaan pemantauan pesakit jarak jauh telah berkembang dengan ketara selama bertahun-tahun disebabkan oleh kemajuan teknologi. Pemantauan pesakit jauh (RPM), juga dikenali sebagai teleperubatan, membolehkan pesakit menerima rawatan perubatan daripada penyedia penjagaan kesihatan yang tidak berada berdekatan secara fizikal.

Dengan teleperubatan, pesakit boleh menerima rawatan perubatan daripada doktor atau profesional penjagaan kesihatan lain yang tidak berada berdekatan secara fizikal. Semasa pemantauan pesakit jauh, pesakit boleh dipantau dari lokasi terpencil oleh penyedia penjagaan kesihatan yang tidak berada berdekatan secara fizikal.

Pemantauan pesakit jauh ialah teknologi yang semakin berkembang digunakan untuk pelbagai sebab. Pemantauan pesakit jarak jauh boleh digunakan untuk pelbagai tujuan seperti penjagaan khusus, penjagaan jangka panjang, keadaan kronik yang tidak terkawal dengan baik, memantau kanak-kanak atau ibu bapa warga emas yang tidak berada dalam keadaan baik, dan banyak lagi.

Mobiliti: Dari Rumah dan Penjagaan Jauh kepada Kesihatan Mudah Alih dan Tanpa Wayar

Mobiliti dan keupayaan untuk mengakses penjagaan perubatan berkualiti tinggi pada setiap masa adalah faktor utama yang memberi kesan kepada doktor dan pesakit. Mengikut kajian dikendalikan oleh Gartner, 89 peratus profesional penjagaan kesihatan dan sistem kesihatan menawarkan penyelesaian kesihatan mudah alih. Tambahan pula, 71 peratus telah pun menyelesaikan projek perintis untuk skala penyelesaian mereka.

Trend yang semakin meningkat peranti boleh pakai, dan kemunculan telefon pintar dan ketersambungan tanpa wayar, telah menjadikan mobiliti pesakit satu kemungkinan yang pernah dianggap tidak masuk akal. Dengan penggunaan peranti pintar yang meluas, doktor kini menawarkan akses 'sehenti' kepada pelbagai perkhidmatan kesihatan dari mana-mana lokasi dengan akses internet.

Selain itu, untuk meningkatkan pertumbuhan dan penggunaan penyelesaian mobiliti, industri juga telah menumpukan pada mewujudkan ekosistem yang membolehkan ketersambungan yang lancar merentas semua penyedia perkhidmatan. Oleh itu, sektor penjagaan kesihatan sedang menjalani transformasi digital dengan keperluan mobiliti yang semakin meningkat.

Teknologi Awan

https://pixabay.com/photos/research-healthcare-medicine-7116736/

Teknologi awan dengan cepat menjadi bahagian penting usaha transformasi banyak organisasi penjagaan kesihatan. Teknologi awan telah menjadi bahagian yang tidak dapat dielakkan dalam transformasi digital sektor penjagaan kesihatan. Ia memberi kesan ketara kepada cara pembekal menyampaikan penjagaan, mengumpul data perubatan dan mengurus risiko.

Teknologi awan telah menjadi bahagian yang tidak dapat dielakkan dalam transformasi digital sektor penjagaan kesihatan dan mempunyai kesan yang ketara ke atas cara pembekal menyampaikan penjagaan, mengumpul data dan mengurus risiko.

Walaupun beberapa penyelesaian penjagaan kesihatan berasaskan awan sudah tersedia, penggunaan semakin meningkat dan dijangka mencapai 52 peratus daripada semua organisasi penjagaan kesihatan dalam masa dua tahun.

Lebih menarik lagi, 74 peratus organisasi menjangkakan penyelesaian awan memberi kesan positif kepada keupayaan mereka untuk mengurus kos penjagaan kesihatan, yang sering menjadi pemacu utama untuk transformasi sistem kesihatan.

Automasi dan Data untuk Pembayar Penjagaan Kesihatan

Automasi dan data telah menjadi komponen penting dalam proses transformasi penjagaan kesihatan. Untuk itu, pelaburan besar sedang dibuat untuk mencipta ekosistem data baharu dan melaksanakan teknologi pembelajaran mesin.

Usaha ini tertumpu pada mengoptimumkan penyampaian penjagaan melalui penggunaan AI dan teknologi digital lain. Secara selari, transformasi sistem kesihatan sedang dipercepatkan oleh model perniagaan baharu yang memberi ganjaran kepada penggunaan data dan memberi ganjaran kepada pesakit yang memainkan peranan yang lebih aktif dalam penjagaan mereka.

Model perniagaan baharu ini membantu mempercepatkan penggunaan automasi dalam sektor penjagaan kesihatan. Untuk itu, pelaburan besar sedang dibuat untuk mencipta ekosistem data baharu dan melaksanakan teknologi pembelajaran mesin. Usaha ini tertumpu pada pengoptimuman penyampaian penjagaan melalui penggunaan AI dan teknologi lain.

Menurut Global Market Insights, Inc, pasaran transformasi penjagaan kesihatan diunjurkan mencecah $1.05 trilion menjelang 2022. Amerika Utara dijangka berkembang paling pantas, manakala Asia Pasifik adalah rantau paling kompetitif.

Peningkatan Penjagaan Kesihatan Atas Permintaan

Memandangkan semakin ramai orang memilih untuk menguruskan kesihatan mereka sendiri, penjagaan kesihatan atas permintaan telah menjadi semakin penting. Itu benar terutamanya bagi semakin ramai orang yang memilih untuk mengurus penjagaan mereka melalui penggunaan alat digital yang diperluas, akses jauh kepada penyedia perubatan, atau penyepaduan penuh perkhidmatan kesihatan dan kewangan.

Hari ini, banyak syarikat di seluruh pasaran penjagaan kesihatan sedang membangunkan apl dan platform yang menghimpunkan pesakit, pembekal dan penanggung insurans untuk membolehkan cara baharu mengurus penjagaan.

Contohnya, apl kini tersedia yang membolehkan pesakit menjadualkan janji temu dengan cepat dan mudah, mencari pembekal berdekatan dan mengakses maklumat kesihatan mereka dengan selamat. Selain itu, teknologi berasaskan blokchain kini sedang diuji dalam sektor penjagaan kesihatan untuk menambah baik pengurusan tuntutan dan pembayaran.

Kepentingan Data Besar dalam Penjagaan Kesihatan

https://pixabay.com/illustrations/dna-microscopic-cell-gene-helix-1903318/

Data besar ialah bahan mentah yang digunakan untuk menganalisis sejumlah besar data untuk mendapatkan cerapan dan mencipta produk baru dan perkhidmatan. Organisasi penjagaan kesihatan semakin mencari untuk memanfaatkan kuasa data besar untuk lebih memahami pelanggan mereka, termasuk demografi dan pilihan mereka.

Tambahan pula, penggunaan meluas peranti dan penderia boleh pakai telah mencipta peluang baharu untuk memahami dan merawat pesakit. Dengan keupayaan untuk mengumpul dan memproses sejumlah besar data dalam masa nyata, pembekal masa nyata telah dapat membangunkan alat baharu untuk membantu meningkatkan rawatan.

Sebagai contoh, pesakit kegagalan jantung kini boleh menerima maklum balas masa nyata tentang keadaan mereka, membolehkan mereka melaraskan rawatan mereka. Begitu juga, dengan keupayaan untuk mengumpul dan memproses sejumlah besar data, penyelidik telah menemui cerapan baharu dan mencipta alat baharu untuk meningkatkan kualiti penjagaan.

Teknologi Mudah Alih 5G untuk Penjagaan Kesihatan Segera

Memandangkan realiti maya membantu mengurangkan jumlah perjalanan yang diperlukan dalam penjagaan kesihatan, peringkat seterusnya transformasi digital ialah pengenalan teknologi mudah alih 5G. Dengan teknologi ini dilancarkan sepenuhnya di seluruh dunia, pesakit akan mengalami sambungan Internet yang lebih pantas, dengan hayat bateri yang lebih baik dan kemungkinan masalah sambungan yang lebih sedikit.

Dengan teknologi ini juga diperkenalkan kepada peranti kesihatan, adalah mungkin untuk mengalami nasihat segera dan keputusan ujian perubatan. Ini bermakna pesakit kini boleh mengakses penilaian segera keadaan mereka dan menyesuaikan rawatan mereka tanpa menunggu temu janji doktor.

Pengenalan 5G juga akan memudahkan penggunaan peranti perubatan IoT. Dengan peranti perubatan yang boleh berhubung dengan pesakit dan berkongsi maklumat, seperti tekanan darah dan bacaan kadar jantung, adalah mungkin untuk mencipta pengalaman pesakit yang lebih lancar.

Teknologi untuk Pencegahan Penyakit

Penyedia penjagaan kesihatan telah mula memberi pilihan kepada pesakit mereka untuk menggunakan perkhidmatan pencegahan yang melibatkan teknologi untuk pengesanan awal dan pemantauan penyakit.

Salah satu contoh ini ialah penggunaan kecerdasan buatan untuk pemantauan jarak jauh pesakit diabetes. Teknologi ini termasuk sistem yang mampu mengenal pasti paras glukosa darah yang berbeza-beza dan menghantar pemberitahuan kepada pesakit dan penyedia penjagaan kesihatan mereka.

Itu membolehkan penyedia perubatan memantau pesakit mereka dan campur tangan dalam kes paras gula darah yang tidak normal. Penyedia penjagaan kesihatan juga menggunakan AI untuk mengesan pelbagai penyakit, seperti kanser, melalui pengecaman imej dalam imbasan perubatan dan analisis data biometrik.

Pengecaman imej menganalisis slaid biopsi, laporan patologi, dan imej radiologi. Ia membantu mengenal pasti keadaan abnormal dalam sel dan menghalang perkembangan penyakit selanjutnya dan merebak ke organ lain.

Kesihatan Boleh Dipakai

Boleh pakai kesihatan ialah peranti yang disambungkan ke Internet, menyediakan data masa nyata dan maklumat tentang keadaan kesihatan dan kecergasan anda.

Peranti perubatan yang disambungkan ini termasuk penjejak boleh pakai yang digunakan untuk menjejak dan merekodkan aktiviti anda dan pemantau kadar jantung yang digunakan untuk mengukur kadar denyutan jantung anda dan menentukan tahap kecergasan anda. Ia juga termasuk jam tangan pintar yang boleh melaksanakan beberapa fungsi, seperti menghantar pemberitahuan tentang data perubatan anda, mengambil peringatan ubat setiap hari dan banyak lagi.

Peranti perubatan boleh pakai membolehkan pesakit mengakses maklumat tentang analisis kesihatan mereka melalui pemantauan jauh dan pelbagai aplikasi kesihatan untuk membantu pesakit menjejaki mereka data kesihatan.

Analisis Sejarah Penyakit

Salah satu bidang di mana transformasi digital dalam penjagaan kesihatan telah berkesan ialah analisis sejarah penyakit. Ia adalah kaedah analisis data yang menggunakan algoritma untuk mencari corak dalam data dan meramal corak penyakit. Penyedia penjagaan kesihatan menggunakan kaedah ini untuk mengenal pasti penyakit berpotensi yang mungkin dihidapi pesakit berdasarkan data semasa mereka, seperti aktiviti harian, diet dan faktor lain yang boleh menjejaskan atau mempengaruhi kesihatan mereka.

Komunikasi Lebih Mudah Antara Institusi Perubatan dan Pesakit

Penyedia penjagaan kesihatan semakin beralih kepada penyelesaian dalam talian yang membolehkan mereka berkomunikasi dengan pesakit dan memberikan mereka akses yang lebih baik kepada data perubatan mereka. Ia juga telah membawa kepada peningkatan dalam penggunaan sistem rekod kesihatan elektronik (EHR), yang direka untuk membolehkan profesional perubatan berkongsi maklumat dengan lebih cekap, serta pesakit, yang boleh melihat kemajuan mereka melalui telefon pintar atau komputer mereka.

Penggunaan teknologi untuk diagnosis jauh juga semakin berkembang, bermakna seorang profesional penjagaan kesihatan boleh memberikan anda diagnosis tanpa melihat anda secara peribadi. Ia terpakai terutamanya dalam keadaan kronik, di mana simptom tidak semestinya menunjukkan dirinya pada masa dan tempat yang sama setiap kali.

Beberapa tahun lalu, diagnosis jarak jauh hanya boleh dilakukan apabila pesakit terpaksa menghantar sampel dan imej ke institusi penjagaan kesihatan. Kini, penyedia penjagaan kesihatan boleh menggunakan mesin dengan kecerdasan buatan terbina dalam dan algoritma pembelajaran mesin untuk memberikan diagnosis dari jauh dan mengesyorkan pilihan rawatan.

Masa Depan Penjagaan Kesihatan pada 2023

https://pixabay.com/illustrations/human-skeleton-human-body-anatomy-163715/

Masa depan penjagaan kesihatan kelihatan sangat menjanjikan, baik dari segi inovasi mahupun peningkatan permintaan untuk penjagaan kesihatan. Walau bagaimanapun, ini bermakna sektor kesihatan mesti memanfaatkan sepenuhnya peluang untuk mengubah operasinya.

Untuk bermula, pembekal mesti mengetahui keadaan semasa mereka dan cara mereka boleh menggunakan ini untuk membina masa depan yang berjaya. Ini termasuk memahami aset sedia ada mereka dan sebarang cabaran yang mungkin mereka hadapi dan membolehkan penyedia memastikan mereka menangani sebarang masalah dan ingin mengembangkan tawaran mereka dengan teknologi baharu dan menarik.

Selain itu, pembekal mesti memastikan mereka bersedia untuk peningkatan permintaan untuk penjagaan kesihatan. Ia akan memastikan kakitangan dilatih dengan secukupnya dan mempunyai teknologi yang sesuai untuk menyokong operasi mereka.

Kelebihan Teras Transformasi Digital dalam Penjagaan Kesihatan

  • Berpatutan: Transformasi digital dalam penjagaan kesihatan boleh mengekalkan perbelanjaan pada tahap minimum. Tiada kertas, pencetak atau kabinet pemfailan terlibat dalam proses ini, jadi tiada kos rawatan untuk menyelenggara dan menyimpan item ini, tidak seperti dalam sistem berasaskan kertas.

  • Kebolehaksesan yang lebih baik: Dengan data digital, mudah untuk mengakses maklumat pesakit. Tiada had masa. Anda boleh mendapatkan data anda dengan cepat pada bila-bila masa, di mana sahaja.

  • Keselamatan data: Memandangkan transformasi digital dalam penjagaan kesihatan melibatkan penyimpanan data secara elektronik, ia adalah lebih selamat daripada menyimpan data di atas kertas. Selain itu, mudah untuk menjejak dan mengurus data.

Rekod Kesihatan Elektronik: Mengutamakan Penjagaan Pesakit dan Data

IoT telah digunakan pada rekod penjagaan kesihatan untuk menyediakan perkhidmatan penjagaan kesihatan yang lebih baik. Profesional dalam bidang ini menggunakan rekod penjagaan kesihatan elektronik (EHR) untuk mengumpulkan data tentang interaksi doktor-pesakit, sejarah kesihatan pesakit dan ubat-ubatan, dan aspek lain dalam pengalaman penjagaan kesihatan.

Data daripada EHRs dipindahkan ke pangkalan data terpusat di mana ia boleh diakses oleh doktor, jururawat dan profesional penjagaan kesihatan lain yang boleh menggunakannya untuk menyediakan penjagaan pesakit yang lebih baik. Proses transformasi ini sedang berjalan, dan adalah penting untuk mengikuti aliran terkini dalam sektor ini untuk terus mendapat maklumat.

Mempunyai rekod perubatan elektronik telah menjadi standard di banyak negara di seluruh dunia. Dan syukur, kami cukup bernasib baik untuk menggunakan teknologi canggih untuk mengakses data pesakit yang berharga.

Kesimpulan

Teknologi kesihatan digital berada di peringkat awal tetapi sudah menunjukkan potensi keberkesanannya sebagai penyelesaian.

Transformasi automatik boleh meningkatkan kecekapan perkhidmatan kesihatan dengan meningkatkan kecekapan perkhidmatan kesihatan dan produktiviti kakitangan serta menyediakan perkhidmatan pelanggan yang unggul. Penjagaan kesihatan akan menggunakan teknologi inovatif dan perkhidmatan digital untuk meningkatkan kecekapan industri penjagaan kesihatan.

Transformasi Digital ialah proses berterusan yang mempunyai kesan harian yang semakin meningkat di seluruh pasaran penjagaan kesihatan. Jika pendigitalan boleh dilakukan dalam penjagaan kesihatan, ia mesti mengambil pendekatan inovatif di luar teknologi yang diperlukan.

Nano Medic Piawaian Penyemakan Fakta Penjagaan (NMC).

. Nano Medic Pasukan Care (NMC) komited untuk menyediakan kandungan yang memenuhi piawaian editorial tertinggi untuk ketepatan, sumber dan analisis yang tidak berat sebelah. Setiap artikel disemak fakta sepenuhnya oleh ahli rangkaian profesional kami dari industri penjagaan kesihatan. Selain itu, kami tidak bertolak ansur dengan sebarang tahap plagiarisme, niat tidak beretika atau jahat daripada pengarang, editor dan penyumbang kami.

  1. Semua artikel dikehendaki memasukkan maklumat latar belakang dan konteks yang berkaitan dengan keadaan atau topik tertentu.
  2. Semua subjek, petikan dan statistik data yang digunakan dalam artikel mesti memberikan rujukan atau pautan kepada sumber asal. Kami memastikan kandungan menunjukkan sebab mana-mana statistik yang dibentangkan adalah berkaitan.
  3. Semua kandungan yang dikaitkan dengan preskripsi baharu, amalan, prosedur dan sebagainya mesti menerangkan dengan jelas sepenuhnya ketersediaan, sasaran rawatan, harga, kesan sampingan yang tidak diingini, interaksi yang diketahui dan penggunaan luar label, jika sesuai.
  4. Semua kajian dan dokumen penyelidikan yang dirujuk atau laporan hendaklah daripada jurnal, profesional, atau persatuan akademik yang bereputasi dan relevan.
  5. Sebarang potensi konflik yang menarik berkaitan dengan beberapa kajian atau sumber hendaklah ditunjukkan dengan jelas kepada pembaca.
  6. Semua artikel mesti menyertakan ulasan sahih daripada lebih daripada dua pakar yang berkelayakan dengan kelayakan yang sesuai dan pautan kepada persatuan atau karya yang diterbitkan yang berkaitan.Nano Medic Penjagaan