fbpx

22 Soalan Lazim Mengenai Berkhatan

Fakta yang diperiksa oleh Dr.Rashid

Senarai Kandungan

imej ilustrasi nmc "22 Soalan Lazim Mengenai Berkhatan"
 1. Apakah petunjuk untuk berkhatan?

Berkhatan dilakukan untuk mengawal atau mencegah beberapa keadaan fisiologi. Kejadian atau tanda-tanda keadaan ini menunjukkan keperluan untuk berkhatan. Ia termasuk:

Paraphimosis (phimosis fisiologi)– Kebolehupayaan foreskin untuk menarik semula glans kerana pembukaan yang sempit

Balanitis - Keadaan yang disebabkan oleh terlalu banyak cecair membina kelenjar atau prepuce, menyebabkan keadaan yang dipanggil oedema.

'Mutiara' pra-matang – Keadaan jinak pada prepuce; kulit yang ketat menghalang perkumuhan rahsia sebaceous, dan ia menjadi diserahkan dalam prepuce. Ia menyebabkan pengumpulan air kencing dan mungkin memerlukan menarik semula foreskin untuk aliran mudah.

Lain mungkin termasuk;

 • Balanoposthitis
 • Menghilangkan foreskin berlebihan
 • Sebagai langkah pencegahan jangkitan seksual
 • Untuk mengelakkan mikro-trauma dan mengoyakkan di antara kejadian trauma terpencil lain seperti zip, lusuh, ruam, dan kecederaan hancur yang boleh meninggalkan foreskin parut.
 • Mengurangkan risiko kanser zakar
 • Pencegahan (Jangkitan Saluran Kencing)UT
 1. Apakah berkhatan kelihatan seperti ketika sembuh?

Berikutan berkhatan yang berjaya, zakar glans boleh menjadi merah, bengkak, dan masam. Ia menjadi sensitif, dan seseorang merasakan sensasi pins-n-jarum apabila anda menyentuh kegemilangan. Itu mungkin menyebabkan bayi menjadi marah dan bermasalah. Ia sepenuhnya normal dan mungkin mengambil masa kira-kira 7-10 hari untuk zakar untuk sembuh sepenuhnya.

Seperti mana-mana luka lain, adalah penting untuk memastikan zakar berkhatan bayi anda bersih. Pastikan anda mencucinya dan menukar pembalut dengan setiap perubahan lampin. Sebelum memohon persalinan baru, sapukan jeli pelembap untuk memastikan ia tidak melekat pada lampin.

 1. Apa yang perlu saya periksa selepas berkhatan?

Walaupun luar biasa, seseorang individu boleh mengalami komplikasi berikutan berkhatan yang berjaya. Adalah penting untuk mencari apa-apa tanda-tanda yang tidak normal. Adalah lebih baik untuk membawa anak anda ke ER terdekat apabila anda melihat pendarahan berlebihan (biasanya ditunjukkan oleh titisan darah yang lebih besar daripada malap pada lampin), demam, tabiat makan yang lemah (yang tidak ada sebelum pembedahan), nanah penyaliran dari hirisan, kemerahan kulit pada kaki dan perut, dan kesukaran dengan air kencing.

 1. Adakah ia menyakitkan untuk kencing selepas berkhatan?

Air kencing tidak menyakiti hirisan selepas berkhatan, dan kanak-kanak tidak sepatutnya merasa sakit atau sebarang komplikasi apabila membuang air kecil/kencing. Pembedahan hanya melibatkan mengeluarkan foreskin (prepuce) tanpa mengganggu saluran kencing atau di mana air kencing keluar. Air kencing adalah steril, dan dengan itu, tidak menyebabkan sebarang jangkitan kepada berkhatan.

Walau bagaimanapun, anda perlu menghubungi doktor jika anda merasa sakit atau sensasi terbakar selepas kencing, kesakitan di bahagian perut dan di atas pinggang, demam, dan darah dalam air kencing.

 1. Adakah berkhatan menyakiti?

Manakala berkhatan boleh dilakukan pada mana-mana umur sejauh mana kesakitan bergantung kepada umur kanak-kanak atau orang dewasa. Kebanyakan pakar kesihatan mengesyorkan bahawa anda berkhatan kanak-kanak tidak lama selepas dilahirkan atau dalam masa beberapa minggu kehidupan. Ini kerana bayi kurang reseptif kepada isyarat kesakitan. Apabila kanak-kanak membesar, mereka menjadi lebih menyedari organ-organ seksual mereka dan mungkin mengalami sedikit ketidakselesaan fisiologi. Secara amnya, kesakitan berkisar dari sederhana hingga sederhana apabila anestetik umum digunakan dengan blok zakar intraoperative.

 1. Adakah berkhatan baik atau buruk?

Ramai pakar kesihatan yang dipinda oleh garis panduan CDC yang dicadangkan, bersetuju bahawa faedah berkhatan lelaki melebihi risiko Walau bagaimanapun, sesetengah doktor menentang berkhatan berhujah bahawa prosedur memusnahkan foreskin pelindung dan merosakkan fungsi seksualnya. Nah, berkhatan menghapuskan pra-muka untuk mencegah keadaan kesihatan, seperti paraphimosis dan balanitis, dan foreskin berlebihan (mutiara preputial). Walaupun komplikasi, seperti pendarahan dan jangkitan mungkin berlaku [yang jarang berlaku], sektor perubatan membuat kemajuan dalam mencegah isu-isu tersebut. Penyelidikan klinikal baru-baru ini menunjukkan bahawa prosedur menurunkan risiko jangkitan saluran kencing sebanyak 10%, menurunkan risiko untuk menguncup HIV dan STIS, dan kebersihan kemaluan yang lebih mudah.

 1. Apa yang foreskin baik untuk?

Adalah mencabar untuk memahami sama ada foreskin adalah penting atau tidak. Ia adalah bahagian penting, sihat, dan semulajadi badan seseorang lelaki kepada sesetengah orang. Hujah di sebalik itu ialah ia menawarkan perlindungan sepanjang hayat kepada zakar. Apabila kanak-kanak semakin tua, foreskin membantu mereka mengalami kehidupan seksual yang memuaskan.

Sebaliknya, pakar perubatan mengatakan bahawa foreskin adalah struktur vestigial yang kehilangan peranannya semasa perkembangan janin di luka dan tidak lagi melayani tujuannya sebaik sahaja kanak-kanak dilahirkan. Meninggalkan ia utuh hanya mengakibatkan komplikasi selanjutnya, seperti phimosis dan risiko yang lebih tinggi daripada STIS kontrak.

 1. Bolehkah anda mendapatkan berkhatan pada usia apa pun?

Berkhatan boleh dilakukan ke atas lelaki dari semua peringkat umur. Jika anda tidak berkhatan sebagai bayi atau kanak-kanak, anda mungkin memilih untuk melakukannya pada usia yang lebih lewat atas sebab-sebab peribadi atau perubatan. Berkhatan di kalangan bayi yang baru lahir adalah yang paling biasa di kalangan masyarakat. Sebagai contoh, orang Yahudi dan Islam berkhatan bayi yang baru lahir sebagai keperluan agama. Berkhatan adalah prosedur pembedahan yang agak mudah, walaupun ia menjadi sedikit melibatkan di kalangan remaja dan orang dewasa. Sebagai orang dewasa, doktor anda mungkin mencadangkan bahawa anda mendapat berkhatan jika anda melaporkan jangkitan berulang foreskin dan ketidakupayaan untuk menariknya semula di luar kegemilangan.

 1. Apa yang berlaku jika anda terdiri selepas berkhatan?

Selepas berkhatan,ereksi pagi dan waktu malam biasanya menyebabkan kesakitan pada ertipan. Ini kerana kulit terbentang, meningkatkan ketegangan pada jahitan dan bangun "lelaki di bawah sana." Yang menghairankan, kesakitan satu pengalaman menyebabkan ereksi reda. Oleh itu, ketegangan pada jahitan mengurangkan, dan akhirnya, kesakitan hilang. Sekiranya ereksi berterusan, ia akan membantu untuk mencari memanjakan diri dalam aktiviti untuk membantu dengan kesakitan. Cara yang berkesan untuk melakukannya ialah berjalan kaki singkat di luar. Yang mengalihkan aliran darah dari zakar ke kaki, menyebabkan ereksi reda lebih cepat.

 1. Berapa lamakah masa yang diambil untuk berkhatan untuk sembuh?

Garis masa pemulihan selepas berkhatan berbeza-beza, bergantung kepada umur yang anda menjalani pembedahan. Ia mengambil masa antara 7 - 10 hari untuk berkhatan untuk pulih sepenuhnya pada bayi dan kanak-kanak kecil. Pada orang dewasa, pemulihan lengkap biasanya mengambil masa kira-kira 14 - 21 hari. Pada masa ini, anda mungkin perlu mengambil cuti daripada kerja. Dalam beberapa hari selepas berkhatan, adalah penting untuk memastikan bahawa berpakaian pada incision tetap bersih untuk mengurangkan sebarang risiko jangkitan. Biasanya, doktor anda akan memberitahu anda apabila anda boleh kembali ke klinik untuk penggantian pembalut, biasanya selepas dua atau tiga hari.

dua kapsul biru-inskripsi-man-pil-lelaki-kesihatan-kesihatan-kesihatan-terpencil-dinding-kecil
 1. Bolehkah saya mandi selepas berkhatan?

Antara 0-24 jam berkhatan, sebutir masih segar. Adalah lebih baik untuk mengelakkan mandi badan penuh dalam tempoh dua hari pertama selepas pembedahan. Mengambil pancuran mandian hangat pada hari ketiga adalah baik-baik saja, dan anda boleh mandi seperti biasa tetapi anda perlu memastikan kawasan itu benar-benar kering selepas mandi. Walau bagaimanapun, adalah tidak dinasihatkan untuk mengoyakkan incision kerana itu hanya akan menjadikannya lebih teruk. Biarkan air sabun berjalan selama beberapa saat [sehingga satu minit], kemudian tepuk perlahan-lada untuk mengeringkannya. Jika anda berkhatan bayi yang baru lahir, anda perlu menunggu sehingga kord umbilik telah jatuh untuk memberi mereka mandi penuh.

 1. Berapa lamakah kesakitan berkhatan berlangsung?

Kesakitan yang anda rasa selepas berkhatan berlangsung selama pelbagai kali, berdasarkan umur anda apabila anda menjalani prosedur. Bayi boleh menjadi sedikit kekecohan dan cepat marah kerana mereka mungkin merasakan ejaan yang menyakitkan jangka pendek, tetapi itu harus peter out dalam tempoh tiga atau empat hari selepas pembedahan. Pada orang dewasa, tempoh yang menyakitkan berselang-seli boleh melanjutkan sehingga 2 minggu, tetapi doktor anda boleh menetapkan ubat-ubatan melegakan kesakitan yang berkesan. Kebanyakan doktor mengesyorkan bahawa anda memakai pakaian yang longgar untuk mengelakkan sentuhan dengan glans. Mereka juga harus menahan diri daripada hubungan seks atau melancap selama kira-kira enam minggu sehingga pemulihan lengkap.

 1. Apa yang membantu berkhatan luka sembuh lebih cepat?

Terdapat beberapa perkara yang boleh anda lakukan untuk membuat berkhatan luka sembuh lebih cepat, sama ada anda seorang lelaki dewasa atau menjaga bayi yang baru lahir berkhatan. Untuk bayi kecil, tawarkan mereka melegakan kesakitan, seperti acetaminophen untuk kesakitan, mengikut preskripsi doktor. Di samping itu, sapukan salap pelincir / pelembap selepas setiap perubahan lampin untuk pemulihan yang lebih cepat. Orang dewasa akan menerima ubat untuk meringankan kesakitan. Namun, doktor anda juga akan mencadangkan bahawa anda mengelakkan situasi yang mungkin merangsang anda secara seksual, tidak menggaru zakar, memastikan ia bersih, dan mengelakkan kerja atau senaman yang berat.

 1. Berapa hari selepas berkhatan anda boleh mandi?

Adalah lebih baik untuk mengelakkan mandi penuh selepas berkhatan sehingga hari ketiga. Pada dua hari pertama, luka segar, dan anda tidak mahu mengganggunya kerana ia akan berkompromi dengan proses penyembuhan. Sementara itu, anda boleh menjaga kebersihan dengan mandi span dengan air suam. Pada hari ketiga, mandi tidak mengapa, walaupun anda tidak boleh mengoyakkannya seperti yang anda lakukan bahagian-bahagian lain badan. Biarkan air suam berjalan di atasnya dan tepuk perlahan-lahan menggunakan kain yang bersih dan kering.

 1. Apakah salap yang baik selepas berkhatan?

Terdapat beberapa salap yang anda boleh memohon untuk berkhatan. Tujuan utama adalah untuk menjaga luka lembap, dengan itu menghalang lampin atau bawah daripada berpegang kepada hirisan. Anda boleh menggunakan jeli petroleum, Aquaphor, A&D, atau antibiotik, seperti Neosporin atau bacitracin. Untuk pemulihan yang lebih cepat, lebih baik memohon salap setiap hari [selepas setiap perubahan pembalut] selama lima hingga tujuh hari.

lelaki-s-kesihatan-kad-tangan-perubatan-doktor-kecil
 1. Berapa lamakah masa yang diambil untuk membubarkan selepas berkhatan?

Masa yang diperlukan untuk jahitan untuk membubarkan atau diserap berbeza-beza dari pesakit ke pesakit. Jahitan yang paling biasa digunakan mula jatuh atau pembubaran selepas kira-kira satu hingga dua minggu. Ada juga yang mungkin mengambil masa selama empat minggu manakala dua bulan lagi. Semuanya bergantung kepada individu. Walau bagaimanapun, jika sebutir sembuh sepenuhnya tetapi jahitan masih kelihatan, itu adalah tanda untuk memanggil pengamal umum anda. Mereka tahu apa yang perlu dilakukan untuk membuangnya dan bukannya menunggu mereka jatuh sendiri.

 1. Apa yang berlaku jika terlalu banyak kulit dikeluarkan semasa berkhatan?

Salah satu situasi harian yang terhasil daripada penyingkiran kulit yang berlebihan semasa berkhatan adalah bahawa semasa penguncupan kulit yang tinggal, seluruh zakar menjadi tersembus; bahkan kegemilangan muncul. Kulit menjadi begitu sesak terhadap kegemilangan bahawa sesetengah pesakit melaporkan kesukaran membuang air kecil kerana akhir zakar hampir tidak boleh terbuka. Dalam kebanyakan kes, kulit mengelilingi secara spontan, menghasilkan hasil yang diingini. Dalam kebanyakan kes, penampilan awal mungkin mendapat ibu bapa dan doktor berkenaan.

 1. Mengapa saya perlu berkhatan anak saya?

Sesetengah doktor perubatan tidak menyokong atau menentang berkhatan di kalangan bayi yang baru lahir, kanak-kanak kecil, atau remaja. Walau bagaimanapun, kajian klinikal telah mencadangkan bahawa faedah berkhatan jelas melebihi risiko. Berkhatan anak anda mengurangkan pelbagai jangkitan, termasuk paraphimosis, phimosis, balanitis, kanser zakar, dan jangkitan saluran kencing (UTIs). Tambahan pula, berkhatan mengurangkan risiko kontrak HIV dan STIS lain.

 1. Bagaimana berkhatan membantu rakan wanita?

Berkhatan memastikan rakan wanita kekal sihat. Dengan foreskin yang utuh, bakteria dan kuman cenderung untuk membina di bawahnya. Semasa hubungan seks, lelaki yang tidak berkhatan secara langsung boleh melepasi patogen kepada sistem urogenital rakan wanita, menyebabkan jangkitan faraj danUT. Tambahan pula, ia mengurangkan risiko rakan kongsi untuk menguncup kanser serviks berkaitan HPV lima kali ganda. Terdapat juga pengurangan lima kali ganda peluang untuk kontrak STIS bakteria seperti chlamydia, penyakit keradangan pelvis, dan kehamilan ektopik.

 1. Adakah berkhatan menjejaskan panjang?

Jawapan yang mudah untuk soalan ini adalah TIDAK, ia tidak. Zakar dengan foreskin yang utuh muncul lebih panjang dan bulkier, tetapi foreskin menarik semula dan hampir hilang apabila ia mendirikan. Kerana berkhatan melibatkan penyingkiran foreskin, ia bermakna ia tidak menjejaskan saiz zakar. Aliran darah ke tisu zakar adalah apa yang menyebabkan ereksi dan dengan itu perubahan saiz. Sekali lagi, yang menunjukkan bahawa mengeluarkan foreskin tidak meningkatkan atau mengurangkan saiz zakar. Walau bagaimanapun, ia kehilangan kelemahan yang sebelum ini apabila zakar lembik.

 1. Adakah berkhatan lelaki beretika?

Jika anda mempertimbangkan berkhatan dari perspektif etika, terdapat dua sisi kepadanya. Sesetengah pakar mengatakan bahawa ia adalah prosedur yang tidak beretika kerana ia bukantherapeutic dan melucutkan bayi yang baru lahir atau kanak-kanak kebebasan untuk bersetuju dengan prosedur. Sebaliknya, ibu bapa dan pengamal lain berhujah bahawa kebanyakan petunjuk berkhatan boleh menyebabkan kemudaratan kepada kanak-kanak, terutamanya disebabkan oleh bakteria yang menyerahkan di bawah foreskin. Kanak-kanak juga boleh menjadi aktif secara seksual dari remaja, dan berkhatan mengurangkan risiko mereka menguncup STIS dan HIV.

 1. Adakah insurans melindungi berkhatan bayi di Malaysia?

Berkhatan anak anda adalah pilihan yang anda buat. Di Malaysia, ia bukan keperluan undang-undang atau dasar kesihatan untuk mengkhatankan anak anda. Yang berkata, ia biasanya tidak dilindungi sebagai sebahagian daripada perlindungan perubatan anda. Jika anda bimbang tentang perkara itu, lebih baik menghubungi penginsurans perubatan anda untuk pengesahan.

Borang anda tidak dapat disimpan. Sila segarkan semula halaman dan cuba lagi.
Borang anda telah berjaya diserahkan.

Langgan surat berita kami dan kekal dikemaskini.

Kongsi di facebook
Facebook
Kongsi di twitter
Twitter
Kongsi pada linkedin
Linkedin

Piawaian Penyemakan Fakta Nano Medic Care (NMC)

Pasukan Nano Medic Care (NMC) komited untuk menyediakan kandungan yang memenuhi piawaian editorial tertinggi untuk ketepatan, sumber, dan analisis yang tidak berat sebelah. Setiap artikel disemak fakta sepenuhnya oleh ahli rangkaian profesional kami dari industri penjagaan kesihatan. Di samping itu, kami tidak bertolak ansur dengan sebarang tahap plagiarisme, niat tidak beretika atau berniat jahat daripada pengarang, penyunting dan penyumbang kami.

 1. Semua artikel diperlukan untuk memasukkan maklumat latar belakang yang relevan dan konteks dengan syarat atau topik tertentu.
 2. Semua subjek, sebut harga, dan statistik data yang digunakan di dalam artikel mesti menyediakan rujukan atau pautan ke sumber asal. Kami memastikan kandungan menunjukkan mengapa sebarang statistik yang dibentangkan adalah relevan.
 3. Semua kandungan yang berkaitan dengan preskripsi baru, amalan, prosedur, etcetera mesti menerangkan dengan kejelasan penuh ketersediaan, sasaran rawatan, harga, kesan sampingan yang tidak diingini, interaksi yang diketahui, dan penggunaan luar label, jika sesuai.
 4. Semua kajian dan dokumen penyelidikan yang dirujuk hendaklah daripada jurnal, profesional atau persatuan akademik yang bereputasi baik dan relevan.
 5. Sebarang potensi konflik yang menarik yang berkaitan dengan beberapa kajian atau sumber harus ditunjukkan dengan jelas kepada pembaca.
 6. Semua artikel mesti mengandungi ulasan yang sahih daripada lebih daripada dua pakar yang berkelayakan dengan kelayakan dan pautan yang sesuai kepada persatuan yang berkaitan atau karya yang diterbitkan. Penjagaan Ubat Nano