fbpx

12 jenis makanan untuk mengelakkan selepas berkhatan

Senarai Kandungan

12 Makanan Untuk Elak Selepas Berkhatan

makanan untuk mengelakkan selepas berkhatan

Baca lebih lanjut - Perkara yang perlu diperhatikan sebelum berkhatan.

Untuk mengelakkan komplikasi selepas berkhatan, sangat penting untuk menyembuhkan nasihat doktor anda mengenai makanan yang perlu dielakkan. Mengemudi jelas makanan berbahaya boleh membantu mempercepatkan proses pemulihan dan menjaga kesakitan dan ketidakselesaan di teluk. Berikut adalah senarai makanan yang perlu anda elakkan selepas berkhatan dan mengapa penting untuk mengemudi jelas mereka.

Makanan Kesihatan Pseudo untuk mengelakkan selepas berkhatan

Makanan Pseudo-sihat

Sesetengah produk makanan dipasarkan sebagai makanan kesihatan tetapi membawa bahaya tersembunyi. Sebagai contoh, bar protein dengan 40 gram gula boleh sama seperti tidak sihat sebagai sebotol Coca-Cola. Ini kerana faedah protein melebihi kesan toksik gula.

Gula yang berlebihan boleh membawa kepada keradangan dalam banyak bidang badan, termasuk arteri. Arteri radang boleh meletakkan tekanan pada jantung dan organ-organ lain, meningkatkan risiko strok atau kegagalan jantung akibatnya.

kulit merosakkan makanan untuk mengelakkan selepas berkhatan

Makanan merosakkan kulit

Makanan yang tidak menyokong penyembuhan luka harus dielakkan. Oleh kerana sifat operasi, kulit di sekitar kawasan berkhatan perlu tumbuh kembali. Mengambil kira ini, adalah penting untuk mengelakkan makanan yang memecahkan kolagen pada kulit anda, seperti agave.

Agave boleh dianggap sebagai pengganti gula "sihat", tetapi ia boleh menghalang penjanaan semula kulit. Tenusu adalah satu lagi kumpulan makanan berisiko yang sepatutnya terhad kerana kesan keradangan pada kulit.

makanan ringan-untuk mengelakkan selepas berkhatan

Makanan Ringan

Satu lagi makanan untuk mengelakkan selepas berkhatan - makanan ringan sangat terkenal menjadi tidak sihat dan dielakkan pada bila-bila masa, dan sangat penting untuk mengelakkan mereka apabila anda sakit atau pulih dari pembedahan. Makanan ringan seperti kerepek dan candy tidak mempunyai sebarang manfaat kesihatan. Kalori yang mereka berikan kosong, mengandungi sedikit kepada tiada mikronutrien bermanfaat seperti Vitamin C dan Besi. 

Kadang-kadang pengilang menambah vitamin dan mineral kepada makanan supaya ia boleh dipasarkan sedemikian, dan diharapkan membawa kepada jualan yang lebih tinggi. Tetapi penting untuk mengelakkan helah pengeluar makanan dan hanya mendapatkan vitamin dan mineral anda dari sumber yang berkualiti.

Makanan yang sangat halus yang mengandungi serat minimum, vitamin, dan mineral boleh menyebabkan sembelit. Mengelakkan sembelit adalah penting selepas berkhatan. Menegangkan untuk menggunakan bilik mandi mungkin akan menyebabkan kerosakan pada kawasan berkhatan.

Makanan Yang Sangat Halus

Selain itu, makanan yang sangat halus yang mengandungi serat minimum, vitamin, dan mineral boleh menyebabkan sembelit. Mengelakkan sembelit adalah penting selepas berkhatan. Menegangkan untuk menggunakan bilik mandi akan meningkatkan risiko anda menyebabkan kerosakan pada kawasan berkhatan.

Makanan Diproses

Makanan yang diproses berbeza daripada makanan ringan kerana mereka sering menyerupai pilihan makanan yang sihat. Sebagai contoh, hamburger boleh menjadi pilihan yang sempurna berdaya maju bergantung kepada bagaimana ia dibuat. A Big Mac dari McDonald's bukan pilihan yang sihat kerana produk makanan yang diproses yang diperolehi. Di samping itu, walaupun kandungan kalori yang tinggi big Mac, ia tidak menyediakan nutrien yang mencukupi.

Makanan yang diproses juga diketahui mengandungi jumlah gula tambahan, garam dan nitrat yang tinggi. Memakan jumlah bahan-bahan ini boleh mengejutkan proses kesembuhan selepas pembedahan.

Seperti yang dinyatakan di atas, gula berlebihan membawa kepada keradangan arteri, dan garam berlebihan dan nitrat menyebabkan kesan kesihatan yang sama. Apa-apa sahaja yang membantu melemahkan dinding arteri harus dielakkan. Garam berlebihan, biasa dalam makanan kaya nitrat, juga menyebabkan tekanan darah tinggi, yang lebih dikenali sebagai tekanan darah tinggi. Tekanan darah tinggi boleh membawa kepada masalah jantung dan paru-paru yang serius.

Rempah

Banyak rempah digunakan dalam perubatan Timur kerana pelbagai manfaat kesihatan mereka. Walaupun rempah boleh memberi manfaat dalam dos kecil, mereka mungkin mengganggu proses pembekuan apabila dimakan dalam jumlah yang lebih besar. Pembekuan adalah penting untuk proses pemulihan, kerana ia membuat anda daripada kehilangan jumlah darah yang berlebihan. Menghalang pembekuan darah juga boleh membawa kepada jangkitan, yang kemudiannya boleh merosakkan kawasan berkhatan.

Makanan Berperisa Buatan

Sama seperti gula tambahan boleh membawa kepada keradangan dan kesan lain yang tidak diingini, anda juga harus pastikan untuk mengarahkan rasa dan warna tiruan. Bahan tambahan berbahaya ini mengganggu keseimbangan gula darah anda, yang boleh menyebabkan kerosakan pada sel-sel kulit anda. Beberapa contoh makanan berperisa buatan untuk mengelakkan termasuk jus buah-buahan, gula-gula, bijirin manis, gusi, dan barangan bakar tertentu.

Makanan Berlemak

Makanan yang sarat dengan lemak tepu harus dielakkan pada semua kos. Ini termasuk makanan dengan sejumlah besar keju dan mentega, seperti pizza, biskut, kek, dan yogurt penuh lemak. Tahap lemak tepu yang tinggi dikaitkan dengan tahap pertumbuhan insulin yang tinggi, yangboleh merosakkan kulit anda. Sebaliknya, memberi tumpuan kepada makan makanan yang mengandungi sumber lemak yang sihat, seperti salmon, walnut, sardin, dan ikan bilis.

Roti Putih

Roti putih cenderung sangat diproses, yang boleh menyebabkan kemudaratan kepada kulit anda berikutan berkhatan. Roti gandum adalah alternatif yang lebih sihat, terutamanya roti gandum keseluruhan. Pastikan anda mengesahkan bahawa roti yang anda beli ditentukan sebagai gandum keseluruhan untuk memastikan ia memberi manfaat kepada kesihatan anda.

Makanan Kering

Anda mungkin mencapai buah kering selepas berkhatan untuk memuatkan vitamin. Walau bagaimanapun, makanan yang telah dikeringkan boleh membahayakan kesihatan anda selepas pembedahan. Makan makanan kering boleh membawa kepada sembelit, yang boleh meletakkan terlalu banyak ketegangan di kawasan berkhatan. Selain buah kering, pastikan anda menjauhkan diri daripada kerepek kentang selepas pembedahan. Bukan sahaja kerepek kentang kering, tetapi mereka juga tinggi natrium, yang boleh menyebabkan keradangan.

kopi-kacang kayu-sudu putih-meja-kecil

Kafein

Walaupun kafein mungkin mempunyai kesan anti-radang bagi sesetengah orang, ia boleh mencetuskan keradangan bagi orang lain. Kafein diketahui menyebabkan pancang dalam kortisol, hormon tekanan, yang boleh membawa kepada reaksi keradangan dalam badan. Bersama-sama dengan kopi, ia juga merupakan idea yang baik untuk mengelakkan minuman berkafein lain seperti teh, soda, dan minuman tenaga.

Minuman berkarbonat

Banyak minuman berkarbonat yang tinggi dalam natrium dan tidak mengandungi nilai pemakanan sebenar. Kerana tidak ada manfaat kesihatan memakan minuman berkarbonat, terutamanya selepas berkhatan, lebih baik mengecualikan minuman ini dari diet selepas pembedahan anda. Minuman berkarbonat biasa untuk mengelakkan termasuk soda, air berkilau, seltzer, air tonik, dan soda kelab.

Apa yang Perlu Dimakan Selepas Berkhatan

Anda kini mempunyai pemahaman yang lebih baik tentang makanan yang perlu anda elakkan makan selepas berkhatan. Walau bagaimanapun, anda mungkin tertanya-tanya makanan mana yang selamat untuk dimakan berikutan pembedahan. Nasib baik, terdapat beberapa makanan yang sihat yang perlu anda sertakan dalam diet anda untuk mempercepatkan proses pemulihan dan kekal kuat dan sihat.

Pertama, pastikan anda mengambil banyak makanan yang tinggi dalam vitamin C, seperti oren dan beri. Buah-buahan ini membantu dalam pengeluaran kulit dan meningkatkan sistem imun anda, yang boleh membantu anda pulih dengan lebih cepat selepas berkhatan.

Memuatkan pada serat juga penting. Ini boleh membantu menyinggung sembelit dan mencegah ketidakselesaan perut. Makanan serat tinggi untuk dimasukkan ke dalam diet anda termasuk roti bijirin penuh, buah-buahan, sayur-sayuran, kacang, biji, kacang, oatmeal, dan quinoa.

Di samping itu, protein adalah penting untuk memberi tubuh anda kekuatan yang diperlukan untuk mencapai pemulihan sepenuhnya. Protein boleh didapati dalam beberapa sumber bukan haiwan, seperti kacang, kacang, tauhu, dan makanan vegetarian lain. Anda juga boleh memilih untuk menambah serbuk protein kepada smoothies untuk mendapatkan protein anda membetulkan dengan cara yang cepat dan sihat.

Ketahui lebih lanjut tentang berkhatan ZSR terbaru kami di Malaysia

Kekal Sihat dan Kuat Selepas Pembedahan

Ringkasnya, adalah penting untuk melakukan yang terbaik untuk mengikuti apa-apa nasihat yang diberikan oleh doktor anda selepas berkhatan. Di samping itu, sentiasa mencari makanan yang tinggi gula, garam, dan lemak dan menyimpannya daripada diet anda. Dengan mematuhi garis panduan ini, anda boleh membantu badan anda sembuh dengan lebih cepat dan mencegah komplikasi daripada berlaku.
Borang anda tidak dapat disimpan. Sila segarkan semula halaman dan cuba lagi.
Borang anda telah berjaya diserahkan.

Langgan surat berita kami dan kekal dikemaskini.

Kongsi di facebook
Facebook
Kongsi di twitter
Twitter
Kongsi pada linkedin
Linkedin

3 pemikiran mengenai "12 jenis makanan untuk mengelakkan selepas berkhatan"

Komen ditutup.

Piawaian Penyemakan Fakta Nano Medic Care (NMC)

Pasukan Nano Medic Care (NMC) komited untuk menyediakan kandungan yang memenuhi piawaian editorial tertinggi untuk ketepatan, sumber, dan analisis yang tidak berat sebelah. Setiap artikel disemak fakta sepenuhnya oleh ahli rangkaian profesional kami dari industri penjagaan kesihatan. Di samping itu, kami tidak bertolak ansur dengan sebarang tahap plagiarisme, niat tidak beretika atau berniat jahat daripada pengarang, penyunting dan penyumbang kami.

  1. Semua artikel diperlukan untuk memasukkan maklumat latar belakang yang relevan dan konteks dengan syarat atau topik tertentu.
  2. Semua subjek, sebut harga, dan statistik data yang digunakan di dalam artikel mesti menyediakan rujukan atau pautan ke sumber asal. Kami memastikan kandungan menunjukkan mengapa sebarang statistik yang dibentangkan adalah relevan.
  3. Semua kandungan yang berkaitan dengan preskripsi baru, amalan, prosedur, etcetera mesti menerangkan dengan kejelasan penuh ketersediaan, sasaran rawatan, harga, kesan sampingan yang tidak diingini, interaksi yang diketahui, dan penggunaan luar label, jika sesuai.
  4. Semua kajian dan dokumen penyelidikan yang dirujuk hendaklah daripada jurnal, profesional atau persatuan akademik yang bereputasi baik dan relevan.
  5. Sebarang potensi konflik yang menarik yang berkaitan dengan beberapa kajian atau sumber harus ditunjukkan dengan jelas kepada pembaca.
  6. Semua artikel mesti mengandungi ulasan yang sahih daripada lebih daripada dua pakar yang berkelayakan dengan kelayakan dan pautan yang sesuai kepada persatuan yang berkaitan atau karya yang diterbitkan. Penjagaan Ubat Nano