fbpx
WhatsApp

Realiti Penjagaan Kesihatan Baharu: Sistem Maklumat Klinikal

Jadual Kandungan

Menyediakan penjagaan pesakit di pelbagai lokasi dan tetapan menjadi kebiasaan dalam industri penjagaan kesihatan. Oleh itu, pakar klinik, profesional penjagaan kesihatan dan penjaga mempunyai keperluan yang semakin meningkat untuk berkongsi data pesakit untuk memberikan penjagaan yang terbaik.

Sistem Maklumat Klinikal menyelesaikan dilema ini. Mereka telah menjadi kritikal dalam menyampaikan penjagaan pesakit dan keselamatan pesakit yang dipacu data, dan meningkatkan aliran kerja doktor. Mereka menunjukkan potensi besar dalam mengurangkan kesilapan perubatan, mengurangkan kos dan meningkatkan kualiti penjagaan. Tetapi masih banyak cabaran, terutamanya mengenai maklumat pesakit termasuk pengumpulan data, pengekstrakan data dan analisis meta.

Kami akan meneliti apa itu Sistem Maklumat Klinikal (CIS), ciri dan faedahnya serta perkara yang boleh dijangkakan oleh doktor dan profesional penjagaan kesihatan daripada sistem penjagaan kesihatan sedemikian pada masa hadapan apabila teknologi baharu menggantikan sistem warisan.

Sistem Maklumat Hospital: Gambaran Keseluruhan Pantas

Sistem Maklumat Hospital (HIS), ialah sistem komputer yang digunakan oleh hospital dan profesional kesihatan untuk menyimpan semua data pentadbiran dan klinikal yang berkaitan dengan penjagaan pesakit.

Sistem Maklumat Klinikal (CIS) menyimpan dan memanipulasi data pesakit yang berkaitan dengan proses membuat keputusan klinikal.

CIS menyelaras perancangan dan pelaksanaan penjagaan pesakit, pengumpulan dan pengedaran data pesakit dan kawalan kualiti. Sebagai contoh, CIS boleh berintegrasi dengan sistem seperti pemantau tanda-tanda vital dan ventilator dan memaparkannya dalam format tertentu.CIS memberi tumpuan kepada sistem penyampaian klinikal berbeza dengan HIS yang turut merangkumi sistem maklumat perniagaan.

Sistem Maklumat Hospital termasuk:

Sistem Perniagaan & Pentadbiran, termasuk Lejar Am, Bil Pesakit dan Daftar Gaji

 • Sistem Maklumat Klinikal Pesakit Luar, termasuk Rekod Perubatan Elektronik (EMR) Ambulatori/OPD
 • Sistem Maklumat Klinikal Pesakit Dalam, termasuk Sistem Rekod Perubatan Elektronik Pesakit Dalam (EMR) dan Sistem Kemasukan Pesanan Pembekal Berkomputer (CPOE)
 • Sistem Maklumat Operasi, termasuk Sistem Maklumat Makmal, Sistem Maklumat Jabatan Kecemasan, Sistem Maklumat Radiologi dan Sistem Maklumat Rawatan Rapi

Sistem Maklumat Klinikal ialah alat sokongan keputusan yang memudahkan proses penjagaan.

Seterusnya, kami akan meneliti cara Sistem Maklumat Penjagaan Kesihatan menjana Rekod Perubatan Elektronik, yang merupakan rekod kekal bagi semua aktiviti dan rawatan yang mendasari proses penjagaan pesakit.

Rekod Perubatan Elektronik: Gambaran Keseluruhan Pantas

Adalah penting untuk memahami perbezaan antara Sistem Maklumat Hospital (termasuk Sistem Maklumat Klinikal) dan Rekod Perubatan Elektronik (EMR).

Rekod Perubatan Elektronik ialah versi elektronik carta kertas yang ditemui di pejabat dan hospital doktor. EMR ialah rekod maklumat pesakit yang boleh diakses oleh doktor dan profesional kesihatan dalam hospital atau lokasi di mana data pesakit dikumpulkan. Ia merupakan peningkatan berbanding rekod pesakit kertas kerana ia membantu penyedia penjagaan menjejaki data pesakit dari semasa ke semasa, mencadangkan pilihan rawatan dan meningkatkan kualiti penjagaan.

HIS boleh mengumpul data yang tidak pernah dikumpulkan oleh sistem penjagaan kesihatan berasaskan kertas. Ia boleh membentangkan data tersebut kepada doktor sebagai pandangan atau paparan yang berkaitan dengan aspek penjagaan tertentu yang diberikan.

Sistem Maklumat Hospital juga boleh mencipta Rekod Perubatan Elektronik dengan mengekstrak data daripada Pangkalan Data Maklumat Pesakit. Ini bermakna imej boleh dimasukkan ke dalam Rekod Perubatan Elektronik. HIS juga memastikan data pesakit diproses mengikut piawaian kawal selia.

EMR adalah cara merekod data pesakit. HIS memudahkan pengekstrakan data dan perlombongan data dalam proses sokongan keputusan klinikal supaya doktor boleh membuat keputusan yang lebih cepat dan mempercepatkan proses penjagaan.

Rekod Kesihatan Elektronik (EHR), berbeza daripada Rekod Perubatan Elektronik (EMR), termasuk data pesakit tambahan. EMR hanya boleh diakses di lokasi data dikumpul. Walau bagaimanapun, EHR termasuk data seperti keputusan ujian yang boleh dikongsi dengan organisasi penjagaan kesihatan lain dan profesional kesihatan untuk menambah baik proses penjagaan.

Ciri-ciri Penting Sistem Maklumat Klinikal

Piawaian Tahap Kesihatan Tujuh (HL7).

Kami baru sahaja melihat bagaimana Rekod Kesihatan Elektronik memudahkan pemindahan maklumat pesakit antara penyedia penjagaan kesihatan dan doktor. Memandangkan sifat sensitif data pesakit, adalah penting bahawa data ini dipindahkan dengan cara yang selamat dan patuh.

Kesihatan Tahap Tujuh Antarabangsa (HL7) telah diasaskan sebagai organisasi bukan untung, diiktiraf ANSI pada tahun 1987 dengan misi untuk "menyediakan piawaian yang memperkasakan kebolehoperasian data kesihatan global." Berpangkalan di AS, ia mempunyai 26 sekutu antarabangsa yang membantu dalam pembangunan berterusan standard.

HL7 ialah format pemesejan yang diiktiraf secara meluas untuk berkongsi dan mendapatkan maklumat penjagaan kesihatan elektronik. Ia menetapkan struktur dan jenis data yang diperlukan untuk penyepaduan yang lancar antara sistem penjagaan kesihatan.

HL7 menetapkan peristiwa pencetus untuk tugasan dan transaksi, seperti pendaftaran pesakit, pesanan dan keputusan. Sebaik sahaja sistem maklumat menyelesaikan tugas, ia menghantar mesej HL7 ke sistem maklumat lain. HL7 mentakrifkan hampir 90 jenis mesej.

Kebanyakan pengeluar sistem maklumat klinikal telah melaksanakan piawaian dalam produk mereka.

Pematuhan Dicom

DICOM (Komunikasi Pengimejan Digital dalam Perubatan) mengawal penghantaran dan penyimpanan imej perubatan. Piawaian ini dicipta pada tahun 1993 oleh American College of Radiology (ACR) dan Persatuan Pengilang Elektrik Kebangsaan (NEMA). Pengilang dan pembekal Sistem Maklumat Klinikal dikehendaki oleh undang-undang untuk melaksanakan DICOM untuk pengimejan perubatan.

Perlindungan Data

Keselamatan data adalah kebimbangan utama dalam Sistem Maklumat Klinikal. Sifat data klinikal yang sensitif menjadikan CIS sangat terdedah kepada serangan siber. Pesuruhjaya Perlindungan Data Peribadi (“PDPC”) mentadbir dan menguatkuasakan Akta Perlindungan Data Peribadi Malaysia (“PDPA”).

Untuk memastikan maklumat pesakit selamat, penyedia penjagaan kesihatan harus:

 • Sulitkan data klinikal
 • Sandarkan data klinikal
 • Pantau penggunaan data klinikal
 • Gunakan pengesahan berbilang faktor (MFA)
 • Melatih kakitangan
 • Menilai kelemahan vendor

Teknologi Lejar Teragih seperti Blockchain juga membuka kemungkinan baharu untuk industri penjagaan kesihatan dan penyedia penjagaan. Ini termasuk menyimpan data klinikal dalam satu lokasi, menjejak data pesakit dalam masa nyata dan menetapkan kebenaran akses pada tahap butiran.

Faedah Sistem Maklumat Klinikal

Faedah Sistem Maklumat KlinikalSegelintir orang akan menafikan banyak faedah pendigitalan kepada industri penjagaan kesihatan.

Ini termasuk:

Akses mudah kepada data klinikal: Sistem Maklumat Klinikal menyediakan akses mudah kepada rekod pesakit di semua tempat penjagaan. Dan kerana Sistem Maklumat Klinikal adalah berasaskan awan, rekod pesakit boleh diakses di mana-mana sahaja. Ini meningkatkan sokongan keputusan klinikal.

Maklumat disusun dengan betul: Kami telah melihat bagaimana penghantaran maklumat pesakit antara sistem penjagaan kesihatan diseragamkan. Tetapi Sistem Maklumat Klinikal juga menyimpan maklumat pesakit dengan cara yang teratur, yang menjadikannya lebih mudah untuk dicari dan dibaca. Ini mengurangkan risiko kesilapan klinikal. Manfaat tambahan ialah penyelidikan klinikal yang lebih baik.

Interaksi ubat yang lebih baik dan keselamatan pesakit: Sistem Maklumat Klinikal meningkatkan interaksi ubat dan mengurangkan risiko kesalahan ubat. Ini menambah baik pilihan rawatan untuk pesakit.

Trend masa depan dalam industri penjagaan kesihatan

Kemajuan teknologi seperti Artificial Intelligence, Augmented Reality dan Nanoteknologi sedang membentuk masa depan industri penjagaan kesihatan.

Pakar klinik, profesional kesihatan dan penyedia penjagaan, sudah tentu, akan terus memainkan peranan utama dalam sistem penyampaian penjagaan kesihatan. Tahap input mereka akan bergantung pada keupayaan mereka untuk menangani dua sumber variasi penting dalam hasil klinikal:

 • Kemahiran dan pertimbangan
 • Kadar campur tangan

Pada masa hadapan, kebanyakan hospital akan menggunakan sistem maklumat klinikal berkomputer (CIS). Ini akan menghapuskan keperluan untuk kemasukan data manual dan meningkatkan amalan terbaik klinikal.

Pengambilan kunci

Industri penjagaan kesihatan ditahan oleh sistem warisan dan sistem penjagaan kesihatan yang terdiri daripada silo data yang berbeza. Hospital sedang mencari cara baharu untuk menyimpan, mengekstrak dan berkongsi data klinikal dalam diri mereka sendiri dan dengan penyedia penjagaan kesihatan lain. berasaskan awan Sistem Maklumat Klinikal menunjukkan banyak janji dalam menangani isu-isu ini.

Borang anda tidak dapat disimpan. Sila muat semula halaman dan cuba lagi.
Borang anda telah berjaya diserahkan.

Langgan surat berita kami dan kekal dikemas kini.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Nano Medic Piawaian Penyemakan Fakta Penjagaan (NMC).

. Nano Medic Pasukan Care (NMC) komited untuk menyediakan kandungan yang memenuhi piawaian editorial tertinggi untuk ketepatan, sumber dan analisis yang tidak berat sebelah. Setiap artikel disemak fakta sepenuhnya oleh ahli rangkaian profesional kami dari industri penjagaan kesihatan. Selain itu, kami tidak bertolak ansur dengan sebarang tahap plagiarisme, niat tidak beretika atau jahat daripada pengarang, editor dan penyumbang kami.

 1. Semua artikel dikehendaki memasukkan maklumat latar belakang dan konteks yang berkaitan dengan keadaan atau topik tertentu.
 2. Semua subjek, petikan dan statistik data yang digunakan dalam artikel mesti memberikan rujukan atau pautan kepada sumber asal. Kami memastikan kandungan menunjukkan sebab mana-mana statistik yang dibentangkan adalah berkaitan.
 3. Semua kandungan yang dikaitkan dengan preskripsi baharu, amalan, prosedur dan sebagainya mesti menerangkan dengan jelas sepenuhnya ketersediaan, sasaran rawatan, harga, kesan sampingan yang tidak diingini, interaksi yang diketahui dan penggunaan luar label, jika sesuai.
 4. Semua kajian dan dokumen penyelidikan yang dirujuk atau laporan hendaklah daripada jurnal, profesional, atau persatuan akademik yang bereputasi dan relevan.
 5. Sebarang potensi konflik yang menarik berkaitan dengan beberapa kajian atau sumber hendaklah ditunjukkan dengan jelas kepada pembaca.
 6. Semua artikel mesti menyertakan ulasan sahih daripada lebih daripada dua pakar yang berkelayakan dengan kelayakan yang sesuai dan pautan kepada persatuan atau karya yang diterbitkan yang berkaitan.Nano Medic Penjagaan